Darchom napisał(a):
Może inaczej. Technologie teoretycznie poznałem, ale jak zrobić odpowiednie odczynniki i ile się ich zużywa ...
Witam
Też kombinowałem żeby zrobić odczynniki

ale dałem spokój i przed sezonem 2009 kupiłem 2 flaszeczki gotowego płynu .
" Płyn do pomiaru kwasowości - 200 ml
Większe opakowanie niebieskiego, zasadowego płynu do pomiaru kwasowości.
Środek niezbędny do oznaczania kwasowości moszczów winnych przy użyciu Zestawu do pomiaru kwasowości Vinoferm (dostępny w ofercie Browamatora).
Opakowanie zawiera 200 ml płynu - wystarcza średnio do wykonania ok. 40 pomiarów.
Wysyłka do do 7 dni 6 zł. 50 gr."
Wystarczyło a mam ze 20 odmian przerobowych - 110 krzaków . W tym roku kupię 3 flaszki bo robię wina z pigwowca i czerwonych porzeczek a tam kwasy są pow.25g/l
Wacek
-- Pt, 16.09.2016 12:49 --
Wacek napisał(a):
Środek niezbędny do oznaczania kwasowości moszczów winnych przy użyciu Zestawu do pomiaru kwasowości Vinoferm (dostępny w ofercie Browamatora).
Wacek
Nie ma w Browamatorze płynu Vinoferm, mają w eurowinie ale Biowin a to jak piszecie "Zestaw Biowin różni sie od zestawu VINOFERM tym, że w pierwszym przypadku ilość analitu to 9 ml. W drugim 10ml" - ale czy niebieski odczynnik jest taki sam tylko różne skale na menzurce ?Pewnie kupię kpl Biowinu chyba że ktoś wie gdzie płyn można kupić ( wiem ze w całej Europie ale mnie interesuje Poland ).
Wacek