Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 23:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2013, 18:54 
Ekspert
Ekspert

Też mnie ten temat z dębem nurtował. Na innym forum, o nieco zbliżonej tematyce taką dostałem odpowiedź:

Cytat:

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Post przez Zbyszek T ? Niedziela, 10 Mar 2013, 16:07

A jak do tego ma się dąb "polski" ?
W końcu beczki jakie kupujemy do naszych wyrobów są z naszych dębów...

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Post przez radius ? Niedziela, 10 Mar 2013, 16:45

@Zbyszek T, dla ciebie jeszcze jeden cytat;

"Istnieje kilkaset różnych gatunków dębu, jednak dla winiarstwa największe znaczenie mają trzy z nich: dąb biały Quercus alba, zwany dębem amerykańskim, oraz dwa gatunki europejskie, Quercus sessiliflora i Quercus robur (czwartym ważnym gatunkiem dębu jest dąb korkowy Quercus suber, nie odgrywa on jednak istotnej roli jako surowiec bednarski). Oba gatunki europejskie najłatwiej rozróżnić, patrząc na połączenie żołędzia z pędem. Quercus sessiliflora (inaczej Quercus sessilis lub petraea) czyli dąb bezszypułkowy występuje głównie w Wielkiej Brytanii i w pasie od Francji po kraje bałtyckie, na południu sięgając Włoch i krajów bałkańskich. Quercus robur (dąb szypułkowy, inaczej Quercus pedunculate) charakteryzuje się tym, że żołędzie występują w grupach po dwa lub trzy i do pędu przymocowane są szypułką o długości od dwóch do pięciu centymetrów. Dąb szypułkowy dobrze znosi szersze spektrum gleb i klimatów i jest bardziej rozpowszechniony, można go znaleźć wszędzie tam, gdzie występuje dąb bezszypułkowy, a także w Portugalii, krajach skandynawskich, Grecji i Turcji.

W Polsce dominuje dąb szypułkowy, wszystkie nasze słynne stare dęby są przedstawicielami właśnie tego gatunku (dąb bezszypułkowy osiąga wiek maksymalnie trzystu lat, dąb szypułkowy jest w stanie przeżyć znacznie dłużej, nawet ponad siedem wieków)."

Wynika z tego, że "nasz" dąb szypułkowy można zaliczyć do dębu francuskiego ;)

Koniec Cytatu :)

Tutaj oryginalny wątek, bardzo ciekawy:
http://alkohole-domowe.com/forum/dab-jako-dodatek-do-starzenia-smak-i-aromat-t129-150.html

PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2013, 21:49 
Kiper
Kiper

Ja jeszcze dorzucę swoje trzy grosze w temacie dębu. Dąb szypułkowy i dąb bezszypułkowy często tworzą u nas mieszańce, o cechach pośrednich pomiędzy tymi dwoma gatunkami ;-)

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: środa, 11 września 2013, 21:17 
czeladnik
czeladnik

Nie mam doświadczenia, tylko czytam, dużo czyta w tym temacie, a interesują mnie mocne alkohole i czytam, do koniaków tylko dąb francuski, do burbonów tylko amerykański, do szkockiej tylko używany, a gdy trafiam na Ararat legendarny winiak z Armenii, który nie ustępuje w niczym koniakom, okazuje się ,że dąb kaukaski, przypominam sobie wtedy, że w starych opisach dąb niemiecki jest też chwalony. Nie wiem z jakiego regionu Niemiec dąb był chwalony, ale wiem, że dęby z mojego województwa były kiedyś (przez jakiś czas) niemieckie. Dębu ci u nas dostatek jak mieczy u Jagieły, gorzej z solidnymi bednarzami, mam wrażenie, że umieją robić beczki, ale brakuje im szczegółów, wykończenia, jakby nie zdradzono im wszystkich sekretów.

PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2013, 14:35 
Ekspert
Ekspert

W innym temacie:
Erikos napisał(a):
Niestety beczki produkowane w Polsce są są jakie są :evil:

Jarku mógłbyś rozwinąć temat negatywnych doświadczeń z Polskimi beczkami?
Sprawa dotyczy wina czy mocniejszych alkoholi?

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 16:15 
Ekspert
Ekspert

Mietku, mam od dawna beczkę z zakładu Pana Okruty.
Trzymałem w niej różne trunki, beczka leżakowała głównie w dość wilgotnej i chłodnej piwnicy, nie była narażona na uszkodzenia mechaniczne, a mimo to popękała w kilku miejscach.
Nie spowodowało to nieszczelności jednak niesmak pozostał.
Ponad to nasi rodzimi producenci montują w tych beczkach różnorakie kraniki chińskiego pochodzenia.
Który z winiarzy używa kranów w beczkach?
Proponuję skontaktować się z producentami że chcecie beczkę bez kranu, a sami dowiecie się że cena takiej beczki może spaść tylko o 10-20zł

Załączniki:
2013-10-19-632.jpg
2013-10-19-632.jpg [ 137.6 KiB | Przeglądane 2730 razy ]
2013-10-19-639.jpg
2013-10-19-639.jpg [ 84.64 KiB | Przeglądane 2730 razy ]
2013-10-19-634.jpg
2013-10-19-634.jpg [ 127.46 KiB | Przeglądane 2730 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 19:38 
czeladnik
czeladnik

Może ktoś ruszy temat uszczelniania polskich beczek, jak, czym i dlaczego. Choć zawsze twierdzę, że polskie jest najlepsze to warto sprawdzić gęstość dębu, nie wiem jak się to liczy, ale się liczy.

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 21:12 
Ekspert
Ekspert

Pierwsza beczkę mam od Okruty. Prawie od początku miała problem ze szczelnością. Przecieka nie na łączniu klepek ale wzdłuż włókien jednej klepki do czoła. Zgłaszałem mu problem, wysyłałem fotki. Coś tam ściemniał, przysłał jakąś masę uszczelniającą, której nie wiedziałem jak użyć. W końcu częściowo zaradziłem woskiem pszczelim. Mogłem być bardziej twardy i domagać się wymiany, ale odpuściłem. Pierwszego regenta w niej utleniłem. Drugiego pilnowałem, stracił zapachy redukcyjne, zyskał na smaku i bukiecie, nie przebija dębem.
Drugą beczkę kupiłem w Pawłowiance. Z nią nie na od początku ww. problemów. Malutka 10-tka, pod destylaty. Zalałem ją Rondem na 2 miesiące. Efekt podobny jak wyżej. Z krótko by wyekstahować jakieś waniliowe smaki. Ale wino raczej było proste - i tak jak wyżej chodziło mi raczej o mikrooksydację. Efekt OK. Po zlaniu wina beczka została zalana żytniówką (rektyfikowaną, bez fuzli) na okres 7 miesięcy. Efekt rewelacyjny, kolor rasowego łyskacza - na początku był czerwo-łososiowy, ale pięknie doszedł do karmelu. W smaku gładkość, wanilia, lepkość. Może troszkę za mocno czuć drewno - ale degustacja w szerokim gronie pokazała, że to raczej tylko mi przeszkadza :lol:
Następne dwie beczułki zamówiłem też w Pawlowiance. Lada dzień zostaną zalane winem. Tak jak już zaznaczyłem nie zależy mi bardzo na aromatach typowo beczkowych w winie, a na mikroutlenianiu. Zobaczymy co czas pokaże.

Ps. Kranik mosiężny mi nie przeszkadza - chiński czy włoski - jaka różnica, do destylatów się przydaje. Bardziej martwi mnie jakość dębu i sposób wypalenia - nie potrafię zweryfikowac jak to się ma do "rasowych" beczek.

PostNapisane: środa, 6 listopada 2013, 18:36 
czeladnik
czeladnik

Ja się bałem brać od nich, bo mnie te liście tataraku odstraszały, wina mniej wyługują, ja się na tym zresztą nie znam, ale mocny alkohol już litości nie ma i bałem się jakiś dziwnych smaków. Bardzo długo szukam beczki i zawsze mnie coś odstraszało, a to liście tataraku, a to opinia jakiegoś kumpla, błędy techniczne w opisie, rozmowa z bednarzem. Największym hitem była jednak strona bednarska, gdzie wszystko było napisane jakby dla mnie, ideał, a tu nagle usługi dodatkowe : beczkę mocno wypaloną do mocnych alkoholi zalewamy na jakiś czas winem Sherry, zalanie 50l Sherry za dodatkowe 20zł, a butelka 0,7l kosztuje ze stówkę :shock: Bardzo chciałem im wierzyć, pomyślałem, że jakimś tańszym Sherry, że mają te 50l do wielokrotnego zalewania, taka inwestycja, naprawdę bardzo chciałem. Poszperałem troszkę w szpiegowskim google, mój jeden kolega bardziej obcykany też i bajka się skończyła, osoba o tym imieniu i nazwisku z tej samej miejscowości, organizowała, próbowała organizować w Polsce korridę, ale go ostudzili zieloni, otworzył za kilkanaście milionów euro ogród botaniczny, gdzie wymienia sumy rzędu kilku milionów na same cebulki, był mnichem w Azji itd , a teraz stał się bednarzem ?

-- Pn lis 04, 2013 10:50 pm --

Zapomniałem, ta klepka, to już pewnie kolega wie czemu, musiał się gdzieś machnąć i dać jedną ciętą jak na zwykłą deskę, a do beczki robi się promieniście, słoje w poprzek klepki.

-- Śr lis 06, 2013 6:36 pm --

Tu jest tak krótko, pobieżnie, ale treściwie http://www.youtube.com/watch?v=8eK03rf4r2o

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 10:33 
czeladnik
czeladnik

Witam,

A ja mam takie pytanko. ..

Beczki do wina - z kranem drewnianym czy mosiężnym?
Czy mosiężne nie nadadzą winu jakiegoś posmaku czy aromatu...?

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 09:16 
Ekspert
Ekspert

PawelSzablewski napisał(a):
Witam,

A ja mam takie pytanko. ..

Beczki do wina - z kranem drewnianym czy mosiężnym?
Czy mosiężne nie nadadzą winu jakiegoś posmaku czy aromatu...?

Baz kranu.

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 10:55 
czeladnik
czeladnik

A to dobra odpowiedź;)
Czyli nie iść na wygodę z kranikiem, tylko wlewać/wylewać wino przez otwór na "korek"?

Ale czy to prawda że mosiężny kranik może mieć negatywny wpływ na wino?
Mam beczkę z takim właśnie kranikiem i nie wiem czy jej użyć (była 2 razy użyta do wina, czysta i itp...) czy zaopatrzyć się w nową beczkę

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 11:08 
Ekspert
Ekspert

Ale czy to prawda że mosiężny kranik może mieć negatywny wpływ na wino?

Prawda, nie tylko na wino, ale również na Twoje zdrowie. Przecież głównymi składnikami stopu jest miedź i cynk. Zamierzony lub niezamierzony dodatek żelaza będzie powodował brunatnienie wina, a szczególnie kiedy użyjesz do stabilizacji witaminy C.

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 13:27 
Ekspert
Ekspert

Kran podraża beczkę - jest dodatkowym miejscem gdzie mogą pojawić się problemy ze szczelnością szczególnie jeśli byłby drewniany, metalowy to możliwe niepożądane reakcje wina ze stopem. Beczka z kranem- to wg. mnie jedynie małolitrażowa do serwowania z beczki alkoholi wysoko%. Serwowanie wina z beczki to pomyłka (chyba, że to atrapa z bag in boxem w środku).

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 14:36 
czeladnik
czeladnik

Dziękuję.
Już wiem co mam robić

Możecie polecić jakiś sprawdzony zakład bednarski w Polsce?
Chodzi mi o beczki wielkości ok 15litrow...

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 15:09 
przedszkolak
przedszkolak

Możecie polecić jakiś sprawdzony zakład bednarski w Polsce?

Poczytaj sobie:
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=24114
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=25012
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=29393

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1