Też mnie ten temat z dębem nurtował. Na innym forum, o nieco zbliżonej tematyce taką dostałem odpowiedź:
Cytat:
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Post przez Zbyszek T ? Niedziela, 10 Mar 2013, 16:07
A jak do tego ma się dąb "polski" ?
W końcu beczki jakie kupujemy do naszych wyrobów są z naszych dębów...
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Post przez radius ? Niedziela, 10 Mar 2013, 16:45
@Zbyszek T, dla ciebie jeszcze jeden cytat;
"Istnieje kilkaset różnych gatunków dębu, jednak dla winiarstwa największe znaczenie mają trzy z nich: dąb biały Quercus alba, zwany dębem amerykańskim, oraz dwa gatunki europejskie, Quercus sessiliflora i Quercus robur (czwartym ważnym gatunkiem dębu jest dąb korkowy Quercus suber, nie odgrywa on jednak istotnej roli jako surowiec bednarski). Oba gatunki europejskie najłatwiej rozróżnić, patrząc na połączenie żołędzia z pędem. Quercus sessiliflora (inaczej Quercus sessilis lub petraea) czyli dąb bezszypułkowy występuje głównie w Wielkiej Brytanii i w pasie od Francji po kraje bałtyckie, na południu sięgając Włoch i krajów bałkańskich. Quercus robur (dąb szypułkowy, inaczej Quercus pedunculate) charakteryzuje się tym, że żołędzie występują w grupach po dwa lub trzy i do pędu przymocowane są szypułką o długości od dwóch do pięciu centymetrów. Dąb szypułkowy dobrze znosi szersze spektrum gleb i klimatów i jest bardziej rozpowszechniony, można go znaleźć wszędzie tam, gdzie występuje dąb bezszypułkowy, a także w Portugalii, krajach skandynawskich, Grecji i Turcji.
W Polsce dominuje dąb szypułkowy, wszystkie nasze słynne stare dęby są przedstawicielami właśnie tego gatunku (dąb bezszypułkowy osiąga wiek maksymalnie trzystu lat, dąb szypułkowy jest w stanie przeżyć znacznie dłużej, nawet ponad siedem wieków)."
Wynika z tego, że "nasz" dąb szypułkowy można zaliczyć do dębu francuskiego

Koniec Cytatu

Tutaj oryginalny wątek, bardzo ciekawy:
http://alkohole-domowe.com/forum/dab-jako-dodatek-do-starzenia-smak-i-aromat-t129-150.html