Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 08:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Balony na wino
PostNapisane: czwartek, 27 maja 2010, 10:07 
czeladnik
czeladnik

Czy ktoś z was wie, gdzie w Łodzi i okolicach można kupić balony w rozsądnej cenie? Mam na myśli większe balony rzedu 50l.

PostNapisane: czwartek, 27 maja 2010, 16:25 
czeladnik
czeladnik

Napisz to ogłoszenie na forum C2h5oh tam z okolic Łodzi miał jeden kolega do sprzedania , ale używane.

PostNapisane: czwartek, 27 maja 2010, 22:21 
czeladnik
czeladnik

magas37 napisał(a):
Napisz to ogłoszenie na forum C2h5oh tam z okolic Łodzi miał jeden kolega do sprzedania , ale używane.

Dziekuje bardzo za info, napisalem posta na tym forum, ale nie ustepuje w poszukiwaniach.
Moze ktos z Łodzi sie odezwie czy w ogole sa takie sprzety w marketach łódzkich.. Obi, Nomi, Castorama, Real itp?

PostNapisane: czwartek, 27 maja 2010, 22:50 
czeladnik
czeladnik

OBI powinno mieć , ale cena może być prawie 2zł za litr , ludzie mają po strychach i piwnicach stare których nie używają , ja kupiłem kilka na takim bazarku gdzie co niedzielę ludzie wynoszą śmieci z domu , w śród tych śmieci czasem można trafić za grosze, za grosze to znaczy ja najdrożej za 50l płaciłem 35zł.

PostNapisane: piątek, 28 maja 2010, 07:32 
Ekspert
Ekspert

Jak w Łodzi to po co szukać w marketach? - nie będzie taniej w Biowinie przy ul. Pryncypalnej?

PostNapisane: niedziela, 13 czerwca 2010, 11:29 
przedszkolak
przedszkolak

Lokalizacja: Trochę na zachód od Łowicza. Po "Zośce" też często mrozi.
Mam 2 balony szklane po 25l. Nadmiar moszczu fermentowałem w ostatnich 3 latach w baniakach 18,9 l. po wodzie mineralnej. Moje przynajmniej podniebienie nie stwierdziło wpływu na smak. Cena balonu odpowiadnia a i uchwyt posiada i nie tłucze się. Wiem, wiem, profanacja :oops:

PostNapisane: piątek, 25 czerwca 2010, 16:12 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
hibalykniem napisał(a):
Mam 2 balony szklane po 25l. Nadmiar moszczu fermentowałem w ostatnich 3 latach w baniakach 18,9 l. po wodzie mineralnej. Moje przynajmniej podniebienie nie stwierdziło wpływu na smak. Cena balonu odpowiadnia a i uchwyt posiada i nie tłucze się. Wiem, wiem, profanacja :oops:

Szkoda Twojego zdrowia.... :shock:

PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2010, 11:40 
nowicjusz
nowicjusz

To mój pierwszy post więc sie przywitam. Pozdrawiam wszystkich.

Mam pytanie do Leszka_B. Skoro te baniaki mają atest żywnościowy to dlaczego sie nie nadają. Alkohol reaguje z PP ?

PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2010, 13:28 
Ekspert
Ekspert

Z tym zdrowiem Leszek zapewne miał na myśli noszenie wypełnionych pod korek butli na długich dystansach :mrgreen:
PC nie jest szkodliwy , nie reaguje z kwasami i alkoholem , nie wprowadza obcych aromatów do wina, podobnie PP i HDPE. Wszystkie te tworzywa nadają się do fermentacji w miazdze , czy przechowywania wina, chociaż w drugim przypadku to w pewnym sensie barbarzyństwo.

PostNapisane: niedziela, 4 lipca 2010, 18:40 
przedszkolak
przedszkolak

Lokalizacja: Trochę na zachód od Łowicza. Po "Zośce" też często mrozi.
Co do przechowywania - to co nie mieści się w butelkach zlewam do 5l balonów po winie z Włoch. Cena wina stołowego w takich balonach to 5-7,5 euro. Z każdego wyjazdu narciarskiego przywożę średnio 4 puste. Cena zakupu (z zawartością sikacza stołowego) niewiele wyższa niż pustego 5l w Polsce.
Pozdrawiam.

P.S. Zakrętka jest metalowa, ale łatwo też dopasować korek.

PostNapisane: niedziela, 20 marca 2011, 17:06 
nowicjusz
nowicjusz

Czy ma ktoś w lodź do sprzedania całe wyposażenie do robienia wina w miarę tanio.
Balon 10L(z korkiem)
Rurka fermentacyjna
Wężyk
lub
2Balony po 5L(z korkami)
Rurki fermentacyjne
Wężyk
W cenie do 40 zŁ

Jak coś proszę o kontakt na numer gg 15994627 :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 21:26 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
KazekzDT napisał(a):
To mój pierwszy post więc sie przywitam. Pozdrawiam wszystkich.

Mam pytanie do Leszka_B. Skoro te baniaki mają atest żywnościowy to dlaczego sie nie nadają. Alkohol reaguje z PP ?

Sorki dawno mnie nie było, ale kolega Olmek już odpowiedział co do reagowania Akoholu z PP i innymi atestowanymi....
Natomiast ja tylko dopowiem, że mam złe skojarzenia gdy ktoś mówi o winie w plastikowych butlach.... :( i od razu widzę to coś wino podobne w sklepach za jakieś 3 zł.
Ponadto butle plastikowe podczas mycia rysują się, a drobiny tegoż PP mogą wraz z winem być spożywane. Czy to szkodzi zdrowiu..... :shock: skoro ma atest to pewnie nie, ale ja tam wolę do wielokrotnego użycia: szkło, stal nierdzewną i dębowe beczki. No jeszcze na etapie fermentacji w miazdze pojemniki z PP, HDPE są popularne i u mnie też są :( .
Co do balonów to zdradzę wam jak kupuję w OBI. Okazuje się, że jeśli kupuje się dwa - trzy balony to można poprosić o lepszą cenę u kierownika działu i da się uzyskać cenę równą cennikowi Biowinu. Tylko trzeba go mieć wydrukowanego by pokazać odpowiedniej osobie w OBI. Polecam bo tak robię w OBI w Bytomiu. Może w innych też coś można wynegocjować.

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 17:50 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
PC nie jest szkodliwy , nie reaguje z kwasami i alkoholem , nie wprowadza obcych aromatów do wina, podobnie PP i HDPE. Wszystkie te tworzywa nadają się do fermentacji w miazdze , czy przechowywania wina, chociaż w drugim przypadku to w pewnym sensie barbarzyństwo.

Olmek, wiesz może czy ostatnio coś się zmieniło w tym temacie: http://www.winomedia.pl/news/1022-wino- ... ch-pet.htm :)

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 20:07 
Ekspert
Ekspert

Roman, ale w jakim sensie zmieniło ? PET nie nadaje się do przechowywania jakichkolwiek produktów spożywczych, zawsze cuchnie.

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 20:53 
Ekspert
Ekspert

Trochę to jednak dziwne, przez pół roku nie capi a potem już tak - jak wykazują badania :roll:
To znaczy do pół roku białe wino nie capi, a czerwone nawet do roku - może dość długie wietrzenie czerwonego wina przed degustacją wydłuża ten czas :)

Chyba niepotrzebnie poruszyłem temat - badania dotyczyły smaku, nie aromatu :mrgreen:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1