Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 17:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2024, 09:27 
Ekspert
Ekspert

To może Mietek zrobiłby taki arkusz a na początku zjazdu ustalimy wspólnie czy się w to bawimy. Oczywiście, jak ktoś nie będzie chciał oceniać to nie musi.

PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2024, 09:41 
Ekspert
Ekspert

Aczkolwiek mnie nie będzie, ale wyrażę swoją opinię.
Oceny wina są bardzo przydatne. Gdyż, tak jak pisaliście, zazwyczaj komentarze są grzecznościowe...
Jakby udało się Was stworzyć listę i do niej formularz do oceniania - to byłby ogromny krok na przód.
W razie co, nie każdy musi oceniać i nie każde wino musi być uwzględnione - jak ktoś nie czuje się komfortowo.

PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2024, 10:15 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
Oceny wina są bardzo przydatne. Gdyż, tak jak pisaliście, zazwyczaj komentarze są grzecznościowe...
Jakby udało się Was stworzyć listę i do niej formularz do oceniania - to byłby ogromny krok na przód.
W razie co, nie każdy musi oceniać i nie każde wino musi być uwzględnione - jak ktoś nie czuje się komfortowo.

Popieram, też tak myślę i uważam że jakaś ocena musi pozostać z degustacji-(po to to robimy).
Nie mniej jednak, powinno się to odbyć subtelnie, dla tych win które nie dojrzały jeszcze do wysokich ocen.

PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2024, 10:49 
Ekspert
Ekspert

Każdy dostanie arkusz z listą win. Będzie tam miejsce na własne notatki, mogę jeszcze dodać rubrykę na własną, subiektywną ocenę np. w skali 0-5.
Nie chciałbym bardziej rozszerzać oceny win, bo po pierwsze nie chcę by impreza miała charakter konkursu, a po drugie przy spodziewanej ilości win czas będzie nas gonił i zbytnie komplikowanie tylko wprowadzi bałagan.

Priorytetem dla mnie jest żeby to przywieziecie było już wcześniej na liście aby całą degustację rozsądnie zaplanować. Niestety obawiam się, że tak się nie stanie i kilka osób przyjedzie "na żywioł".

Chciałbym też by arkuszy po zlocie nie zabierać - niech zostaną do analizy i wyciagnięcia wniosków - niekoniecznie przeze mnie :wink:
Swój wypełniony arkusz można zawsze sfotografować na pamiątkę.

PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2024, 14:27 
mistrz
mistrz

Mi się osobiście taki pomysł bardzo podoba. To jest świetna informacja zwrotna. Skala 5 stopni prosta do ogarniecia:
1 - wino niepijalne, z błędami
2 - wino pijalne ale kiepskie
3 - wino średniej jakości (poprawne)
4 - wino dobre
5 - wino bardzo dobre
I każdy subiektywnie zaznacza co uważa (z tą uwagą żeby w miarę trzymać się rozkładu normalnego). Wstawienie cyferki to nie jest obciążenie czasowe. Jak ktoś cos przegapi to nic nie wpisuje, na koniec ocena średnia z uzupelnionych danych.

2 arkusze - 1 z informacjami o winie i miejscem na komentarze (format A4), 2 mała karteczka (1/4 A4) z numerkiem wina i rubryką na ocenę. Karteczki z oceną do wrzucenia do urny. Rano szybki excel - jedna osoba czyta druga wpisuje numerki i mamy gotową odpowiedź. Każdy widzi co stworzył i jak zostało przyjęte. Moim zdaniem fajna zabawa a dla tych co wino dali cenna informacja. Kto chce uczestniczy kto nie ten nie. Jak ktoś wina nie chce mieć ocenianego to przy wynikach nie podajemy wartości.

Dla innych może to być ciekawa informacja o jakości (popularności) odmian. A jak by właściciele tych najlepszych parę slów komentarza potem napisali o winifikacji to też sporo cennej wiedzy by na forum zostało.

Ja jestem za ;)

PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2024, 19:31 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
..... przy spodziewanej ilości win czas będzie nas gonił i zbytnie komplikowanie tylko wprowadzi bałagan....

Ok. 8 godz na degustację. Gdybyśmy mieli po 5 minut na jedno wino to wychodzi potencjał na 96 win. W tej chwili jest na liście tylko 61 szt. Czyli ponad 7 minut na sztukę, z rozlaniem oczywiście. Na rozlanie wychodzi po ok. 1,5 minuty jeśli będzie 2 rozlewających. Liczę 5 sekund na kieliszek. Trzeba by zamówić jakichś kelnerów bo kto z nas temu podoła ?
Ale gdyby każdy polewał swoje to jakoś damy radę

PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2024, 20:33 
Kiper
Kiper

pjetrof napisał(a):
Damy radę. Zazwyczaj jakoś dawaliśmy ;) pytanie ile win jeszcze na liście zagości?

A ja taką małą prywatę wrzucę. Czy ktoś z wybierajacych sie na zlot będzie miał z 10 sztobrów Muscarisa do poratowania? Chyba będę się musiał pożegnać z Marketem i/lub MF i myślałem co tam wstawić silnie rosnącego (forma Y) i pasujacego mi smakowo no i na Muscarisa padło. Rozważam jeszcze Souvioigner Gris (zawsze to źle zapiszę)ale on chyba tak silnie nie rośnie. I z 5 patyków Johanitera bo mialem poczekać na mój krzew ale chyba przyspieszę wykopki Aurory. Jak coś to z góry dzięki!
Mogę Ci podrzucić sadzonki ukorzenione bo mi zostały.

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2024, 21:51 
mistrz
mistrz

Pomysł z arkuszami i uwagami jest super . Jeśli jednak mamy punktować to pomyślmy czy i jak wiedza o tym czyje to wino wpłynie na ocenę.

PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2024, 22:30 
Ekspert
Ekspert

pjetrof napisał(a):
Mi się osobiście taki pomysł bardzo podoba. To jest świetna informacja zwrotna. Skala 5 stopni prosta do ogarniecia:
1 - wino niepijalne, z błędami
2 - wino pijalne ale kiepskie
3 - wino średniej jakości (poprawne)
4 - wino dobre
5 - wino bardzo dobre
I każdy subiektywnie zaznacza co uważa (z tą uwagą żeby w miarę trzymać się rozkładu normalnego). Wstawienie cyferki to nie jest obciążenie czasowe. Jak ktoś cos przegapi to nic nie wpisuje, na koniec ocena średnia z uzupelnionych danych.

2 arkusze - 1 z informacjami o winie i miejscem na komentarze (format A4), 2 mała karteczka (1/4 A4) z numerkiem wina i rubryką na ocenę. Karteczki z oceną do wrzucenia do urny. Rano szybki excel - jedna osoba czyta druga wpisuje numerki i mamy gotową odpowiedź. Każdy widzi co stworzył i jak zostało przyjęte. Moim zdaniem fajna zabawa a dla tych co wino dali cenna informacja. Kto chce uczestniczy kto nie ten nie. Jak ktoś wina nie chce mieć ocenianego to przy wynikach nie podajemy wartości.

Nie narzucałbym co się ma kryć pod daną oceną. Podejdźmy do tego intuicyjnie.
Jestem za 1 arkuszem zawierającym i ocenę i ewentualny komentarz. Ocena jest dla plebiscytu, komentarz daje pełniejszy feetback właścicielowi wina.
Średnio to widzę żeby się wyrobić z oceną na rano ale skoro zgłaszasz sie na ochotnika to trzymam kciuki :wink:

jarekkk napisał(a):
Pomysł z arkuszami i uwagami jest super . Jeśli jednak mamy punktować to pomyślmy czy i jak wiedza o tym czyje to wino wpłynie na ocenę.

Dlatego trzeba do tego podchodzić z dużą rezerwą - oceny będą subiektywne i nie dlatego, że kogoś bardziej lub mniej lubimy, ale też dlatego każdy ma swoje preferencje smakowe. Może się okazać, że beczka w winie to nie jest to co większość ceni. Ja na przykład nie lubię Jutrzenki i to będzie miało wpływ na ocenę.

PostNapisane: środa, 13 listopada 2024, 10:04 
Ekspert
Ekspert

Aktualizacja i przypomnienie.

Lista uczestników z noclegiem:
1,2 - Misza+Asia
3,4 - sajko+Aneta
5,6 - ajats+Marzena
7,8 - gbed+Iwona
9,10 - arki4+Iwona
11,12 - Budzik+Iwona
13 - Paweł z Głowna
14 - DW
15,16 - Jeki+1
17 - jawormcz11
18 - MarcinJ
19,20 - McGr3gor+Marysia
21 - jarekkk
22 - julian
23,24 - mazmaciek+1
25 - pjetrof
26,27 - mcz+1
38,29 - Maciey+Agnieszka
30 - piotrwzk
31 - jerzy53
32 - kenaj24
33 - StarDust
34 - bogdanb3
35 - vladi1
36 - Cebulka
37,38 - Zyga69+1
39 - ArturK79
40 -Hanka
41 - Beata
42 - Jerzy U.

Lista uczestników bez noclegu:
1,2 - Papi+Olga
3,4 - Monika1+Paweł
5,6 - Beny+Agata

LISTA WIN Ostateczny termin to 20.11

Ramowy program Zlotu:
11.00 - 11.20 - spotykamy się na parkingu przed Kopalnią zabytkową adres: Rybnik, ul. Ignacego Mościckiego 3
11.30 -13.00 - zwiedzanie Kopalni
13.00 -13.15 - przejazd do Domu Przyjęć Ewa adres: ul. Żytnia 5 44-293 Piece. UWAGA: wjazd znajduję się od ul. Rydułtowskiej czyli od drogi głównej. Budynki są dobrze widoczne. Impreza odbędzie się budynku po lewej stronie wjazdu.
13.15- 14.00 zakwaterowanie, odbiór win.
14.30 - obiad
15.00 - 00.00 degustacje i biesiada z własnymi przekąskami
20.00 - ciepła kolacja - bogracz

Przez cały czas imprezy do dyspozycji woda, kawa i herbata.
Jeśli są osoby, które życzą sobie obiad w wersji wegetariańskiej to proszę o informację najpóźniej na tydzień przed spotkaniem.
Proszę o zabranie ze sobą swoich ulubionych kieliszków. W restauracji kieliszki będą dostępne, ale z doświadczenia wiem, że często one słabo nadają się do precyzyjnej oceny wina.
Butelki z przywiezionymi winami proszę opisać w sposób wyraźny i trwały. Na butelkach muszą znaleść się przynajmniej nick, odmiana, rocznik. Reszta będzie na liście. Butelki muszą być szczelnie zamknięte, żeby je można ułożyć bezpiecznie na leżąco w lodówce. Ze względu na ilość osób butelki powinny być po 2. Szczególnie dotyczy win białych. Z doświadczenia wiem, że win czerwonych już tyle nie schodzi ;)
Proszę o przywiezienie przekąsek nadających się do wina.

PostNapisane: środa, 13 listopada 2024, 14:18 
Kiper
Kiper

Widzę że coraz bardziej idziemy w kierunku profesjonalizmu w działaniu i zaczyna to nabierać coraz większego ładu. Ocena win - fajna sprawa a pomysł arkusza to dobra droga by jakoś zachować ulotne wspomnienia, które po kilkunastym kieliszku trochę zacierają obraz tego pierwszego.
Myślę że wprowadzenie ocen nie przeszkodzi nam w dobrej zabawie a zgadzam się też że jest to dobra droga do poprawy swoich wyrobów. Może nawet zmiany postrzegania niektórych odmian bo po sobie widzę że mi samemu gust już trochę z Solarisa ewaluuje w kierunku bardziej winnego Johanitera.
Potraktujmy oceny testowo i jako rozpoznanie w boju. Nie widzę natomiast jakoś możliwości podliczenia tego od razu na miejscu. Myślę że możemy z tym poczekać spokojnie kilka dni.
To co sprawdzimy jak działa teraz na najbliższym spotkaniu można dopracować i wprowadzić w kolejnym.

PS. Może komuś zbywają sadzonki Hibernala ? Chętnie odkupię.

PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2024, 16:22 
mistrz
mistrz

O matko... jak na razie wychodzą 2 butelki na głowę.
Czy przełykanie będzie obowiązkowe?

PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2024, 17:06 
Ekspert
Ekspert

Dobrą tradycją jest wypluwanie (raczej wylewanie). Ocenianie win wymaga jasnego umysłu ( i innych narządów) a jak zdecydowaliśmy się na punktację to wypadałoby wytrwać przez wszystkie do ostatniej próbki. Problemem będzie tempo degustacji, żeby nie siedzieć do rana. Ja postawię przed sobą nawet 2 kieliszki jakbym miał opóźnienia.
Jak ktoś ma wprawne oko to zobaczył, że niektórzy wycofali z list kilka win (pojawią sie na kolejnych zlotach). Po co dublować, powtarzać, a czasami wypada dać szansę dojrzeć.

PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2024, 17:20 
Ekspert
Ekspert

vladi1 napisał(a):
O matko... jak na razie wychodzą 2 butelki na głowę.
Czy przełykanie będzie obowiązkowe?

Absolutnie nie, choć mało kto wypluwa :wink: Połykanie symbolicznej tylko ilości zazwyczaj pozwala dotrwać do końca degustacji :lol: W każdym razie na stołach będą naczynia na zlewki, ale w spluwaczkę - jeśli komuś potrzebna - to proszę się zaopatrzyć indywidualnie :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2024, 13:05 
Ekspert
Ekspert

Aktualizacja i przypomnienie.

Zamknięta lista uczestników z noclegiem:
1,2 - Misza+Asia
3,4 - sajko+Aneta
5,6 - ajats+Marzena
7,8 - gbed+Iwona
9,10 - arki4+Iwona
11,12 - Budzik+Iwona
13 - Paweł z Głowna
14 - DW
15,16 - Jeki+1
17 - jawormcz11
18 - MarcinJ
19,20 - McGr3gor+Marysia
21 - jarekkk
22 - julian
23,24 - mazmaciek+1
25 - pjetrof
26,27 - mcz+1
38,29 - Maciey+Agnieszka
30 - piotrwzk
31 - jerzy53
32 - kenaj24
33 - StarDust
34 - bogdanb3
35 - vladi1
36 - Cebulka
37,38 - Zyga69+1
39 - ArturK79
40 -Hanka
41 - Beata
42 - Jerzy U.

Lista uczestników bez noclegu:
1,2 - Papi+Olga
3,4 - Monika1+Paweł
5,6 - Beny+Agata

Dziękuję wszystkim za wpłaty.

LISTA WIN Ostateczny termin to 20.11. Można do tego czasu dodać, zmodyfikować lub usunąć pozycję. Jeśli ktoś chce by jego wino nie było oceniane to proszę to zaznaczyć w komentarzu.
Zabierzcie ze sobą długopisy!

Ramowy program Zlotu:
11.00 - 11.20 - spotykamy się na parkingu przed Kopalnią zabytkową adres: Rybnik, ul. Ignacego Mościckiego 3
11.30 -13.00 - zwiedzanie Kopalni
13.00 -13.15 - przejazd do Domu Przyjęć Ewa adres: ul. Żytnia 5 44-293 Piece. UWAGA: wjazd znajduję się od ul. Rydułtowskiej czyli od drogi głównej. Budynki są dobrze widoczne. Impreza odbędzie się budynku po lewej stronie wjazdu.
13.15- 14.00 zakwaterowanie, odbiór win.
14.15 - obiad
15.00 - 00.00 degustacje i biesiada z własnymi przekąskami
20.00 - ciepła kolacja - bogracz

Przez cały czas imprezy do dyspozycji woda, kawa i herbata. Ma być też coś słodkiego.

Proszę o zabranie ze sobą swoich ulubionych kieliszków.
Butelki z przywiezionymi winami proszę opisać w sposób wyraźny i trwały. Na butelkach muszą znaleźć się przynajmniej nick, odmiana, rocznik. Ze względu na ilość osób butelki powinny być po 2. Szczególnie dotyczy to win białych.

Proszę o punktualne przybycie. Rybnik w sobotę przed południem bywa trochę zakorkowany więc trzeba to uwzględnić w planach dojazdowych. W razie czego wszyscy mają mój nr telefonu.
Ci, którzy nie będą uczestniczyć w zwiedzaniu kopalni powinni się stawić na miejscu zlotu ok. godz. 13.30.
W recepcji będzie lista pokoi z przydzielonymi do nich osobami. Nie znam wszystkich z imienia i nazwiska, wiec czasami będzie trzeba się znaleźć po nicku. Pary mają pokoje dwuosobowe, reszta różnie. Niestety w pokojach 3 i 4 osobowych bywają łóżka małżeńskie, ale myślę, że jedną noc dacie radę :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1