Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 00:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 30 listopada 2024, 15:28 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
Daniel, dałeś Panonii Zbyszka 8 :)
No to wszystko jasne. Nie było w nim żadnego lakieru do paznokci, przestawiło mi się w głowie z czymś innym. Gdyby był choć ślad, ocena byłaby inna.

PostNapisane: sobota, 30 listopada 2024, 20:31 
Kiper
Kiper

Postaram się na kolejny zlot przygotować aplikację albo stronę WWW na urządzenia mobilne do głosowania online. Wtedy wyniki będą widoczne na biężąco w trakcie degustacji.
Według mnie bardzo przydatny byłby jeszcze opis ocen, tak żeby nie oceniać dobrych win poniżej 5 bo w skali 100 punktowej 50 to raczej wino niepijalne, pijalne zaczynają się od 70. Nie musimy oczywiście odnosić się do skali 100 punktowej ale tak czy owak kryteria oceny powinny być precyzyjnie zdefiniowane.

PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2024, 11:22 
Ekspert
Ekspert

Niestety, formuła konkursowa, dodatkowo z taką ilością win, niezupełnie mi odpowiada. Po prostu nie ma kiedy pogadać. Dlatego moja propozycja to ograniczenie ilości win o 50%. Wtedy będzie czas i na ocenianie i na rozmowę.

-- N, 01.12.2024 11:22 --

No i tak to właśnie wygląda jeśli chodzi o konkursy, każdy dostał swoje punkty, jest mniej lub bardziej zadowolony, w zasadzie nic innego go nie interesuje. W takim razie zapytam wprost i bez ogródek.
Gdzie są wasze komentarze na temat win/odmian takich jak: Messias, Fragment, Blutenmuskateller, Sauvitage, Serena, Nektar, Zweigelt Signum, Krasień, itp. nie mówiąc już o Cabernet Volos ???

PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2024, 12:49 
mistrz
mistrz

co do Panonii, to w Leżajsku było więcej win z tej odmiany i z tego co pamiętam kilka było bardzo dobrych, tutaj raczej rozczarowały, a może więcej po tej odmianie się spodziewałem
Co do ilości win to faktycznie 50 to powinno być max, ale komercyjnych kilka bym zostawił, szczególnie że swojego jeszcze chwilę nie przywiozę :) a z pustymi rękoma nie wypada

PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2024, 13:50 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
No i tak to właśnie wygląda jeśli chodzi o konkursy, każdy dostał swoje punkty, jest mniej lub bardziej zadowolony, w zasadzie nic innego go nie interesuje. W takim razie zapytam wprost i bez ogródek.
Gdzie są wasze komentarze na temat win/odmian takich jak: Messias, Fragment, Blutenmuskateller, Sauvitage, Serena, Nektar, Zweigelt Signum, Krasień, itp. nie mówiąc już o Cabernet Volos ???

Konkurs to zabawa. Pokazuje, że nie tylko nam smakuje nasze wino ;)
Co do ilości win to mamy czas, żeby to przemyśleć. Moja propozycja to wykluczmy Solarisy i Regenty i od razu zrobi się luźniej :lol:

Messias - dla mnie osobiście to wielka nadzieja. Wiadomo, że Polska to nie Węgry ale gdyby się udało zbliżyć do tego co piliśmy to przestałbym już szukać św. Graala. Wino w prawdziwym południowym stylu z wyraźnymi gładkimi taninami, pełne.
Fragment - piłem trzeci raz i jestem dobrej myśli. Wino mocno owocowe, miękkie, mało taniczne, bez absmaków. To takie czerwone wino dla tych co nie lubią czerwonego. Trzeba też wziac pod uwagę, że to wino nie było robione przez dużą profesjonalną winnicę i nie widziało beczki.
Sauvitage - całkiem w porządku, aromaty mógłby w być mocniejsze. Cukier resztkowy trochę zniekształcił odbiór tej odmiany. Po wielkości gron i jagód można by się spodziewać większego ciała.
Nektar - w Ciążeniu byłem nim zachwycony tu był wyraźnie słabszy
Zweigelt Signum (Nowinka) - to wino jeszcze pracowało wiec trudno cokolwiek powiedzieć.
Krasień - z tej odmiany to jest tylko dobry dżem - dzięki Sławek za słoiczek ;)
C. Volos - to drugie wino winluka i drugie bardzo dobre. Jak to się stało, że ta odmiana nie zdobyła popularności :shock:
Blutenmuskateller - ta odmiana chyba trochę zbyt późna na nasz klimat. FJM wprowadziła absmaki. Przyjemny nos trochę rozmijał się z ustami.
Serena - oceniłem niżej niż większość. W nosie jakiś lekki smrodek i kwaśna. Jako siostra Sibery (którą miałem) kariery nie zrobiła i nie zrobi.

PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2024, 14:57 
Ekspert
Ekspert

Sauvitage mimo, że wina komercyjne były w miarę dobre (dla niewymagających), ale nie były zachwycające. U mnie ta odmiana ma bardzo małe owoce i grona, więc trzymanie jej uznałem za bezzasadne (krzewy mogę oddać zainteresowanym). Generalnie nie sadzę czegoś jeśli wyraźnie nie przebija win z Johannitera. Tak, więc dosadziłem między Sauvitage kolejne krzewy Messiasa na SO4 (na własnych korzeniach Messias u mnie słabo rośnie i nie mogę doczekać się plonu). Po degustacji w tej odmianie widzę potencjał na dobre czerwone wina (jeśli z uprawą na SO4 będzie wszystko ok).
Co do Solarisów i Regentów (królujących w polskich winnicach) to win było za dużo a to mocno zakłóciło mi odbiór nawet tych lepszych z nich. Po tak licznej reprezentacji raczej spodziewałbym się powszechnej jakości, osiągniętej przez lata uprawy w Polsce, bo odmiana jest "plastyczna" i jest mnóstwo dostępnych wiadomości, protokołów winifikacji i kilka win wzorcowych. A było różnie i wielu przypadkach średnio a nawet słabo. Nie mam tych odmian i do uprawy ich nikt już mnie nie namówi. Skoro dojrzewają mi bardziej wymagające. Myślę, że Solaris poprawiony przez dodatek Muscarisa to jest jakiś kierunek.

Co do ilości win to zgadzam się z opinią, że wina przed przywiezieniem powinniśmy zweryfikować co do jakości i nie brać win z wadami. Jakość wzrasta więc przydałby się większy samokrytycyzm.
Proponuję też wprowadzić zwyczaj, że nie zgłaszamy win zbyt młodych. Co można powiedzieć o 2 miesięcznym winie czerwony? Przecież jest ono niedojrzałe i z czasem się zmieni, więc zajmowanie nimi cennego czasu degustacyjnego albo jaranie się jakimiś ocenami jest bez sensu. Nawet na wiosnę przywiezienie takich win jest mocno dyskusyjne. Prawidłowej oceny spodziewałbym się po roku.
Problemem (podbijającym ilość win) może być też jeśli ktoś będzie chciał nam prezentować to samo wino co pół roku na kolejnych zlotach przez kolejne kilka lat, podbijając tym samym ilość win i zakłócając ocenę innych win. Takie wino można skonsumować poza głównym nurtem degustacji.
Z młodych win dopuszczałbym tylko rzadkie rarytasy, bo te może warto szerzej poobserwować.
Co do degustacji w ślepo to jestem ZA. Wystarczy wsadzić wino do szarej torebki i tylko podający wie co leje a reszta jedynie np. odmianę i rocznik.

PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2024, 15:17 
Ekspert
Ekspert

Może oczekiwania aby wszystko pogodzić na jednym zjeździe są niemożliwe do spełnienia ?
Nie neguję idei konkursowej oceny win ale ilość i tempo, tak jak ostatnio, jakoś mi nie pasują. Przyznam, że zatęskniłem za "rozgadanym" spotkaniem, z Cebulką notującą co zasłyszy, z możliwością podejścia do tej czy innej osoby i wymiany opinii na bieżąco. I niechciałbym aby takie spotkania bezpowrotnie zanikły.
Co do młodych win to właśnie "pracujący" Zweigelt Signum najbardziej zapadł mi w pamięć. Oczywiście do oceny się nie nadawał, bo niby co w nim było oceniać ? Jednak potencjał pokazał. Chyba trudno będzie odróżnić wina z tej odmiany od oryginalnego Zweigelta v.v.

PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2024, 20:25 
mistrz
mistrz

To może i ja dodam swoje 3 grosze, choć mam świadomość, że ciągle jestem nowy w tym środowisku. Ale może to dobrze?

Zlot mi się bardzo podobał, ale mam też parę uwag, które już były podnoszone.

Win wg mnie było za dużo. Może podział na 2 części - konkursową (do kolacji) i edukacyjno-towarzyską (po kolacji) ma sens? Mam wrażenie, że dla puli konkursowej jedna butelka by wystarczyła - nos i 1 łyk powiedzą wszystko, co trzeba. Dużo wylądowało w zlewakach.
Konkurs ma sens. Nie chodzi o to, by się pysznić, ale jakoś się usytuować na skali i dostać odpowiedź, czy moje wino powinno wychodzić z domu. No i te wina nie mogą być zepsute. (Albo zepsute powinny trafić do części edukacyjnej).
Druga część spotkania, gdzie się na spokojnie omówi wątpliwości i nadzieje też jest według mnie bardzo potrzebna.
Przemyślałbym ponownie skalę, bo ja winom zepsutym dawałem 1, a pijalnym od 5 do 9. Gdzie jest 2-4? Może pierwotna skala 1-5 była lepsza? Skala 100 pkt wymaga po pierwsze jakiegoś doświadczenia sommelierskiego, a po drugie spokojnej analizy.

Co do win:

Zweigelt Signum mi smakowało tak, że aż się prawie pokłóciłem o to z autorem MarcinJ.
Papi przywiózł dobre wina. Chciałem z nim pogadać, ale się nie udało.
Souv Gris Sławka super.
Jutrzenka w małej ilości daje fajne podkręcenie aromatu.
Blutenmuskateler fajny, oryginalny
Ogólnie dużo dobrych muszkatów.
Piotrwzk przywiózł świetne wg mnie bąble, ale ta maceracja w solarisie spokojnym (wino 69) chyba zepsuła efekt
Messias super. Tylko co z tego, że on się udaje na Węgrzech? Tam się wszystko udaje.
Dornfeldery i Cab. Dorsa bardzo fajne.
Beny dał fajnego regenta. Może to kwestia drożdży? Misza, pjetrof, Arek (arki4) na jakich wy robicie swojego regenta? Wasze też były dobre.
Isabela McGr3gora mogłaby być lana z kija w barach nad Wisłą w Warszawie. Zamiast aperola.
No i misza oczywiście pozamiatał.
Ogólnie widać, że dojrzałe czerwone wino jest lepsze ;)

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: poniedziałek, 2 grudnia 2024, 07:48 
Kiper
Kiper

Moja propozycja ocen to skala 1-6:
1. Niepijalne (do przyjęcia oceny wymaga podania jednej lub więcej wady)
2. Kiepskie (do przyjęcia oceny wymaga podania jednej lub więcej wady)
3. Przeciętne/zadowalające
4. Dobre
5. Bardzo dobre
6. Znakomite/wybitne

Wady wina dla wygody mogłyby być w formie checklisty np. "korkowe", "brett", "utlenione", "zaoctowane", "siarkowodór", "kwasowość", "zielenina", "labrusca", "mydlane"

Do tego pole na opcjonalny komentarz, jak dotychczas.

PostNapisane: poniedziałek, 2 grudnia 2024, 09:36 
nowicjusz
nowicjusz

Jak większość z wasz wie, dla mnie ten zlot był pierwszym i mnie osobiście forma konkursu win się bardzo podobała choć i moim zdaniem była zbyt obszerna, jak wielu z was pisze nie była idealna i taka też była bo sam początkowo nie wiedziałem jak się odnieść do punktacji z czasem sobie wymyśliłem swoje kryterium: 1niepijalne,5 wino bez wad ale i wodotrysków( oczywiście w mojej subiektywnej ocenie) 10 wino które gdyby starło na sklepowej półce to ja bym bez niego ze sklepu nie wyszedł, a reszta punktów już jest chyba oczywista. Nie będę ukrywał ,że sugestie przy stoliku uczestników zlotu czasem miały wpływ na ocena dla mnie na przykład tak było przy pierwszym winie gdzie opinie były raczej nie przychylne a ja to wino odebrałem jako całkiem fajne.
Uważam poddawanie swoich win pod ocenę innych winiarzy za ważna cześć rozwoju swojej pasji żeby później nie było sytuacji jaka miała miejsce z winami winnicy komercyjnej która poddała swoje wina ocenie na zlocie a jaki był efekt to wszyscy wiedzą.
Pomysł podziału degustacji na konkursową i techniczną z mojego punktu widzenia jest trafiony, zgadzam się z opinia ,że do konkursu powinny być dobierane zdaniem twórcy danego trunku najlepsze jakie ma lub jakim chce się pochwalić, jednak nie odsuwał bym win takich które przebuja oceny technicznej ,dorady innych winiarzy. Były takie głosy na sali (przywiozłem to wino żebyście mi powiedzieli co tu jest nie tak) i takie wina powinny iść do części technicznej, czasem dobrze usłyszeć opinie co tam nie gra jaka to wada. Ja miałem tak z BRETT który czułem już nie raz w winie ale nie potrafiłem go nazwać, bądź lakier do paznokci między innymi w moim Seyvalu, czy wino z przesadzona siarką. A przy okazji cześć techniczna była by dobrym momentem na dyskusje, których brakuje uczestnikom poprzednich zlotów.
Poziom czerwonych win dla mnie jest wysoki, jeżdżę dość sporo po festiwalach , winnicach w kraju i muszę przyznać ,że czerwone wina to często pieta achillesowa polskiego winiarstwa, a tu było sporo fajnych czerwonych win. Nie mogę tu nie wymienić Messias, Cabernet Dorsa, Dunaj który był dla mnie odkryciem i już poczyniłem pewne kropi a mianowicie zakupiłem 10 sadzonek tej odmiany, a Dorsa utwierdziła mnie w tym ,że nie popełniłem błędu w planowaniu przyszłorocznych nasadzeń. Do reszty się nie odniosę bo zwyczajnie nie zapadły mi w pamięci na tyle żebym mógł się do nich odnieść.

Pozdrawiam Wszystkich Piotr.

PostNapisane: poniedziałek, 2 grudnia 2024, 10:42 
Kiper
Kiper

Budzik napisał(a):
Moja propozycja ocen to skala 1-6
Wady wina dla wygody mogłyby być w formie checklisty

2x TAK. Podoba mi się to a głosowanie przy pomocy aplikacji byłoby doskonałe bowiem rozwiązałoby w dużej mierze podsumowanie punktacji a zdefiniowane wady wina byłyby bardzo dobrym feedbackiem dla autora wina co komu w tym winie przeszkadzało.

ArturK79 napisał(a):
Win wg mnie było za dużo. Może podział na 2 części - konkursową (do kolacji) i edukacyjno-towarzyską (po kolacji) ma sens? Mam wrażenie, że dla puli konkursowej jedna butelka by wystarczyła - nos i 1 łyk powiedzą wszystko, co trzeba.

Tak, taki podział byłby chyba optymalny pod warunkiem jednak ograniczenia sumarycznej ilości wina. Wina konkursowe (w domyśle te lepsze) ustawią odpowiednio poprzeczkę dla win "warsztatowych".

PostNapisane: poniedziałek, 2 grudnia 2024, 12:00 
przedszkolak
przedszkolak

Przypuszczam, że na początku spotkań forumowiczów było znacznie mniej osób i win - można się było rozdyskutować i pewnie bardziej poznać osobiście. Teraz jako nowa osoba, tylko z pomocą Cebulki jakoś się rozeznaję w tożsamości uczestników, a ilość trunków przytłacza. Samej trudno mi zidentyfikować np. rodzaj wady w winie. Mogę tylko powiedzieć, że coś mi dziwnie pachnie czy smakuje. A chętnie nauczyłabym się rozpoznawać i te dobre, odmianowe aromaty i te złe, świadczące o zepsuciu. Jeśli nie przy takiej okazji to gdzie?
Na zlocie jestem 2gi raz i w sumie też 2gi sezon robię wina, więc nie będę się dużo wymądrzać co do ich jakości. Generalnie - w Johanniterach bardzo przeszkadzała mi goryczka. Nie przekonuje mnie dodatek Jutrzenki - ten zapach roztartych liści czarnej porzeczki przytłacza wszystko inne. Wg mnie fajne były muskaty no i czerwienie: Dorsa Miszy natchnęła mnie do pomysłu rozszerzenia winniczki.
Skala 6 stopniowa dla takiego "znawcy" jak ja jest zupełnie wystarczająca.

PostNapisane: poniedziałek, 2 grudnia 2024, 12:33 
Ekspert
Ekspert

Pomysł z apką bardzo dobry. Wyniki będą na bieżąco i zaoszczędzi się dużo czasu.
Skala ocen ocen 1-6 i jasne kryteria dla mnie ok. Za zlocie była 1-10 żeby unikną skojarzeń z skalą szkolną i dawaniem połówek, plusów i minusów. Papier przyjmie wszystko, aplikacja nie.

W przypadku plebiscytu oceniali wszyscy - to było ok, głosowaliśmy wg naszego gustu. W przypadku konkursu z kryteriami oceniać trzeba obiektywnie. Nie każdy to potrafi i nie każdy rozpoznaje wady. Do poważniejszej oceny wina musi być nieco więcej, kieliszki degustacyjne i trzeźwość umysłu. Ja dla win z jutrzenką nie potrafię być obiektywny a wypluwanie mnie obrzydza, więc od razu się wykluczam :wink:
Reasumując trudno będzie zrobić coś co będzie nosiło znamiona prawdziwego konkursu. Na pewno warto poprawić tą formułę, która była.

Ostatnia rzecz. Żeby był kolejny konkurs to musi być kolejny zlot. Zachęcam do podejmowania inicjatywy w tym zakresie ;)

PostNapisane: poniedziałek, 2 grudnia 2024, 13:24 
Ekspert
Ekspert

A co my chcemy oceniać co pół roku? Te same wina czy kolejne? Czy nie zakiwamy się sami z sobą?
Pomyślałem, że to przesada. Uważam, że pomysł konkursowy jest dobry na jedno spotkanie w roku a drugie powinno mieć wymiar szkoleniowy.

PostNapisane: poniedziałek, 2 grudnia 2024, 16:16 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
A co my chcemy oceniać co pół roku? Te same wina czy kolejne? Czy nie zakiwamy się sami z sobą?
Pomyślałem, że to przesada. Uważam, że pomysł konkursowy jest dobry na jedno spotkanie w roku a drugie powinno mieć wymiar szkoleniowy.

Popieram. Jesienią konkurs, wiosną spotkanie towarzyskie z winami do obgadania.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1