Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 13:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 12 lipca 2021, 21:09 
Ekspert
Ekspert

Jak pisałem w wątku o odmianach odbyliśmy 4 osobową wycieczkę na Morawy.
Okazją były przesunięte z kwietnia na 10 lipca dni otwartych piwnic w Kobyli. Jako że byliśmy tam kilkakrotnie ale tylko u pojedynczych winiarzy teraz dokonaliśmy przeglądu niemal całości tamtejszych winiarzy.
Jako że nocowaliśmy w Cejcu to wybraliśmy się również do tamtejszych piwnic, i mieliśmy to szczęście że p. Melkusova zaprosiła nas do siebie. Zarówno Kobyli i Cejc prezentują nieporównywalnie wyższą jakość win niż np. przereklamowane Blatnice które 2 lata temu okazały się zupełnym rozczarowaniem.
Zaczynając od Cejca to degustowaliśmy wspaniałego Monarcha, Neroneta i Silvanera u p. Melkusovej, pozostałe wina również na wysokim poziomie.
Obrazek
Poniżej kilka fotek z Cejca:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Więcej fotek z Cejca oraz z piwnic zamkowych z Valtic i imprezy w Kobyli w albumie na fotosiku.

W całym Kobyli absolutny lider w w winach czerwonych to cuvee 55/45 z 2 odmian hybrydowych Roesler/Regent 2019, smakuje mi lepiej niż bardzo interesujący kupaż Blaufrankisch/CS tego samego producenta, to samo cuvee Roeslera z Regentem z 2020 również dobre choć nieco bardziej "dzikie" taniny, jeszcze do poleżenia, ale rocznik także u nich był słaby dla czerwonych.
Obrazek
Pan Lanżhotski ma także najlepszego w Kobyli Gruner Veltlinera.

Vinarstvi Tomcala, to jakość całego asortymentu, potwierdzona wieloma top lokatami, dla mnie odkrycie:
Obrazek
Obrazek

Obok p. Tomcali Vinarstvi Lubalovi z genialnymi Sauvignon Blanc, Pinot Gris, i Rieslingiem Włoskim.
Obrazek

Do tego należy wymienić Vinarstvi Mikulica ze świetnymi winami z Hibernala, Solarisa, czy Dornfeldera, oraz Pan Pecinka z Chardonnay.
Największe zaskoczenie stosunek jakości do ceny Vinarstvi Dvur Othalovi, gdzie po wejściu i zobaczeniu na drzwiach piwnicy cennika win po 10 zł chcieliśmy od razu wyjść, zwłaszcza że było kilku winiarzy z winami ponad 200 koron może nie słabych ale takich przeciętnych i bez wyrazu, ale z ciekawości spróbowaliśmy i zostaliśmy na dłużej.
Nie wiem jak oni to robią, ale ich produkty po 70-80 koron jak Muller Thurgau, Pinot Gris czy Zweigelt to wina których jakości nigdy nie osiągną polskie winnice, nie mówiąc już o zbliżeniu się do ceny. Zresztą wszystkie wina jakie mieli były bardzo dobrej jakości, sami siebie się pytaliśmy "wtf tu chodzi" i opinia była jednoznacznie pozytywna.
Kilka fotek z tej winnicy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na koniec z pewną nieśmiałością odwiedziliśmy miejscowego autentystę p. Cacika.
U niego przeprosiłem się z Blaufrankisch, nie wiem jak on to robi ale w wersji bez chemii i na własnych drożdżach, z minimalną ilością SO2 to jest dzieło sztuki.
Podobnie Pinot Blanc.
Generalnie warto było, wyjazd turystycznie i edukacyjnie ze wszech miar udany.
Następny wyjazd planujemy do Cejca na otwarte piwnice na 14.08. o ile nie zamkną znowu granic i wszelakich imprez, ale winiarze Cejca mówią że i tak zorganizują tą imprezę niezależnie od fanaberii rządu.

PostNapisane: poniedziałek, 12 lipca 2021, 22:47 
Ekspert
Ekspert

Dla mnie oprócz otwartych piwnic punktem ważnym i zwrotnym była wizyta na zamku w Valticach na Narodowej Wystawie Win Republiki Czeskiej 2021. Degustacja 120 najlepszych, medalowych win czeskich to niesamowite doświadczenie. Pozycja obowiązkowa. Niepowtarzalna i niedościgniona jakość win, wszystko pięknie opisane. Można było porównać parametry, opis profilu smakowego i porównać do własnych doznań smakowych. Oczywiście królowały czyste vinifery, hybrydy gdzieś na boku i to pojedyncze sztuki. Tylko 500 kC i przez 2 godziny próbowałeś co chciałeś. Mogłeś to przegryźć chlebem, którego nam nie żałowali. Ale i tak w połowie wystawy trzeba było przysiąść na chwilę z wiadomych względów.
Ten salon pozwala dostroić kubki smakowe do prawdziwej jakości i niestety poznać jak daleko do tyłu jest nasze rodzime winiarstwo :cry: Tu kompromisów brak. Odmiany "dziadowskie" na które niestety wielu z nas jest skazanych tu są bez szans.

Załączniki:
Salon win 21.jpg
Salon win 21.jpg [ 70.68 KiB | Przeglądane 2314 razy ]
Salon Vin 21 Valtice.jpg
Salon Vin 21 Valtice.jpg [ 74.75 KiB | Przeglądane 2314 razy ]
IMG_20210712_230037.jpg
IMG_20210712_230037.jpg [ 71.2 KiB | Przeglądane 2314 razy ]

PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2021, 07:55 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
Ale i tak w połowie wystawy trzeba było przysiąść na chwilę z wiadomych względów.

O, to jakaś nowość! Jak ja tam byłem to nie było ani pół krzesła. Raczej celowy zabieg :wink:
Ale zgadzam się, wizyta w Salonie daje szeroki obraz morawskiego i czeskiego winiarstwa.
Jak ktoś ma chęć bardziej towarzysko spędzić czas w równie klimatycznych wnętrzach ale niestety już z nie takim wyborem win, lecz z lepszą zagrychą ;) to polecam Valtickie Podziemia.

PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2021, 09:49 
Kiper
Kiper

Morawy to super sprawa.
Gościnność Morawian nie ma równych,ale z tego żyją,więc nie może być inaczej.
Chętnie tam będę wracał!

Fajne foty i opisy!

Z jednym się tylko nie mogę zgodzić i co mnie trochę odrzuca i mocno dziwi mianowicie...Że z taką pewnością piszecie,że w Polsce nigdy nie powstanie takie wino jak tam jakieś,które degustowaliście.
To bardzo odważne wnioski koledzy Winiarze.
Nie wiem z kąd w Was tyle negatywnych myśli,przecież to pasje/hobby/zawód,którym się też zajmujecie...;)

Więcej wiary! ;)

PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2021, 12:14 
Ekspert
Ekspert

Wiemy wiemy: "Polak potrafi" - to taki "szlachcic romantyk"- husarz - cudotwórca. :roll: :wink: Oczekujemy, że sprowadzisz na ziemie nasze kubki smakowe rozchwiane morawskimi viniferami. :wink:

Żeby zobaczyć różnicę proponuję posadzić vinifery które u nich powszechnie uprawiają i zobaczyć jak będą u nas dojrzewać (oczywiście z przyzwoitym plonem na krzewie a nie dwa gronka "na krzyż").

Jednak jak przeskoczyć wiedzę i doświadczenie wielopokoleniowego winiarstwa, kiedy jesteśmy w Polsce najczęściej kilku - kilkunastoletnimi adeptami sztuki winiarskiej tego nie wiem. Może są geniusze.

Ostatnio edytowano wtorek, 13 lipca 2021, 12:48 przez sajko71, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2021, 12:36 
Ekspert
Ekspert

Ja to jednak widzę troche optymistycznie - piszecie Solaris, Hibernal, Roesler/Regent, Monarch - a to są hybrydy które udają się w Polsce... Część Vinifer też się udaje...
Więc, jeszcze trochę czasu, doświadczenia, umiejętności i jakość naszych win też będzie szła do góry :D
I najważniejsze, to właściwy punkt odniesienia - to co Wy właśnie prezentujecie... Nie zjazdy z Marszałkami i Leonami, tylko kalibracja smaku na Morawach :thumbup:

PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2021, 13:05 
Ekspert
Ekspert

Piliśmy znakomitego Dornfeldera u Oldricha Mikulicy ale dopytałem winiarza o plon z krzewu i usłyszałem 1,5 kg.
To ile my musimy wyciąć, żeby osiągnąć tą jakość? Zejść do 1kg? Czyli co? Krzewy 1-2 gronowe i szalejemy z jakością :wink:

Zbyszku na ok 200 próbowanych przez nas win to z hybryd uprawianych w Polsce było może z 15 (kilka za słodkich Solarisów, Hibernale, z 2 Johannitery, 1 Monarch, 2 Roeslery jeden z Regentem, więcej nie zapamiętałem). Widać, że to jest u nich margines upraw a u nas właściwie tylko takie odmiany pewnie plonują, ale i tak nie wszędzie.

Ostatnio edytowano wtorek, 13 lipca 2021, 13:19 przez sajko71, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2021, 13:09 
Kiper
Kiper

sajko71 napisał(a):
Wiemy wiemy: "Polak potrafi" - to taki "szlachcic romantyk"- husarz - cudotwórca. :roll: :wink: Oczekujemy, że sprowadzisz na ziemie nasze kubki smakowe rozchwiane morawskimi viniferami. :wink:

Żeby zobaczyć różnicę proponuję posadzić vinifery które u nich powszechnie uprawiają i zobaczyć jak będą u nas dojrzewać (oczywiście z przyzwoitym plonem na krzewie a nie dwa gronka "na krzyż").

Jednak jak przeskoczyć wiedzę i doświadczenie wielopokoleniowego winiarstwa, kiedy jesteśmy w Polsce najczęściej kilku - kilkunastoletnimi adeptami sztuki winiarskiej tego nie wiem. Może są geniusze.

Widzisz Sławek,jak już edytujesz post i po przemyśleniu poprawisz, to wybrzemiewa już zdecydowanie inaczej...

Nie jestem jasnowidzem i nie wiem jakie będzie winiarstwo w Polsce w następnych pokololeniach.
A Wy twierdzicie dziś,że napewno nie będzie.Jestem dobrej myśli.

Pewnie,że Morawy to pokolenia winiarzy i nie dyskutuję z tym! Nie dyskutuję też z jakością ich niektórych win!

Wina za 70 koron być może i dobre,być może promo...nie wiem.

Wklejam ciut inny cennik z Nowej Wsi Morawskiej,zgoła inny jak ten powyżej.Czyli ceny też mogą być różne.
Wychwalania wina za 10zł to chyba trochę przesada Koszt butelki,korka,akcyzy vatu...itd...
Załącznik:
Screenshot_20210713-135816_Gallery_copy_270x600.jpg
Screenshot_20210713-135816_Gallery_copy_270x600.jpg [ 110.57 KiB | Przeglądane 2210 razy ]

Mam do dziś wina od Zidka,w tych 10l boxach,tam nawet litr za 9zl kupowałem,CS I Johanitter...a co! Stać mnie!Stoją do dziś...;)

Nie zależy mi na zaskakiwaniu Was moim przyszłym winem...wystarczy,że mnie zaskoczy.

No i po co mamy sadzić ich odmiany skoro mamy swoje?
Idziemy w kierunku VV ale droga jeszcze długa...

Dobrze,że nie decydujecie o losach Polskich winnic... już dziś byłby zakaz upraw... napewno komercyjnych:crazy:

PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2021, 13:31 
Ekspert
Ekspert

narc81 napisał(a):
...Dobrze,że nie decydujecie o losach Polskich winnic... już dziś byłby zakaz upraw... napewno komercyjnych:crazy:
Jak taki wniosek wydedukowałeś z tej rozmowy, to sorry kończę rozmowę.
I nie wciskaj ludziom, że edytowałem jakiś pogląd, bo ja tylko dodałem dwa zdania.

PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2021, 13:40 
Kiper
Kiper

sajko71 napisał(a):
narc81 napisał(a):
...Dobrze,że nie decydujecie o losach Polskich winnic... już dziś byłby zakaz upraw... napewno komercyjnych:crazy:
Jak taki wniosek wydedukowałeś z tej rozmowy, to sorry kończę rozmowę.
I nie wciskaj ludziom, że edytowałem jakiś pogląd, bo ja tylko dodałem dwa zdania.

Zgadza się dodałeś "dwa zdania" bez których post trochę tracił na merytoryce.

Tak zrozumiałem! Można inaczej?Bo jeśli tak to sorry.

PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2021, 13:58 
Ekspert
Ekspert

narc81 napisał(a):
Morawy to super sprawa.
Gościnność Morawian nie ma równych,ale z tego żyją,więc nie może być inaczej.
Chętnie tam będę wracał!

Fajne foty i opisy!

Z jednym się tylko nie mogę zgodzić i co mnie trochę odrzuca i mocno dziwi mianowicie...Że z taką pewnością piszecie,że w Polsce nigdy nie powstanie takie wino jak tam jakieś,które degustowaliście.
To bardzo odważne wnioski koledzy Winiarze.
Nie wiem z kąd w Was tyle negatywnych myśli,przecież to pasje/hobby/zawód,którym się też zajmujecie...;)

Więcej wiary! ;)

Włodek, cytując klasyka choćbyś "zatańczył i zaśpiewał" to nigdy na północy nie zrobisz takiego czerwonego wina (chyba że z LM i Marszałka dla koneserów, a zapomniałem jest jeszcze Sirame :lol: ) jak te za 70 Koron w Kobyli np. z Zweigelta, białe już prędzej, gdyż - mimo zapewnień mediów i polityków że klimat się ociepla, niedługo to winnice tylko w Szwecji i Norwegii, a my zginiemy z gorąca i suszy oraz nadmiaru CO2 - to rzeczywistość jest brutalna, co też pokazują ostatnie lata z pogodą, i brakiem fizjologicznej dojrzałości surowca wielu odmian. Tylko nieliczne roczniki pogodowo zapewniły w Polsce przynajmniej podstawowe warunki dla w miarę przyzwoitej jakości owoców.
Na południowych Morawach to jest kwestia ukształtowania terenu, łagodnych zim, wybitnie żyznej o dobrym profilu gleby, szerokości geograficznej, siły promieniowania słonecznego, wpływu Niziny Pannońskiej, cieplejszej jesieni, małej ilości opadów etc. Choć moim zdaniem optymalne dla winorośli warunki to jest dopiero na południe od szerokości geograficznej Bratysława-Wiedeń.
Kwestii oczywistych i nie zależnych od nas nie przeskoczymy, choćbyśmy skończyli 5 fakultetów "enologii" w jakiejś polskiej wyższej szkole "gotowania na gazie" za pieniądze, gdzie m.in uczą samozwańczy "profesorowie" nie potrafiący (o ile się im nie zapłaci, lub zasponsoruje) odróżnić dobrego czerwonego wina z odmian hybrydowych.
Trzeba mieć dystans do tego co się robi. Ale jak obserwuję w Polsce "profesjonalni" winiarze wciskają solidny kit klientom jakie to ich wina po 80 zł (i więcej) są super, to czasem myślę że po iluś powtórzeniach chyba sami zaczynają w to wierzyć, jak ci z Lubuskiego udzielający wywiadów do jednego ze szmatławców o globalnym ociepleniu, klimat pod Grunbergiem to już jak w Portugalii, i niedługo nie da się z gorąca uprawiać tam winorośli, a ja przypominam sobie wyjazd na Morawy z winiarzami z Grunberg, i mój dysonans poznawczy kiedy degustuję ich np. b. słabego PN, i za chwilę w Brezi np. wybitnego Merlota 2012 barrique, czy Rubineta od P. Kerna.
Po to się jeździ w różne miejsca żeby mieć punkt odniesienia i czegoś się nauczyć, wiedzy nigdy dość.

PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2021, 14:13 
Ekspert
Ekspert

narc81 napisał(a):
...Nie jestem jasnowidzem i nie wiem jakie będzie winiarstwo w Polsce w następnych pokololeniach.
A Wy twierdzicie dziś,że napewno nie będzie....
Nikt tak nie napisał ani nikt tak myśli. Zapewniam Cię.
Zobaczysz jak szybko Souvignier Gris (obaj uprawiamy) nauczy nas pokory i miejsca w szeregu. Lepiej stanąć dalej i zostać zaproszonym wyżej niż źle się ocenić i zostać zrzuconym z piedestału. :wink:

Żeby było jaśniej (albo żeby całkiem zamieszać) to dodam, że obecnie dosadzam w dużej części późne vinifery (i rozważam wykopywać hybrydy i dosadzać ich więcej) ale nie będę nakręcał na ten kierunek ludzi ani nie będę "hurra-optymistyczny" bo ja akurat mam szpalery między murami i domami, ukrop latem, zimą -20 to jest max a przymrozków wiosną nie widziałem od lat.

PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2021, 14:30 
Kiper
Kiper

@RobertR zgoda.

Nie chodzi mi o Twoje rozenanie w winiarstwie.To Twoje doświadczenia przecież i jeśli wiesz co pijesz,to znaczy,że jest dobrze! ;)

My się uczymy robić wina z tego co mamy, a mamy coraz lepsze możliwości.Sam wiesz.

Nie twierdzę że już,że dziś...tylko tyle.

-- wtorek, 13 lipca 2021, 14:30 --

sajko71 napisał(a):
narc81 napisał(a):
...Nie jestem jasnowidzem i nie wiem jakie będzie winiarstwo w Polsce w następnych pokololeniach.
A Wy twierdzicie dziś,że napewno nie będzie....
Nikt tak nie napisał ani nikt tak myśli. Zapewniam Cię.
Zobaczysz jak szybko Souvignier Gris (obaj uprawiamy) nauczy nas pokory i miejsca w szeregu. Lepiej stanąć dalej i zostać zaproszonym wyżej niż źle się ocenić i zostać zrzuconym z piedestału. :wink:

Żeby było jaśniej (albo żeby całkiem zamieszać) to dodam, że obecnie dosadzam w dużej części późne vinifery (i rozważam wykopywać hybrydy i dosadzać ich więcej) ale nie będę nakręcał na ten kierunek ludzi ani nie będę "hurra-optymistyczny" bo ja akurat mam szpalery między murami i domami, ukrop latem, zimą -20 to jest max a przymrozków wiosną nie widziałem od lat.

Sławek,przecież pisząc "nigdy w Polsce takiego wina się nie zrobi" to jednoznaczne stwierdzenie,czas przyszły...

Nie ważne!

P.S u mnie zimy też nie takie srogie! Max w ost. 5 latach -21,ostatnia zimą -17(co może się jednak zmienić!) wiem.Przymrozki mam ale jednak nowa miejscówka jest zgoła inna...Pożyjemy zobaczymy.

U siebie mam tylko białe odmiany,(poza PN) tu jak Robert wspomniał jest większa szansa na białe,napewno jest!Czerwonych jak PN czy ZG nie wykluczałbym...

Wiecie o co mi chodzi,jaki przekaz w moich postach jest.
Zwady nie szukam ale wyłapuję te niuanse(drażni mnie to jakoś!)

No porównamy tego SG kiedyś.

PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2021, 15:02 
Ekspert
Ekspert

narc81 napisał(a):
Sławek,przecież pisząc "nigdy w Polsce takiego wina się nie zrobi" to jednoznaczne stwierdzenie,czas przyszły...
Nie ważne!
...
Dziwne, że zwracasz się do mnie imiennie a wrzucasz cytat który ja nie napisałem i nawet tak nie twierdzę.
Po tej dyskusji tak na zgodę idę sobie dosadzić sadzoneczke Dornfeldera i na przekór wszystkiemu Sirame. :wink: :lol:

PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2021, 18:52 
Kiper
Kiper

sajko71 napisał(a):
narc81 napisał(a):
Nie ważne!
...
Dziwne, że zwracasz się do mnie imiennie a wrzucasz cytat który ja nie napisałem i nawet tak nie twierdzę.
Po tej dyskusji tak na zgodę idę sobie dosadzić sadzoneczke Dornfeldera i na przekór wszystkiemu Sirame. :wink: :lol:

Faktycznie! Cytat dotyczył ZG o którym pisał Robert.

Tak czy inaczej,z tekstu wynika Sławku,że masz jedyną i słuszną miejscówkę w RP...;) w cóż ta Polska się wpakowała...;) Niech będzie i tak.

W ramach pojednania, udam się wykonać,kolejny profilaktyczny oprysk.

A potem coś chlusnę za zdrowie Morawiaków! :)
Załącznik:
20210702_133229_copy_564x254.jpg
20210702_133229_copy_564x254.jpg [ 70.01 KiB | Przeglądane 2152 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1