ostrowin napisał(a):
Ja jednak podbiję pytanie o winifikację Regenta? Choćby sama informacja o optymalnych parametrach zbioru jest na wagę złota.
Wybacz mi, że zakłócam nie tylko Twoje pragnienie otrzymania odpowiedzi na ważne pytanie. Lecz jest kilka powodów.
Jeżeli nie zostaniesz potraktowany jak "swój" i nie mówię tu o gościnności, to nie masz szans na poznanie niuansów winifikacji danego wina w winnicach komercyjnych. Taką wiedzę można otrzymać w bardzo wyjątkowych sytuacjach.
Pomimo, że trochę mi się "poszczęściło", to zajęło mi kilka lat, żeby zrozumieć, że muszę osobiście "pozjadać" wszystkie rozumy kilku pokoleń, ponieważ na tacy, nikt nie jest w stanie mi podać... Doszło do tego, mówię poważnie, że starałem się wczuwać w winorośl, aby zrozumieć. Ciągle o tym myślałem...
A teraz do rzeczy.
Optymalne parametry Regenta na jaki typ wina?
W jakich warunkach pogodowych dla danego sezonu?
Przy jakiej zdrowotności krzewów?
Przy jakiego rodzaju gleby?
Dla jakiego obciążenia?
Dla jakich warunków siedliska?
Itp, itp, itp...
Nie ma dwóch takich samych siedlisk/warunków, więc nie ma dwóch takich samych recept.
Im wcześniej to zrozumiemy, tym wcześniej znajdziemy optimum ( dla mnie, słowo klucz/drogowskaz, to "elastyczność" )
Sorry za odrobinę odlotu, mam nadzieję, że nie zostanie to uznane, że "filozuję".
zbyszekB napisał(a):
Mój hibernal 2018, wytrawny, sporo kwasów, mało aromatyczny. Przeciążyłem też krzewy owocowaniem , co dodatkowo obniżyło jakość wina - nigdy więcej
Zbyszku, jeżeli możesz odpowiedzieć, to proszę, podaj wielkość obciążenia na krzew, parametry, termin zbioru i najważniejsze - jakość gleby.
Pozdrawiam
Piotr