Teraz jest sobota, 10 stycznia 2026, 02:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2019, 12:58 
Ekspert
Ekspert

Gratulacje dla wszystkich bo win bardzo dużo do oceny :!:

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2019, 15:04 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Gratulacje dla forumowych Kolegów Mirka (@Zodiak) i Roberta (@Zdanek), za nagrodzone wina:
Biały KRuk oranga 2018 - 80pkt
Biały Kruk cuvee czerwone 2018 - 83pkt(srebro)
Allegro/LM - srebro (Winnica Zodiak)
:thumbup:
"Biały Kruk cuvee czerwone 2018 - 83pkt(srebro)" czy to jest to wino z degustacji mazowieckiej 75% Muscata Bleu i 16% Cabernet Cortis co oceniliśmy na 80 pkt ? (Było tam też pomarańczowe Orange a trzeciego Allegro/ML nie umiem zidentyfikować).
Zakładając że na degustacji mazowieckiej wina były mniej dojrzałe a ocena podobna to można pokusić się o wniosek, że poziom "naszych" degustacji, precyzja naszych ocen oraz ogólne umiejętności winifikacji rosną skoro wina u nas wysoko oceniane mają także szansę na sukces na bardziej prestiżowych konkursach :wink: Gratuluję! :thumbup:

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2019, 16:32 
mistrz
mistrz

zbyszekB napisał(a):
Gratulacje dla forumowych Kolegów

Zbyszku, taki spostrzegawczy umysł, a forumowej Koleżanki nie zauważyłeś :oops: ... Winnica Sikornica 74pkt. Biorąc pod uwagę problemy w zeszłym sezonie i zostawienie w tyle nawet niektóre winnice komercyjne, to gratulacje również się należą, co niniejszym czynię. Oczywiście gratuluję Wszystkim :clap: :thumbup:

W nawiązaniu do relacji Roberta, przyszłoroczny konkurs może okazać się kompletnym, tzn. nie tylko czerwone wina z 2018r będą pyszne, ale czuję w kościach, że białe z 2019 mogą im dorównać. Tak czy inaczej, zapowiada się bardzo ciekawie i warto będzie się wybrać.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2019, 17:23 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
.......Biały Kruk cuvee czerwone 2018 - 83pkt(srebro)" czy to jest to wino z degustacji mazowieckiej 75% Muscata Bleu i 16% Cabernet Cortis co oceniliśmy na 80 pkt ? (Było tam też pomarańczowe Orange a trzeciego Allegro/ML nie umiem zidentyfikować).
Zakładając że na degustacji mazowieckiej wina były mniej dojrzałe a ocena podobna to można pokusić się o wniosek, że poziom "naszych" degustacji, precyzja naszych ocen oraz ogólne umiejętności winifikacji rosną skoro wina u nas wysoko oceniane mają także szansę na sukces na bardziej prestiżowych konkursach :wink: Gratuluję! :thumbup:

cuvee czerwone z Winnicy Biały Kruk i pomarańczowe z tej winnicy, to są właśnie te wina które ocenialiśmy na ostatnim spotkaniu mazowieckim.Przy ocenie win czerwonych nie byłem.Nie kojarzę więc czy czerwone 2017 z Winnicy Zodiak to to samo co na PIWI Morawy 2019.
Może Mirek się odezwie.
Pominąłem w poprzednim moim poście naszych forumowych Kolegów z Winnica Dwórzno i Winnica WinaMarcina.
B62 Cuveé Białe 2018 PL Wiktor Gowin Winnica Dwórzno 3 81pkt
B80 Johanniter 2018 PL Wiktor Gowin Winnica Dwórzno 4 80pkt
C25 Rondo / Regent / Leon Millot 2017 POL Wiktor Gowin Winnica Dwórzno 9 83pkt Silver
B84 Bianca 2018 PL Marcin Wołoszczak Winnica WinaMarcina 3 82pkt

Polskich dobrych win było znacznie więcej. :clap: Ja wymieniłem tu tylko te które zdobyły conajmniej 80pkt i tylko wina naszych forumowych Kolegów.
Jeżeli kogoś pominąłem to przez nieuwagę i serdecznie przepraszam.

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2019, 18:04 
Ekspert
Ekspert

Piotrze dziękuję Ci bardzo :angel: :oops:

Dla mnie samej było to spore przeżycie :roll: :wink: ,
bo zdarzyło mi się wysłać wino do tak fachowej oceny pierwszy raz w życiu
w dodatku całkiem spontanicznie zadziałam i w sumie dobrze zrobiłam .

A Ty Piotrze jesteś bardzo i szarmancki i skromny, bo przecież i Ty sam zdobyłeś ładne punkty/ 83,67/
za Gewurztraminera na konkursie Galicja Vitis :thumbup:

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2019, 22:49 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Polskich dobrych win było znacznie więcej. :clap: Ja wymieniłem tu tylko te które zdobyły conajmniej 80pkt i tylko wina naszych forumowych Kolegów.

Nie nakręcajcie się tą punktacją. Wielokrotnie nasza "komisja" kompletnie nie rozumiała werdyktu komisji konkursowej. :shock: Wina ze środka stawki były równie dobre albo równie słabe co te z czołówki.
My próbowaliśmy win wg odmian i to dawało dużo lepszy obraz.
Radzę zamiast teoretyzować w przyszłym roku ruszyć cztery litery :wink:

Kilka moich wniosków: upewniłem się co do słuszności wywalenia Cab. Cortisa i Sevara, wstrzymam się jeszcze z redukcją Regenta, Muscaris ma potencjał i żałuję, że nie posadziłem go więcej kosztem Johannitera, który był generalnie poprawny ale nudny, dobrze że nigdy poważniej nie zainteresowałem się Monarchem - wszystkie miały warzywne nuty (buraczane).
Z rzadszych win to bardzo smakował mi Souvignier Gris od F. Madla - pierwszy mój kontakt z tą odmianą.

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2019, 16:23 
Ekspert
Ekspert

Koledzy, napiszcie coś więcej o tych Regentach. Co to za morawskie metody winifikacji tego szczepu?
Wydaje mi się, że wszyscy (co nie byli) jesteśmy ciekawi...

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2019, 21:45 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):
Co to za morawskie metody winifikacji tego szczepu?

Zbyszek, byłbym zaskoczony, gdyby komercyjni winiarze chcieliby się dzielić niuansami winifikacji - bo, o niuansach mowa.

Natomiast, w dobrym sezonie, winiarz powinien wytworzyć dobre wino. Jeżeli tak nie jest, to gdzieś popełnia kardynalne błędy w uprawie i/lub winifikacji. Wówczas pozostaje poszukanie przyczyn i ich eliminacja. A Twoje czerwone wina z 2018, wstydu na konkursie na pewno by nie przyniosły :)

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2019, 23:25 
Ekspert
Ekspert

Ponieważ to nie tylko PIWI 2019 na Morawach ale także a może nawet przede wszystkim "Hibernal FORUM 2019".
Nikt tego jeszcze nie skomentował na naszym forum ? :?: :!:
Na podstawie dostępnego katalogu przedstawiam oficjalne wyniki:
W konkursie udział wzieli jedynie Czesi i Polacy :!: :shock:
ČR 59 szt, Polsko 13 szt; razem 72 szt
HI59 Hibernal 2017 CZE Vinařství Foretník Šardice 2 91pkt CHAMP
HI70 Hibernal 2018 POL Grzegorz Kapłan Winnica Nobilis 2 87pkt Gold
HI37 Hibernal 2018 PL Mikołaj Korol Winnica Korol 2 85pkt Silver
HI36 Hibernal 2018 PL Paweł Cisowski Winnica Zagardle 1 81pkt
HI38 Hibernal 2018 PL Michał Pajdosz Winnica Jakubów 2 80pkt
HI32 Hibernal 2018 PL Wiktor Gowin Winnica Dwórzno 1 80pkt
HI40 Hibernal 2017 PL Zbigniew Krzyżak Winnica Chodorowa 2 80pkt
HI42 Hibernal 2018 PL Szymon Maziarz Winnica Zawadka 2 77pkt
HI33 Hibernal 2018 PL Jolanta Kuczawska-Rybacka Winnica Sikornica 1 74pkt
HI39 Hibernal 2017 PL Michał Pajdosz Winnica Jakubów skin 2 74pkt
HI35 Hibernal 2018 PL Jerzy Topolski Winnica Witoszyn 1 72pkt
HI71 Hibernal 2018 POL Adam Gałat Podkarpacka Manufaktura Win 2 70pkt
HI41 Hibernal 2018 PL Mirosław Krasnowski Winnica Zodiak Orange Pet-nat 2 70pkt
HI53 Hibernal 2016 POL Bożena Schabikowska Winnica Pod Lubuskim Słońcem 2 65pkt
HI10 Hibernal 2018 CZE Ing. Jaroslav Stejskal Čejč suché 1 65pkt
Uwagi
nrnr (1;2) przed punktacją to numery komisji oceniającej wina
SLOŽENÍ DEGUSTAČNÍCH KOMISÍ
1.Prát Eduard, Nemčovský Ladislav, Kopta Tomáš, Němec Štěpán
2.Sopoucha Jaroslav, Pernikář Jiří, Fasora Petr, Hladký Michal

Okazuje się ,że i w Polsce można zrobić "złotego hibernala" :!: :thumbup:

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2019, 23:54 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Okazuje się ,że i w Polsce można zrobić "złotego hibernala" :!: :thumbup:

Można! A nawet trzeba! (mój Hibernal może nie jest na "champ" ale złoto to mógłby dostać :Yahoo!:

Nie podobało mi się że nie było podziału na wytrawne, offdry(chyba nie ma polskiego odpowiednika), półwytrawne (czy nawet półsłodkie chyba) - tylko wszystko przemieszano.
A jednak cukier zmienia odbiór wina.

PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 07:25 
Ekspert
Ekspert

Hibernal od Foretnika był ekstra. Kilka innych z 2018 r wg mojej oceny wyraźnie były niedojrzałe. Kto robił wino z Hibernala ten wie, że lubi przynajmniej rok poleżeć.
Ja nie koncentrowałem sie na Hibernalach, bo win z tego szczepu na morawach jest bez liku. Jak ktoś potrzebuje punktu odniesienia to zawsze może go znaleźć w Salonie WIn w Valticach. Hibernal to dość późna odmiana jak na polskie warunki, służy mu opóźniony zbiór. Przebieg pogody z 2018 nie będzie zdarzało się często.
Zbyt wysoki cukier to była wada większości win białych. Pewnie przy degustacji z wypluwaniem to nie było takie istotne, ale przy połykaniu te wina wyraźnie zamulały gardło.

PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 16:39 
mistrz
mistrz

Misza napisał(a):
Zbyt wysoki cukier to była wada większości win białych.

Mietku, bądź mądry i weź wytłumacz to Polakom... np. w niedzielę przyjmowałem 10-cio osobową wycieczkę i tylko jedna z nich preferowała wino wytrawne...
Generalnie, większość Rodaków poszukuje w winie cukru i czy nam się to podoba, czy nie, jeżeli nie zamierzamy sami degustować swoich win, to musimy również uwzględniać gusta innych.

Poruszony został problem aromatyczności białych win w gorącym roczniku 2018.
Według mojej opinii, przy upalnym sezonie, jak ostatni, dla odmian białych, wskazane jest wytwarzanie win specjalnych.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 17:36 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):
Koledzy, napiszcie coś więcej o tych Regentach. Co to za morawskie metody winifikacji tego szczepu?
Wydaje mi się, że wszyscy (co nie byli) jesteśmy ciekawi...

Ja jednak podbiję pytanie o winifikację Regenta? Choćby sama informacja o optymalnych parametrach zbioru jest na wagę złota.

Sam trzymam jeszcze 2 krzaczki, wino z Regenta wychodziło mi zawsze poprawne, nie-apteczne ale też niemedalowe ;)

PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 18:39 
Ekspert
Ekspert

Piotr77 napisał(a):
Misza napisał(a):
Zbyt wysoki cukier to była wada większości win białych.

Mietku, bądź mądry i weź wytłumacz to Polakom... np. w niedzielę przyjmowałem 10-cio osobową wycieczkę i tylko jedna z nich preferowała wino wytrawne...
Generalnie, większość Rodaków poszukuje w winie cukru i czy nam się to podoba, czy nie, jeżeli nie zamierzamy sami degustować swoich win, to musimy również uwzględniać gusta innych.

Poruszony został problem aromatyczności białych win w gorącym roczniku 2018.
Według mojej opinii, przy upalnym sezonie, jak ostatni, dla odmian białych, wskazane jest wytwarzanie win specjalnych.

Pozdrawiam
Piotr

Mam podobne spostrzeżenia co do gustów polskich konsumentów a także do aromatów białych win w upalnym roczniku 2018.
Mój hibernal 2018, wytrawny, sporo kwasów, mało aromatyczny. Przeciążyłem też krzewy owocowaniem , co dodatkowo obniżyło jakość wina - nigdy więcej :oops: :!:

PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 21:21 
mistrz
mistrz

ostrowin napisał(a):
Ja jednak podbiję pytanie o winifikację Regenta? Choćby sama informacja o optymalnych parametrach zbioru jest na wagę złota.

Wybacz mi, że zakłócam nie tylko Twoje pragnienie otrzymania odpowiedzi na ważne pytanie. Lecz jest kilka powodów.
Jeżeli nie zostaniesz potraktowany jak "swój" i nie mówię tu o gościnności, to nie masz szans na poznanie niuansów winifikacji danego wina w winnicach komercyjnych. Taką wiedzę można otrzymać w bardzo wyjątkowych sytuacjach.

Pomimo, że trochę mi się "poszczęściło", to zajęło mi kilka lat, żeby zrozumieć, że muszę osobiście "pozjadać" wszystkie rozumy kilku pokoleń, ponieważ na tacy, nikt nie jest w stanie mi podać... Doszło do tego, mówię poważnie, że starałem się wczuwać w winorośl, aby zrozumieć. Ciągle o tym myślałem...

A teraz do rzeczy.
Optymalne parametry Regenta na jaki typ wina?
W jakich warunkach pogodowych dla danego sezonu?
Przy jakiej zdrowotności krzewów?
Przy jakiego rodzaju gleby?
Dla jakiego obciążenia?
Dla jakich warunków siedliska?
Itp, itp, itp...

Nie ma dwóch takich samych siedlisk/warunków, więc nie ma dwóch takich samych recept.
Im wcześniej to zrozumiemy, tym wcześniej znajdziemy optimum ( dla mnie, słowo klucz/drogowskaz, to "elastyczność" )
Sorry za odrobinę odlotu, mam nadzieję, że nie zostanie to uznane, że "filozuję".

zbyszekB napisał(a):
Mój hibernal 2018, wytrawny, sporo kwasów, mało aromatyczny. Przeciążyłem też krzewy owocowaniem , co dodatkowo obniżyło jakość wina - nigdy więcej

Zbyszku, jeżeli możesz odpowiedzieć, to proszę, podaj wielkość obciążenia na krzew, parametry, termin zbioru i najważniejsze - jakość gleby.

Pozdrawiam
Piotr

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1