Witajcie, bardzo mnie zaskoczyła Wasza reakcja, nie sądziłem, że mój post spotka się z zainteresowaniem
Cieszę się i wydaje mi się, że jeśli kilka rzeczy zepsuję to będę się mógł do Was zwrócić po radę.
[
quote="JurekJ"]Napisz cos więcej o swoich planach, jaka powierzchnia, jaka wysokość, jakie nachylenie, w jakim kierunku stok opada, jakie odmiany zasadziłes lub masz w planach posadzić [quote]
Co do moich planów to wygląda to tak:
1. Stok nachylony ok 30 %
2. Wystawa południowa, naświetlony nasłoneczniony cały dzień.
3. Jest to część środkowa górki tak więc z zastoiskami mrozu nie powinno być problemu.
4. Jestem na początku rozpoznawania sprawy i tak mi się wydaje, że pewnym problemem moze być wysokość ok 400 m npm. Tak więc okres wegetacji i średnie temperatury trochę niższe.
5. Wydaje mi się że będzie problem z doborem odmiany, dlatego planuję na początek posadzić kilka odmian
6. Generalnie nie dużo ok 10a, ale jakby coś wypaliło to jeśli chodzi o miejsce to może być dużo więcej.
7. Mam czas do wiosny 2006, ale jeszcze nie jestem zdecydowany co do przeznaczenia winnicy.
8. Najchętniej sprzedałbym owoce do produkcji wina, a może też sam coś zrobił.
9. Na odmiany deserowe chyba nie ma co liczyć w takich warunkach.
Ale się rozpisałe pewnie nikt do tego miejsca nie doczyta, ale jeśli ktoś mógłby mi doradzić to się polecam.
Pozdrawiam
Janusz