Teraz jest środa, 21 stycznia 2026, 18:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 marca 2004, 17:24 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]Sam zmiękłem troszeczkę po degustacji (degustacjach, raczej) wina z rózy

Po degustacjach nie jeden już zmiękł... :lol:
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 marca 2004, 19:15 
czeladnik
czeladnik

Dzikiej róży i miodkom pitnym należy się cześć i chwała, bo to trunki zacne niewątpliwie.
Poza tymi - tylko goronowe.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 marca 2004, 20:02 
Site Admin
Site Admin

[quote="patricus"]Dzikiej róży i miodkom pitnym należy się cześć i chwała, bo to trunki zacne niewątpliwie.
Poza tymi - tylko goronowe.

I piffo :D.

G.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 marca 2004, 22:47 
czeladnik
czeladnik

Ech ,,,, :D jak juz o mocy to winiak z winogron... polecam naprawde wysmienity.... :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 marca 2004, 16:27 
Kiper
Kiper

[quote="Janusz"]
Zawsze podkpiwałem z somelierów i widać tak mi zostało.... :lol: :lol:
A na poważnie. Proszę łaskawie nie używac nazwy wino w stosunku do jakichś alkoholizowanych płynów z innych owoców jak winogrona. Przynajmniej nie tutaj... :evil:
Na newsowej grupie pl-rec-ogrody kilka lat mi zajęło tłumaczenie z czego sie robi WINO. I tam już wiedzą. :lol: :lol:
Najwyraźniej tu muszę zaczynać od nowa. :(
J.

Ja się z Tobą Janusz nie zgadzam co do nazewnictwa co jest winem i z czego ono może być (choć sam kiedyś byłem bliski temu co przedstawiasz - zanim się nawróciłem) . I owszem bardzo lubię burgundy z Pino Noir (wiele innych szczepow zresztą tez) i nie piłem dobrego wina z jabłek ale nikomu nie zabraniam tego robić czy tak nazywać. A z czego ludzie pragnący wytwarzać wina w Polsce, maja je robić przede wszystkim? Jasne ze z porzeczek, wiśni, jabłek a także winogron - jeśli tylko maja. I to jest właśnie hobby i to piękne. Zresztą do niedawna dostępne amerykance jako jedyne praktycznie winogrona były jednym z gorszych produktów na wino. Sam robiłem i pijałem takie, okropieństwo w czystej postaci i zawód wielki. I powiem Ci jeszcze jedno, technologia win owocowych i gronowych jest w sumie podobna, kto sie nauczy robić wino z dzikiej róży czy wiśni, zrobi i dobre gronowe. Kto nie opanuje zasad winifikacji na wyśmiewanych owocach, za 3 lata zrobi wino z Regenta ale do destylacji. Wiem, bo w tym roku zrobiłem kilka win gronowych i raptem jedno jest ok, reszta to pomyłki w technologii. Znam też takich co z kwiatu bzu czy akacji, nie wspominając o dzikiej róży potrafią wykręcić cuda wręcz. Czego i Wam winoroślowym zapaleńcom życzę :D :D :D
Swietnych win - oczywiscie TYLKO GRONOWYCH ;)

POZDR K

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1