Szanowne Koleżanki i Szanowni Koledzy. Z inicjatywy Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego w ramach programu "Ogrody przyjazne naturze" w Muzeum Małopolski Zachodniej czyli w skansenie w Wygiełzowie k. Alwerni organizujemy cięcie winorośli, która tam rośnie od roku 2016. Spotkanie rozpocznie się około godz. 10 w sobotę 25 lutego 2023 r. Przewidziane jest krótkie szkolenie teoretyczne dot. podstawowych sposobów cięcia i formowania krzewów winorośli oraz zajęcia praktyczne w winniczce demonstracyjnej w pobliżu dworu z Drogini. Do przycięcia będzie około 60 krzewów. Istnieje możliwość pozyskania sztobrów z przycinanych krzewów do celów wyłącznie kolekcjonerskich i amatorskich. Osoby zainteresowane udziałem w tym spotkaniu proszę o zgłoszenia tutaj w wątku oraz na adres meilowy:
kt70@o2.pl-- Wt lut 28, 2023 12:09 pm --
Szkolenie w Wygiełzowie już za nami. Uczestniczyli w nim ogrodnicy-amatorzy, którzy opiekują się roślinami ozdobnymi i użytkowymi na terenie parku etnograficznego w Wygiełzowie w ramach programu "Ogrody przyjazne naturze", który został zainicjowany przez Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego. Ogółem było to kilkanaście osób. Najpierw odbyła się część teoretyczna w znanej wielu Forumowiczom sali konferencyjnej dworu z Drogini. Zaprezentowałem zebranym podstawowe metody cięcia i formowania krzewów, uprawy winorośli przy palikach jak też w szpalerach. Opowiedziałem również o kolekcji odmian winorośli, która w 2016 r. powstała w Wygiełzowie. Po części teoretycznej, na terenie winniczki demonstracyjnej pokazałem uczestnikom jak należy ciąć krzewy winorośli. Pogoda nie była najlepsza więc ograniczyliśmy się do przycięcia i uformowania tylko kilku krzewów. Zasadnicze cięcie krzewów winorośli w skansenie zostanie więc przeprowadzone w terminie późniejszym.