Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 02:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 11 października 2012, 11:43 
nowicjusz
nowicjusz

Szkolenia - Enologia

Witam, założyłem ten temat z myślą o otwarciu dyskusji na temat szkoleń związanych z tematyką wina. Jak zauważyłem i zapewne nie tylko ja jest tu mnóstwo ludzi, którzy posiadają bardzo bogatą wiedzę teoretyczną jak i praktyczną w zakresie związanym z uprawą wina, jego produkcją, itp, etc..
Konkretnie chciałbym jak również jest to moja prośba do Was forumowiczów o to jeśli posiadacie wiedzę na temat szkoleń w poszczególnych miejscach naszego pięknego kraju, abyście podzielili się gdzie w jakim województwie/mieście jest organizowane takie szkolenie.
Z moich skromnych informacji zdobytych dowiedziałem się, iż jest takie w województwie podkarpackim oraz w powiecie zielonogórskim. Niestety nie nie mam więcej informacji dotyczących co do innych miejscowości i tu moja prośba do Was. Myślę, że znalazła by się spora liczba osób, która na żywo była by gotowa uczestniczyć w takich zajęciach, praktycznych jak i teoretycznych.
Jest tutaj olbrzymi zasób wiedzy może, któryś pośród Was prowadzi tego typu szkolenia lub uczestniczył w takich.

Proszę o odpowiedź.

pozdrawiam...

PostNapisane: czwartek, 11 października 2012, 14:02 
Ekspert
Ekspert

Wojtek88 napisał(a):
Szkolenia - Enologia

Witam, założyłem ten temat z myślą o otwarciu dyskusji na temat szkoleń związanych z tematyką wina. Jak zauważyłem i zapewne nie tylko ja jest tu mnóstwo ludzi, którzy posiadają bardzo bogatą wiedzę teoretyczną jak i praktyczną w zakresie związanym z uprawą wina, jego produkcją, itp, etc..
Konkretnie chciałbym jak również jest to moja prośba do Was forumowiczów o to jeśli posiadacie wiedzę na temat szkoleń w poszczególnych miejscach naszego pięknego kraju, abyście podzielili się gdzie w jakim województwie/mieście jest organizowane takie szkolenie.
Z moich skromnych informacji zdobytych dowiedziałem się, iż jest takie w województwie podkarpackim oraz w powiecie zielonogórskim. Niestety nie nie mam więcej informacji dotyczących co do innych miejscowości i tu moja prośba do Was. Myślę, że znalazła by się spora liczba osób, która na żywo była by gotowa uczestniczyć w takich zajęciach, praktycznych jak i teoretycznych.
Jest tutaj olbrzymi zasób wiedzy może, któryś pośród Was prowadzi tego typu szkolenia lub uczestniczył w takich.

Proszę o odpowiedź.

pozdrawiam...

Są organizowane kursy 3 stopniowe
Zacznij od pierwszego

http://www.collegiumvini.pl/main2.php?r ... kurs_eno1w

Wykładają tam m.in. Wojciech Bosak , Agnieszka Rousseau i wielu innych :!:
To kosztuje :lol:
Ale po takich kursach jesteś niemalże ekspertem :mrgreen:

pozdr.ZB
A ja:
"Winogradnuju kastoczku w ciepłuju ziemlu zaraju
I łozu pociełuju i spiełyje grazdja sorwu
I druziej sazawu, na liubow swoje sierdce nastraju

A inaczie zacziem na Ziemle etoj wiecznoj żiwu (bis)
{Okudżawa]

PostNapisane: sobota, 27 października 2012, 15:52 
Ekspert
Ekspert

Wojtek88 napisał(a):

Z moich skromnych informacji zdobytych dowiedziałem się, iż jest takie w województwie podkarpackim
Owszem są organizowane takie szkolenia choćby jutro w Boguchwale ale z tego co mi wiadomo są przeznaczone tylko dla członków Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia.
http://www.winiarzepodkarpacia.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=3&Itemid=37

PostNapisane: poniedziałek, 3 grudnia 2012, 17:14 
mistrz
mistrz

Owszem, owszem, dla członków Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia, jednak wstąpienie w szeregi SWP to koszt jednorazowy 120PLN (w 2012r.) a kursy są praktycznie co miesiąc. Poza tym zawsze korzysta się z praktycznych rad koleżanek i kolegów winiarzy w luźnych dyskusjach. Organizowane są również wyjazdy szkoleniowe zagraniczne - oczywiście płatne, oraz imprezy plenerowe integrujące środowisko winiarskie.
Ważne jest również to, że Stowarzyszenie nie zamyka się w granicach podkarpackiego, ale członkiem SWP może być, praktycznie każdy, oczywiście uczestnikom z podkarpacia później taniej wychodzi koszt dojazdu do Boguchwały.
Pozdrawiam - Darek

Strefa czasowa: UTC + 1