Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 02:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 8 lutego 2015, 19:45 
Ekspert
Ekspert

Informuję co prawda post factum, ale z racji tego że wyszło spontanicznie, a spotkania forumowiczów w od dłuższego czasu kuleją, to należy się cieszyć że do takiego spotkania w ogóle doszło.
Początkowo miało być to spotkanie w znacznie węższym gronie. Ale tak od słowa do słowa pocztą pantoflową, i w dniu 06.02.2015 w przepięknej sali hotelu Kasztel w Rzezawie, bardzo blisko od winnicy UJ w Łazach doszło do spotkania następującego grona :
Mirek (Zodiak), Grzegorz (kt70), Mirek (jawormcz11), Jurek (yureq), Zbyszek (Zypsek), Janek (Wein), Michał - winnica Chronów, i moja skromna osoba.
Przywieźliśmy próbki młodego wina, tak dla oceny poszczególnych odmian, i miło spędziliśmy czas na owocnych rozmowach, o winach, odmianach, uprawie, i winifikacji (oraz popełnionych błędach).
Bardzo ważne że spotkanie zaszczycili swoją obecnością tacy potentaci jak Michał (1 ha winnicy) i Zypsek (0,6 ha).
Michał przedstawił bardzo dobrze zapowiadające się wytrawne wino z LM, Zbyszek swojego półwytrawnego Dornfeldera, Mirek młodego Solarisa, i PN z jednej lubuskich winnic, Janek wytrawne z Gołuboka, i ja półwytrawnego Dornfeldera (wspólne dzieło ze Zbyszkiem), i wytrawne : Cabernet Cantor, Pannon Frankos/LM, i Roesler/Syrah. A także chyba dobrze przyjęty przez kolegów, i moim zdaniem mimo tak fatalnego roku 2014 ciekawy w smaku sok pitny z Alibernet/CF/CS.
Jurek zaprezentował swoje nalewki, w których wyrobie jest prawdziwym mistrzem.
Aby mieć punkt odniesienia do degustacji dołączyłem Dunaj 2012 (Elesko, vyber z hrozna 2012), tak żebyśmy wiedzieli jak nam jeszcze daleko do tak moim zdaniem zarąbistych win jak ten Dunaj, i nie popadali przesadnie w samozachwyt.
Po tak ciekawym spotkaniu mam nadzieję na kolejne, przynajmniej przez kolegów z naszego regionu, choć myślę że termin wiosenny byłby bardziej optymalny, bo i wina są już nieco bardziej ukształtowane, i pogoda odpowiedniejsza aby spędzić czas w miłym towarzystwie nie w sali restauracyjnej, ale bezpośrednio gdzieś na winnicy.
Składam też podziękowania dla obsługi sali w hotelu Kasztel, za życzliwość i cierpliwość dla naszej mocno rozdyskutowanej grupy.

PostNapisane: niedziela, 8 lutego 2015, 20:12 
Ekspert
Ekspert

Ciekaw jestem jak wypadł ten Dunaj w porównaniu np. z "półwytrawnego Dornfeldera (wspólne dzieło ze Zbyszkiem)" ?

PostNapisane: niedziela, 8 lutego 2015, 20:41 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
Ciekaw jestem jak wypadł ten Dunaj w porównaniu np. z "półwytrawnego Dornfeldera (wspólne dzieło ze Zbyszkiem)" ?

Zdaje się że napisałem że po to próbowaliśmy tego Dunaja aby zobaczyć jak daleko mamy jeszcze do tak dobrych win jak np. z tej znakomitej odmiany.

PostNapisane: niedziela, 8 lutego 2015, 21:13 
Ekspert
Ekspert

Takie spontaniczne spotkania są najlepsze,a jeszcze jak kilka osób ma możliwość to jeszcze lepiej.
Mirek (Zodiak) dzięki że w drodze powrotnej postanowiłeś jechać przez Łódż fajnie było się poznać w realu i chwile porozmawiać. Dzięki jeszcze raz.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: niedziela, 8 lutego 2015, 21:52 
Kiper
Kiper

RobertR napisał(a):
Zdaje się że napisałem że po to próbowaliśmy tego Dunaja aby zobaczyć jak daleko mamy jeszcze do tak dobrych win jak np. z tej znakomitej odmiany.

No, nie bądż taki skromny. Wprawdzie winka próbowałem tylko językiem, wszak ktoś czarną robotę szofera musiał robić ale Twoje wina powinieneś juz do wiekszych konkursów postawić.
Nie mówiąc o Twoich sokach. To mistrzostwo swiata.
Bardzo dobre bylo tez wino Michała
Tu byliśmy.
https://www.facebook.com/HotelKasztel
http://www.hotelkasztel.pl/pl/galeria/

PostNapisane: poniedziałek, 9 lutego 2015, 21:27 
Ekspert
Ekspert

RobertR napisał(a):
DW napisał(a):

Tak, napisałeś, ale ciekawi mnie jak wypadło to porównanie. Zadaniem Zbyszka (wczoraj z nim gadałem przez telefon), Dornfelder był lepszy od Dunaja. Zawsze jednak 2-3 opinie są bardziej miarodajne niż jedna.

PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2015, 08:53 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
RobertR napisał(a):
DW napisał(a):

Tak, napisałeś, ale ciekawi mnie jak wypadło to porównanie. Zadaniem Zbyszka (wczoraj z nim gadałem przez telefon), Dornfelder był lepszy od Dunaja. Zawsze jednak 2-3 opinie są bardziej miarodajne niż jedna.

Każdy ma swój gust i prawie każdy lubi co innego, są zatem kryteria subiektywne i obiektywne. Moja rodzina także twierdzi że ten Dornfelder mimo młodego wieku bardzo im smakuje, wiadomo ma trochę cukru i fajny czereśniowy posmak, ale obiektywnie moim zdaniem to nie ta liga co Dunaj. Z tym że Dunaj ma 3 lata, z dobrego rocznika, jest "full bodied" z elementami czekolady, śliwki, porzeczki, powideł, dobre taniny, spory alkohol 13,5 %, złożony aromatycznie, bardzo południowy w typie, a Dornfelder ma 3 miesiące, jest półwytrawny, "light to medium bodied", choć mocny alkohol (z konieczności), z wyraźnym cukrem i przyjemnym posmakiem czereśni, lekko pikantny, bardzo przyjemny do picia już teraz, taki pinotowy w typie, przypomina mi nieco Marquette od Mariusza(manunsa). Ten od Zbyszka (z tego samego surowca) ciemniejszy, bardziej charakterystyczny dla odmiany Dornfelder, gdyż ma "kwiatowo-przyprawowe" tony dla typowe dla Dornfeldera, cenione przez miłośników tej odmiany.
Ja jednak wolę typ Dunaja, znacznie wyżej też cenię to co mi wyszło z Roeslera, mimo iż spieprzyłem nieco FJM, po której pozostał wiadomy aromat, na szczęście z każdym miesiącem zanikający, a do reszty profilu Roeslera nie mam zastrzeżeń, to jest to o co mi chodziło.

PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2015, 10:18 
Ekspert
Ekspert

Dornfelder naszej spółki bardzo mi podszedł.Jest tak jak pisze o nim Robert .Dunaj to dobre wino i technicznie sprawniejszy ,mnie jednak brakowało w tym winie czegoś co by zwróciło na nie uwagę.Byc może jakby był D. pity na początku,to by to inaczej wyglądało.
Przekonuje sie jednak po tej degustacji jak dużo dzieli vinifery od mieszańców ,całkiem dobrych ale jednak... .
Zbyszek

PostNapisane: środa, 11 lutego 2015, 10:15 
Ekspert
Ekspert

Witajcie Koledzy

Dopiero wczoraj z telefonu zauważyłem, że Robert załozył wątek o naszym spotkaniu. Wszystko już zotało opisane mi pozostało jedynie potwierdzić, że spotkanie było super sympatyczne. Jednak człowiek to zwierze stadne i lubi się spotkać i pogadać w realu do czego wszystkich gorąco zachęcam. Miałem ogromną przyjemnośc spotkać się z kolegami jak dla mnie to z drugiego końca Polski. Wymieniliśmy doświadczenia popróbowaliśmy wina. Ja byłem w uprzywilejowanej sytuacji bo spałem na miejscu w hotelu i nie musiałem zbyt wiele wina wylewać :) Rano mnie głowa nie bolała więc wi no było przednie.
Po piatek przed spotkaniem z Jasiem byliśmy w winnicy UJ zakupić wino, ale kiedy zaczeliśmy rozmawiac z opiekunem winnicy przesympatycznym Adamem to nie wiedzieć kiedy dwie godziny zeszły. Wino oczywiście kupilismy.
Jeżeli będziecie organizowali jakieś spotkanie to dajcie znać będę się starał tak ustawić moją wizytę w Krakowie aby się znowu spotkać.

-- środa, 11 lutego 2015, 11:15 --

zajaczek83 napisał(a):
Mirek (Zodiak) dzięki że w drodze powrotnej postanowiłeś jechać przez Łódż fajnie było się poznać w realu i chwile porozmawiać. Dzięki jeszcze raz.

Przemek mnie również było bardzo miło poznać Cię osobiście. Do zobaczenia przy następnej okazji.

Strefa czasowa: UTC + 1