Teraz jest niedziela, 21 grudnia 2025, 07:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 21 czerwca 2015, 19:04 
Ekspert
Ekspert

Dziękuję Zbyszkowi z winnicy Dosłońce oraz Robertowi (RobertR) za zorganizowanie tego spotkania. Specjalne podziękowania dla Jurka za zorganizowanie dowozu. Mam sporo wrażeń o których napiszę w dogodniejszym momencie.

-- N, 21.06.2015 18:57 --

To spotkanie było super !
Czuję się przeszkolony intensywnie z:
1. Regenta (RobertR) - 3 różne roczniki od tego samego winiarza. Jakość tych win była powalająca. Powalająca nie tylko ze względu na brak jakichkolwiek apteczno-gencjanowych (czy lizolowych, jak to powiedział MirekJ) absmaków - ta jakość była wręcz ponadczasowa (rocznik 2009 i 2013). W związku z tym trzeba by odpowiedzieć sobie na pytanie czy spotykane w niektórych Regentach w/w absmaki są efektem niedostatecznej dojrzałości owoców czy może niewłaściwej winifikacji ?
2. Roeslera (RobertR) - 2 roczniki po prostu genialne. Co tu dużo mówić, już dawno zdecydowałem się na uprawę tej odmiany.
3. Pinot noir (MarcinJ) - kiedyś było dużo dyskusji na temat czy sadzić Pinota w Polsce. Nie byłem wtedy zwolennikim nasadzeń tej odmiany, jednak kilka lat temu sam posadziłem 2 rządki PNP. Wino Marcina było świetne, może nie tak złożone jak powyższe Regenty czy Roeslery, jednak po prostu b.dobre. Takiego Pinota raczej trudno znaleźć na dolnej czy średniej półce.
4. Dornfeldera (zypsek i RobertR) - 2 różne odsłony z tego samego materiału wyjściowego. Bardzo dobry przykład co można uzyskać w zależności od sposobu winifikacji.

Na spotkaniu było ponadto kilka win białych i jedno różowe. To był również świetny materiał szkoleniowy.

Kilka słów o problemach winnicy Dosłońce. Szczerze powiem, że popadłem z tego powodu w ciężką depresję. Ta winnica jest co roku niszczona przez opryski herbicydowe z okolicznych pól (95% upraw w okolicy to zboża). Nic tu nie pomogą zabiegi agrarne dotyczące ziemi. W tej chwili, a może od początku, problem jest w sąsiadach rolnikach. Trudna sprawa bo jak okiem sięgnąć - wszędzie zboże.

PostNapisane: niedziela, 21 czerwca 2015, 21:15 
Ekspert
Ekspert

Na wstępie chciałem bardzo podziękować gospodarzowi, czyli Zbyszkowi z winnicy Dosłońce za zorganizowanie spotkania. Wielkie słowa uznania należą się Danielowi (DW), MarcinowiJ i Zypskowi(Zbyszek) że zaszczycili swoim fachowym udziałem to spotkanie.
Dla precyzji dodam że zrobiłem degustację porównawczą Renta i Roeslera, przy czym Regent był z Moraw, a Roesler z Moraw i Polski.
Ważną konkluzją było stwierdzenie że Regent mimo dobrej jakości z Polski ma często absmaki apteczne, Regent z Moraw tego nie ma , Regent od p. Bustika 2013 to poezja, a Regent 2009 (ponad 4 lata w beczce) od p. Lanżhotskiego z Kobyli to wyrób na światowym poziomie. Coś jak dobry odmianowy Merlot z południa Francji.
Roeslera próbowaliśmy także od p. Lanżhotskiego 2009, ponad 1500 dni w beczce. Po otwarciu lepszy wydawał się Regent, jednak po dłuższym napowietrzeniu pialiśmy nad Roeslerem z zachwytu. Co ważne także mój Roesler mimo tragicznego rocznika miał pewne zbliżone odmianowe cechy do morawskiego, co znaczy że ta odmiana ma w sobie powtarzalność (podobne były także Roeslery a Austrii). Tego niestety na Regencie nie ma, i sami nie wiemy jak oni na Morawach tego Regenta robią że jest tak znakomity.
Roesler 2009 z Moraw to wyraźne aromaty beczkowe, wiele tanin, potężny owoc jeżyny, borówki i czereśni, nieco w typie najlepszych Kekfrankos z Węgier. Szkoda że zapomniałem zabrać Roeslera od tego samego producenta z rocznika 2011.
Dodam jeszcze bardzo porządnego PN od MarcinaJ, oraz rose z Zweigelta, i bardzo przyjemnie owocowego Dornfeldera od Zypska.

PostNapisane: poniedziałek, 22 czerwca 2015, 21:22 
Kiper
Kiper

Ja też chciałem podziekować Zbyszkowi z winnicy Dosłońce za udzieloną nam gościnę i sprawną organizację spotkania.
Wyjazd z Krakowa ok. 11 , ulewa, burza. Po przyjeżdzie do winnicy, piękna pogoda, ani kropli deszczu, tylko wiatr, który i tak po południu się uspokoił. Widoki przepiękne.
Spotkanie było dopracowane w szczegółach, każdy dostał program spotkania i w zasadzie udało się go zrealizować, co nie bylo łatwe przy tylu indywidualnościach na spotkaniu. :)

Koledzy już sie rozpisali o degustacji i winach więc ja chce tylko podziekować Marcinowi J. za piękny pokaz szczepienia zielonym oczkiem w pień starego krzaka winorośli i to na dwa sposoby.
Jest to pokazane na rożnych filmikach ale co w realu to w realu.
Bardzo interesujaca byla tez próba porównania odczuć smakowych, kwasowości wina i sprawdzanie tego
miareczkowaniem. Tu Daniel był nie do pobicia. Wszystkie strzały w dziesiątkę.
Myślę, że takie spotkania są bardzo interesujące, mozna cos sie nauczyć, nie mówiąc o kontaktach osobistych, które są bezcenne.
Na zakończenie została podjęta wstępna decyzja o uczestnictwie czynnym w konkursie na Morawach.
Było to juz drugie takie nasze spotkanie, pierwsze u mnie, trochę chaotyczne, teraz już lepiej a planujemy dalsze.
Tyle, ze takich warunków na spotkania jak w winnicy Zbyszka Z. na razie nie ma u nikogo.
Ale to nic. Coś sie wymyśli.
O 20 bylem w domu.
A w Krakowie prawie cały dzień padało.

Załączniki:
winnica Doslonce.jpg
winnica Doslonce.jpg [ 36.28 KiB | Przeglądane 2815 razy ]

Strefa czasowa: UTC + 1