Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 21:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 6 grudnia 2023, 11:06 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 maja 2014, 21:03
Posty: 304
Lokalizacja: Jaworzno
RobertR napisał(a):
Ewentualnie mogę przywieźć na wpisowe (...) Dublańskiego (z cukrem) dla pań


TAK!! Dawaj :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Ewa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 grudnia 2023, 21:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Wtrącę swoje trzy grosze w temacie polskich win czerwonych. Według mnie kluczowa jest dojrzałość fizjologiczna owoców, co można rozpoznać po w pełni dojrzałych pestkach i w przypadku niektórych odmian również po drewniejących szypułkach. Poprawny cukier, kwasowość i pH to za mało bo nawet przy optymalnych parametrach, tygodniowa maceracja z niedojrzałymi pestkami wyciągnie z nich niedojrzałe taniny.

Jakiś czas temu badałem stan dojrzałości fizjologicznej wczesnych mutacji vinifer jak PNP czy Malbec Precoce i mimo optymalnych parametrów technologicznych pestki były na porównywalnym poziomie dojrzałości jak u odmian bazowych bez mutacji czyli PN i Malbec. Było więc nawet gorzej bo zbierać trzeba było 2-3 tygodnie wcześniej a pestki niedojrzałe.
Być może w przypadku Dunaja dojrzałość fizjologiczna zbiega się z technologiczną (nie przyjrzałem się dokładnie pestkom, zrobię to jesienią 2024) i dlatego wina z Dunaja nie wymagają długiego dojrzewania. Z tego samego rocznika 2022 mam też Zweigelta i to wino wymaga jeszcze 1-2 lat zanim złagodnieje i się otworzy. Podobnie Abouriou - to też odmiana do dłuższego dojrzewania.
Testowałem też przez kilka lat włoską odmianę Ancellotta, która technologicznie nie dojrzewała u mnie (poza 2018). Konkretnie kwasowość była co roku o wiele za wysoka żeby w ogóle ruszyła FJM. Ale w tym kwaśnym winie nie było nic a nic niedojrzałych tanin, były wręcz aksamitne i była super aromatyka w typie marasca. Tak więc jest całe spektrum przypadków, wszystko zależy od odmiany.

Myślę że jakimś rozwiązaniem naszego problemu z winami czerwonymi mogą być odmiany z niewielkim udziałem genów amurensis czyli gatunku który ma znacznie krótszy cykl wegetacji. Mam na myśli odmiany z 10-15% genów amurensis, nie więcej, bo amurensis też wnosi swoje absmaki. Niedoskonałe przykłady to np. Gołubok czy Korai Bibor choć one mają aż 25% amurensis i swoje wady, ale na pewno nie mają problemu z dojrzewaniem w naszych warunkach. Amerykańską alternatywą z krótką wegetacją jest riparia ale tu bym nie ryzykował z racji specyficznej aromatyki :-).

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 grudnia 2023, 09:58 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 18 października 2020, 16:10
Posty: 58
Lokalizacja: Kaźmierz k/Szamotuł
Dziękuję Gbetowi i Benemu za zdjęcia. Mąż poskładał w galerię. Oto link: https://img.gg/ARedA9r Można wspominać:)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 grudnia 2023, 19:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Cebulka napisał(a):
...
Ponieważ młode wina się skończyły a my wciąż mieliśmy jeszcze siły, degustowaliśmy WINA BIAŁE 2022 (co zresztą okazało się dobrym pomysłem, odjąć ich chociaż kilka od sobotniego maratonu)
...

7. Muskateller 2022 – Winluk
Muskateller to 90%vv, wyszedł przesadny muszkat, przyciężki jak Muskat Letni
...
.

Miałem okazję i równocześnie przyjemność degustowania tego wina - http://www.winogrona.org/images/1/1c/IMG_0003.JPG
Moje pomiary tego wina :
wytrawne około -2Blg; TA 10,2g/l; pH 3,37 ; krystalicznie przejrzyste w w słomkowym kolorze
Moja ocena tego wina: Silny aromat muszkatu, oraz duże odczucie kwasów które jednak nie przeszkadzają w konsumpcji jeżeli ktoś lubi duże aromaty
muskatu. W końcówce przebija się słodycz która łagodzi nieco kwasowość.
PS
Kobiety preferują na ogół więcej słodyczy w winach
Muskaty spotykane są w handlu raczej jako półwytrawne lub nawet z większą ilością cukru.
Lukaszu, spróbuj kupażu tego wina z np Hibernalem (w odpowiedniej proporcji) a przypodobasz się kobietom
Kiedyś zrobiłem muska6ta odeskiego jako półwytrawne, wysłałem na zlot i dziewczyny były zachwycone :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 grudnia 2023, 21:51 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 281
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
Parametry wina po badaniach są takie:
Alkohol 11,5
Kwas: 9,3 g/l
pH: 3,18
cukier resztkowy: 8,2 g

Za mało na kupaż. To wino dla mnie. Hibernal dla żony... Hehe
Rocznik 2023 będzie lepszy tak myślę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2023, 19:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
winluk napisał(a):
Parametry wina po badaniach są takie:
Alkohol 11,5
Kwas: 9,3 g/l
pH: 3,18
cukier resztkowy: 8,2 g

Za mało na kupaż. To wino dla mnie. Hibernal dla żony... Hehe
Rocznik 2023 będzie lepszy tak myślę.


Otworzyłem drugie twoje wino "orange 2022" - 100% Hibernal
Moje pomiary : TA ~8,2g/l; pH 3,05 (??); cukier ~2,5 Blg
Zrobiłem kupaż z poprzednim winem 50/50
Pomierzyłem tylko cukier ; około 0 Blg
Wrażenie kupażu - charakter wina podobny w smaku i aromacie do wina blutenmuskateller.
Jednak muskat dominuje :!: Należało pewnie próbować małymi porcjami i dobrać odpowiednie proporcje, ale zabrakło mi cierpliwości :?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2023, 09:38 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 281
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
To wino ma takie parametry:
Alkohol 11,5
Kwas: 7,5 g/l
pH: 3,14
cukier resztkowy: 12,5 g


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO