Wtrącę swoje trzy grosze w temacie polskich win czerwonych. Według mnie kluczowa jest dojrzałość fizjologiczna owoców, co można rozpoznać po w pełni dojrzałych pestkach i w przypadku niektórych odmian również po drewniejących szypułkach. Poprawny cukier, kwasowość i pH to za mało bo nawet przy optymalnych parametrach, tygodniowa maceracja z niedojrzałymi pestkami wyciągnie z nich niedojrzałe taniny.
Jakiś czas temu badałem stan dojrzałości fizjologicznej wczesnych mutacji vinifer jak PNP czy Malbec Precoce i mimo optymalnych parametrów technologicznych pestki były na porównywalnym poziomie dojrzałości jak u odmian bazowych bez mutacji czyli PN i Malbec. Było więc nawet gorzej bo zbierać trzeba było 2-3 tygodnie wcześniej a pestki niedojrzałe.
Być może w przypadku Dunaja dojrzałość fizjologiczna zbiega się z technologiczną (nie przyjrzałem się dokładnie pestkom, zrobię to jesienią 2024) i dlatego wina z Dunaja nie wymagają długiego dojrzewania. Z tego samego rocznika 2022 mam też Zweigelta i to wino wymaga jeszcze 1-2 lat zanim złagodnieje i się otworzy. Podobnie Abouriou - to też odmiana do dłuższego dojrzewania.
Testowałem też przez kilka lat włoską odmianę Ancellotta, która technologicznie nie dojrzewała u mnie (poza 2018). Konkretnie kwasowość była co roku o wiele za wysoka żeby w ogóle ruszyła FJM. Ale w tym kwaśnym winie nie było nic a nic niedojrzałych tanin, były wręcz aksamitne i była super aromatyka w typie marasca. Tak więc jest całe spektrum przypadków, wszystko zależy od odmiany.
Myślę że jakimś rozwiązaniem naszego problemu z winami czerwonymi mogą być odmiany z niewielkim udziałem genów amurensis czyli gatunku który ma znacznie krótszy cykl wegetacji. Mam na myśli odmiany z 10-15% genów amurensis, nie więcej, bo amurensis też wnosi swoje absmaki. Niedoskonałe przykłady to np. Gołubok czy Korai Bibor choć one mają aż 25% amurensis i swoje wady, ale na pewno nie mają problemu z dojrzewaniem w naszych warunkach. Amerykańską alternatywą z krótką wegetacją jest riparia ale tu bym nie ryzykował z racji specyficznej aromatyki

.