Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 04:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2023, 13:06 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 18 października 2020, 16:10
Posty: 58
Lokalizacja: Kaźmierz k/Szamotuł
beny napisał(a):
Hanka napisał(a):
A moglibyśmy zrobić jakąś galerię zdjęć? - plizzz :) Mogłabym zebrać na maila i wrzucić później wszystko np. na WeTransfer.

Mam jeszcze parę fotek, którymi chętnie się z Wami podzielę, tylko niech ktoś mądrzejszy powie jak to zorganizować :P


Jeśli byliby chętnie na podzielenie się swoim materiałem foto ze spotkania, to może poproszę o cynka na priv - podam maila, na którego można podesłać fotki. Mąż poskłada galerię i podeślę linka do niej. Może tak być?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2023, 14:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Misza napisał(a):
......

Co do ocen w ciemno to sprawa jest otwarta, ale przy setce win i dużej spontaniczności naszych spotkań trudne do przeprowadzenia.

Do ocen w ciemno około 109 win to potrzebne by były 3 lub nawet 4 zespoły, jeżeli miało to by być rzetelne :!: :?:
PS
Czy ktoś mógłby opisać wino czerwone Cabernet Volos , pozycja 13ta ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2023, 18:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Hanka napisał(a):
beny napisał(a):
Hanka napisał(a):
A moglibyśmy zrobić jakąś galerię zdjęć? - plizzz :) Mogłabym zebrać na maila i wrzucić później wszystko np. na WeTransfer.

Mam jeszcze parę fotek, którymi chętnie się z Wami podzielę, tylko niech ktoś mądrzejszy powie jak to zorganizować :P


Jeśli byliby chętnie na podzielenie się swoim materiałem foto ze spotkania, to może poproszę o cynka na priv - podam maila, na którego można podesłać fotki. Mąż poskłada galerię i podeślę linka do niej. Może tak być?

Zacna inicjatywa. Czekamy... :thumbup: 8)

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2023, 22:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
RobertR napisał(a):
... Potem P. Anjelic słusznie doradził że poniżej 1,5 roku o czym pisałem się win z Pannonii nie otwiera i ocenia. Pokazałem półroczne w Żarkach to komentarze były jakie były, że przereklamowane.
....

To ciekawa sprawa z tym 1,5 rocznym nieotwieraniem. Kilka miesięcy temu znalazłem w mojej krakowskiej piwnicy 3 zapomniane butelki białego wina. Zapomniany rocznik i skład odmianowy. Przypuszczam, że sporo było w tym winie Seyvala bo praktycznie nic nie robię bez niego. No i otwieram te butelki. Jedno zepsute, spleśniały korek. Ale dwa pozostałe - niespodzianka, jak nie moje. Raczej jak nowozelandzkie Sauvignon blanc które piłem jakiś czas wcześniej, takie za 7 dych z makro. I to potwierdza co powiedział mi kiedyś śp. dziadek2 "no jak, przecież wino musi trochę postać nim się go otworzy". A jeśli to samo mówi p. Anjelic to znaczy że mądrego zawsze warto posłuchać.
Natomiast co do tej Panonii w Żarkach to sam Robert wiesz, jaka była. Po prostu za wcześnie otworzona.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2023, 10:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
A powiedz Daniel, te wina zapomniane, były w butelkach w pozycji stojącej czy leżącej. Mam trochę wina w butelkach i tak jakoś się składa że tylko mogę je trzymać w pozycji stojącej.
Nurtuje mnie zawsze ciekawość, czy mogę polepszyć jakość wina, przechowując je w butelkach na leżąco.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2023, 17:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Stały te butelki. One nie były przeznaczone do dojrzewania, zapomniałem o nich. Trudno powiedzieć ile stały. Myślę, że gdzieś z 5 lat. Korki były podłe, tanie aglomeraty. Jak chcesz kłaść to musisz mieć dobre korki. Inaczej nie ma sensu.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2023, 20:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
A specjaliści (enolodzy, winiarze, sommelierzy ) twierdzą, że białe wytrawne i półwytrawne wina są najlepsze „świeże”
https://www.wsag.de/shop/pflege/bewertu ... _12398.pdf seyval 2021; półwytrawne; cukier 8,3g/l; najlepsze do 2022 potencjał 2025; 93pkt złoto
https://www.wsag.de/shop/pflege/bewertu ... _12582.pdf seyval 2022; półwytrawne; cukier 7g/l; najlepsze do 2023; potencjał 2024
https://www.wsag.de/shop/pflege/bewertu ... _12361.pdf Johan/solaris/ bronner 2021 ;wytrawne cukier 1g/l; najlepsze do 2023; potencjał 2025
Trwałoć białego wina podwyższa beczka i/lub cukier

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2023, 09:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Mam prośbę o jakieś opinie na temat win z Volosa i Felicii, jeżeli ktoś ma notatki albo zapamiętał te wina.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2023, 06:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1048
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
Tomek, Volos i Felicia, jakoś nie wryły mi się w pamięć,
ale Twój Dunaj to była poezja, do dzisiaj aromaty, ekstraktywność i smak wspominam :) jedno z najlepszych czerwonych win tego spotkania :thumbup:
Ukorzenione patyki Saperavi trafiły do Rafała, zobaczymy jak dadzą sobie radę w środkowej Polsce :)

Piotrek, mieliśmy swego czasu okazję pić Rieslinga ponad 20letniego. Oczywiście to kwestia gustu, mnie nie powalał, lepsze są świeższe.
Pewno szereg czynników ma znaczenie, ale ten na 100% był w węgierskiej piwnicy, także warunki miał dobre...

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2023, 10:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Felicia była bardzo dobra, bez absmaków, ale kwiatowo-muskatowy aromat był tylko lekko zaznaczony, może to kwestia dojrzewania wina.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2023, 13:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Misza napisał(a):
Felicia była ....., bez absmaków, ale . . aromat był tylko lekko zaznaczony, może to kwestia dojrzewania wina.
Podobnie słabo zaznaczone aromaty daje Villaris, siostrzana odmniana Felicii.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2023, 21:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2247
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Pytano o Cabernet Volos, Winluk
Wino zapadło mi w pamięci w ramach doświadczeń z nowymi odmianami czerwonymi w trudnych warunkach klimatycznych PL.
Rodzica czyli CS wykopałem wiosną 2023, dojrzał jedynie w 2015 i 2018. A podobno wg niektórych mam tak dobrą lokalizację :mrgreen:
Wino z Volosa jest do dłuższego leżakowania co już nie jest dobrą informacją dla niektórych. Odmiana zwróciła moją uwagę nie tylko dlatego że nie mogłem dłużej uprawiać na mojej glebie z powodu gnicia gron zupełnie bez przyczyny (ani osy, ani muszki), i braku postępów w robieniu cukru mimo bardzo jak na odmianę czerwoną formalnego wczesnego dojrzewania, ale dlatego że uważam że ma znaczny potencjał. Raz zrobiłem wino z Volosa, które opisałem na forum, ale widzę że wielu ma problemy z czytaniem, a zwłaszcza z rozłożeniem wina na czynniki pierwsze. Jako że kubki smakowe mam raczej mocno powyżej średniej rozwinięte, to mimo że w obecnej sytuacji naszego nieszczęśliwego kraju zostałem dla niektórych z tego forum untermenschem w ramach euforii z likwidacji tutejszego bantustanu na rzecz "cywilizowanego" sąsiada, więc to co piszę nie ma żadnego znaczenia.
Jednakże muszę zauważyć że Cabernet Volos jeśli się będzie sprawdzał w danej lokalizacji i zostanie przetrzymany do oporu to jest o wiele lepszą alternatywą dla np. Cabernet Cortis. Wino ma potencjał, konieczna jest redukcja plonu, i co zrobił Winluk - ekspozycja gron na słońce na wczesnym etapie. Ta odmiana mimo że ma 50 % CS dziedziczy w winie ogromną większość cech rodzica CS, praktycznie wszystkie, taki wczesny CS. Należy oczekiwać że z klimatycznie lepszych roczników i rezultaty będą ciekawsze, ale dla mnie mimo wyczuwalnych pirazyn, ale niezbyt nachalnych, jak dotąd w polskich warunkach jest to najlepsze odzwierciedlenie rodzicielskiej odmiany. Technicznie brak zastrzeżeń, co świadczy o dobrym składzie moszczu, ale podejrzewam że wsadzone do beczki z dębu francuskiego lub węgierskiego przy większej ilości krzewów to będzie duży skok jakościowy. Przy Cabernet Volos to Cabernet Cortis to jest cienkusz.
W przyszłym sezonie będę miał owocowanie na nowych odmianach (faktycznie) odpornych pochodzących od Merlota i CS, zobaczę jaka jest różnica z Volosem w kwestii dojrzewania w moich w ostatnich latach bardzo trudnych warunkach.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2023, 21:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2247
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Dodam jeszcze że wino z Cabernet Volos ma treść i kolor, w przeciwieństwie do Cortisa

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2023, 22:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Mi tam Cortis też jakoś nigdy nie pasował.
Też bym chętnie popróbował różnych nowości i to nie tylko z piwniczki Roberta. Szkoda, że niektórzy "uprawiacze" nowszych odmian (typu Cabernet Volos) czy często przywoływanego tu Roeslera chowają te swoje "winne eksperymenta" tylko dla siebie. Jestem dużym przeciwnikiem "ego-winiarstwa". Bez dzielenia się nie ma rozwoju !

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 grudnia 2023, 08:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Ja ostatnio mam takie obserwacje - po spróbowaniu wielu dobrych win komercyjnych - że Cabernet Sauvignon mi nie smakuje. Porzeczkowy, z wyższą kwasowością, nie bardzo mi podchodzi.

Merlot, Malbec - czerwone owoce, niska kwasowość, łagodna beczka - ten typ wina lubię...

PS. Sławek, mi się wydaje, że nikt nie chowa... Tylko po prostu nie ma się czym pochwalić...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO