Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 01:02

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2023, 20:20 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 maja 2014, 21:03
Posty: 304
Lokalizacja: Jaworzno
Sławku masz rację :lol:
Teraz jak to przepisuję (jestem pod koniec piątkowego wieczoru, wyślę posta za jakieś 20 minut) to widzę że mam podwójną numerację win białych. Mam notatki o (wciąż liczę) osiemdziesięciu trzech winach Szaleństwo :ROFL:

_________________
Pozdrawiam, Ewa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2023, 20:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1048
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
uff dotarliśmy na naszych letnich oponkach :D jak wyjeżdżaliśmy na dachu było kole 5cm śniegu i drogi białe, na szczęście im dalej na południe było lepiej.
Nie pożegnaliśmy się z wszystkimi, czas gonił, mieliśmy jeszcze jedną wizytę do załatwiania w Ciążeniu, więc teraz :wave: .
Wróciliśmy i tylko strażnik w pałacu, widzieliśmy jedno auto na poznańskich blachach, ale nikogo nie spotkaliśmy. Trochę ogarnęliśmy salę i kuchnię. Nadspodziewanie dużo jedzenia zostało dla przyszłych gości pałacu w naszym spadku, pewno ktoś się ucieszy.
Bardzo dziękujemy wszystkim przybyłym uczestnikom (tych którzy nie poinformowali, że nie przybędą, są na czarnej liście).
Bardzo dobre wina i wyżywienie, "czym chata..." była baaardzo bogata. Jeszcze raz dziękuję wszystkim dziewczynom za aktywność w kuchni :)
Wg mnie wina na bardzo dobrym poziomie, bożole nadspodziewanie dobre były.
Cieszymy się, że się Wam podobało.
Pozdrowienia serdeczne dla wszystkich od Rafała, bardzo żałuje że nie mógł być w sobotę.
vanKlomp napisał(a):
Piotrek nawoływał na przywiezienie po 2 butelki każdego wina (...)

W zasadzie to wcale nie jest głupie, bo można się np wymienić lub sprezentować komuś, to co zostało.
Założenie było takie, że więcej nas będzie.
PS. poza tym duchy tego pałacu dostały dwa wina, jedno czerwone i jedno białe ;)


Załączniki:
Zdjęcie WhatsApp 2023-11-19 o 19.29.13_ee7469d4.jpg
Zdjęcie WhatsApp 2023-11-19 o 19.29.13_ee7469d4.jpg [ 17.12 KiB | Przeglądane 1044 razy ]

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Ostatnio edytowano poniedziałek, 20 listopada 2023, 06:13 przez castleman, łącznie edytowano 3 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2023, 20:42 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 25 października 2012, 21:20
Posty: 163
Lokalizacja: Wielopole/Poznań
To moje autko jeszcze stało. Dzięki za organizację, spotkanie, wina i wskazówki. :)

_________________
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2023, 21:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Jak zwykle było przesympatycznie.
Miło było zobaczyć nowe twarze.
Ci co z lenistwa nie przyjechali niech żałują.
Dzięki Piotrze, że podjąłeś się organizacji.
Szczególne podziękowania dla pań za ogarnianie kuchni.

Co do win to poziom zdecydowane rośnie, co można było stwierdzić w odniesieniu do win komercyjnych, których tym razem nie brakowało.
Ci co zrobili wina z wadami na pewno wyciągną wnioski.

Dla mnie winami spotkania były: Panonia od Roberta i Dunaj od Budzika. :thumbup:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2023, 21:38 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 maja 2014, 21:03
Posty: 304
Lokalizacja: Jaworzno
Degustacja Beaujolais Nouveau - piątek 17.11.2023

Z góry przepraszam jeśli przekręcę jakieś nazwy, nicki, imiona pomylę – jak najbardziej zapraszam do sprostowań. Nie o wszystkich mam też wyczerpujące notatki, autorzy jeśli chcą coś dopowiedzieć o swoim winie to są mile widziani. Być może jakieś wina mnie ominęły, zwłaszcza w niedzielę. Kto był to wie jak w takich warunkach wygląda robienie notatek i dziękuję za wszystkie miłe słowa ;)

WINA MŁODE BIAŁE

1.Bacska 2023 – RobertR
Robert jest zadowolony z tej odmiany i poleca, jest wrazliwa na suszę ale poza tym odporna na wszystko. Jest bardzo wydajna na prasie, nie przebija może Panonii ale i tak świetna. Było 5kg z krzewu, żeby mieć 3/krzew to by trzeba pewnie ciąć grona. Zbiór pod koniec września.

2.Solaris 2023 - Beny
25.4 brix, bardzo jeszcze świeże wino, z cukrem resztkowym, lekko przegrzane i Beny dojrzewa do myśli o zbiorniku fermentacyjnym z płaszczem wodnym. Goryczka w Solarisie może wynikać paradoksalnie z przesadnej dojrzałości owoców i obecności polifenoli, można korygować to chemicznie i warto robić to zwłaszcza w przypadku Johannitera.

3.Solaris 2023 - Piotr WZK
2 rok owocowania, cukier resztkowy

4. Garantos 2023 – Sajko
To wino z odmiany ogólnoużytkowej, wyszło wino dla ludu. Garant daje bardzo smaczne owoce deserowe, w dodatku plenna i dość pancerna. Ludność będzie zachwycona ;)

5. Cuvee Solaris/Kristaly 2023- Julian
Bardzo dobry aromat, delikatniejszy niż sam Solaris, piękny zapach, BARDZO DOBRE, zwłaszcza jak na młode wino

6. Petite Amie+Solaris 2023 - Gbed
Zgodnie z sugestiami gremium z poprzednich lat jest bez Jutrzenki, fermentacja najpierw 8st potem 16st. Zbiór Petite Amie około połowy października

7. Felicja 2023 – Paweł z Głowna
Nowa odmiana PIWI, bardzo plenna, odporna na mączniaki. Mocno przeciążona 5 październik 21 brix kwasy 7. Powinno w smaku wyjść podobne do Muller Thurgau, bardzo klarowne, fajny nos, technologia na 5 z plusem, wino ma dopiero miesiąc

8. Hibernal 2023 – Bartek bastej
23 brix, macerowany w 3st 36h, fermentacje 10st, drożdże Excellent FTH (pasują bardzo do Hibernala). Zlewane 11.11 - to prawdziwe beaujolais bo ma tydzień od zlania znad osadu. Zbiór 6.10 bo osy, na prasie 68% do 2 bar. BARDZO DOBRE WINO. W Kaliszu podobno był dobry rok dla winorośli bo padało kiedy miało padac a jak nie powinno to nie padało. Liście obrywane w fazie zielonego groszku.

9. Seyval Blanc 2023 – Beny
20 brix, świetny rok dla Seyvala, ciutkę dosłodzony, cukier resztkowy, fermentacja 5-6 dni i miał za ciepło bo się sam zagrzał, to powoduje że szybko się utlenia, nastaw 200 litrów

10. Cuvee 2023 Solaris/Kristaly/Muscaris/Seyval Bartek bastej
Fermentacja w lodówce, drożdże bez pożywki, nie ma śladu utlenienia. Pożywkę do wina dobrze jest dodawać sekwencyjnie, nawet na wszelki wypadek też na koniec, zapobiega niekorzystnym aromatom mogącym się tworzyć jeśli drożdże mają zbyt mało azotu.

11. Seyval Blanc typu petnat 2023 – Piotr WZK
Lekki szampan fermentowany na drożdżach w butelce, są do tego specjalne butelki cieńsze niż szampanówki ale grubsze od typowych winnych

12. Seyval Blanc 2023 Hanka
Pierwsze wino, fermentacja 12-15 st, bardzo klarowne, intensywne aromaty, SUPER


WINA MŁODE CZERWONE

1.Sheridan 2023 – Radek StarDust
Sheridan rośnie bardzo silnie nawet na słabej glebie. Fermentowane w beczce polskiej, na dobrą beczkę musi być odpowiednio stary dąb, leżakowany w kłodzie minimum 5 lat, wypala się beczki nie po to aby dodać tanin ale właśnie żeby je zredukować.

Tu wywiązała się intensywna acz merytoryczna dyskusja o beczkach, różnicach między polską, węgierską a francuską i opiniach na temat miejsca pochodzenia drewna w nich stosowanego - co w zasadzie zastąpiło sobotni wykład o beczkach. Ale o beczkach było jeszcze dużo rozmów, widać że beczka jest pewnym momentem przełomowym w forumowym winiarstwie. A ja z Benym zaliczyliśmy poczucie nagłego surrealizmu jak jadąc sobie busem pośród pól i byłych PGRów słuchaliśmy Radka który opowiadał o tym że młoda dębowa kłoda pachnie ostro i surowo, za to kłoda pięcioletnia pachnie miękką wanilią i koniecznie musimy kiedyś powąchać i że ją dla nas przełupie jak przyjedziemy i że najlepsze drewno jest takie zaatakowane przez rozwiertka, bo ten z kolei atakuje tylko drewno w którym pewien rodzaj grzybów spowodował szybszy rozkład tych ostrych tanin itp itd... Hobby to piękna rzecz :thumbup:

2.Roesler 2023 RobertR
4-4,5 kg z krzewu, pójdzie do beczki węgierskiej, planowo na rok, zebrany bo muszki owocówki już szalały, drożdże FV19, przyspieszają i wygładzają

3. Regent (60%)+Rondo – Beny
Rondo chorowało, grona przebierane, 250 litrów, 20 brix, Rondo wisiało dłużej czekając na Regenta, przydałaby się fermentacja
4. Marszałek Foch 2023 – Rafał
Było to wino o wartości sentymentalnej, bo te krzewy już zostały wykopane (sprawdziliśmy to następnego dnia na winnicy – prawda :) ) . Niektóre komercyjne winnice wciąż robią i sprzedają wina z Marszałka.

5. Sirame 2023 – Hanka
3 rok, pierwsze pełne owocowanie, zbiór koniec wrzesnia 21 brix, trochę zamierania szypułek się trafiło, ale owoce nawet na tych uszkodzonych były OK. Wino ma podobny profil aromatyczny jak to z Marszałka ale jest znacznie lepsze

6. Marquette 2023 – Rafał
ŚWIETNY Marquette, czuć w nim goździki, Marquette lubi się utleniać więc trzeba uważać bo jak nie będzie zasiarkowany to ‘siądzie’. Taniny i polifenole Marquette ma w złych proporcjach, da się z niego zrobić dobre wino ale jest trudno. Drożdze SIHA 8

7. Regent 2023 – Bartek
Zbiór 3.10, pierwsze czerwone wino, fermentacja 10 dni, drożdże Excellence STR, taniny dodane na młynek. Owoc mimo braku słońca był bardzo dojrzały. Samoistna FJM. BARDZO DOBRE WINO, nie do wiary że takie młode.

8. Regent 2023 – Rafał
Bakterii można było dodać w trzecim dniu, ale poza tym bardzo dobry Regent, chyba NAJLEPSZY. Bardzo treściwy, perfekcyjnie zachowany owoc, wyraźnie tutejsze gleby służą winorośli. Drożdże SIHA 8

9. Regent 2023 – Misza
Regent bez czipsów, dodane protaniny, fajny czekoladowy.
Tu zawiązała się ożywiona dyskusja o batonażu czyli mieszaniu wina patykiem ;)

10. Regent 2023 – Kenaj
Zbiór 14.10, 21 brix, fermentowane w niskiej temperaturze, bardzo gładkie, z cukrem resztkowym. BARDZO SMACZNE damskie wino
(a moje koleżanki to mogłyby z takim winem przychodzic na spotkania a nie z Carlo Rossi :eh: )

11. Marquette 2023 – Gbed
(wprawdzie piliśmy go na samym końcu bo się zapodział ale tu pasuje)
Wino jak najbardziej do picia, BARDZO DOBRY Marszałek, wniosek jest taki że Marszałka należy pić za młodu, były dodane taniny i przeszło FJM

Czyli wg moich notatek degustowaliśmy łącznie 23 wina w typie Beaujolais Nouveau

Ponieważ młode wina się skończyły a my wciąż mieliśmy jeszcze siły, degustowaliśmy WINA BIAŁE 2022 (co zresztą okazało się dobrym pomysłem, odjąć ich chociaż kilka od sobotniego maratonu)

1.Hibernal 2022 PARCELA 1 - Winluk
Stwierdzono przy okazji tego wina że jest ono najlepszym dowodem na zmiany klimatyczne na świecie – bo kiedyś byłoby to zupełnie niemożliwe żeby Hibernal dojrzał koło Kielc. Dla mnie prywanie było to NAJLEPSZE BIAŁE WINO jakie piłam na tym zlocie.

2. Hibernal 2022 PARCELA 2 – Winluk
Nos gorszy, ma wyższe kwasy ale to się może podobać, jest bardziej Hibernalowy. Delikatne aromaty naftowe – być może parcela 2 jest bliżej autostrady ;)

3. Souvignier Gris 2022 – Sajko
Wino ekstraktywne, odmiana bardzo plenna, szybko łapie wysoki cukier, całkowicie eko, zbiór po 15.10

4. Dublański 80%+ Cserszegi Fuszeres20% 2022 - Sajko
PYSZNE WINO, chyba najlepsze wino Sławka ever, ma aromat z Dublańskiego, a pieprzowy musztat i pikantne tony z CF, jest dokwaszany bo Dublański sam z siebie może wyjść zbyt mało kwaśny

5. Cuvee Blanc (Solaris+Johanniter+Muscaris+Bianka) 2022 – Winnica Katowice
Winnica w okolicy Murcek, w bukowym lesie z czego wynika brak przewietrzania, ale jest południowy stok, problemem były szerszenie. Przyjemne do picia. Na winifikację owoce jadą do winnicy Wieliczka.

6. Nektar 2022 – Julian
Nektar to odporna odmiana, nie choruje w lokalnym klimacie, niestety nornice jedzą go na potęgę. Zarąbisty aromat. BARDZO DOBRE, super wino.

7. Muskateller 2022 – Winluk
Muskateller to 90%vv, wyszedł przesadny muszkat, przyciężki jak Muskat Letni

8. Dublański 65%+Cserszegi F 35% 2022 – RobertR
Jest kwaśniejsze niż poprzednie, BARDZO DOBRE

I to by było na tyle oficjalnie rozlewanych win w piątkowy wieczór :)
Sobotę będę przepisywać nie wcześniej niż jutro.

_________________
Pozdrawiam, Ewa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2023, 22:03 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 18 października 2020, 16:10
Posty: 58
Lokalizacja: Kaźmierz k/Szamotuł
Zuch dziewczyna- tyle pisania, wszystko na gorąco.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2023, 23:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Ewa,
jesteś niesamowita :clap: :clap: :clap:

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2023, 00:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Ja też już w domu i ja także dziękuję za spotkanie wszystkim, a w szczególności Organizatorom i Gospodarzom. Gratulacje. Było Super i Super miejsce.

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2023, 06:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1048
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
Ewa, mam Cię uwiecznioną w akcji, wiedziałem że nie zawiedziesz :) :Yahoo!: czekamy na jeszcze.
Dodam że @Cebulka i Marzena @Ajtis'owa mają niesamowite archiwa X nasion pomidorów widoczne na zdjęciu :)


Załączniki:
404102568_2119263115083240_2715541567639757726_n.jpg
404102568_2119263115083240_2715541567639757726_n.jpg [ 23.69 KiB | Przeglądane 991 razy ]

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2023, 14:02 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 18 października 2020, 16:10
Posty: 58
Lokalizacja: Kaźmierz k/Szamotuł
A moglibyśmy zrobić jakąś galerię zdjęć? - plizzz :) Mogłabym zebrać na maila i wrzucić później wszystko np. na WeTransfer.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2023, 17:30 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 14 lipca 2016, 13:01
Posty: 243
Lokalizacja: Kraków/Jura
Serdeczne podziękowania od Marzeny i ode mnie dla Marysi i Piotra za podjęcie wyzwania i zorganizowanie imprezy w bardzo malowniczym Pałacu w Ciążeniu.
Pałac chyba nie odniósł żadnego uszczerbku po naszym "najeździe" :D
Bardzo miło było nam zobaczyć stałych bywalców jak i nowe twarze.
Poziom win chyba znowu poszedł w górę. Porównując do win z komercyjnych winnic nie mamy się czego wstydzić.
Odliczamy dni do kolejnego spotkania.

_________________
Pozdrawiam,
Arek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2023, 17:51 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 20 stycznia 2011, 14:19
Posty: 217
Lokalizacja: Myszkow
Castelmani...dziękuje za wspaniałą organizacje imprezy,miłe towarzystwo i trud jaki włożyliście żeby dograć to wszystko czego doświadczyliśmy. :clap:
Specjalne podziękowania dla Ewy i pozostałych koleżanek za troskę o nasze żołądki. Droga co prawda daleka ale było warto. :thumbup:

_________________
kenaj24


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2023, 19:24 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Hanka napisał(a):
A moglibyśmy zrobić jakąś galerię zdjęć? - plizzz :) Mogłabym zebrać na maila i wrzucić później wszystko np. na WeTransfer.

Mam jeszcze parę fotek, którymi chętnie się z Wami podzielę, tylko niech ktoś mądrzejszy powie jak to zorganizować :P

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2023, 23:37 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Dziękuję za spotkanie :D Wszystkim, którzy organizowali, pomagali, i uczestniczyli, za wspaniałą atmosferę na zlocie. Pawłowi za podwózkę do Ciążenia. :)
Super sprawa spróbować tylu win, porównać odmiany, czy nawet te same odmiany zrobione na różnych drożdżach i w różny sposób. Wiele było win bardzo dobrych, takich które chciałoby się zatrzymać w kieliszku na dłużej, ale kolejne wino już czeka. Dzięki za porady jak usprawnić prasę do winogron :thumbup: i przede wszystkim wina :mrgreen: Wprowadzę w życie.

Polecicie jakiś hosting? To też wrzucę kilka zdjęć


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 listopada 2023, 00:03 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 maja 2014, 21:03
Posty: 304
Lokalizacja: Jaworzno
Degustacja sobotnia :)

Było znacznie mniej formalnie niż w piątek, zaczęliśmy od wina do obiadu a następnie kontynuowali.

WINA BIAŁE cd.

9. Johanniter 2022 Misza
10. Johanniter 2022 Sajko - piękny nos, bardzo dobre
11. Johanniter+Riesling 2022 Marcin Ostrów Wlkp – wyciskane ręcznie bo nie było prasy, złapało utlenienie przez to
12. Soreli 2022 Sajko – maceracja 12st, bardzo dobre wino, świetny aromat, Soreli ciężko się uprawia bo rośnie we wszystkie strony, ma dużo osadu -> dodanie enzymu by pomogło. Soreli jest fajna bo trudno ją utlenić
13. Wino musujące z Jakubowa
14. Solaris 2022 – Paweł z Głowna
15. Hibernal Orange 2022 z Jakubowa
16. Dublański 2022 – RobertR (chyba ten co wczoraj)
17. Solaris 2022 – Ajats – ŚWIETNY, reklama odmiany Solaris
18. Hibernal 2022 – Ajats – ŚWIETNY, najlepszy Hibernal dziś, późny zbiór
19. Cuvee Blanc 2022 – Ajats – też bardzo dobre
20. Panonia 2022 – RobertR – zrywana koniec IX, 3,5kg z krzewu ale nie czuć bo ekstraktywna, drożdże SH12, trzeba uważać żeby nie utlenić, czuć taniny, wino dojrzewa świetnie w butelce, pić po 1-1,5 roku
21. Solaris+Kristaly 2022 – Julian/Józef – wczoraj piliśmy 2023, dużo cukru ale nie przeszkadza, wyszedł ciekawy aromat słodkiego liścia czarnej porzeczki, SUPER WINO, w kategorii ‘Przyjemność picia’ to najprzyjemniejsze wino
22. Solaris 2022 – Kenaj – słodki, byłby dobry do deseru
23. Petit Amie+Jutrzenka – Gbed – niektóry Jutrzenki nie lubią i co im zrobisz ;)
24. Muscaris 2022 – Misza – bardzo dobre
25. Seyval Blanc – Beny Mariusz – miał cukier resztkowy 5, 150 l, stał w piwniczce i w tym roku ruszył ponownie i zrobił się wytrawny, jest bardzo dobre
26. Cuvee Blanc – Winnica Żarwin Wino z Młyna – Jurek – mix Dublańskiego z labruską a wino jest dobra, bardzo czysto zrobione


WINA RÓŻOWE
1.Rondo+Bolero+Monarch – Winnica Katowice – Rondo fermentowane osobno
2. Dornfelder rose – Misza – BARDZO DOBRE, z samocieku
3. Regent rose – Misza – też z samocieku co bardzo ubawiło zgromadzoną publiczność
4. Galante rose – Sajko – bardzo chwalone


WINA CZERWONE
1.Pinot Noire – Čapek - Morawy 100 zł za butelkę w przeliczeniu, 1,5 roku w beczce, 35 dni maceracji, bardzo waniliowe
2. Rubinet 2018 – RobertR – było w używanej francuskiej beczce, bardzo waniliowe (francuskie beczki są bardziej żywotne, węgierskie krócej, amerykańskie bardziej ‘perfumowane’ )
3. Rubinet 2020 – RobertR – węgierska beczka, fermentowane w 18st, ŚWIETNE
4. Rubinet 2022 – RobertR – bez beczki i stwierdzono na tym przykładzie że ta odmiana bez beczki nie istnieje, 18-24mce musi poczekać, a najlepiej to i 3 lata
5. Dornfelder – Misza – bez beczki
6. Dornfelder – Misza – to samo w beczce i jest bez porównania lepsze
7. Cabernet Dorsa 2022 – Misza – 5 mcy w nowej węgierskiej beczce
8. Dunaj 2022 – Paweł z Głowna – bez beczki
9 Dunaj – Budzik Tomek – BARDZO DOBRE, przemiło waniliowe
10. Regent 2022 – Misza – beczka ale wyługowana, BARDZO DOBRE, ułożone, fajne, smakuje prawie jak Cabernet
11. Monarch -Winnica Jaworowo – jest lepsze niż białe które kosztowaliśmy
12. Rondo+St Loraine+Cabernet Sauvignon – Piotr – owoce z Moraw
13. Cabernet Volos – Winluk
14. Cabernet Sauvignon – Piotr – owoce z Moraw, robione w Polsce, w beczce 3 mce, jest ostry, może powinien poczekać ze dwa lata
15. Rubintos+Kékfrankos - Piotr Castleman
16. Cabernet Cantor+Alibernet+Dornfelder – Ostrovin Marcin – (osobna winifikacja vinifer I Cabernet Cantor), zbiór 1.X, troche zieleniny z Aliberneta, , odrobinę utlenienia z Cabarnet Cantor którego łatwo jest utlenic w przeciwieństwie do Aliberneta
17. Regent 2022 – Beny – BEZ BECZKI – czuć że rocznik był trudny, zielone taniny
18. Regent 2022 – Beny – TO SAMO W WĘGIERSKIEJ BECZCE – beczka 50l, dzięki beczce zniknęły zielone taniny, jest znacznie lepsze niż bez beczki
19. Alibernet+Dornfelder 2021 – Castleman Piotr – piękny nos, BARDZO FAJNE, trochę dodanych chipsów
(20.) znalezione zagubione białe wino Swenson Red - Jarekkk – wino nietuzinkwe, na babski wieczór przy cieście byłoby świetne
21. Pinot Wrotham+Dornfelder+Gołubok – Gbed – w smaku dobre i ładny kolor z Gołuboka
22. Roesler 2020 – RobertR – niska temperatura fermentacji 18-20 st, rok w nowej beczce węgierskiej, drożdże SIHA 10 – BARDZO DOBRE
23. Roesler+Regent z Moraw – Roesler fajna odmiana ale niestety wrażliwa na mączniaka prawdziwego i osy
24. Regent 2022 – Julian – lekko przeciążone krzewy ale bardzo dobre wino, fajnie owoce dojrzały mimo ciężkiego roku
25. Regent – Janek Wein – beczkowane, technicznie bardzo dobre wino, niestety owoce były nie dość dojrzałe że nawet beczka nie pomogła pozbyć się zielonych tanin
26. Roesler+Duna Gyongye 2018 (chyba RobertR) – DOBRE, mocno już czuć beczkę
27. Belle Vue d’Arthus Bordeaux 2021 - wino z Żabki za 26,99 zł, za tę cenę jest bardzo Ok (Mnie też osobiście pasuje, lubię nisko kwaśne a wysoko taniczne, mogą być szorstkie nawet)
28. Regent 2021 – Misza – tu autor twierdził że to wino najlepsze ma juz za sobą, ale wcale nie jest złe
29. Pinot Noire – Winnica Korol – to było dość ciężkie doświadczenie, wg recenzji na stronie to wino miałoby byc aksamitne, ale my tego zupełnie nie zauważyliśmy
30. PNPRMFNN czyli Pinot Noir Precoce, Regent, Marechal Foch i odmiana nieznana
– Castleman Piotr – to wino niestety się troche utleniło i ma posmak hybrydowy po Marszałku. Ale warto dać mu szansę co stwierdziliśmy z Radomirem układając hasło że Nie jest to może wino łatwe, ale nic co wielkie nie jest łatwe (nawet po łacinie próbowaliśmy ale nie wyszło ;) )
31. Blatina wino z Bośni
32. Cuvee Rose Cabernet Cortis+Cantor+Bolero – Winnica Katowice – lekkie, owocowe, nietaniczne, do picia na zimno (pilismy go wcześniej, nie na końcu ale nie miało w notatkach numerka więc wrzucam na koniec. A przy okazji to piję je właśnie i pite na spokojnie smakuje mi nawet bardziej)

No to podliczając – w notatkach mam 23 bożole + 26 win białych + 4 różowe + 32 czerwone = razem 85 :)
Myślę że mogłam pominąć coś około 19ej bo poszłam położyć się na pół godziny, poza tym dwie butelki z powodu półki bez ogranicznika w lodówce poszły dla duchów Pałacu (nie wiem czy były podwójne) -stąd pewnie rozbieżności z oficjalną listą.

PODZIĘKOWANIA
- dla wszystkich zadających rzeczowe pytania i wygłaszających mądre uwagi dzięki czemu było co notować
- dla wszystkich zadających głupie pytania i wygłaszających niemądre uwagi bo co się przy tym naśmialiśmy to nasze :friends:
- dla Miszy, i Benego za przywiezienie eksperymentalnie dwóch tych samych win z tych samych roczników, część z beczki i część bez beczki – to było świetne, bardzo pouczające doświadczenie :thumbup:

-- wtorek, 21 listopada 2023, 01:03 --

I jeszcze jedno, wiem ze Pałac występował na zdjęciach kilkukrotnie - ale nigdy z kluczem dzikich gęsi wiec wklejam :P


Załączniki:
F706BC84-3EA0-46D3-94F9-5957EA672700.jpeg
F706BC84-3EA0-46D3-94F9-5957EA672700.jpeg [ 22.44 KiB | Przeglądane 1374 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Ewa
Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO