Degustacja Beaujolais Nouveau - piątek 17.11.2023
Z góry przepraszam jeśli przekręcę jakieś nazwy, nicki, imiona pomylę – jak najbardziej zapraszam do sprostowań. Nie o wszystkich mam też wyczerpujące notatki, autorzy jeśli chcą coś dopowiedzieć o swoim winie to są mile widziani. Być może jakieś wina mnie ominęły, zwłaszcza w niedzielę. Kto był to wie jak w takich warunkach wygląda robienie notatek i dziękuję za wszystkie miłe słowa

WINA MŁODE BIAŁE
1.Bacska 2023 – RobertR
Robert jest zadowolony z tej odmiany i poleca, jest wrazliwa na suszę ale poza tym odporna na wszystko. Jest bardzo wydajna na prasie, nie przebija może Panonii ale i tak świetna. Było 5kg z krzewu, żeby mieć 3/krzew to by trzeba pewnie ciąć grona. Zbiór pod koniec września.
2.Solaris 2023 - Beny
25.4 brix, bardzo jeszcze świeże wino, z cukrem resztkowym, lekko przegrzane i Beny dojrzewa do myśli o zbiorniku fermentacyjnym z płaszczem wodnym. Goryczka w Solarisie może wynikać paradoksalnie z przesadnej dojrzałości owoców i obecności polifenoli, można korygować to chemicznie i warto robić to zwłaszcza w przypadku Johannitera.
3.Solaris 2023 - Piotr WZK
2 rok owocowania, cukier resztkowy
4. Garantos 2023 – Sajko
To wino z odmiany ogólnoużytkowej, wyszło wino dla ludu. Garant daje bardzo smaczne owoce deserowe, w dodatku plenna i dość pancerna. Ludność będzie zachwycona

5. Cuvee Solaris/Kristaly 2023- Julian
Bardzo dobry aromat, delikatniejszy niż sam Solaris, piękny zapach, BARDZO DOBRE, zwłaszcza jak na młode wino
6. Petite Amie+Solaris 2023 - Gbed
Zgodnie z sugestiami gremium z poprzednich lat jest bez Jutrzenki, fermentacja najpierw 8st potem 16st. Zbiór Petite Amie około połowy października
7. Felicja 2023 – Paweł z Głowna
Nowa odmiana PIWI, bardzo plenna, odporna na mączniaki. Mocno przeciążona 5 październik 21 brix kwasy 7. Powinno w smaku wyjść podobne do Muller Thurgau, bardzo klarowne, fajny nos, technologia na 5 z plusem, wino ma dopiero miesiąc
8. Hibernal 2023 – Bartek bastej
23 brix, macerowany w 3st 36h, fermentacje 10st, drożdże Excellent FTH (pasują bardzo do Hibernala). Zlewane 11.11 - to prawdziwe beaujolais bo ma tydzień od zlania znad osadu. Zbiór 6.10 bo osy, na prasie 68% do 2 bar. BARDZO DOBRE WINO. W Kaliszu podobno był dobry rok dla winorośli bo padało kiedy miało padac a jak nie powinno to nie padało. Liście obrywane w fazie zielonego groszku.
9. Seyval Blanc 2023 – Beny
20 brix, świetny rok dla Seyvala, ciutkę dosłodzony, cukier resztkowy, fermentacja 5-6 dni i miał za ciepło bo się sam zagrzał, to powoduje że szybko się utlenia, nastaw 200 litrów
10. Cuvee 2023 Solaris/Kristaly/Muscaris/Seyval Bartek bastej
Fermentacja w lodówce, drożdże bez pożywki, nie ma śladu utlenienia. Pożywkę do wina dobrze jest dodawać sekwencyjnie, nawet na wszelki wypadek też na koniec, zapobiega niekorzystnym aromatom mogącym się tworzyć jeśli drożdże mają zbyt mało azotu.
11. Seyval Blanc typu petnat 2023 – Piotr WZK
Lekki szampan fermentowany na drożdżach w butelce, są do tego specjalne butelki cieńsze niż szampanówki ale grubsze od typowych winnych
12. Seyval Blanc 2023 Hanka
Pierwsze wino, fermentacja 12-15 st, bardzo klarowne, intensywne aromaty, SUPER
WINA MŁODE CZERWONE
1.Sheridan 2023 – Radek StarDust
Sheridan rośnie bardzo silnie nawet na słabej glebie. Fermentowane w beczce polskiej, na dobrą beczkę musi być odpowiednio stary dąb, leżakowany w kłodzie minimum 5 lat, wypala się beczki nie po to aby dodać tanin ale właśnie żeby je zredukować.
Tu wywiązała się intensywna acz merytoryczna dyskusja o beczkach, różnicach między polską, węgierską a francuską i opiniach na temat miejsca pochodzenia drewna w nich stosowanego - co w zasadzie zastąpiło sobotni wykład o beczkach. Ale o beczkach było jeszcze dużo rozmów, widać że beczka jest pewnym momentem przełomowym w forumowym winiarstwie. A ja z Benym zaliczyliśmy poczucie nagłego surrealizmu jak jadąc sobie busem pośród pól i byłych PGRów słuchaliśmy Radka który opowiadał o tym że młoda dębowa kłoda pachnie ostro i surowo, za to kłoda pięcioletnia pachnie miękką wanilią i koniecznie musimy kiedyś powąchać i że ją dla nas przełupie jak przyjedziemy i że najlepsze drewno jest takie zaatakowane przez rozwiertka, bo ten z kolei atakuje tylko drewno w którym pewien rodzaj grzybów spowodował szybszy rozkład tych ostrych tanin itp itd... Hobby to piękna rzecz

2.Roesler 2023 RobertR
4-4,5 kg z krzewu, pójdzie do beczki węgierskiej, planowo na rok, zebrany bo muszki owocówki już szalały, drożdże FV19, przyspieszają i wygładzają
3. Regent (60%)+Rondo – Beny
Rondo chorowało, grona przebierane, 250 litrów, 20 brix, Rondo wisiało dłużej czekając na Regenta, przydałaby się fermentacja
4. Marszałek Foch 2023 – Rafał
Było to wino o wartości sentymentalnej, bo te krzewy już zostały wykopane (sprawdziliśmy to następnego dnia na winnicy – prawda

) . Niektóre komercyjne winnice wciąż robią i sprzedają wina z Marszałka.
5. Sirame 2023 – Hanka
3 rok, pierwsze pełne owocowanie, zbiór koniec wrzesnia 21 brix, trochę zamierania szypułek się trafiło, ale owoce nawet na tych uszkodzonych były OK. Wino ma podobny profil aromatyczny jak to z Marszałka ale jest znacznie lepsze
6. Marquette 2023 – Rafał
ŚWIETNY Marquette, czuć w nim goździki, Marquette lubi się utleniać więc trzeba uważać bo jak nie będzie zasiarkowany to ‘siądzie’. Taniny i polifenole Marquette ma w złych proporcjach, da się z niego zrobić dobre wino ale jest trudno. Drożdze SIHA 8
7. Regent 2023 – Bartek
Zbiór 3.10, pierwsze czerwone wino, fermentacja 10 dni, drożdże Excellence STR, taniny dodane na młynek. Owoc mimo braku słońca był bardzo dojrzały. Samoistna FJM. BARDZO DOBRE WINO, nie do wiary że takie młode.
8. Regent 2023 – Rafał
Bakterii można było dodać w trzecim dniu, ale poza tym bardzo dobry Regent, chyba NAJLEPSZY. Bardzo treściwy, perfekcyjnie zachowany owoc, wyraźnie tutejsze gleby służą winorośli. Drożdże SIHA 8
9. Regent 2023 – Misza
Regent bez czipsów, dodane protaniny, fajny czekoladowy.
Tu zawiązała się ożywiona dyskusja o batonażu czyli mieszaniu wina patykiem
10. Regent 2023 – Kenaj
Zbiór 14.10, 21 brix, fermentowane w niskiej temperaturze, bardzo gładkie, z cukrem resztkowym. BARDZO SMACZNE damskie wino
(a moje koleżanki to mogłyby z takim winem przychodzic na spotkania a nie z Carlo Rossi

)
11. Marquette 2023 – Gbed
(wprawdzie piliśmy go na samym końcu bo się zapodział ale tu pasuje)
Wino jak najbardziej do picia, BARDZO DOBRY Marszałek, wniosek jest taki że Marszałka należy pić za młodu, były dodane taniny i przeszło FJM
Czyli wg moich notatek degustowaliśmy łącznie 23 wina w typie Beaujolais Nouveau
Ponieważ młode wina się skończyły a my wciąż mieliśmy jeszcze siły, degustowaliśmy WINA BIAŁE 2022 (co zresztą okazało się dobrym pomysłem, odjąć ich chociaż kilka od sobotniego maratonu)
1.Hibernal 2022 PARCELA 1 - Winluk
Stwierdzono przy okazji tego wina że jest ono najlepszym dowodem na zmiany klimatyczne na świecie – bo kiedyś byłoby to zupełnie niemożliwe żeby Hibernal dojrzał koło Kielc. Dla mnie prywanie było to NAJLEPSZE BIAŁE WINO jakie piłam na tym zlocie.
2. Hibernal 2022 PARCELA 2 – Winluk
Nos gorszy, ma wyższe kwasy ale to się może podobać, jest bardziej Hibernalowy. Delikatne aromaty naftowe – być może parcela 2 jest bliżej autostrady
3. Souvignier Gris 2022 – Sajko
Wino ekstraktywne, odmiana bardzo plenna, szybko łapie wysoki cukier, całkowicie eko, zbiór po 15.10
4. Dublański 80%+ Cserszegi Fuszeres20% 2022 - Sajko
PYSZNE WINO, chyba najlepsze wino Sławka ever, ma aromat z Dublańskiego, a pieprzowy musztat i pikantne tony z CF, jest dokwaszany bo Dublański sam z siebie może wyjść zbyt mało kwaśny
5. Cuvee Blanc (Solaris+Johanniter+Muscaris+Bianka) 2022 – Winnica Katowice
Winnica w okolicy Murcek, w bukowym lesie z czego wynika brak przewietrzania, ale jest południowy stok, problemem były szerszenie. Przyjemne do picia. Na winifikację owoce jadą do winnicy Wieliczka.
6. Nektar 2022 – Julian
Nektar to odporna odmiana, nie choruje w lokalnym klimacie, niestety nornice jedzą go na potęgę. Zarąbisty aromat. BARDZO DOBRE, super wino.
7. Muskateller 2022 – Winluk
Muskateller to 90%vv, wyszedł przesadny muszkat, przyciężki jak Muskat Letni
8. Dublański 65%+Cserszegi F 35% 2022 – RobertR
Jest kwaśniejsze niż poprzednie, BARDZO DOBRE
I to by było na tyle oficjalnie rozlewanych win w piątkowy wieczór

Sobotę będę przepisywać nie wcześniej niż jutro.