Hej hej witajcie!
Dziękuje bardzo za troskę, to bardzo miłe czuć się pełnoprawną częścią naszych winiarskich spotkań. Przepraszam że tyle zeszło ale naprawdę nie wiadomo było przez ostatnie kilka tygodni w co ręce włożyć (dość powiedzieć, że krzewy dziś rano dopiero podnosiłam i przywiązywałam do drutów oczywiście z rozwiniętymi pąkami! Wstyd i hańba)
Nie są moje notatki wielce profesjonalne, przede wszystkim nie są to moje opinie ale skrawki co tam mówiono nad stołem. Miejscami nie ma opisów, ale chociaż nazwy wynotowałam, mam nadzieję poprawnie, z góry przepraszam za literówki w nickach i nazwach winnic, nie zawsze udało mi się dostać do ręki butelkę.
WINA BIAŁE
1. Solaris Krzysztof Dudoń – podobno ten Solaris był u schyłku ale wspólnie uznaliśmy że wypijemy za to żeby i nasz schyłek był taki jak tego wina
2. Solaris Julian/Józef – bardzo dobry, ekstraktywny, wysoka goryczka
3. Solaris Mietek – bardzo aromatyczny
4. Solaris Beny – ma ślad utlenienia (objawia się pogniecionym jabłkiem), przerób 12 września, było bez siarki na młynek-może to wtedy się utleniło, 100 litrów, taki nastaw grzeje się samoistnie do 20-25 stopni a wypadało by trzymać 17 (można by spróbować dawać suchy lód?)26 brix, fermentacja zatrzymała się sama
5. Seyval (brak notatki czyj) – trochę mało aromatyczny jak na tę odmianę
6. Seyval Arek (brak notatek)
7. Seyval Pustelny Paweł – owoce od znajomego, smak bardzo dobry tylko aromat uciekł w złą stronę
8. Pannonia RobertR – 1,5 rpku, przepiękny aromat, idealne wino do wykwintnego obiadu, w tle pikantność, wino w typie Seyval Blanc
9. Pannonia Arek – dobre, pikantne, w smaku super, nos może nie idealny
10. Soleri/Fluertei Arek (brak notatek)
11. Johanniter Mietek – tu wszyscy naokoło byliśmy zachwyceni aromatem i świeżością, pełnością tego wina
12. Hibernal ZbyszekB – dobry ale niestety ulotnił się aromat
13. Hibernal Winnica Panus – zduszony aromat ale bardzo dobry smak
14. Hibernal Krzysiek kd84 – świeży, radosny, wysokie kwasy
15. Hibernal Krzysiek kd84 ale rok starsze dla porównania – nie ma tej świeżości, kwaśniejszy. I teraz prawa strona stołu mówi że lepszy był ten wcześniejszy a prawa mówi że nieprawda, bo smaczniejszy jest ten co pijemy obecnie. Stwierdzono ostatecznie że wypijmy za to że nie wszyscy mają takie samo zdanie
16. LaCrescent/Kristaly/Jutrzenka Piotr – niektórzy o Jutrzence zdanie mają jakie mają ale mnie ona bardzo smakuje
17. Muscat Mix Arek – dobry ale ‘krótki’, jednakowoż ja chciałam dolewkę tego wina jak tylko wróciła z obchodu stołu butelka
18. Muscaris Mietek – dobre jak zawsze
19. Jutrzenka/Seyval Blanc Winnica Panus – aromatyczne, troszkę utlenione, słodkawe i kwaśne jednocześnie
20. Dublański Piotr – dobre ale mocne
WINA ROSE
1. Dornfelder/Sauvignier Gris Mietek – dosc wysoki kwas
2. Dornfelder Rose Mietek
3. Krasień Gbed – jest bardzo młode, jak na różowe jest mocno czerwone, smakuje tak mocno czerwoną porzeczką że chyba musiało rosnąć obok porzeczek
MIODY PITNE CZARKA
Żeby nie było tak wciąż wino i wino to mieliśmy przerywnik z miodów pitnych. Wielu z nas (łącznie ze mną) reaguje na miody pitne średnio entuzjastycznie a tu było totalne zaskoczenie. Miody Czarka nie były agresywnie miodowymi ulepkami tylko lekkimi dziełami sztuki. Zwłaszcza miód kawowy (złoty medal na konkursie w Berlinie) był fenomenem, ten z czarnej porzeczki niewiele gorszy.
WINA CZERWONE
1. Hybryda z Karpicka ZbyszekB – są tacy co jej nie lubią, ale jest to tradycja aby na każdym naszym winiarskim zlocie tego wina spróbować a zwłaszcza dać nowym taką szansę
2. Regent Janek Wein – beczkowe, jest dobre ale Arek mówi że miesiąc temu było jeszcze lepsze
3. Regent Winnica za domem – dodane chipsy, jest całkiem dobre
4. Regent Beny – bez beczki, macerowany 4 tygodnie w 2022, długo macerowany, skórki opadły, smakowo bardzo OK, nos jest przygaszony
5. Regent Beny – to samo ale z beczką, nowa, średnio palony dąb węgierski, 4 mce, jest bez porównania lepsze, świetne, bardzo porządny Regent, Regent bez beczki nie istnieje
6. Regent Julian/Józef – cukier resztkowy, słodycz, nienachalny aromat,
7. Regent Krzyśka – ekstraktywne, fajne by było z beczki
8. ścRegent/Rondo Canin – odmian było pół na pół
9. Regent Mietek – wióry w dużej ilości pewnie bo bardzo waniliowe, beczka też była
10. Marszałek/Regent Pjetrof – fajne, porzeczkowe
11. Cabernet Cortis Winnica Gronowscy pow. Biłgorajski
12. Rubinet 2020 RobertR – bardzo dobry, mocno wanilioey
13. Pinot Wrotham+Krasień Gbed
14. Cabernet Dorsa Misza – stwierdzono że OK przez duże O i duże K i z wykrzyknikiem też
15. Morawski Merlot
16. Pinor Noire Morawy
I tu nastąpił koniec oficjalnej listy, ale piliśmy jeszcze:
-Petnat od Andelica z ktorym mieliśmy przyjemność rozmawiać na Skype
-Jakies Słowackie białe które okazało się jednak być domowym alkoholem o wysokim współczynniku wyskokowości, chyba autor pomylił butelki
-Chardonnay Biocont
I tyle i znów trzeba czekać na następne spotkanie...