Teraz jest wtorek, 18 listopada 2025, 11:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 15 lipca 2019, 20:24 
Ekspert
Ekspert

Koleżanki i Koledzy :-)

Korzystając ze sprzyjającej sytuacji rodzinnej i "wolnej chaty" organizuje spotkanie winiarzy u siebie na "Winnicy Boleścin" (między Wrocławiem a Trzebnicą).

Spotkanie będzie miało miejsce w sobotę 10.08.2019 - od godzin wczesnopopołudniowych do nocy.

Zadeklarowało się już kilka osób, pasjonatów winorośli i wina. Opracujemy fajną agendę, np. omówienie parametrów owoców, wspólne pomiary, planowanie zbioru i wina, oraz standardowo degustacje przywiezionych win, itp.
Warsztaty w stylu amatorskim, ale chcielibyśmy profesjonalnie omówić pewne tematy i wynieść jak najwięcej ze spotkania.

Znajdzie się jeszcze miejsce dla kilku zainteresowanych, jeśli chodzi o spotkanie. Jeśli chodzi o nocowanie, to już będzie trudniej, raczej w grę wchodzi przywiezienie swojej karimaty i śpiworu + podłoga. (do uzgodnienia na priv).

Ilość miejsc ograniczona, jeśli ktoś by chciał jeszcze dołączyć - zapraszam do kontaktu.

PostNapisane: poniedziałek, 15 lipca 2019, 20:46 
mistrz
mistrz

Cześć Zbyszek,

proszę, nie zapomnij o mnie :) - do zobaczenia!

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: poniedziałek, 15 lipca 2019, 20:50 
Kiper
Kiper

Super inicjatywa!
Jeśli jest miejsce,chętnie się piszę! :D

PostNapisane: poniedziałek, 15 lipca 2019, 20:52 
Ekspert
Ekspert

Oczywiście - delegacja z WLKP ma zarezerwowane miejsce honorowe :)

PostNapisane: poniedziałek, 15 lipca 2019, 20:56 
Kiper
Kiper

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Dobrze,że zostawiłem medalowe Wina...;)

PostNapisane: poniedziałek, 15 lipca 2019, 21:39 
Ekspert
Ekspert

:thumbup: Fajnie, że Zbyszek podjął temat, który już od jakiegoś czasu krąży "po opłotkach" dolnośląskich (i za miedzą). :wink: Będzie okazja spotkać się wreszcie w szerszym gronie a i pewnie z niektórymi po raz pierwszy... :D

PostNapisane: wtorek, 16 lipca 2019, 13:08 
mistrz
mistrz

Jak pisałem na priv będę z przyjemnością.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 16 lipca 2019, 14:55 
mistrz
mistrz

W związku z tym że nic nie wniósł bym do spotkania, dyskusji itd. nie chciałbym zabierać nikomu miejsca, ale liczę na szerokie podsumowanie spotkania.

PostNapisane: sobota, 20 lipca 2019, 14:55 
mistrz
mistrz

Zbyszek, do spotkania pozostało aż/tylko 3 tygodnie :).
Czy masz już jakiś koncept w ogóle i w szczególe?
Ile osób będzie i z jakim doświadczeniem, w kontekście doboru tematyki?
W jaki sposób będzie przeprowadzona degustacja i czy będziesz miał odpowiednią ilość kieliszków? - jakby było trzeba, to na tego typu spotkania mam do dyspozycji ok. 80 kieliszków.
Jakbyś chciał mnie jakoś zaangażować merytorycznie, czy technicznie, to śmiało daj znać, jestem do dyspozycji :)

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: sobota, 20 lipca 2019, 18:02 
Ekspert
Ekspert

Cześć. Po niedzieli już zbiorę do kupy listę uczestników i pomysły na tematykę. Ogólnie, będzie koło 10 osób z różnym doświadczeniem.
Myślałem o:

1. Desgustacja/mini konkurs przywiezionych win

2. Konkurs na rozpoznawanie odmian winorośli - mam około 30 owocujacych odmian przy domu

3. Wspolne pomiary parametrów owoców i omówienie ich w aspekcie przyszłych zbiorów: (tutaj bym liczył najbardziej na Ciebie Piotrze)
A. Wino polslodkie np. Na przykładzie Solarisa
B. Czerwone wytrawne - możemy pomierzyc Regenta, PNP lub np. Dornfeldera
C. Białe wytrawne- tutaj nie wiem czy już będzie co mierzyć, czy nie za wcześnie - się okaże

4. Prezentacja techniki szczepienia winorośli (tutaj mam nadzieję że Sławek podzieli się swoimi doświadczeniami)

To tak na roboczo :-) poza tym ognisko i relax :-)

PostNapisane: sobota, 20 lipca 2019, 19:15 
Ekspert
Ekspert

Ja bym chętnie dostarczył wino z Karpicka do degustacji, odpisałem do dragon99 - ale nie odpisuje.
Będę we wtorek we Wrocławiu (na 12tą, przez A4, potem powrót za jakieś 3-4godziny).
Nie ma kogoś kto by odebrał wino?

PostNapisane: sobota, 20 lipca 2019, 19:58 
Ekspert
Ekspert

Propozycja super.
Dla mnie to w ogóle nie ta część Wrocławia. Chyba żebym po pracy podjechał, ale na A4 węzeł Bielany bym był koło 17.

PostNapisane: niedziela, 21 lipca 2019, 11:32 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):

Dobrze byłoby, aby każdy uczestnik określił wcześniej, jakie wina przywiezie, np. białe, wytrawne, 12% alk., 2018 - łatwiej i szybciej ogarnie się organizację. Ponadto, aby przekazać sensowny feedback dla każdego z win, więcej jak 30 szt. będzie trudno dokładnie ocenić, więc trzeba policzyć kto, ile i ewentualnie wprowadzić limit :)
ZbyszekTW napisał(a):
2. Konkurs na rozpoznawanie odmian winorośli - mam około 30 owocujacych odmian przy domu

Super, można byłoby od tego zacząć.
ZbyszekTW napisał(a):
3. Wspolne pomiary parametrów owoców i omówienie ich w aspekcie przyszłych zbiorów: (tutaj bym liczył najbardziej na Ciebie Piotrze)

Bardzo ważny temat, a sama decyzja o momencie zbioru jest jedną z kluczowych w procesie winifikacji. Idealny czas na omówienie problematyki :)
ZbyszekTW napisał(a):
4. Prezentacja techniki szczepienia winorośli (tutaj mam nadzieję że Sławek podzieli się swoimi doświadczeniami)

Byłoby świetnie, myślę, że wiele osób z chęcią poznałoby szczegóły prawidłowego szczepienia.
ZbyszekTW napisał(a):
poza tym ognisko i relax

Proszę, ustal składkę na przekąski i inne.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: niedziela, 21 lipca 2019, 13:02 
Ekspert
Ekspert

Piotr77 napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
Dobrze byłoby, aby każdy uczestnik określił wcześniej, jakie wina przywiezie, np. białe, wytrawne, 12% alk., 2018 - łatwiej i szybciej ogarnie się organizację. Ponadto, aby przekazać sensowny feedback dla każdego z win, więcej jak 30 szt. będzie trudno dokładnie ocenić, więc trzeba policzyć kto, ile i ewentualnie wprowadzić limit :)...
Piotrze onieśmielasz nas. Podchodzisz do tego bardzo profesjonalnie, zapewne onieśmielając wielu. Większość kolegów "z regionu" udzielających się na forum, że tak powiem (oględnie) ma albo "piwniczki w budowie" albo "gąsiorki z winem na dnie"... dlatego jeśli spodziewasz się 30 win to pewnie z 20 musiałbyś przywieźć :wink: Czego -nie powiem- że oczekujemy... :wink:
Piotr77 napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
Byłoby świetnie, myślę, że wiele osób z chęcią poznałoby szczegóły prawidłowego szczepienia...
Zbyszku i Piotrze onieśmielacie mnie, bo ja... nie wiem czy wiem jak prawidłowo zaszczepić winorośl ale na szczęście umiem ją szczepić skutecznie :wink: Już ostrzę mój nożyk z Biedry za 6 zeta, żeby "utrzeć nosa" ewentualnym zwolennikom tego, że zaczyna się od gażetomanii za 100... :wink: a nie od obserwacji i przygotowania krzewu-podkładki i długiego treningu... :wink: Będzie wesoło...
Ps. ZbyszekTW przy porządkowaniu winnicy pozostaw jeden duży krzew nieuporządkowany ze zbędnymi latoroślami/wilkami nad którym będziemy mogli odbyć "burzę mózgów" i ćwiczebny atak wspomnianego "nożyka" :wink:

PostNapisane: niedziela, 21 lipca 2019, 14:46 
mistrz
mistrz

sajko71 napisał(a):
Piotrze onieśmielasz nas. Podchodzisz do tego bardzo profesjonalnie, zapewne onieśmielając wielu. Większość kolegów "z regionu" udzielających się na forum, że tak powiem (oględnie) ma albo "piwniczki w budowie" albo "gąsiorki z winem na dnie"...

Sławku, to w takim razie jeszcze coś na ośmielenie przywiozę :) Spoko, każdy przywiezie, co będzie miał. Ważne, aby takie spotkania, oprócz zabawy, były też dla nas nauką. Doskonalenie w tej pasji, to sama przecież przyjemność :)
sajko71 napisał(a):
nie wiem czy wiem jak prawidłowo zaszczepić winorośl ale na szczęście umiem ją szczepić skutecznie

Bardzo liczę, że przynajmniej mnie, nauczysz skutecznie szczepić winorośl - byłbym niezmiernie wdzięczny.

Pozdrawiam
Piotr

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1