Teraz jest czwartek, 20 listopada 2025, 06:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2019, 08:53 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
...Sławku, naszczep vinifery na mieszańcach przy ścianie - nawet z dziesięciometrowej wysokości przygniesz do ziemi i zakopczykujesz te parę naszczepionych oczek na zimę, wiosenne mycie siarkolem zrobisz szczotką po odkopczykowaniu itd :wink:
A kto ma pnie 10 metrowe? :o :wink: A jeśli nawet ma to jak te grube pnie ugnie? U mnie mam pnie 3,5 m + kilkumetrowe ramiona i zmęczył bym się. Poza tym mieć takie pnie i na górze 2 kg vinifery (żeby zachować jakość owocu) to marnotrawstwo. Do tego pryskać z 10 razy z drabiny to zagrożenie życia. Wolę tam 30 kg deserówki lub ogólnoużytkowej hybrydy. Zaszczepię sobie viniferki na NN-ach przy ziemi i posadzę obok szlachetnych wynalazków z Udine. :wink:

PostNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2019, 09:04 
mistrz
mistrz

Na kilku ostatnich naszych spotkaniach miałem możliwość przetestowania dużej ilości win z "pancernych" odmian czerwonych.
Niestety nie widzę w nich potencjału na dobre wino. Co najwyżej i to w bardzo ograniczonej liczbie przypadków poprawne.
Staramy się wyważyć otwarte drzwi i udowodnić że się da. Niestety na chwilę obecną jesteśmy w większości naszych lokalizacji "skazani"
na wina białe. Jak to ostatnio Sławek skomentował po otwarciu ostatniego białego wina "było miło, zaczynają się schody". I tak było.
Nie wierzę że osoby potrafiące zwinifikować białe odmiany nagle tracą umiejętności.
Jeśli marzy nam się dobre czerwone wino, pozostaje nam dobrać właściwe do naszego siedliska odmiany szlachetniejsze i liczyć no to,
że matka natura da nam w miarę regularnie możliwość przy właściwym prowadzeniu otrzymać plon o dobrych parametrach,
z których będziemy mogli zrobić satysfakcjonujące nas wino.

Pozdrawiam,
Arek

PostNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2019, 10:09 
mistrz
mistrz

Zbyszek swoim Regentem udowadnia, że z hybrydy można wytworzyć wysokiej jakości wino.
Duża intensywność barwy i aromatu. Taniny, jak na wino w typie lekkim, owocowym, też dojrzałe i w odpowiedniej ilości - Zbyszek znalazł optimum dla tej odmiany w swoim siedlisku. Teraz ważne, aby miał pełną świadomość procesów, które zaszły i wino powtórzył.
Moim zdaniem, tym Regentem bije na głowę co najmniej 80% czerwonych win marketowych, a max 3-5% może być trochę lepszych. A 90% tych wszystkich win, to przecież Vinifery.
Ponadto, to wino nie ma jeszcze roku... A białe szybciej dojrzewają i na tym etapie są smaczniejsze...
Dobre, wysokiej jakości czerwone wino, musi średnio dojrzewać min. 2 lata, w zależności od danego typu.

Kluczem jest dopasowanie odmiany do danego siedliska i wytwarzanie odpowiedniego typu wina, w zależności od warunków w danym roku.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2019, 11:17 
Ekspert
Ekspert

Dziękuję za miłe słowa o moim Regencie. Powiem szczerze, że mi też smakuje. A i obce osoby chwalą bardzo...
W tym roku jeszcze poprubuje kilku sztuczek z tą odmiana. Mam kilka pomysłów :-)
Regenta traktuje jako pancerniaka... A dosadzam trochę trudniejszych i bardziej szlachetnych odmian.

PS.
Regent max jakie miałem obciążenie to 1.8 kg/krzew.

PostNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2019, 11:38 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
Regent max jakie miałem obciążenie to 1.8 kg/krzew.

I to jest chyba klucz do jakości wina.

PostNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2019, 13:18 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):
Mam kilka pomysłów

O to chodzi, tylko pamiętaj, żeby te pomysły nie rozjechały się z rzeczywistością sezonową :), o czym wspominałem na spotkaniu.

U mnie jest już taki stan zaawansowania winnicy, że niektóre odmiany zakończyły wybarwianie.
Sezon, w znacznej mierze, został już rozegrany i musiałoby wydarzyć się coś niespodziewanego, żeby zakłócić przebieg fazy dojrzewania.
Dlatego, wczoraj, wstępnie opracowałem typy win dla poszczególnych odmian. Będzie ciekawie, ponieważ ten sezon daje wiele możliwości.
vanKlomp napisał(a):
I to jest chyba klucz do jakości wina.

Zgadza się, jest to jeden z ważnych czynników.

Pozdrawiam
Piotr

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1