Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 01:06

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2019, 07:26 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Ja ze swej strony dziękuję Wam za super relacje.
Dziękuję za docenienie mojego wina, które znalazło się na stole Zbyszka dzięki Piotrowi :thumbup: .
Bardzo się cieszę, że komuś smakowało i o tym napisał. :angel:

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2019, 08:43 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 21 maja 2018, 18:04
Posty: 297
Lokalizacja: Wilczyce, Wrocławski
ZbyszekTW napisał(a):

Regentów było sporo, nasze oraz referencyjne - od p. Bustika z Czech oraz z Winnica Anna (cuvee Cortis-Regent).
To wino z Winnicy Anna było niepijalne. Jakbym ja takie wino zrobił, to bym nikomu nie pokazał, tylko na destylat przerobił...


Cuvee Cortis- Regent z winnicy Anna, piłem ok rok temu. Wino było młode, ale ciekawe. Miało cechy cabernetowe, miało dużo tanin choć trochę szorstkich, nie było do końca ułożone.
Niestety zabiła je sklepowa półka(tak podejrzewam).

_________________
Kuba


Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 sierpnia 2019, 12:25 przez dragon99, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2019, 09:13 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 17:56
Posty: 262
Lokalizacja: Stary Śleszow/Wrocław 135m.n.p.m.
Veni, vidi, vici :)
Na samym poczatku chcialbym dokonac samokrytyki i usprawiedliwic moj niespotykanie wysoki wynik w odgadywaniu odmian. Sciagalem od kolegi Pawla :).

Kolejne niesamowite spotkanie z pasjonatami, ogrom bezcennych informacji i wspaniale spedzony czas. Byly powazne warsztaty i czas na troche zartow.

Ogromne podziekowania dla Zbyszka za caloksztalt
-Pawla za mozliwosc skosztowania gron deserowek, ktore u mnie jeszcze nie owocowaly, czesc trafi pod "noz" (nie szpadel dzieki Slawkowi), a takze pozostale informacje
-Slawka za przekazanie swojej wiedzy na temat szczepien. Zaoszczedzisz mi sporo wykopkow :)
-Piotra za wyklady i podzielenie sie bezcenna wiedza.
-Krzysztofa za mozliwosc sprobowania win z owocowych. Bylem zainteresowany szczegowlnie tym pro zdrowotnymi. "Porto" swietne. Chcialem nawet zabrac, ale skubnalem Zbyszkowi nie ta butelke :) Moze nastepnym razem :)
Pozostalym uczestnikom za towarzystwo, ktore stworzylo niemalze rodzinna atmosfere :) Kolejne kilkadziesiat win i innych trunkow, za smaczne jedzenie i przekaski.
Jezeli chodzi o wina, to na poczatku napisze, ze nie specjalnie przypadaja mi do gustu wina polslodkie i slodkie, wiec wiekszosci nie probowalem (zwlaszcza tych nie gronowych). Jednak oslawiony juz Piotra Gewurtztraminer w moim odczuciu ustapil pola Hibernalowi. Z win jasnych wytrawnych/ polwytrawnych wciaz sie waham pomiedzy PB Piotra i Solaris/Seyval (cos tam jeszcze chyba bylo) Zbyszka. Sporo bardzo dobrych
lub ciekawych win. Niestety jak juz wyzej napisano byly i takie o ktorych chce sie jak najszybciej zapomniec. W czerwonych nr 1 Blaufrankich&Dorsa. Pozniej Rondo&Regent&Roesler. Jakos zadna czerwona hybryda odmianowa do mnie nie przemawiala. Owszem wina lepsze i gorsze, ale w kazdym mi czegos brakowalo. Czasem ciala, czasem aromatow, ale nigdy cukru :) Byly 2 komercyjne (sklepowe o ile sie nie myle) Dornfeldery. Pilem jeszcze innego (sklepowego). Jak rozne moga byc wina z tej odmiany przekonalo mnie ze chyba nie ma zlych odmian do uprawy. A praca dzieki wykladowi Piotra wiemy, ze praca nad winem zaczyna sie pod doboru sadzonek ppd siedlisko i jej poprawnym prowadzeniu. Hibernal udowodnil, ze moze konkurowac z vinifera. Wino Zbyszka ze niektore hybrydy nizej cenione w cuvee czy kupazach moga byc naprawde fajne. Kwestia poszukiwan i znalezienia balansu.
Do zobaczenia na kolejnych spotkaniach :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2019, 17:16 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
Canin napisał(a):
TatOR napisał(a):
... niestety hybrydy przynajmniej te które próbowałem są dość płaskie w wersji odmianowej i wyraźnie ustępują viniferom. Niestety. Albo dominuje w nich zapach albo jednowymiarowy, wyrazisty smak. Za to z dodatkami potrafi wyjść przyjemne winko...

Ale jakie są wnioski dotyczące Karpicka - to że odmianowe jest krótkie - już wiemy. To że nie ma dramatycznych absmaków - też. Z czym mieszać? Z Viniferą? .... :crazy: bez jaj, szkoda vinifery.
Karpicko to odmiana mająca swój sens w kategorii pancernej - czyli gdzieś na poziomie Marszałek/Marquette.
I kluczowe pytanie - z czym mieszać?
A może nie mieszać, tylko wykopać, a w to miejsce posadzić rondo/regent z niewiele gorszą odpornością?

Moje zdanie jest takie, że z każdej odmiany przerobowej, niezależnie, czy jest to Hybryda, czy też Vinifera, można wytworzyć co najmniej dobre lub bardzo dobre wino.
Natomiast, nie każda odmiana nadaje się do danego siedliska.

Trzeba rozpoznać przyczyny niezbalansowanego wina i odpowiedzieć sobie na pytanie, czy jestem w stanie poprawić warunki siedliska oraz dostosować sposób uprawy i winifikacji. Jeżeli odpowiedzią będzie Nie, to wtedy pozostaje wymiana odmiany.

Canin, rozumiem, że poszukujesz opinii, które mogłyby pomóc w podjęciu decyzji, co dalej z tą odmianą.
Bez szczegółowych informacji, nie jestem w stanie naprowadzić na rozwiązanie tego problemu.

Mogę jedynie powiedzieć, że dla przyszłego wina, kluczowe jest ustalenie odpowiedniego typu, który uwaględni warunki siedliska, przebieg pogody, wielkość obciążenia krzewów owocami, zdrowotność i jakość owoców potwierdzona parametrami.
Nie powinno się ustalać typu wina według własnego widzimisię, bez uwzględniania powyższego, ponieważ najczęściej, wino będzie tylko nam smakowało...

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2019, 19:59 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 14 lipca 2016, 13:01
Posty: 243
Lokalizacja: Kraków/Jura
Przyszedł czas na podziękowania i wnioski z mojej strony.
Podziękowania dla Zbyszka za CHĘĆ i trud włożony w przygotowanie spotkania, dla Piotra i Sławka za podzielenie
się swoją wiedzą i dla wszystkich pozostałych biesiadników którzy stworzyli wspólnie to spotkanie.
Człowiek cały czas się uczy i teraz będzie pora na wykorzystanie pozyskanej wiedzy w praktyce.

Co do kierunku dla "twardych" hybryd. Może rozwiązaniem będzie próba stworzenia z nich w procesie krótkiej i chłodnej
maceracji wina różowego?

Pozdrawiam,
Arek

_________________
Pozdrawiam,
Arek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 sierpnia 2019, 18:57 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
ajats napisał(a):
Co do kierunku dla "twardych" hybryd. Może rozwiązaniem będzie próba stworzenia z nich w procesie krótkiej i chłodnej
maceracji wina różowego?

Arku, oczywiście, to jeden z kilku dobrych pomysłów. Natomiast, uważam że, jak to napisałeś z "twardych" hybryd, również można wytworzyć dobre czerwone wino. Np. w Karpicko, które próbowaliśmy na spotkaniu w winnicy Boleścin, widzę potencjał.
Przy posadzeniu na ubogiej glebie, w wysokich formach, obciążeniu 2kg/krzew, odpowiednim pokombinowaniu w winifikacji, aby pozbyć się hybrydowych niuansów, można byłoby uzyskać skoncentrowane czyste czerwone wino.

Możliwości jest wiele, ale nie w każdym siedlisku.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 sierpnia 2019, 20:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Piotr77 napisał(a):
ajats napisał(a):
Co do kierunku dla "twardych" hybryd. Może rozwiązaniem będzie próba stworzenia z nich w procesie krótkiej i chłodnej
maceracji wina różowego?

Arku, oczywiście, to jeden z kilku dobrych pomysłów. Natomiast, uważam że, jak to napisałeś z "twardych" hybryd, również można wytworzyć dobre czerwone wino. Np. w Karpicko, które próbowaliśmy na spotkaniu w winnicy Boleścin, widzę potencjał.
Przy posadzeniu na ubogiej glebie, w wysokich formach, obciążeniu 2kg/krzew, odpowiednim pokombinowaniu w winifikacji, aby pozbyć się hybrydowych niuansów, można byłoby uzyskać skoncentrowane czyste czerwone wino.

Nie byłbym aż takim optymistą.
Nie da się zrobić fajnego różowego wina z odmian które mają czerowny sok - a takie jest większość hybryd. Nawet wyciskając bez maceracji! Marszałek różowy jest... czerwony. Regent różowy jest ciemno różowy. I nadal mają swoje aromaty odmianowe.
Oczywiście nie mam nic przeciwko testom - ale, jak mawiają doświadczeni, winiarze - 80% wina to owoce, winiarz ma tego tylko nie zepsuć! :D
Byłem do tego nastawiony sceptyczne ale coś w tym jest.
Można oczywiście robić rózne cuda (podobno ciekawe efekty daje gwałtowne podgrzanie soku i natychmiastowe schłodzenie - zapomniałem jak się to nazywa) aby pozbyć się aromatów odmianowych, potem można dodać koncentratów, sztucznych aromatów - i wino będzie smakować Cabernetem/Syrahem czy co tam kupimy.
Tylko czy to jeszcze jest prawdziwe wino?
Daleko mi od zachwycania się festiwalami Win Prawdziwych, Autentycznych, win bez dodatków, win na dzikich drożdżach, niefiltrowanych, niesiarkowanych, niechronionych - ale zachowajmy jakąś równowagę.
Nie krytykuję - sam próbuję znaleźć równowagę.

PS. Dosadzam Vinifery :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 sierpnia 2019, 20:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Piotr77 napisał(a):
... Np. w Karpicko, które próbowaliśmy na spotkaniu w winnicy Boleścin, widzę potencjał.
Przy posadzeniu na ubogiej glebie, w wysokich formach, obciążeniu 2kg/krzew, odpowiednim pokombinowaniu w winifikacji, aby pozbyć się hybrydowych niuansów, można byłoby uzyskać skoncentrowane czyste czerwone wino...
Ok. Potencjał jest, ALE... to robi się dość skomplikowane: trzeba by prowadzić Hybrydę z Karpicka wbrew jej naturze, bo plenność ma bardzo wysoką (choć jagody za sprawą tegorocznej suszy malutkie) a przyrosty wielometrowe (sporo cięcia letniego). A to własnie zaobserwowane na ubogich piachach jakie mam. A nawet w bardzo dużych formach jakie też mam. Jakby trzeba dołożyć do tego jakiś skomplikowany proces winifikacji, żeby pozbyć się owych "hybrydowych niuansów"... no to trzeba mieć do tej hybrydy jakieś osobiste zamiłowanie lub słabość :wink: (Ja to zmiłowanie jeszcze mam). Łatwiej zejść "z drabiny wysokich oczekiwań" (sprawdzę różowe).
Zaczynam obawiać się mieszańców, które lubią duże formy a jednocześnie mają przeznaczenie na wino... Mam duże a coś malutkiego i słabo rosnącego... mi się śni... :wink:

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2019, 05:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Ja już przetrenowałem w praktyce różne scenariusze:
- okrywanie całej winnicy na zimę - 300 krzewów (tak, tak, po przeczytaniu ksionżek to była konieczność)
- cięcie zielone i prace letnie u odmian super-silnie rosnących
- "teoretyczną" odporność pancerniaków - Leon, Marszałek, Seyval - wszystko trzeba pryskać, szczególnie na MP
- opryski i chorowitość Vinifer

I jakbym mieszkał na Mazurach (mam tam Teściów akurat) - to bym posadził sobie 50 szt Pinot Noir Precocce.
I co roku robił z niego 50 litrów wina.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2019, 06:25 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
ZbyszekTW napisał(a):
Ja już przetrenowałem w praktyce różne scenariusze:...
- opryski i chorowitość Vinifer
Były choroby, opryski i jakie? (porównując do oprysków i odporności "pancerniaków")

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2019, 06:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Na Vinifery - w zasadzie potrzebne są takie opryski (tzn. ja takie stosuję)
- myjący na wiosnę Siarkolem
- 3 opryski "chemią" na MRZ i MP - przed i po kwitnieniu, na 60 dni przed zbiorem
- w międzyczasie może się przydać ze 2 razy Siarkol, lub w połączeniu z "chemią" jeśli się da
- do tego zależnie od roku, kilka razy Alkalin lub Wodorowęglany

A hybrydy pryskam w zasadzie tak samo, ale jeszcze na białe muszę Switcha dołożyć 2x w roku...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2019, 07:12 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
@Canin - co do zasady, różowe wino nie odnosi się do koloru, lecz metody wytworzenia i Arek raczej to miał na myśli.

Oczywiście, tak powinniśmy prowadzić uprawę winorośli, aby jak najmniej ingerować w wino. Natomiast, to co zauważyłem, to im bardziej bezobsługowe hybrydy na winnicy, tym więcej pracy w piwnicy, aby wytworzyć dobre wino.

Wspomniany przez Ciebie Regent nadaje się do wytwarzania wysokiej jakości win czerwonych. Przykład z omawianego spotkania, gdzie degustowałem 2 Regenty zupełnie w innym typie, ale na tym samym poziomie jakościowym - Regent od Zbyszka i z Czech ( Bustik ).

Osobiście, jestem daleki od jakichkolwiek dodatków do wina. Nawet z siarką, bez względu na sposób winifikacji, dla białych nie przekraczam 100mg/l całkowitego SO2. Dla czerwonych jest to do 60mg/l.
Gotowe wino nigdy nie było utlenione, nawet 3 letni Blaufränkisch przy 56mg/l. I nie są to żadne czary, tylko zbieranie zdrowych, jakościowych owoców, z odpowiednim pH, sposób przygotowania moszczu/miazgi i odpowiedniego postępowania z winem na dalszych etapach.
Wytwarzam wina naturalne i tam, gdzie nie poszukuję granic w sposobach wytwarzania na dany typ, wina otrzymują dobre recenzje.
Pamiętajmy, że zarówno w winach naturalnych, jak i konwencjonalnych jest wiele "podłych" nie nadających się do konsumpcji i według mnie, w obu metodach, te proporcje są podobne.

Jeżeli u Ciebie Vinifery dają radę, to absolutnie nie zastanawiałbym się nad Hybrydami - dopasowana do siedliska Hybryda, nie przeskoczy dopasowanej do siedliska Vinifery.

@Sławek - przecież najbardziej ingerująca czynność w winorośl, jaką wykonuje Winogrodnik, czyli cięcie na owocowanie, jest czynnością wbrew naturze winorośli. Ale bez niej, nie mielibyśmy jakościowego wina...
Właśnie wysokie formy prowadzenia ( np. kurtyna )na ubogiej glebie, mają wydatnie pomóc w okiełznaniu ekspansywności Karpicko, co pozwoli na ograniczenie owocowania, a tym samym poprawę koncentracji soku.
Z Karpicko możesz mieć problemy z uwagi na zbyt wysoki SAT w Twoim wyjątkowym terroir :) - sadź VV.

@Zbyszek - z uwagi na propagowanie przeze mnie ambitnego amatorstwa winiarskiego, na Mazowszu, też bym poszedł tą drogą.

@Sławek, Zbyszek - co do oprysków, po opanowaniu siedliska i odpowiedniego sposobu uprawy, w takim sezonie, jak ten, 10 ekologicznych oprysków wystarczy do ochrony winnicy. I mówię tu o Viniferach. Najcięższą chemię, jaką stosuję, to 2 razy miedzian z siarkolem przed i po kwitnieniu. Reszta, to wypracowane zioła i wodorowęglan/węglan oraz alkalin.
Obecnie, tych oprysków mam więcej ( ziołowe ) z uwagi na realizację programu wzmacniania odporności winorośli.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2019, 07:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
hmm... To jest dylemat, bo sadząc vinifery opryskiwacz lepszy muszę kupić :roll: : bo ja obecnie daję: 1x Alkalin, 1x "chemiczny" na mp i mrz, 1x siarka, 1x wodorowęglan potasu (ewentualnie dodam jeszcze 1x Alkalin). I jest czysto. Ale już sadzę...

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2019, 08:05 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 9 października 2017, 09:40
Posty: 291
Lokalizacja: Wrocław
Powtórzę sie - kosztowalem (nad czym ubolewam) tylko kilka win. I na podstawie tego żadne wino odmianowe z hybrydy nie miało tak bogatego smaku jak te z czystej vinifery.
Przyczyny widzę dwie:
# Hybrydy dają wina proste i bez kapuży itp nawet nie zbliżą się do vinifer. Proszę się nie obrażać bo nie pamiętam czyje piłem ale te wina przypominały mi wina winogronowe (owocowe) a nie gronowe :)
# W procesie "produkcji" win odmianowych z hybryd popełniany jest jakiś błąd. Czy to uprawy czy to samego wytwarzania wina.

W to ostatnie akurat nie wierzę. :)

Oczywiście to wszystko kwestia smaku i gustu. Ja akurat nie wyobrażam sobie win czerwonych bez dostatecznych tanin a ogólnie lubię wina bogate w smaki ale jednocześnie zbalansowane, w taki sposób aby nic nie dominowało a się uzupełniało.

Z drugiej strony róbmy co robimy dopóki jest zdrowe z odpowiednim progresem na przyszłość :) A jak przy okazji nam smakuje i może najbliższym to tylko się cieszyć.

Wysłane przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2019, 08:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
sajko71 napisał(a):
hmm... To jest dylemat, bo sadząc vinifery opryskiwacz lepszy muszę kupić :roll: : bo ja obecnie daję: 1x Alkalin, 1x "chemiczny" na mp i mrz, 1x siarka, 1x wodorowęglan potasu (ewentualnie dodam jeszcze 1x Alkalin). I jest czysto. Ale już sadzę...


Sławku, naszczep vinifery na mieszańcach przy ścianie - nawet z dziesięciometrowej wysokości przygniesz do ziemi i zakopczykujesz te parę naszczepionych oczek na zimę, wiosenne mycie siarkolem zrobisz szczotką po odkopczykowaniu itd :wink:

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO