Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 14:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 5 sierpnia 2019, 09:32 
Ekspert
Ekspert

Zaczynamy o 14:00.
Jemy obiad na spokojnie i się przedstawiamy, każdy opowie kilka zdań o sobie i swojej uprawie.

Następnie, Konkurs na rozpoznawanie odmian winorośli - ja to przygotuję wcześniej.

W czasie konkursu, ja przygotuję Desgustacja/mini konkurs przywiezionych win - zrobimy może w ciemno oceną win czerwonych. Tak nie za wiele, ale z 5-7 win byśmy mogli ocenić i to później omówić.

Następnie:

Wspolne pomiary parametrów owoców i omówienie ich w aspekcie przyszłych zbiorów: (tutaj bym liczył najbardziej na Ciebie Piotrze)
A. Wino polslodkie np. Na przykładzie Solarisa
B. Czerwone wytrawne - możemy pomierzyc Regenta, PNP lub np. Dornfeldera
C. Białe wytrawne- tutaj nie wiem czy już będzie co mierzyć, czy nie za wcześnie - się okaże

Oraz

Prezentacja techniki szczepienia winorośli (tutaj mam nadzieję że Sławek podzieli się swoimi doświadczeniami)

A dalej, kolacja i oceny dalszych win.

Adres - wyślę na priv.

Co do składki:
Proponuję taki układ - będzie koło 15 osób, więc skala przygotowania np. kolacji jest duża. Więc jest do zapewnienia kilka tematów, więc albo ktoś wybiera sobie jeden temat z listy (jeden temat - jedna osoba, do przydzielenia) albo jak nie wybiera to przekazuje mi 30 pln na zakupy, które jakieś tam będę musiał poczynić.

Do wyboru tematy do przywiezienia:
1. Zestaw kieliszków do degustacji (pożyczenie - dobre kilkadziesiąt sztuk będzie potrzebne) Piotr77
2. Drewno na ognisko + kiełbaski (miejsce mam, ewentualnie jeszcze patyki na kiełbasę) - Jozef
3. Kotlety lub inne mięso do odgrzania na obiad (ja upiekę łososia na obiad i ogarnę resztę, ale rybkę może nie każdy lubić...)
4. Sałatka na stół na kolację - miska - TatOR
5. Sałatka na stół na kolację - druga miska - narc81
6. Talerz wędlin na kolację
7. Talerz serów na kolację - grzegorzzb57
8. Placek, smalec i ogórki - sajko71

Kto ma wino swoje, przywozi.
Kto nie ma swojego, może zakupić jakiś produkt, najlepiej by było, by był jakiś referencyjny, tj. z polskiej winnicy lub z uprawianych u nas odmian.

Lista zdeklarowanych uczestników:
1. ZbyszekTW :D
2. Piotr Piotr77
3. Włodek narc81
4. Sławek sajko71
5. Paweł z Głowna
6. Arek ajats
7. Jacek TatOR
8. Kuba dragon99
9. Łukasz Jozef
10. Grzegorz GRZELUS
11. Marcin maiki95
12. Krzysiek krzywin54
13. Krzysiek krzysztof1970
14. Grzegorz grzegorzb57
15. Michał Dolnoslonzok

PostNapisane: poniedziałek, 5 sierpnia 2019, 20:08 
mistrz
mistrz

Proszę o dopisanie jednej osoby. Przywiezie i odwiezie mnie kierowca, syn zainteresowany winnicą. Niestety ale w piątek/sobotę mam dyżur więc będę miał problem ze zorganizowanie zakupów z listy. Wybieram opcję pieniądze + na pewno coś przywiozę do zjedzenia i wypicia.

Krzysztof

PostNapisane: poniedziałek, 5 sierpnia 2019, 21:18 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Cieszę się, że spotkamy się w naszym gronie dolnośląskich pasjonatów wina.

PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2019, 11:16 
Ekspert
Ekspert

Zaczynamy o 14:00.
Jemy obiad na spokojnie i się przedstawiamy, każdy opowie kilka zdań o sobie i swojej uprawie.

Następnie, Konkurs na rozpoznawanie odmian winorośli - ja to przygotuję wcześniej.

W czasie konkursu, ja przygotuję Desgustacja/mini konkurs przywiezionych win - zrobimy może w ciemno oceną win czerwonych. Tak nie za wiele, ale z 5-7 win byśmy mogli ocenić i to później omówić.

Następnie:

Wspolne pomiary parametrów owoców i omówienie ich w aspekcie przyszłych zbiorów: (tutaj bym liczył najbardziej na Ciebie Piotrze)
A. Wino polslodkie np. Na przykładzie Solarisa
B. Czerwone wytrawne - możemy pomierzyc Regenta, PNP lub np. Dornfeldera
C. Białe wytrawne- tutaj nie wiem czy już będzie co mierzyć, czy nie za wcześnie - się okaże

Oraz

Prezentacja techniki szczepienia winorośli (tutaj mam nadzieję że Sławek podzieli się swoimi doświadczeniami)

A dalej, kolacja i oceny dalszych win.

Adres - wyślę na priv.

Co do składki:
Proponuję taki układ - będzie koło 15 osób, więc skala przygotowania np. kolacji jest duża. Więc jest do zapewnienia kilka tematów, więc albo ktoś wybiera sobie jeden temat z listy (jeden temat - jedna osoba, do przydzielenia) albo jak nie wybiera to przekazuje mi 30 pln na zakupy, które jakieś tam będę musiał poczynić.

Do wyboru tematy do przywiezienia:
1. Zestaw kieliszków do degustacji (pożyczenie - dobre kilkadziesiąt sztuk będzie potrzebne) Piotr77
2. Drewno na ognisko + kiełbaski (miejsce mam, ewentualnie jeszcze patyki na kiełbasę) - Jozef
3. Kotlety + skrzynka winogron - Paweł z Głowna
4. Sałatka na stół na kolację - miska - TatOR
5. Sałatka na stół na kolację - druga miska - narc81
6. Talerz serów na kolację - grzegorzzb57
7. Placek, smalec i ogórki - sajko71
Do tego kilku kolegów zaoferowało pieczone chleby, smarowidła i różnce inne przysmaki. Więc listę zamykamy:-)

Kto ma wino swoje, przywozi.
Kto nie ma swojego, może zakupić jakiś produkt, najlepiej by było, by był jakiś referencyjny, tj. z polskiej winnicy lub z uprawianych u nas odmian.

Lista zdeklarowanych uczestników:
1. ZbyszekTW :D
2. Piotr Piotr77
3. Włodek narc81
4. Sławek sajko71
5. Paweł z Głowna
6. Arek ajats
7. Jacek TatOR
8. Kuba dragon99
9. Łukasz Jozef
10. Grzegorz GRZELUS
11. Marcin maiki95
12. Krzysiek krzywin54
13. Krzysiek krzysztof1970 + syn
14. Grzegorz grzegorzb57
15. Michał Dolnoslonzok

PostNapisane: środa, 7 sierpnia 2019, 12:51 
mistrz
mistrz

Zbyszek rozmawiałem z Winnicą Moderna z Krakowian i mamy zaproszenie do nich bo mają dzień otwarty.
Może znajdziemy kilka minut i zobaczymy to od strony profesjonalnej? To tylko 3 minuty od Ciebie.

PostNapisane: środa, 7 sierpnia 2019, 19:43 
mistrz
mistrz

To ja się dorzucę do składki.

Mam możliwość przywieźć wino z dolnośląskiej winnicy.
Pytanie 1: Czy jak stało ok rok w sklepie w pozycji pionowej to będzie się w ogóle nadawało do spożycia.
Pytanie 2: Jakie. Do wyboru są 3. 1.Rondo. 2.Regent& C.Cortis. 3. Johanniter.

PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2019, 07:18 
mistrz
mistrz

Ja już kupiłem Johannitera z winnicy Jadwiga którego przywiozę.

PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2019, 08:45 
mistrz
mistrz

dragon99 napisał(a):
To ja się dorzucę do składki.

Mam możliwość przywieźć wino z dolnośląskiej winnicy.
Pytanie 1: Czy jak stało ok rok w sklepie w pozycji pionowej to będzie się w ogóle nadawało do spożycia.
Pytanie 2: Jakie. Do wyboru są 3. 1.Rondo. 2.Regent& C.Cortis. 3. Johanniter.
Weź Regenta z Cortisem :)

Wysłane przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2019, 18:06 
Ekspert
Ekspert

Koledzy, kto ma refraktometr, zabierzcie ze sobą. Solaris ma koło 21 Brix, zrobimy kalibrację sprzętu, bo wstępne pomiary wykazują różnice między sprzętami...

PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2019, 19:51 
mistrz
mistrz

Ok. Dopiero co dostałem to chętnie sprawdzę.

Przywiozę:
Karpicko 18 szt 2
Renegat 18 szt1
Marcellus 18 szt 1

Oraz wcześniej wspomniany Regent & C. Cortis szt 2

PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2019, 20:35 
Ekspert
Ekspert

dragon99 napisał(a):
Ok. Dopiero co dostałem to chętnie sprawdzę.

Przywiozę:
Karpicko 18 szt 2
Renegat 18 szt1
Marcellus 18 szt 1

Oraz wcześniej wspomniany Regent & C. Cortis szt 2
6 butelek? Prawdziwa obfitość :thumbup: Spotkanie się przedłuży? :lol: :wink: Ostatnie degustowane wino nazwiemy: "Podstolnik" albo "Neptyk" :lol: :lol: :wink: :think:

PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2019, 20:43 
mistrz
mistrz

Zapomniałem podkreślić że 4 pierwsze są zasługą naszego forumowego kolegi Jurka Canin'a.

PostNapisane: niedziela, 11 sierpnia 2019, 07:02 
mistrz
mistrz

Chciałbym w tym miejscu podziękować za bardzo udane spotkanie/imprezę zorganizowane przez Zbyszka.
Spotkanie miało zgodnie z powyższym programem bardzo napięty harmonogram i na pewno było dla mnie za krótkie - ja wyszedłem o 23ej a degustacje trwały w najlepsze. :)
Byłem pod wrażeniem bardzo zadbanej winnicy Zbyszka. Wiedza Piotra mnie przytłoczyła ale jednocześnie pozytywnie zaskoczyła. Tłumaczył on rzeczy pozornie proste ale jakże ważne. Do końca życia będę pamiętał o 6 kluczowych parametrach mających wpływ na końcowy efekt wina. :)
Sławek z kolei nieco uchylił rąbka tajemnicy związanej z szczepieniami. Czynność pozornie prosta ale jednocześnie uwarunkowana mnóstwem niuansów. Dzięki.
Dzięki za możliwość skosztowania Waszych i nie tylko win. Szkoda że mogłem skosztować tylko 1/10. Dla mnie niektóre mercedesy, inne nie dla mnie, ale wszystkie mające pasje w sobie. Dzięki.
Poza tym atmosfera spotkania była wspaniała - to naprawdę niesamowite jak można było się wczoraj bawić i rozmawiać ze sobą. Wiedza i doświadczenie Wasze okazywane w tak dobrej atmosferze to czysta przyjemność. Naprawdę brawo.
A jedzenie? Super - wszyscy stanęli na wysokości zadania - mam nadzieję że chociaż w części odciążyli Zbyszka.
Szkoda że Michał (Dolnoslonzok) musiał wcześniej wyjechać bo chciałbym co nieco posłuchać o starych odmianach i ich uprawie.
Bardzo dziękuję Zbyszek za to spotkanie. I informuję że piszę się w następne w ciemno :)
Pozdrawiam wszystkich i czekam na fotki od Włodka.

PostNapisane: niedziela, 11 sierpnia 2019, 07:11 
mistrz
mistrz

Również chciałbym jeszcze raz wszystkim podziękować za spotkanie. Przede wszystkim Zbyszkowi za organizację i zaproszenie, Piotrowi i Sławkowi za dzielenie się ogromem wiedzy. Dziękuję za możliwość skosztowania tyłu tak różnych win i owoców.
Pozdrawiam.

PostNapisane: niedziela, 11 sierpnia 2019, 07:42 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Dziękuję Zbyszkowi za zorganizowanie spotkania, a Kolegom za miłą atmosferę, a Piotrowi za przekazanie cennych wiadomości.
TatOR napisał(a):
(...)Szkoda że Michał (Dolnoslonzok) musiał wcześniej wyjechać bo chciałbym co nieco posłuchać o starych odmianach i ich uprawie. (...)

Również żałuję, tym bardziej, że tyle dobrych win było na stole.:) Musiałem odebrać żonę z dworca PKP w Brzegu. :) Spokojnie, możemy spotkać się kiedyś we Wrocku, choćby na Brochowie, aby tam, razem z Kubą, spróbować zidentyfikować stare kultywary, które tam namierzyłem. :) A przecież możemy również spotkać się u mnie w lutym/marcu na małych warsztatach cięcia winorośli w formę gobelet. ;) Z Wrocka to rzut beretem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1