Cześć,
Myślę o takiej agendzie:
Zaczynamy o 14:00.
Jemy obiad na spokojnie i się przedstawiamy, każdy opowie kilka zdań o sobie i swojej uprawie.
Następnie, Konkurs na rozpoznawanie odmian winorośli - ja to przygotuję wcześniej.
W czasie konkursu, ja przygotuję Desgustacja/mini konkurs przywiezionych win - zrobimy może w ciemno oceną win czerwonych. Tak nie za wiele, ale z 5-7 win byśmy mogli ocenić i to później omówić.
Następnie:
Wspolne pomiary parametrów owoców i omówienie ich w aspekcie przyszłych zbiorów: (tutaj bym liczył najbardziej na Ciebie Piotrze)
A. Wino polslodkie np. Na przykładzie Solarisa
B. Czerwone wytrawne - możemy pomierzyc Regenta, PNP lub np. Dornfeldera
C. Białe wytrawne- tutaj nie wiem czy już będzie co mierzyć, czy nie za wcześnie - się okaże
Oraz
Prezentacja techniki szczepienia winorośli (tutaj mam nadzieję że Sławek podzieli się swoimi doświadczeniami)
A dalej, kolacja i oceny dalszych win.
Adres - wyślę na priv.
Co do składki:
Proponuję taki układ - będzie koło 15 osób, więc skala przygotowania np. kolacji jest duża. Więc jest do zapewnienia kilka tematów, więc albo ktoś wybiera sobie jeden
temat z listy (jeden temat - jedna osoba, do przydzielenia) albo jak nie wybiera to przekazuje mi 30 pln na zakupy, które jakieś tam będę musiał poczynić.
Do wyboru
tematy do przywiezienia:
1. Zestaw kieliszków do degustacji (pożyczenie - dobre kilkadziesiąt sztuk będzie potrzebne) Piotr772. Drewno na ognisko + kiełbaski (miejsce mam, ewentualnie jeszcze patyki na kiełbasę)
3. Kotlety lub inne mięso do odgrzania na obiad (ja upiekę łososia na obiad i ogarnę resztę, ale rybkę może nie każdy lubić...)
4. Sałatka na stół na kolację - miska - TatOR5. Sałatka na stół na kolację - druga miska
6. Talerz wędlin na kolację
7. Talerz serów na kolację
8. Placek, smalec i ogórki - sajko71Kto ma wino swoje, przywozi.
Kto nie ma swojego, może zakupić jakiś produkt, najlepiej by było, by był jakiś referencyjny, tj. z polskiej winnicy lub z uprawianych u nas odmian.
Lista zdeklarowanych uczestników:
1. ZbyszekTW

2. Piotr Piotr77
3. Włodek narc81
4. Sławek sajko71
5. Paweł z Głowna
6. Arek ajats
7. Jacek TatOR
8. Kuba dragon99
9. Łukasz Jozef
10. Grzegorz GRZELUS
11. Marcin maiki95
12. Krzysiek krzywin54
13. Krzysiek krzysztof1970
14. Grzegorz grzegorzb57
15. Michał Dolnoslonzok
-- niedziela, 4 sierpnia 2019, 14:07 --
jokaer napisał(a):
No, ale Zbyszku chyba zapomniałeś o najważniejszym zleceniu- kronikarzu.
Przydałby się ktoś kto zrobi fotorelację.

Postaram się coś zrobić - zdjęcia i relacja