Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 16:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 23 marca 2017, 17:35 
Ekspert
Ekspert

Zdanek napisał(a):
... że już się cieszę na degustację jego 5 butelek

6 butelek :D
Solaris
Seyval Blanc
Cayuga Withe
Leon Milot różowy
Regent85%Rondo15%
Allegro premiera.

PostNapisane: czwartek, 23 marca 2017, 21:36 
mistrz
mistrz

Mirku myślałem że allegro tylko dla mnie ;) w końcu jestem bliźniakiem :D Gratuluję pomysłu - strzał w dziesiątkę i jestem ciekaw etykiet :)

Jak qlasnie przygotowałem Seyvala 80% z 15% Bianca macerowane 20h. Kwasy 7.2 - wino zyskało ciała ale zgubiło owocowy bukiet. Przygotowałem również cuve 2016 Rondo 50% i Cabernet Cortis 40% starzenie na dębie francuskim :) Nawet ich nie siarkowalem. Jutro zostaną wypite :)

PostNapisane: czwartek, 23 marca 2017, 21:43 
Ekspert
Ekspert

"Będzie Pan zadowolony' :D

PostNapisane: piątek, 24 marca 2017, 13:41 
mistrz
mistrz

Droga jest przejezdna, świeci słońce i osuszyło wczorajsze deszcze :)

Właśnie odebrałem wina Zodiaka od kuriera i teraz sobie grzecznie odpoczywają przed degustacją :)

PostNapisane: piątek, 24 marca 2017, 22:19 
Ekspert
Ekspert

Dzwoniłem do koleżeństwa. Mają tyle wina, że muszą wypluwać. Nie lubię wypluwać wina.

PostNapisane: sobota, 25 marca 2017, 12:11 
nowicjusz
nowicjusz

Witajcie. Chce wam wszystkim podziękować za przesympatyczny wczorajszy wieczór. To w sumie dla mnie nowe doświadczenie jako dla początkującego. Mam nadzieję, że za jakiś czas będę miał swój butelkowy wkład w spotkania..... :D Pozdro.

PostNapisane: sobota, 25 marca 2017, 17:31 
mistrz
mistrz

Niestety krucho u mnie z czasem a wszyscy czekają na wyniki naszej mini degustacji w ciemno z której zrobił się konkurs winiarski bo ocenialiśmy 25 win od 18.00 do 0.30 a więc bardzo wnikliwie. Punkty to średnia ze wszystkich sędziów - winiarzy

Wino Nr Ocena opisowa Zdanek Punkty
Muscat zbyszka kwasy 7,2 11% Phoenix 30% Muscat Odeski 15, Bianca 25% Seyval 15% 1 Ładne miodowe ładnie sklarowane, w nosie lekko miodowe, cytryna, usta miodowe, cieliste, finisz , krótki przyjemny nie 65,66666667
Zodiak Baran 2 idealnie czyste, pięknie sklarowane w nosie cytryna i zielone jabłko, usta cytryna z mineralnością dobry przyzwoity finisz 76
Gzeho Johaniter 90% + Pinot gris 10% 3 średnio sklarowane, ładny słomkowy kolor, nos cytrynowy, lichy, usta cytrynowe, delikatne, kwasowość podwyższona ale przyjemna, finisz długi miły w smaku 80
waga 4 Kolor idealny, słomkowy skrzący się w kieliszku, pierwszy nos owoce cytrysowe,drugi nos gtrejfrut, pomarańcz, bardzo intrygujący ten aromat i to duży plus, Usta pomarańcza, miód, kwasowość zbalansowana z lekkim cukrem resztkowym, finisz przyjemny ściągający ślinianki i trzymajaący dosyć długo, przyjemnie 84
cuve white, 45 seyval 45 muscaris 10 jutrzenka 5 Kolor nie do końca sklarowane, pierwszy nos intensywna brzoskwinia z pomarańczą, bardzo intesywny piękny nos, gratulacje, usta lekko orzechowe, ananasowe, finisz krótki 73
Marcin Sibera 100% 6 Dobrze sklarowane, ładnie wygląda w kieliszku, w nosie miód, lekka brzoskwinia ale aromat mało intensywny, usta mineralne cieliste przyjemne, deliktanie miodowe, finisz miodowy średnio długi 76,2
Moje 7 Ładnie sklarowane cytryna, w pierwszym nosie, drugi nos delikatny cytrysowy, usta zielone jabłko, przydałby się mocniejszy aromat i usta, kwasowość dobra, finisz średni przyjemny 69
Strzlec 8 Pięknie sklarowane, dojrzały czerwony grejfrut, lekko miodowe gryczane, pomarańcza, usta mineralne, finisz słodkawy lekki miód lipowy bardzo przyjemny i długi bardzo długi wow jaki finisz !! 85,4
Pinot Gris zbyszka kwasy 7,1, 11,1% wino robione na pomarańczowe 9 Troszkę słabo sklarowane, w aromacie delikatna truskawka, usta kwasowe, słbiutkie krótki finisz 59,16666667
Solaris70% i Aurora 15% Zbyszka 11,8% kwasy 6,9g 10 Ładnie sklarowane wino, pierwszy nos cytrusy, drugi nos cutrysy i lekki siarkowodór, niestetty ustala całkiem całkiem słodkawe, lekko landrynkowe, finisz średnie miodowy 64
Ryby 11 Pięknie sklarowane, pierwszy nos delikatna poziomka, drugi nos truskawka, usta kwasowe, bardzo nikła landrynka, finisz przyjemny średni kwasowy 74,5
Marcin Nero, długa 26 klaret 12 Kolor bardziej klaret, nos landrynkowy truskawkowy słodki, usta słodkie, labruskowate niestety, finisz średni przyjemny, wino dla kobiet 63,5
Solaris Kilisa 13 Pięknie sklarowane wino, słomkowe, ślicznie skrzącze się w kieliszku, miód z brzoskwinią w nosie, głębdzy wdech nos miód gryczany, Usta cieliste, aromatyczne, brzoskiwniowe, banan, finisz przyjemny średni miodowy bardzo ułożone wino rewelacja 82,42857143
Zbyszek Hibernal 70 % Johaniter 30% alkochol 11,2% kwasy 7,7 14 Troszkę brakuje klarowności, pierwszy nos delikatny może gdzieś tam miód, lekki ciepły nos, owoce tropikalne bardzo nikły, lekka truskawka, usta zbyt kwaśnie, lekko labruskowate, lekko pomarończowe, finisz, kwasowość przyjemna średni fajny nawet średni + 59,33333333
czerwone 0
Rosler Roberta 2016 4,5 kg z krzewu , 22brix przy zbiorze, kwasy 9,5 drożdze excelenc xr, starzone 2,5 miesiąca na dębie fransukim średnio palonym 15 Piękny intesnywny kolor, klarowny pierwszy nos, czysty ziemisty, przyjemny drugi nos, morze wanilii, z nutką gorzkiej czekolady, usta wiśniuowe, tsaniczne, , bardzo przyjemne taniny , cierpie wiśnie, finisz średni plus, średnio długi bardzo fajny, troszę kwasowość do ułożenie z potencjałem starzenia 86,66666667
Rak Zodiak 16 Piękny kolr, nos owoce leśne, drugi nos borówka, usta ciemna wiśnia, gorzka czekolada, nutka kakao finisz, bardzo dobry, długi, kakaowy posmak, bardzo dobry finisz 85,16666667
Regent 2016 Rafał, 3 tygodnie macercji, chipsy francuskie 17 Piękny purporowy kolor, skrzy się w kileiszku elegancją, pierwszy nos lekka apteka, drugi nos lekka wanilia, lekko słodkawa wiśnia, w ustach lekka papryczka, kakao, średni finisz, przyjemnyz nutką kakao 70
Kilis Rondo 2015 18 Pięknie sklarowane, pierwszy nos czerwona porzeczka, drugi nos czarna porzeczka wiśnia, usta maślane, miekkie, lekko czekoladowe, finisz przyjemny ziemisty, ściagający ślinainki, średni + śliwkowy. Pięknie sharmonizowane wino 86
Reberger 2013 19 Kolor lekko idzie w braz, ładnie sklarowane, pierwszy nos czereśnie, drugi nos, czereśnia z poziomką, nos lekki dżemi nutka kawy. Usta lekko papryczkowe chili, usta maślane, dojrzałe czereśnie, finisz średni ziemisty przyjemny lekko kakowy 80,83333333
Bliźniaki 20 Kolor ładny dojrzały, delikatna zielona papryka czereśnia, śliwka, usta wiśniowe, kako, tytoń super taniny rewelacyjny finisz, 76,83333333
Marcin W 2013 24 miesiące Muscat Blue 100% 21 Piękny rubinowy iolor, skrzy się w kieliszku, pierwszy nos zielone jabłko, przyjemne, drugi nos śliuwkowy, dojrzała czefeśnia, usta pełne, śliwkowe, dojrzała czereśnia, pięlnę taniny sięgające duszy, finisz, rewelacjia długi kako ziemia kakao. Taniny kakao i leciutka papryczka chili 81,66666667
Kilis Regent 2014 22 Młody lekki kolor, ładnie sklarowane czyściutkie, nos przejrzałe czereśnie, wisnie, drugi nos obłędne wisnie, morze wiśni bardzo kuszący aromat, 82,33333333
Robert Alibernet 65% + Feteaska, Shiraz, Najmniej Cabrnet Savingion 23 Elegancki rubinowy kolor, pierwszy nos paprykowy z pieprzem, genialny nos [papryki z pieprzem, drugi nos, papryka pieprz tytoń, usta, pieprz, papryka, genailne taniny, drapią w język, finisz szorstki pieprzny paprykowy rewelacja, bardzo długi trzyma i trzyma, chyba njadłuższy finisz z dzisiejszych win. Rewelacyjne wino pod warunkiem że lubicie nuty dojrzałej papryki 86,16666667
Robert Z 24 Kolor sklarowane, z iskrą, pierwszy nos lekko drożdzowy, z lekką zieloną papryką, drugi nos wiśniowy, usta wiśnia ze śliwką, z delikatną papryką, finisz ciekawy ziemisty kakao 69,5
Duna Gyongie 50% i Rosler 50% 12,5 % 25 Kolor nie do końca sklarowane, w nosie delikatna ziemistość, lekko przesiarkowane, w aromacie śliwka, dojrzała śliwka intrygująca z aromatem wędzenia, usta kwasowe, przyjemnie wiśniowe z taninami rozgrzewającymi ślinioanki, tarka na jezyku którą uwielbiam ale wino młode nie ułozone lekko brak harmonii , finisz średni ziemisty kawowy taniczny przyjemny, 79,5

Niestety nie mam czasu tego poprawić więc na razie w takiej formie, a później napiszę coś więcej. Było super. Dziękuje wszystkim.

PostNapisane: sobota, 25 marca 2017, 21:08 
Ekspert
Ekspert

Jutro przy chwili czasu opiszę szerzej parę win ze spotkania, zachowałem swoje karty ocen i trochę notatek.
Zabawa przy ocenie w ciemno była przednia i tak to należy traktować.
Natomiast dla mnie najciekawiej wypadły Solaris i Regent od Kilisa oraz Solaris i Regent od Zodiaka (Mirek), i te wina najwyżej oceniłem.
Po raz pierwszy też piłem nie gorzkiego Johannitera od Grzegorza (gzeho) i zaskakujące bardzo dobre pełne delikatnego muskatu i pomarańczy wino od Zodiaka - z "płotowca" Cayuga White.

PostNapisane: sobota, 25 marca 2017, 21:18 
Kiper
Kiper

Ja tam jednak odrobinę goryczki wyczuwam, ale taką, jaką lubię :)

PostNapisane: sobota, 25 marca 2017, 21:40 
Ekspert
Ekspert

Dzięki za mile słowa. Widzę, że Allegro nie zachwycił. Bardzo cenne były by dla mnie uwagi dotyczące wina z tej odmiany . Być może drożdże metabolizujace kwas jabłkowy (MurvinyB) nie służą tak dobrze winu jak inne drożdże. Trzeba będzie poeksperymentować.
Cayuga Withe nie miałem dawać, ale było miejsce w kartonie :D. Cayuga dojrzewa późno. Razem z Seyvalem . Jagody w smaku mają taką charakterystyczną cierpkość. Ktoś też pytał czy po winifikacji nie wyłażą w niej jakieś absmaki. CW była macerowane bardzo długo., ekstremalnie długo (21 dni). Zrobiłem to specjalnie aby wyszlo z niej wszystko co tylko ma. Jak widać wyszło ciekawe wino, z ciekawymi aromatami i smakami. Zupełnie inne od Solarisów, Johanniterów czy Seyvali. Mi też smakuje.
Odmiana jest plenna i łatwa w uprawie, tylko dość późna. U mnie na północy ledwo dojrzewa.

Co do relacji Zdanka to chyba najlepiej było by te oceny umieścić w tabeli.
He, he Cayuga nawet nie ma w wiki notki :shock:

PostNapisane: sobota, 25 marca 2017, 23:03 
Ekspert
Ekspert

Zodiak napisał(a):
...

Co do relacji Zdanka to chyba najlepiej było by te oceny umieścić w tabeli.
He, he Cayuga nawet nie ma w wiki notki :shock:

Moja tabela z wynikami poniżej. Na razie bez komentarzy.Faktycznie Cayuga zasłużyła już na miejsce na wiki :clap:
Dziękuję za gościnę oraz podziękowania dla wszystkich uczestników i wszystkich darczyńców win, gratulacje dla najlepszych :!: :clap:
PS
Uzupełnienie : Marcin to @WinaMarcina; Rafał to @Rafał76

Załączniki:
Komentarz: punktacja tylko
Spot-Maz-2017.JPG
Spot-Maz-2017.JPG [ 71.54 KiB | Przeglądane 2862 razy ]

PostNapisane: niedziela, 26 marca 2017, 08:55 
mistrz
mistrz

@Zdanek, dziękuję za zaproszenie, gratuluję super organizacji.
Wszystkim uczestnikom za niezapomnianą atmosferę, darczyńcom;) za dosłane wina.

Moim zdaniem wśród białych było nierówno, ale też kilka perełek, np. dobrze zbudowane Solarisy.
Przyznaję, to ja zaniżyłem ocenę Cayugi. Wygrałaby bezapelacyjnie, świetnie zwinifikowana, aromatyczna, owocowa. Niestety to nie moje aromaty.
Ogólnie pozytywnym zaskoczeniem były czerwone. Po raz pierwszy na polskiej degustacji pobiły białe. To m.in. dzięki winom RobertR, który pokazał mocarną alternatywę dla RondoRegentów i postawił poprzeczkę bardzo wysoko. Ciekaw jestem tych win za dwa-trzy lata, bo potencjał mają potężny.

PostNapisane: niedziela, 26 marca 2017, 09:38 
Ekspert
Ekspert

terroirPL napisał(a):
Ogólnie pozytywnym zaskoczeniem były czerwone. Po raz pierwszy na polskiej degustacji pobiły białe...

Obserwując rynek polskiego wina daje się zauważyć prawie skokowy wzrost jakości czerwonych win. Zaczynamy umieć je winifikować.

PostNapisane: niedziela, 26 marca 2017, 16:13 
mistrz
mistrz

jawormcz11 napisał(a):
No szkoda. Z wielkim zainteresowaniem czekałem na recenzję win Mazowieckich. Czytam artykuł wielki rozległy i nic z niego nie rozumie.
Chyba lepiej dla potomności, usunąć ten tekst i napisać bardziej przejrzyście.
Muszę jednak przyznać że autor tekstu chciał dobrze, a wyszło ......... bo był zmęczony.

Kolego a kto Ci powiedział że byłem zmęczony? Tego dnia ciąłem jeszcze winnicę jak i dzisiaj. Żal mi się robi jak czytam takie posty, człowiek się stara organizuję spotkanie, a trafi się taki hejter co podcina skrzydła. Nie podoba się to nie czytaj, albo lepiej, Ty coś zrób i zorganizuj. Szkoda mojej energii na polemikę z Tobą więc kończę temat.

-- N mar 26, 2017 5:13 pm --

Uporządkowałem opisy i Zbyszek podsunął mi słuszny koncept z wklejeniem jpg.
Kolorem zielonym dodałem najlepiej ocenione wino, żółtym 2 miejsce i pomarańczowym 3cie.

Dodałem również kolumnę z oceną średnią po odjęciu 2 skrajnych ocen co wydaję się być bardziej obiektywne.
Wrażenia opisowe pochodzą z moich kubków smakowych i są całkowicie subiektywne :)

Dla mnie też totalnym zaskoczeniem była jakość czerwonych win.
Degustacja w ciemno sprawiła mi niesamowitą frajdę, a wymiana uwag między koleżeństwem dała potężny zastrzyk wiedzy.

Mirku jak nie wyrzuciłeś jeszcze sztobrów Cayuga White to jestem chętny posadzić tą odmianę u siebie :)

Załączniki:
Degustacja Mazowiecka.jpg
Degustacja Mazowiecka.jpg [ 135.79 KiB | Przeglądane 2750 razy ]

PostNapisane: niedziela, 26 marca 2017, 16:38 
Ekspert
Ekspert

Ooo super tabelka. Mógłbyś mi ją przesłać na mirek.usunto@post.pl .
Zauważyłem, że wino z czerwonych hybryd nie lubi tlenu. Trzeba je chronić od powietrza na każdym etapie winifikacji, przelewania, rozlewania. Nalewać najlepiej do butelek zakręcanych lub z korkiem z tworzywa. Butelkę otwierać tuż przed spożyciem.
Zdanek. CW już dawno pocięte, ale mogę zobaczyć czy parę sztobrów nie da się jeszcze pozyskać. Dam znać.

Jeszcze jedno.
Rozmawiałem z EnoLab-em o zakręcanych butelkach i on przytomnie zauważył, że do takiej butelki wino musi być nalane pod zakrętkę

Ostatnio edytowano niedziela, 26 marca 2017, 17:20 przez Zodiak, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1