Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 16:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2019, 19:42 
mistrz
mistrz

To my dziękujemy za super organizację i gościnność.
Gratuluję Twoich win.

PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2019, 20:58 
Ekspert
Ekspert

Ja też się przyłączę do podziękowań. Było niezwykle miło. Ogrom przeżyć węchowo-smakowych, mnóstwo informacji, dyskusje o winie (które uwielbiam), nowe znajomości, nowe trendy w winiarstwie... :clap:
Vive Mazowiecka Appellation
Pozdrawiam,
Paweł

PS. Zapomniałem Wam przypomnieć o Trifonie Zarezanie http://www.winogrona.org/forum/wydarzenia/trifon-zarezan-t11731.html
To może być kolejna, rychła okazja do spotkania mazowieckich winiarzy.

Ostatnio edytowano niedziela, 27 stycznia 2019, 21:28 przez Pawel, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2019, 21:18 
Ekspert
Ekspert

Zdegustowano i oceniono ok. 40 win :shock: :crazy: to był maraton :clap:

Załączniki:
2Maz Spotk Winiarzy 2019.01.26.jpg
2Maz Spotk Winiarzy 2019.01.26.jpg [ 61.53 KiB | Przeglądane 2823 razy ]

PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2019, 23:22 
Ekspert
Ekspert

Zdanek napisał(a):
Dziękuję wszystkim za obecność na degustacji i przywiezienie tak ciekawych win.

Poniżej link do opisu na FB:
https://www.facebook.com/WinnicaBialyKruk/posts/2196816720647843?notif_id=1548608868031628&notif_t=page_post_reaction

Wina czerwone - pozycja 14 ; Muscat Blue 2018 - to nie moje :?: :wink:
Wina białe - pozycja nr 4 ; Solaris/Johanniter - powinno być Sibera/Johanniter :!:
Poza tym wszystko OK :D
Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich uczestników
Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2019, 01:21 
Ekspert
Ekspert

Pozwolę sobie na mały komentarz co do degustowanych win:
Zwróciłbym uwagę na ocenę 2 win z NN od Gronkowca vel Hybryda z Karpicka (było odmianowe i cuvee od 2 różnych autorów, w tym jedno moje), podane w różnym momencie degustacji (etykietki oczywiście zakryte) a jednak taka sama niska ocena... Niestety chyba "cudów" z tej odmiany się jednak nie wydobędzie... Jeszcze przetrzymamy trochę te wina, może jak jeszcze dojrzeją to coś z czasem się uwydatni, na korzyść lub nie. Jednak nie ma się co napalać... ja się ostudziłem...
Marquette wypadł dużo lepiej. Pojawił się też dyskutowany na forum temat, że wino jednak coś z czasem traci... niektórzy zarchiwizują wino, żeby temat "rozgryźć".
Kilka osób zwróciło uwagę na potencjał Muscata Bleu - ta odmiana ogólnoużytkowa pojawiła się na degustacji wielokrotnie: w winie odmianowym, cuvee czy różowym. Niektórzy próbując rozpoznać z jakiej odmiany jest dane wino myliło się głównie co do MB. Może oczekiwali w winie muszkatu typowego dla tej odmiany, tego jednak w winie nie ma... Ja pojeść muszkat lubię, ale wypić w winie - niekoniecznie, więc dla mnie to dobra wiadomość i trochę tej odmiany dosadzę.

Ogólnie wina białe wychodzą naprawdę fajne i jest wiele odmian i cały wachlarz możliwości (oczywiście sporo było Solarisa... i dobrze, bo można spodziewać się, że wszędzie dojrzeje a i wina daje ciekawe).
A o dobre wina czerwone (w naszym klimacie) jest dużo trudniej. "Pewniaka" na wino czerwone (przynajmniej u mnie) nadal brak. Sporo było zachęt, by jednak z niektórych odmian robić różowe...
Ogólnie cały czas się uczymy, więc tym bardziej duże podziękowania dla organizatorów za stworzenie takiej okazji.

Ps. Jak to było? - "aromaty szpitalnego bandaża"?... to było dla mnie odkrycie dnia :lol: :lol: oraz edukacyjne doświadczenie siarkowodoru w praktyce... :shh: :lol: :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2019, 08:45 
Ekspert
Ekspert

Robert a nie mógłbyś umieścić tych wyników na forum? Nie każdy ma tego fajansa i np mnie wyniki się nie otwierają.

Załączniki:
55f93dbf9b2e33.31996972_625 — kopia.jpg
55f93dbf9b2e33.31996972_625 — kopia.jpg [ 5.68 KiB | Przeglądane 2804 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2019, 10:31 
mistrz
mistrz

Dziękuję Zbyszku za wychwycenie pomyłek już poprawiłem.

Poniżej wyniki degustacji

Załączniki:
01.jpg
01.jpg [ 222.65 KiB | Przeglądane 2784 razy ]
02.jpg
02.jpg [ 39.78 KiB | Przeglądane 2784 razy ]
03.jpg
03.jpg [ 247.73 KiB | Przeglądane 2784 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2019, 11:55 
Ekspert
Ekspert

Trochę Wam zazdroszczę spotkania, ale za daleko.

sajko71 napisał(a):
Pozwolę sobie na mały komentarz co do degustowanych win:
Zwróciłbym uwagę na ocenę 2 win z NN od Gronkowca vel Hybryda z Karpicka (było odmianowe i cuvee od 2 różnych autorów, w tym jedno moje), podane w różnym momencie degustacji (etykietki oczywiście zakryte) a jednak taka sama niska ocena... Niestety chyba "cudów" z tej odmiany się jednak nie wydobędzie... Jeszcze przetrzymamy trochę te wina, może jak jeszcze dojrzeją to coś z czasem się uwydatni, na korzyść lub nie. Jednak nie ma się co napalać... ja się ostudziłem...
..............................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................
Kilka osób zwróciło uwagę na potencjał Muscata Bleu - ta odmiana ogólnoużytkowa pojawiła się na degustacji wielokrotnie: w winie odmianowym, cuvee czy różowym. Niektórzy próbując rozpoznać z jakiej odmiany jest dane wino myliło się głównie co do MB. Może oczekiwali w winie muszkatu typowego dla tej odmiany, tego jednak w winie nie ma... Ja pojeść muszkat lubię, ale wypić w winie - niekoniecznie, więc dla mnie to dobra wiadomość i trochę tej odmiany dosadzę.

.............................................................................................................................................................................
A o dobre wina czerwone (w naszym klimacie) jest dużo trudniej. "Pewniaka" na wino czerwone (przynajmniej u mnie) nadal brak.

Pamiętasz Sławku, pisałem gdzieś wcześniej, że z NN tylko pijalne wino - widzę, że masz podobne odczucia.

A jak u Ciebie wypada Nero, bo nadwyżkę tej odmiany bez problemu dodasz do prawie każdej innej odmiany, moim zdaniem bez uszczerbku na jakości wina.

PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2019, 13:14 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
...A jak u Ciebie wypada Nero, bo nadwyżkę tej odmiany bez problemu dodasz do prawie każdej innej odmiany, moim zdaniem bez uszczerbku na jakości wina.
Nero pojawiło się w kilku winach (niektóre nie były oceniane z powodu pewnych błędów w winifikacji). Faktycznie tą odmianę daje się spokojnie wykorzystać do wina. U mnie niestety Nero słabo owocuje. W mniejszym gronie osób rozmawialiśmy o tej odmianie. Trudno dociec dlaczego Nero u jednych owocuje słabiej a u innych bardzo obficie.

PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2019, 17:42 
Ekspert
Ekspert

Ja również dziękuję Robertowi, że chciał nas wszystkich przyjąć.
Mirkowi za profesjonalne prowadzenie degustacji. Przy tym opowiadał fajne anegdoty i ciekawostki winiarskie.
Czas zleciał niemiłosiernie szybko i zrobiła się 1 w nocy.

Co do win to zbieram myśli, bo to było bardzo pouczające spotkanie. Białe w porządku, ale czerwone to była dobra lekcja.
Poza marketem miałem okazję spróbować w końcu NN.
Niestety przemyślenia mam podobne co pozostali.
Klasyfikuję te odmiany niżej niż marszałek/leon. Pocieszenie takie, że wyżej niż labruski.

PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2019, 19:16 
Ekspert
Ekspert

Na tle profesjonalnej winnicy, i wina Solaris 2017 za 65 PLN (79pkt na degustacji mazowieckiej), nasze forumowe amatorskie wina białe wypadły całkiem przyzwoicie :!: :D

PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2019, 18:08 
mistrz
mistrz

Bardzo ciekawe co piszecie o winach z MB. Mam jednak odmienne odczucie co do muszkatu w nim. Moje tegoroczne półsłodkie różowe wino z Solarisa i MB przejawiało w smaku muszkat i prędzej był on od MB niż z Solarisa. Przekonaliście mnie, żeby w przyszłości zrobić odmianowe czerwone.

PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2019, 22:07 
Ekspert
Ekspert

Wcześniej wspomniane tu wino Solaris 2017 z Winnicy Turnau na International PIWI 2018 zdobyło 95pkt i złoty medal :!: :!: :!:
Parametry tego wina : alk.12,5%,kwasy 7,2g/l, cukier resztkowy 7,2g/l,potencjał przechowywania do 2021roku.
Nasza Mazowiecka(w przeważającej części) Wysoka Komisja zbyt nisko oceniła to wino bo tylko na 79pkt :shock: :!: :!: :?:
Różnica 16pkt :!: :!: :!:
Dodając taką poprawkę 16pkt do naszych forumowych win to wszyscy powinniśmy otrzymać medale na International PIWI :wink: :!: :D
Solaris 2017 Turnau
A Solaris 2018 z Winnicy Podstolice powinien dostać (81+16) 97pkt :!: :idea:
PS
Pewnie mamy kompleksy ... :wink: :lol:

PostNapisane: środa, 30 stycznia 2019, 08:20 
Ekspert
Ekspert

Dodanie dobrego wina komercyjnego do ocenianych "próbek" bardzo pomaga w wyrobieniu sobie zdania o prezentowanych winach osobie z zewnątrz. Widać wyraźnie że przynajmniej 3 wina były porównywalne do tego dobrego wina (co prawda osobiście też nie dał bym mu aż 95pkt - ale co ja się tam znam).
Szkoda, że w czerwonych nie było takiej komercyjnej próbki np z Regenta.

PostNapisane: wtorek, 5 lutego 2019, 13:02 
mistrz
mistrz

Suszi masz rację.

Dobrze jest podać na początku takie wino kalibrujące i potem po ocenieniu ujawnić punkty z konkursu międzynarodowego - to pozwoli na taką kalibrację tych osób które nie mają doświadczenia w ocenianiu win.

Potem warto przemycić jeszcze jedno wino w trakcie degustacji w ciemno aby upewnić się jak ocenialiśmy względem profesjonalnego jury.

Wszystkim tym którzy chcieliby sobie usystematyzować wiedzę jak podchodzić do oceniania wina polecam kursy WSET.

Ja robiąc 2kę w zeszłym roku uporządkowałem sobie wiedzę na temat win światowych i podejścia do oceniania wina.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1