Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 00:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2019, 06:55 
Ekspert
Ekspert

castleman napisał(a):
Może by jakiś autobusik załatwić do winnic, zrobimy zrzutkę....

No właśnie. Przypuszczam, że każdy właściciel winnicy czymś będzie chciał się pochwalić...

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2019, 08:09 
Ekspert
Ekspert

castleman napisał(a):

PS to opcja przy dobrej pogodzie, a jak będzie lało?

To będzie więcej czasu na degustację :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2019, 08:15 
Ekspert
Ekspert

castleman napisał(a):
Może by jakiś autobusik załatwić do winnic, zrobimy zrzutkę.
Możliwa by była degustacja w trakcie...

No i niech każdy kanapki weźmie, od 12tej do 19tej to trochę czasu, zgłodniejemy :)

PS to opcja przy dobrej pogodzie, a jak będzie lało?

Do samochodów się nie zabierzemy? Ja mam jeszcze 3 miejsca wolne :D

PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2019, 08:35 
Ekspert
Ekspert

Słowo klucz "degustacja" w winnicy. Kierowcy mogą nie być zadowoleni.
Inna sprawa, że jeśli tylko zamoczyć usta to nie powinno być problemu...

R.S>

PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2019, 09:03 
Ekspert
Ekspert

RolnikSam napisał(a):
Słowo klucz "degustacja" w winnicy. Kierowcy mogą nie być zadowoleni.
Inna sprawa, że jeśli tylko zamoczyć usta to nie powinno być problemu...

R.S>

Najczęście jestem kierowcą, ale z racji karmiącej matki towarzyszki, zawsze niepijący się znajdzie, nawet jak ja ulegnę pokusie :D. Także u nas zadowolenie zawsze będzie. Oby pogoda dopisała,bo towarzystwo zapowiada się przednie.

PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2019, 09:19 
Ekspert
Ekspert

Degustować nie da się w pospiechu... ale poczekajmy cierpliwie jakie roszady zaproponuje Szanowny Organizator skoro wielu wskazuje degustacje jako priorytet spotkania.

PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2019, 09:25 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
kt70 napisał(a):
Po powrocie z wycieczki (około godz. 17) w tymże pensjonacie - "młynie" referaty wygłoszą pracownicy naukowi Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Pan dr Mirosław Sitarek opowie o zasobach genowych roślin ogrodniczych w Instytucie Ogrodnictwa. Pan prof. Jerzy Lisek wygłosi referat pt. "Kolekcja winorośli Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach – odmiany winiarskie".
Około godz. 19 udamy się do sąsiedniego budynku do tamtejszej restauracji na kolację (zamiawamy potrawy indywidualnie). Po posiłku wrócimy do sali kominkowej na degustację polskich win.

Realnie to czasu na degustacje i wymianę doświadczeń winiarskich nie zostanie dużo.
Była propozycja podzielenia degustacji na przed i po kolacji. To mi się bardziej podobało. Referat o o zasobach genowych roślin ogrodniczych w Instytucie Ogrodnictwa może jest interesujący ale czy koniecznie na spotkaniu winiarskim? :shock:

Też tak uważam, przy tej ilości win dobrze by było degustację rozpocząć wcześniej, poza tym kilkuletnie czerwone wina wymagają przygotowania (temperatura, dekantacja) co powoduje że po partyzancku i na chybcika tego się nie powinno robić, przygotować naczynia z wodą do płukania kieliszków, do przepijania, do wylewania, trzeba to będzie jakoś ogarnąć.

PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2019, 11:13 
Kiper
Kiper

W takim razie trzeba będzie ograniczyć wycieczkę. Zamiast 5 winnic może tylko odwiedzimy 3 największe: w Smardzowicach, Szczodrkowicach i Skale? W tych winnicach zobaczymy szpalery z winoroślą, ewentualnie zakupimy jakieś wino lecz tam nie przewidujemy żadnej degustacji. Powrót do Ojcowa nastąpi przed 16. Wprawdzie prowadziłem już rozmowy z właścicielami 5 plantacji lecz w takiej sytuacji zrezygnujemy z odwiedzin w dwóch mniejszych. Skróci się też trasa przejazdu, bo odwiedzimy tylko plantacje położone na wschód od Ojcowskiego Parku Narodowego.
Kolację można przesunąć na godz. 17.30-18.00. Restauracja (Ojców 33) jest czynna od godz. 12 do 22. Można też prowadzić degustację w dniu następnym w godzinach porannych - jeśli uznacie to za stosowne i będzie to możliwe. Wynajęcie busa na wycieczkę nie uważam w tym momencie za rozwiązanie właściwe.

PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2019, 11:51 
Ekspert
Ekspert

Grzegorzu żaden problem ze ograniczeniem ilości zwiedzanych winnic, bo przecież jak mniemam Janek(wein) ze Szklar będzie ze swoimi winami na spotkaniu.

PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2019, 12:22 
Kiper
Kiper

To w takim razie proponuję następujący ramowy program zlotu w Ojcowie:
godz. 12.30: wyjazd na wycieczkę do winni:c "Krokoszówka Górska", "Zagardle" i "Kresy" (wszystkie te winnice położone są na południe od Skały blisko siebie).
godz. 15.30: początek spotkania w sali kominkowej pensjonatu "młyna" -Ojców 35. Referaty p. dra M. Sitarka i p. prof. J. Liska z Instytutu Ogrodnictwa.
godz. 17.00-17.30: kolacja w restauracji - Ojców 33 (po sąsiedzku)
godz. 17.30-23 (?): degustacja i ocena win w sali kominkowej pensjonatu - Ojców 35.
W niedzielę "dogrywkę" w pensjonacie proponuję rozpocząć o godz. 10.

PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2019, 12:40 
Ekspert
Ekspert

:thumbup: Jakiś kompromis jest i wygląda to dobrze. :thumbup:

PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2019, 14:04 
Kiper
Kiper

Właśnie porozumiałem się telefonicznie z restauratorką z Ojcowa (z lokalu w pobliżu miejsca naszego spotkania). Możemy tam przyjść całą grupą około godz. 17. Smażone pstrągi będą dostępne (około 20 zł za porcję). W sieci znajdziecie szczegółowe menu - adres lokalu: Ojców nr 33.

PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2019, 14:34 
Ekspert
Ekspert

Czy własne szkło do degustacji przywozić? Wcześniej chyba coś takiego wyczytałem...

R.S.

PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2019, 16:33 
Kiper
Kiper

Tak, własne szkło trzeba przywieźć. Dobrze będzie też zabrać ze sobą jakieś turystyczne, rozkładane krzesełka na wypadek, gdyby zabrakło stołków będących na wyposażeniu pensjonatu. Oprócz osób, które będą nocować, pojawią się też uczestnicy zlotu z najbliższej okolicy.

PostNapisane: środa, 27 lutego 2019, 08:12 
mistrz
mistrz

Nie wiem jak dla was ale dla mnie najważniejsze jest spotkanie z kolegami o omówienie win, Grzegorz jeśli możesz napisz co jest w tej sali kominkowej i do której możemy w niej siedzieć, czy są jakieś stoły, czy jest szansa żebyśmy się zmieścili, czy da się przywieźć jakieś jedzenie, musimy zapewnić sobie jakiś prowiant do przegryzania i jakoś go podać, czy jest to sala w jednym z pensjonatów i podstawowe sztućce można wziąć z pokoi. To myślę jest najważniejsze. Każdy kto może powinien wziąć jakąś przekąskę i jeśli się da to możemy siedzieć do rana. O i czy jest szansa na ciepłe picie, tzn mamy wziąć sobie kubek i wkładkę, czy będzie jakiś czajnik?
Myślę, że jak zawsze możemy zrobić przytulną imprezę przy winie, jak najmniej programu i formalności.
Grzegorz napisz tylko dokładnie czym dysponujemy i jak się przygotować, jak trzeba to mogę zabrać kogoś z Krakowa w któryś dzień i podjechać do Ojcowa, jak masz czas to jedziemy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1