Teraz jest czwartek, 18 grudnia 2025, 22:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 9 stycznia 2019, 20:59 
Ekspert
Ekspert

Świetny pomysł ze zwiedzaniem Krokoszówki. Pan Górski jak na uprawę głównie LM i MF robi z tych odmian max. co się da z nich wycisnąć. I jak na te odmiany to są bardzo przyzwoite wina.

PostNapisane: środa, 9 stycznia 2019, 21:13 
Ekspert
Ekspert

No kurde pierwsze wino polskie jakie piłem to właśnie to wino z LM.
Pierwsze odruch to biec do ogrodu i wyrwać wszystkie krzewy LM jakie
właśnie posadziłem żeby nie zdążyły wydać owoców ;)
Mam nadzieję, że kupiłem przypadkiem zepsute wino i moje będzie lepsze...

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2019, 16:11 
Kiper
Kiper

Pragnę uprzejmie poinformować wszystkich zainteresowanych, że nasz zlot w Ojcowie rozpocznie się w sobotę 09 marca a zakończy w niedzielę 10 marca 2019 r.
Wstępnie zarezerwowałem do naszej dyspozycji pensjonat większy (w pobliżu pstrągarni, o której już wspominaliśmy tutaj). Proszę indywidualnie rezerwować miejsca noclegowe. Kontakt telefoniczny z właścicielką pensjonatu: tel. 12-389 21 98 lub 515 130 999. Właścicielce pensjonatu trzeba koniecznie nadmienić, że jesteście uczestnikami spotkania winiarzy.
Do naszej dyspozycji będzie salka kominkowa, gdzie będziemy rozmawiać o perspektywach rozwoju polskiego winiarstwa i winogrodnictwa oraz degustować rodzime wyroby winiarskie. Na początku zlotu (po zakwaterowaniu) proponuję odwiedzić jedną z pobliski winnic a może nawet dwie. Ten wyjazd mógłby się odbyć w godzinach 14-17. U gospodarzy winnic będzie można zaopatrzyć się w miejscowe trunki.
Zapraszajcie więc Koleżanki i Kolegów i przybywajcie 9 marca do Ojcowa!

Ostatnio edytowano czwartek, 10 stycznia 2019, 19:45 przez kt70, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2019, 17:05 
Ekspert
Ekspert

Proszę bardzo:
https://www.nocowanie.pl/noclegi/ojcow/ ... oje/62029/

PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2019, 18:23 
mistrz
mistrz

kt70 napisał(a):
[Na początku zlotu (po zakwaterowaniu) proponuję odwiedzić jedną z pobliski winnic a może nawet dwie. Ten wyjazd mógłby się odbyć w godzinach 14-17. U gospodarzy winnic będzie można zaopatrzyć się w miejscowe trunki.

Nie wiem czy nie lepiej byłoby tę wizytę/y odbyć w godzinach południowych. Na początku marca przyjemniej chyba spacerować wcześniej.

Pozdrawiam,
Arek

PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2019, 19:34 
Kiper
Kiper

Pewnie lepiej będzie nieco wcześniej pojechać do winnic. Może np. o godzinie 13? Poprzednio podałem godzinę 14 z myślą o tych uczestnikach, którzy do Ojcowa mają daleko. Jak na miejsce przyjadą np. około południa, to zapewne będą chcieć odpocząć i posilić się w jednej z tamtejszych restauracji.
Uprzejmie proszę potencjalnych uczestników zlotu, którzy zamierzają zarezerwować miejsce w większym pensjonacie (lub już to uczynili) o przysłanie mi informacji o ilości zgłaszanych osób na mój adres e-mail: kt70@o2.pl . To ułatwi całą logistykę.W razie braku miejsca w pensjonacie większym (tzw. "młynie") będziemy szybko rezerwować miejsca w innym pobliskim pensjonacie.
Zwracam się też o pomoc w rozwiązaniu pewnego problemu technicznego. Potrzebny będzie laptop i jakiś projektorek multimedialny oraz ekran, aby w sali kominkowej w pensjonacie można było wyświetlić slajdy.

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2019, 16:23 
Kiper
Kiper

Dziękuję Koleżankom i Kolegom za zgłaszanie informacji o rezerwacji miejsc w pensjonacie. Jeśli tam miejsc zabraknie - dajcie szybko znać. Będziemy wtedy rezerwować miejsca w kolejnym pensjonacie w bezpośrednim sąsiedztwie tzw. "młyna".
Przedstawiam roboczą propozycję programu zlotu:
godz. 12: przyjazd do Ojcowa, zakwaterowanie (posiłek w restauracji - jeśli ktoś będzie głodny).
godz. 13: wyjazd do winnic na terenie "apelacji" ojcowsko-olkuskiej (chciałbym, abyśmy odwiedzili znaną kolekcję odmian i przynajmniej 2 winnice, ale rzecz wymaga jeszcze dalszych uzgodnień z ich właścicielami). W trakcie spacerów po tych winnicach będzie okazja do merytorycznych rozmów o cięciu i prowadzeniu krzewów i innych kwestiach agrotechnicznych. Będzie też można nabyć miejscowe wino.
godz. 17: po przyjeździe do pensjonatu - "młyna" spotkamy się w sali kominkowej, gdzie odbędą się prelekcje merytoryczne wraz z pokazem zdjęć i prezentacji oraz degustacja rodzimych win. Zabiegam o udział w naszym spotkaniu przedstawicieli Instytutu Ogrodnictwa. Mam nadzieję, że się tam jakoś zmieścimy. Trzeba też będzie pomyśleć o jakimś posiłku (kolacji, zupce regeneracyjnej. Zaplecze kuchenne w pensjonacie istnieje więc sobie poradzimy.
W niedzielę będzie czas na spacery po Ojcowie (bardzo malowniczym o każdej porze roku) i indywidualne rozmowy o winorośli i winie.
Uprzejmie proszę o zgłaszanie uwag i sugestii do tego roboczego planu zlotu. Zachęcam też do udziału w naszym spotkaniu te osoby, które są z tzw. okolic i nie zamierzają nocować w Ojcowie.

-- Wt sty 15, 2019 5:23 pm --

Podobno w pensjonacie większym ("młynie") jest jeszcze 8 miejsc wolnych. Serdecznie zachęcam do rezerwowania tam miejsc.

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2019, 17:45 
Ekspert
Ekspert

Trójeczka zarezerwowana :-)
Będzie wycieczka z Wrocławia :D

PS. Gdyby ktoś jeszcze z okolicy był chętny, to mamy wolne miejsce w samochodzie.

PostNapisane: środa, 16 stycznia 2019, 08:59 
Ekspert
Ekspert

Sławku. Nie wiesz? Ze Zbyszkiem jedzie Puszek. :D

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2019, 19:59 
mistrz
mistrz

Super pomysł z tym zlotem.
Zarezerwowałem dla siebie miejsce w pensjonacie Młyn Bosaka.

Z mojej strony sugestia dla organizatora / uczestników: niech każdy z nas (lub Ci którzy chcą) przygotuje się i podczas spotkania opowie np. w czasie max 5 minut o swojej winnicy (gdzie, areał, odmiany) oraz sukcesach i problemach. A później dyskusja :)

PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2019, 21:23 
Kiper
Kiper

Pomysł bardzo dobry z tą pięciominutową prezentacją poszczególnych winnic. Trzeba będzie na to godzinę zarezerwować. Oprócz tego liczę na prelekcje zaproszonych gości i komentarze dot. degustowanych win. Wypada też coś powiedzieć o rodzącej się "apelacji" ojcowsko-olkuskiej i może też o tej drugiej, najbardziej na południe wysuniętej "apelacji" jurajskiej Garbu Tenczyńskiego (są tam między innymi winnice "Srebrna Góra", "Jura", "Zagrabie", "Czak" i kolekcja w skansenie w Wygiełzowie).
Jeśli zabraknie miejsca w pensjonacie większym (tzw. "młynie"), proszę o informacje w tej sprawie. W pobliżu mamy w odwodzie kolejne miejsce noclegowe. Nie zrażajcie się więc jeśli gospodyni "młyna" powie Wam telefonicznie, że miejsc brak.

PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2019, 17:10 
mistrz
mistrz

RolnikSam napisał(a):

R.S.

Spróbuj Rose z Leona od winnicy Zodiak a zmienisz zdanie :)

PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2019, 17:36 
Kiper
Kiper

Ponoć bardzo dobre wina ze szczepów 'Leon Millot' i 'Marszałek Foch' wytwarza właściciel winnicy "Krokoszówka Górska" w Smardzowicach k. Ojcowa. Były o tym wzmianki tu na forum. W trakcie naszego zlotu mamy zamiar odwiedzić właśnie tę winnicę i winiarnię. Rzecz jest już wstępnie uzgodniona z jej właścicielem. Oby tylko nie było zbyt intensywnych opadów śniegu, które mogą nam utrudnić dojazd do tej winnicy, która jest położona na wysokości ponad 400 m n.p.m.

PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2019, 18:11 
mistrz
mistrz

kt70
Poznałem właściciela Krokoszówki na konwencie i potwierdzam rewelacyjnie winifikuje Leona i Marszałka na czerwone wino. Znam tylko jedno lepsze czerwone wino z tych odmian (według mojej skromnej oceny) to Leron od Rafała Steca.

No ale nie próbowałem win z Winnicy Dwórzno co zamierzam nadrobić już za tydzień :)

dziękujemy za zaproszenie, super pomysł ze zwiedzaniem winnicy, jeśli wszystko się ułoży to postaram się przyjechać ;)

ps. terenówką z napędem na 4koła mogę wam wtedy przecierać szlak do Krokoszówki :)

PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2019, 18:47 
Ekspert
Ekspert

Zdanek napisał(a):
RolnikSam napisał(a):

R.S.

Spróbuj Rose z Leona od winnicy Zodiak a zmienisz zdanie :)

Mam kurcze nadzieję!

R.S.

-- piątek, 18 stycznia 2019, 18:47 --

kt70 napisał(a):
...Oby tylko nie było zbyt intensywnych opadów śniegu, które mogą nam utrudnić dojazd do tej winnicy, która jest położona na wysokości ponad 400 m n.p.m.

Pod bramę jest normalna droga, dalej to już pewnie z buta - gumowce i ze śpiewem na ustach :)

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1