Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 12:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 16 marca 2019, 09:13 
Ekspert
Ekspert

Ze statystyki.
Jeśli 6-7 wino, od kilku różnych wytwórców jest co najwyżej średnie, w dodatku winą są
różne ale wady się powtarzają to znaczy, że dobrego wina z tego szczepu zrobić się nie da.

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: sobota, 16 marca 2019, 09:17 
Kiper
Kiper

RolnikSam napisał(a):
Ze statystyki.
R.S.

Nie no to jest argument nie do pobicia.
Statystycznie nie ktorzy maja po 2 ha

PostNapisane: sobota, 16 marca 2019, 09:19 
Ekspert
Ekspert

Zawsze możesz zaskoczyć kolegów i na kolejnym spotkaniu zaprezentować genialne
wino z Marszałka :) Może, że pochwałom nie będzie końca :)

R.S.

PostNapisane: sobota, 16 marca 2019, 09:24 
Ekspert
Ekspert

RolnikSam napisał(a):
Ze statystyki.
Jeśli 6-7 wino, od kilku różnych wytwórców jest co najwyżej średnie, w dodatku winą są
różne ale wady się powtarzają to znaczy, że dobrego wina z tego szczepu zrobić się nie da.

R.S.

Można spróbować postarzeć, czego producenci nie chcą się podjąć z wiadomych powodów. Można pokusić się fermentacji z różnymi drożdżami, w różnych temperaturach, ... . Producenci na takie eksperymenty po prostu nie mają czasu i szkoda surowca.

PostNapisane: sobota, 16 marca 2019, 09:36 
Ekspert
Ekspert

Jest jeszcze inny ważny temat przy podejmowaniu decyzji o nasadzeniach. Chodzi o posiadany areał. Jak ktoś jest rolnikiem i posiada hektary to może się zabawiać i sadzić wszystko, jeśli mu tylko sił i funduszy starczy. Natomiast jeśli ktoś ma przydomowy ogródek i miejsca na np. 50-100 krzewów to już musi dokonać trafnego wyboru. Warto więc żeby spróbował prędzej kilku win, czy takie lubi i takie chce uzyskać, doczytał o odmianach i przemyślał czy jest szansa, że dadzą one jakościowy plon w warunkach, które posiada. I dopiero wtedy warto podjąć decyzję o posadzeniu maksymalnie dużej ilości krzewów z najwyżej kilku odmian. I to bez rozdrabniania się w testowaniu dużej ich ilości.
Wielu z nas robi taki klasyczny błąd na początku, że w pierwszym porywie "winogronowej fascynacji" sadzi to co jest dostępne i powszechne, naprędce polecone itd. I stąd później decyzja o szybkim usunięciu tych odmian. "Wielkoobszarowiec" :wink: nie ma tych dylematów, bo po prostu sadzi następne dalej, bo mam gdzie.
Można by ukuć nowy forumowy termin "winogrodnik wyrywny" :lol: :lol: :lol:

Ostatnio edytowano sobota, 16 marca 2019, 09:42 przez sajko71, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 16 marca 2019, 11:34 
Ekspert
Ekspert

O to to to... - powierzchnia i czas...

sajko71 napisał(a):
...
Można by ukuć nowy forumowy termin "winogrodnik wyrywny" :lol: :lol: :lol:

...herbu SZPADEL :D

R.S.

PostNapisane: sobota, 16 marca 2019, 12:26 
Kiper
Kiper

Mija już tydzień od naszego spotkania w Ojcowie, które zaowocowało degustacją licznych win wytworzonych przez polskich winiarzy-amatorów. Cieszy ta dyskusja "podegustacyjna" o przydatności poszczególnych odmian do produkcji pijalnych win w naszych warunkach klimatycznych. Zastanawialiśmy się dlaczego te a nie inne odmiany stały się popularne w naszym kraju po transformacji ustrojowej. Wynika to z wpływu tych, którzy byli pionierami i promotorami rozwoju tej gałęzi sadownictwa i przetwórstwa na rodzące się środowisko winiarskie. Liderzy zalecali np. uprawę 'Marszałka', 'Leona', 'Bianki', 'Seyvala', 'Aurory', 'Rondo' a potem w też 'Solarisa' i 'Regenta'. Za mało uwagi poświecono jednak innym odmianom przerobowym, które testowano i zalecano w innych ośrodkach winiarskich Europy Środkowej (np. na Morawach). Nie testowano u nas też na szerszą skalę - właśnie z wyżej podanych powodów - odmian hybrydowych, które w innych krajach były doceniane, takich jak 'Seibel 7053' ("Chancellor'), 'Plantet', 'Triumf Alzacki', 'Baco Noir'. Dobrym pomysłem jest też testowanie odmian wyselekcjonowanych u naszych sąsiadów, takich jak 'Roesler' z Austrii oraz 'Cabernet Cantor' z RFN (potomek 'Chancellora'), na co zwrócili zgodnie uwagę (i to niezależnie od siebie) RobertR i p. prof. J. Lisek.
Pojawiają się też głosy o potrzebie przygotowania kolejnego spotkania poświęconego degustacji i ocenie rodzimego wina. Już wyżej proponowałem zorganizowanie takiego spotkania w jednym z pensjonatów położonych na zachód od Krakowa w pobliżu autostrady (tak, aby Koledzy z Górnego Śląska i Zagłębia też mieli blisko). Poniżej zamieszczam zdjęcia salki w jednym z pensjonatów, w którym mogłaby się odbyć degustacja.

Załączniki:
pensjonat1.jpg
pensjonat1.jpg [ 36.08 KiB | Przeglądane 920 razy ]
pensjonat2.jpg
pensjonat2.jpg [ 37.23 KiB | Przeglądane 920 razy ]
pensjonat3.jpg
pensjonat3.jpg [ 37.51 KiB | Przeglądane 920 razy ]

PostNapisane: sobota, 16 marca 2019, 14:57 
mistrz
mistrz

Zgodnie z obietnicą pisze o wrażeniach z degustacji którą przeprowadziłem dzisiaj razem z żoną. Przed chwilą otworzyłem wino z winnicy Krakoszówka Górska: Cuvee Marszałek & Leon rocznik chyba 2016.
Nie znam się na ocenianiu win - poniżej po prostu nasze spostrzeżenia i subiektywna ocena (3 punktowa: 1 – źle, 2 – jest ok., 3 – bardzo dobrze):
1. Kolor: ciemny, bordowo-czerwony, przejrzysty, zaskakująco ładny (ocena: 2/3)
2. Zapach: lekki, mało intensywny, ale przyjemny, wyczuwalne aromaty: wiśnia, jeżyny, zapach drewnianej beczki (ocena: 2/3)
3. Smak:
a) bezpośrednio po otwarciu i nalaniu do kieliszka: okropnie kwaśne, pierwsze wrażenie – zepsute, brak innych smaków (ocena: 0/3)
b) po 1 godzinie po otwarciu: nadal kwaśne ale zdecydowanie mniej, cierpkie, ciężko to przełknąć, w smaku żadnych wyczuwalnych owoców, na siłę znalazłem palone drewno, może tytoń, jakieś przyprawy typu pieprz? (ocena: 1/3).

Załączniki:
MFvLM.jpg
MFvLM.jpg [ 109.71 KiB | Przeglądane 914 razy ]

PostNapisane: sobota, 16 marca 2019, 15:02 
Ekspert
Ekspert

ArturK napisał(a):
...
3. Smak:
a) bezpośrednio po otwarciu i nalaniu do kieliszka: okropnie kwaśne, pierwsze wrażenie – zepsute, brak innych smaków (ocena: 0/3)
b) po 1 godzinie po otwarciu: nadal kwaśne ale zdecydowanie mniej, cierpkie, ciężko to przełknąć,...(ocena: 1/3).

No to już mnie chyba rozumiesz ;) Wrażenia miałem takie same...

R.S.

PostNapisane: sobota, 16 marca 2019, 16:52 
Ekspert
Ekspert

Darczyńca tychże butelek, wina, popełnił karygodny błąd. Nigdy w ramach prezentu, promocji, oferty, nie daje się artykułu który nie przyniesie pochlebnych ocen.
Jestem przekonany że Pan winiarz w swojej winnicy posiada bardzo dobre wina. Wiem bo kilka razy kupowałem i były to wina na akceptowalnym poziomie, dobre.
Po tym zdarzeniu pozostał niesmak, nie tylko obyczajowy, ale także w ustach.

PostNapisane: sobota, 16 marca 2019, 18:50 
mistrz
mistrz

jawormcz11 napisał(a):
Darczyńca tychże butelek, wina, popełnił karygodny błąd. Nigdy w ramach prezentu, promocji, oferty, nie daje się artykułu który nie przyniesie pochlebnych ocen.

Pozwolę się z Tobą Mirku nie zgodzić.
Dla osób poszukujących swojej drogi to doskonała wskazówka. Krzyczy "Nie idź tą drogą".
Jeśli osobie doświadczonej w jej winifikacji wychodzi wino jako tako pijalne lub przyzwoite,
to w moim przypadku będzie tylko gorsze.
Wolę mieć dobre lub przyzwoite wino co 2 lata, niż słabe co roku.
Nie zamierzam się z tego utrzymywać, więc mogę pozwolić sobie na taką fanaberię :D

Pozdrawiam,
Arek

PostNapisane: sobota, 16 marca 2019, 21:40 
Kiper
Kiper

Ja w tym roku zrobiłem wito z testowych gron marszałka i jako odmianowe bardzo mi smakuje... Nie ma wyczuwalnych kwasów, o których tu piszecie wręcz mogłoby być ich więcej. Zapach bardzo fajny owocowy, wino delikatne i przyjemne :-) Liczę, że w tym roku i nastepnych będzie tylko lepiej :)

PostNapisane: sobota, 16 marca 2019, 22:31 
Ekspert
Ekspert

mihuu napisał(a):
Ja w tym roku zrobiłem wito z testowych gron marszałka i jako odmianowe bardzo mi smakuje... Nie ma wyczuwalnych kwasów, o których tu piszecie wręcz mogłoby być ich więcej. Zapach bardzo fajny owocowy, wino delikatne i przyjemne :-) Liczę, że w tym roku i nastepnych będzie tylko lepiej :)

Odmiany trzeba takie uprawiaći, robić z nich wina takie aby nie były zbyt kwaśne :lol:
Moje MF 2018 ; -2Blg;kwasy 6,5g/L; pH 3,7; alk.12% :D

-- So, 16.03.2019 22:31 --

ArturK napisał(a):
Zgodnie z obietnicą pisze o wrażeniach z degustacji którą przeprowadziłem dzisiaj razem z żoną. Przed chwilą otworzyłem wino z winnicy Krakoszówka Górska: Cuvee Marszałek & Leon rocznik chyba 2016.
...
....

SZkoda ,że nie zmierzyłeś kwasów tego wina

PostNapisane: niedziela, 17 marca 2019, 06:44 
Ekspert
Ekspert

mihuu napisał(a):

Może masz zbędną butelkę? Nawet małą :)
Spotkamy się z ArturemK i zdegustujemy komisyjnie :)

R.S.

PostNapisane: niedziela, 17 marca 2019, 12:11 
mistrz
mistrz

Ale ja już nie mam zamiaru więcej degustować Marszałka czy Leona. Robię z tych odmian wino od kilku lat w różnych konfiguracjach i nigdy nie byłem zadowolony z końcowego efektu. Wczorajsza degustacja potwierdziła moje przypuszczenia odnośnie smaku wina z tych odmian.

A winnica Krakoszówka Górska leży niedaleko mojej winnicy, na tej samej wysokości (ok. 400 m npm), na tych samych wapieniach i lessach a więc normalne, że zależało mi na skosztowaniu właśnie tego wina. Szkoda tylko, że tak późno.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1