yureq napisał(a):
.......No a drożdzy trzeba sie dochowac.

To fakt
Dlatego Francuzi nazywają swoje długoletnie siedliska "terroir"
Powtarzalność , conajmniej 8/10
U mnie nieco mniejsza

-- Śr, 13.03.2019 21:11 --
Misza napisał(a):
......
@ZbyszekB
Nie wiem czy nam nam próbujesz coś wmówić, czy tylko postawić na swoim łapaniem za słówka?
Prawda jest taka, że MF/LM nie spełnia oczekiwań i jakością nie zbliża się nawet do biedronkowego poziomu 15 zł. Jest to prawda znana od dawna, zaklinanie rzeczywistości nie ma sensu. Sam pozbyłem się tego duetu 8 lat temu. Można zrobić z nich wino pijalne, jako ciekawostka, ale profil aromatyczny jest tak różny od klasyków, że na dłuższą metę niewiele osób to chce pić.
Ja w tej chwili szukam alternatywy dla Regenta. Mi Regent po kilku latach zaczął się nudzić i zamarzam ograniczyć go do połowy.
Kilka lat temu wysłałem swoje cuvee MF/LM Romanowi(Dziadek2)
Próbowalicie to wino i opinia o nim była pozytywna.
Mało tego
Może nie dosłownie ale taka ,że gdyby nie było wcześniej wiadomo to trudno by było je odróżnić od win z vinifery !!!!
(jak zajdzie potrzeba to odszukam ten wątek?)
O ile sobie dobrze przypominam (po kilku latach) było to cuvee MF/LM 2011 !?
Wina z MF i LM zdobywają medale w Polsce i na PIWI
post214874.html#p214874Nie jestem jakim fanem marszałka i leona, ale interesują mnie zarówno negatywne jak i pozytywne opinie o tych odmianach.
Jeżeli na spotkaniu w Ojcowie kilku forumowiczów podjęło decyzję o wykopkach MF i LM to chciałbym wiedzieć dlaczego to zrobili ?!
CZy na podstawie próbowanych win czy tylko na podstawie sugestii innych użytkowników tego forum ?
I tylko tyle!!!!
Jeżeli kogokolwiek uraziłem swoimi wcześniejszymi wypowiedziami w tym wątku to przepraszam, bo nie było to moim zamiarem