Teraz jest wtorek, 17 lutego 2026, 22:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 18:10 
Ekspert
Ekspert

W każdej z tych winnic kupiłem po jednym winie z myślą o spokojnym domowym porównaniu ich z moimi "dziełami".
Niestety nie czuję się na siłach oceniać wina - ja nawet o zapachy i smaki pytam żonę bo nie umiem ich rozpoznać.
Spokojnie po jednym będę z czasem otwierał jednocześnie z jakimś moim. Jakby ktoś z okolicy kto czuje się na siłach był zainteresowany, to chętnie możemy się umówić.

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 18:40 
mistrz
mistrz

Degustowanym winem z Krokoszówki był Pionier (cuvee Regenta i MF).
W ocenach wyrażanych przez degustujących dominowała ocena, że udało się
p.Markowi schować charakterystyczne dla MF aromaty.
Niestety im wcześniej przyjmiemy że z tych odmian win wybitnych nie da się zrobić,
tym mniej będzie rozczarowań.
Dla winnic z okolic Skały LM i MF daje szanse na regularne plonowanie, a co za tym idzie,
możliwość zachowania ekonomicznej stabilizacji.
W przypadku nas, hobbystów, możemy sobie pozwolić na większe ryzyko.
A ze wskazanych odmian w dobrych latach robić np. soczki albo na trwałe usunąć je z naszych winnic.

Pozdrawiam,
Arek

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 18:43 
Ekspert
Ekspert

Potwierdzam słowa Arka, bo odnotowałem w moich notatkach, że jako ostatnie 46 wino degustowaliśmy Regenta z Marszałkiem z Krokoszówki.

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 19:22 
mistrz
mistrz

Zbyszku,

Przeczytaj proszę ze zrozumieniem.

kt70 napisał(a):
Szanowny Zbyszku, pan Marek Górski, właściciel "Krokoszówki Górskiej" przekazał na moje ręce dwie butelki wina, które miały być przeznaczone do degustacji w trakcie wieczornego spotkania w tzw. "młynie". Jedna z tych butelek, zawierająca wino z 'Marszałka' i 'Leona', wróciła do mnie po degustacji. Druga została z pewnością otwarta i pito przy stole wino z "Krokoszówki" (nie wiem jednak dokładnie czy było ono białe czy czerwone). Może osoby, które robiły w trakcie degustacji jakieś notatki, coś więcej napiszą o tym trunku?

Jedna butelka Regent/MF została przez nas zdegustowana. Druga nie została otwarta.
Nie rozumiem co w tym takiego zabawnego.
Zapewniam Cię że do końca degustacji zachowaliśmy trzeźwość umysłu i głowy.
Degustacja zakończyła się około 2:00, a o 10:00 zdecydowana większość z Nas po poddaniu się badaniu na zawartość alkoholu
w wydychanym powietrzu miała poziom alkoholu 0,0.

Pozdrawiam,
Arek

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 19:46 
Ekspert
Ekspert

Od około 9 lat degustowałem wiele win z winnicy Krokoszówka Górska, akurat to co otwarliśmy to było cuvee z Regentem, i to dość udanie maskowało absmaki hybrydowe, ale nawet w cuvee LM/MF Pan Górski niejednokrotnie potrafił dość dobrze nieco, zwłaszcza po dłuższym leżakowaniu niwelować te posmaki, tak że to całkiem pijalne wina były. Wino z LM MF z Zagardla które miałem okazję próbować było w podobnym typie.
Medale w naszych warunkach za takie wina dostaje się za bardzo dobre techniczne wykonanie i że jako tako przypominają w Polsce wino gronowe, nie za to że LM z MF smakują jak Merlot z Medoc.
Dobre obiektywnie wino wypada z cuvee LM z Rondem, i to pokazał kilka lat temu Rafał Stec.
No cóż przez parę lat wobec braku mrozów i powszechnej dostępności win z klasycznych vinifer o przyzwoitym smaku nawet z Biedronki czy Lidla, oraz paru nowych odmianach o lepszej jakości i zrobiliśmy się coraz bardziej wybredni jeśli idzie o wina czerwone, ale trzeba pamiętać że wiele osób zakładało winnice w okresie kiedy w zimie po -30 bywało i raczej niezależnie od jakości dojrzewania innej alternatywy dla frankoamerykanów nie mogło być.

Ostatnio edytowano wtorek, 12 marca 2019, 19:51 przez RobertR, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 20:02 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Szkoda,że nie ocenialicie win z odwiedzanych winnic....

To przez wrodzoną oraz nabytą grzeczność jak sądzę :)

Ps. Jak już tak obmawiamy lokalne winnice to ja próbowałem kilka win:
- MF z Krokoszówki - OCHYDA. Zresztą pisałem o tym delikatnie na forum.
Może jestem prostym chamem i się nie znam, ale 10zł bym nie dał a dałem 40zł...
I jeszcze zasadziłem grrrrr :(
- MF (chyba z czymś mieszany) z Zagardla. Znacznie lepiej, ale też bym nie kupował.
- Solaris pomarańczowy (a'la kwewri) z Zagardla - dobre, kupiłbym.
- Jakieś inne (sorry, ale nie pamiętam, chyba cuvee) czerwone też z Zagardla - przyzwoite.
- cuvee MF chyba Leona i coś jeszcze pite u jednego z forumowiczów - znacznie lepsze niż
pierwsze z Krokoszówki,

Na spotkaniu największe wrażenie zrobiły na mnie produkty (wina, nalewka) kolegi Kenaja24
- "Tokaj" z Solarisa - bomba, czerwone (nie pomne szczepu) z beczki - bomba. Nalewka - również.

Jeszcze jedno ze spotkania pamiętam - Solaris kolegi w okularach z niebieskimi uszkami -
(mam doskonałą pamięć do imion, ale krótką ;)) Dobre wino.

Nie wykluczam, że jeszcze inne mi smakowały, nawet jestem pewny, ale nie pomne które ;)

A najlepsze z polskich win jakie do tej pory piłem to były dwa Solarisy, które dostałem przed
świętami BN od jednego z forumowiczów spod Tarnowa - mam nadzieję, że uda mi się kiedyś
takie zrobić :)

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 20:07 
Ekspert
Ekspert

ajats napisał(a):
Zbyszku,

Przeczytaj proszę ze zrozumieniem.

kt70 napisał(a):
Szanowny Zbyszku, pan Marek Górski, właściciel "Krokoszówki Górskiej" przekazał na moje ręce dwie butelki wina, które miały być przeznaczone do degustacji w trakcie wieczornego spotkania w tzw. "młynie". Jedna z tych butelek, zawierająca wino z 'Marszałka' i 'Leona', wróciła do mnie po degustacji. Druga została z pewnością otwarta i pito przy stole wino z "Krokoszówki" (nie wiem jednak dokładnie czy było ono białe czy czerwone). Może osoby, które robiły w trakcie degustacji jakieś notatki, coś więcej napiszą o tym trunku?

Jedna butelka Regent/MF została przez nas zdegustowana. Druga nie została otwarta.
Nie rozumiem co w tym takiego zabawnego.
Zapewniam Cię że do końca degustacji zachowaliśmy trzeźwość umysłu i głowy.
Degustacja zakończyła się około 2:00, a o 10:00 zdecydowana większość z Nas po poddaniu się badaniu na zawartość alkoholu
w wydychanym powietrzu miała poziom alkoholu 0,0.

Pozdrawiam,
Arek

Przeczytałem jeszcze raz ze zrozumieniem.
Grzegorz i Artur stwierdzili ,że było to wino cuvee MF/LM
Dopytywałem jeszcze Artura
"Arturze , czy to było to wino: https://www.krokoszowka-gorska.pl/wino/ ... -wytrawne/ :?:"
Potwierdził
A później Ty stwierdziłeś, że jednak to było wino cuvee Regent/MF
Ktoś się pomylił :!:

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 20:09 
Ekspert
Ekspert

RolnikSam a było notatki robić... :lol: to teraz by się pamiętało co się dokładnie piło i od kogo. :wink: A proponowałem karteczki... a chętnych nie było. Następnym razem "pisadła" obowiązkowe!!!

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 21:08 
Ekspert
Ekspert

RolnikSam napisał(a):
Jeszcze jedno ze spotkania pamiętam - Solaris kolegi w okularach z niebieskimi uszkami -
(mam doskonałą pamięć do imion, ale krótką ;)) Dobre wino.

Chyba moje. :oops: Dzięki.

@ZbyszekB
Nie wiem czy nam nam próbujesz coś wmówić, czy tylko postawić na swoim łapaniem za słówka?
Prawda jest taka, że MF/LM nie spełnia oczekiwań i jakością nie zbliża się nawet do biedronkowego poziomu 15 zł. Jest to prawda znana od dawna, zaklinanie rzeczywistości nie ma sensu. Sam pozbyłem się tego duetu 8 lat temu. Można zrobić z nich wino pijalne, jako ciekawostka, ale profil aromatyczny jest tak różny od klasyków, że na dłuższą metę niewiele osób to chce pić.
Ja w tej chwili szukam alternatywy dla Regenta. Mi Regent po kilku latach zaczął się nudzić i zamarzam ograniczyć go do połowy.

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 21:44 
mistrz
mistrz

Takie spotkanie powinien odbyc kazdy swiezak, ktory zamierza zaczac przygode z winiarstwem. Mialby sporo mniej roboty przy wykopkach. Zapadlo mi w pamieci wino Solaris&Kristaly&Jutrzenka. Razem wszystko sie super dopelnilo. Wino Solaris&Petite Amie to majstersztyk jak zreszta wino z Muscat Odeski. Rozczarowaniem troszke byly wina odmianowe z Seyvala, Pinot Gris( z opini kolegi nie byl soba-narazie zostanie), Muscaris czy Solarisa. Nie mowie o wykonaniu, ale o guscie. Wazyly sie losy Seyvala (nie tak wyobrazalem sobie ''mineralny'' posmak- dla mnie raczej ziemisto/trawiasty) i Solarisa (za slodki i bez wyrazu-dobry do cuvee), ktore jeszcze rosna. W sobote wykopki. Hibernal i Savignioner Gris bardzo ciekawe. Ewidentnie podeszly mi wina aromatyczne i smakowo owocowe. Co do czerwonych. Gdybysmy poprzestali na LM, MF i Markecie (szczegolnie od kolegi znanego glownie z filmu o deserowkach- Pawla z Glowna), to wina byly ok (klasy jakie czesto pilem z marketu). Degustacja trwala jednak dalej. Swojego MF wykopalem ze 2 tygodnie przed spotkaniem w Ojcowie. I nie zaluje! Widac bylo ogromna roznice gdy weszly juz Regenty w roznych konfiguracjach. Bardzo fajne i gdybysmy na tym zakonczyli degustacje Regent by pozostal, niestety wykopuje. Sirame- naprawde mi smakowalo. Cabernet Cantor- bardzo smaczny. Dornfelder? Dobrze uslyszalem?- super. Przemysle go. Swietny Roesler&Regentem. Ale sam 8 letni pozamiatal. Rubinet, poprostu rewelacja. Ekstremalnie fantastycznym doswiadczeniem bylo pic wina z tej samej odmiany z roznych rocznikow. Bylo czuc jak dojrzewalo-lagodnialo/harmonizowalo. Padlo kilka insynuacji o tym ze pod koniec towarzystwo bylo wstawione. Zapewniam, ze bylem trzezwy do samego konca. Na tyle, ze jak poszedl ten nieszczesny LM z Regentem, ktory mial tak kiepski korek ze sie pokruszyl i ledwo sie go udalo odkorkowac to byl jak klaps po Rubinecie, a kiedy wszedl czarny kon ''Krasien&Hybryda z Karpicka'' to nie dalem rady przelknac. Hybryda w wykonaniu Pawla na poziomie Market, druga jakas popsuta (metna i dawala takim alkoholem). Jeden z najlepszych chlebow jakie jadlem to wiloziarnisty z kminkiem. Rewelacja!!! Ktos napisal, ze wciaz szuka sie nowych ciekawych hybryd na miejsca gdzie vinifery sie nie sprawdzaja. Nie ma lepszej sposobnosci na sprobowanie takiej ilosci niesamowitych win, zdobycie wiedzy o ktorej reszta moze tylko pomarzyc i dokonania swiadomych wyborow co do nasadzen.

Ostatnio edytowano środa, 13 marca 2019, 06:53 przez maiki95, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 23:33 
Kiper
Kiper

Tak do ostudzenia emocji wspólne zdjęcie z winnicy Kresy.

Załącznik:
_MG_8951.jpg
_MG_8951.jpg [ 45.21 KiB | Przeglądane 866 razy ]

Oto najmłodszy uczestnik spotkania.

Załącznik:
_MG_8976.jpg
_MG_8976.jpg [ 38.08 KiB | Przeglądane 866 razy ]

Robert był w swoim żywiole.

Załącznik:
_MG_8981.jpg
_MG_8981.jpg [ 42.24 KiB | Przeglądane 866 razy ]

@Jurek poprawiłem na Kresy bo to było właśnie tam ;)

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 23:45 
Kiper
Kiper

Nie wiem dlaczego, ale większe mi nie chciały się wgrać na forum. Może mam jakąś blokadę od modów?

PostNapisane: środa, 13 marca 2019, 08:21 
Kiper
Kiper

Czy ktos wie jak bylo robione to wino z Muskata Odeskiego?Producent odslonil proces?

PostNapisane: środa, 13 marca 2019, 12:24 
Ekspert
Ekspert

yureq napisał(a):
Czy ktos wie jak bylo robione to wino z Muskata Odeskiego?Producent odslonil proces?
Wino z Muscata Odeskiego (wg moich notatek) było ofiarowane przez ZbyszkaB. Autora na spotkaniu nie było, więc niewiele o nim wiemy.

PostNapisane: środa, 13 marca 2019, 12:46 
Ekspert
Ekspert

Kilka lat temu piłem Muskata Odeskiego od ZbyszkaB i wino było równie dobre jeśli nie lepsze.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1