Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 18:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2019, 19:51 
Ekspert
Ekspert

Sławku,
już przed wojną (2gą światową) dr St. Bzura w Jabłonnie k/W-wy testował odmiany m.in. Kuhlmann'a takie jaj MF i LM.
Stwierdził wtedy ,że nie nadają się , bo owoce są zbyt małe :!: :!:
Wtedy kryteria były inne niż obecnie dla odmian winnych.
Wtedy jagody czym większe tym lepsza odmiana.
Obecnie czym jagoda mniejsza tym lepsze wino, bo więcej skórek i pestek a to przekłada się na ilość tanin (dotyczy odmian czerwonych).

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2019, 19:57 
Ekspert
Ekspert

Z mojej strony chciałbym bardzo podziękować Szanownym Koleżankom i Kolegom za udział w spotkaniu. Jestem zaszczycony poznaniem osób znanych mi dotąd tylko z nicka na forum, jak też miło było spotkać się ze znajomymi. Było nas naprawdę dużo, a win jeszcze więcej.
Dla mnie ciekawy był wykład prof. Liska i zawarte w nim konkluzje dot. poszczególnych odmian zgodne z moimi obserwacjami (zupełnie niezależnie od siebie i w diametralnie różnych siedliskach).
Kilka moich subiektywnych przemyśleń.
Zgadzam się z Mietkiem że część degustacyjna powinna być dłuższa, i inaczej rozłożona z racji ilości win tempo degustacji było za szybkie. Na przyszłość do przemyślenia, bo za mało czasu na dokładniejszą ocenę win.
Do naszej działalności należy mieć dystans bo wszyscy jesteśmy hobbystami, o bardzo różnych lokalizacjach glebowo-klimatycznych. Nie ma się co napalać, przy tym każdy ma inny gust. Choć tak na marginesie patrząc jak wysprzedano sadzonki Rubineta w jednej ze znanych firm oraz Volosa i Soreli w innej, i na jak duże nasadzenia, jako forum powinniśmy brać opłatę za udostępnianie praktycznych doświadczeń :lol: , bo różni biznesowi cwaniacy co winorośl widzieli w tv zupełnie gratis korzystają z publikowanych na forum wyników naszej pracy.
Oceny win zawsze są subiektywne, i każdy lubi co innego, jednakże wina hybryd typu LM, MF, Marquette, NN poprzez swoje - dla mnie bardzo wyraźnie wyczuwalne absmaki - odstają od hybryd nawet takich ja Regent, Sirame o Roeslerze nie wspomnę. Zaznaczam że niezależnie od degustacji w Ojcowie piłem wiele innych win z tych odmian. I to jest opinia którą przynajmniej o różnicach do Regenta i Roeslera a nawet Ronda mam od dawna.
Ale całkowicie daleki jestem od namawiania kogokolwiek do uprawiania tego co rośnie u mnie czy u MarcinaJ, bo taki mam gust i uprawiam to co lubię, Roeslera posadziłem po degustacji win z Austrii z tej odmiany, a zrządzeniem losu pas nadwiślańskiego lessu od Krakowa do Sandomierza stwarza jak widać korzystne warunki także dla późniejszych odmian które gdzie indziej co widać także na przykładzie dobrej jakościowo odmiany Duna Gyongye mogą się nie udać.
Jeśli ktoś ma warunki tylko pod LM czy MF to nie ma co na siłę sadzić bardziej wymagających.
Jednakże nie wiem czy koledzy zauważyli że wino z Cabernet Cantor nawet z tak nieudanego rocznika jak 2017 jest zdecydowanie lepsze i pozbawione absmaków niż LM, czy MF i to jest alternatywa, no chyba że mam spaczony gust.
Wina z Moraw które przywiozłem miały być punktem odniesienia dla naszych win, ale też akurat tego co lubię.
Na Rubineta też nikogo nie namawiam, choć mam satysfakcję że jako pierwszy się nią zainteresowałem, trochę rozpropagowałem i uprawiam z powodzeniem bo to jest ten typ wina jaki lubię, ale jednak vinifera ze wszystkimi tego konsekwencjami.
W odmianach białych wybór mamy naprawdę duży, dojrzewają w Polsce dobrze i tu pole do popisu jest znaczące większe. Od obecnego roku będziemy wiedzieć jeszcze więcej bo powinny być już odmianowe wina z nowych odmian hybrydowych.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 11 marca 2019, 20:35 przez RobertR, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2019, 20:31 
mistrz
mistrz

sajko71 napisał(a):
wniosek dla winiarzy: Wasz zbyt i sukces finansowy to niekoniecznie wina wytrawne... jest jeszcze "niezagospodarowana" grupa potencjalnych klientów a nawet klientek :thumbup:

I właśnie do tego wniosku chciałbym się odnieść, na spotkaniach rodzinno-towarzyskich większości osób jeżeli pyta o wino to właśnie o półsłodkie lub słodkie ( Panie) to po pierwsze.
A po drugie - przeglądałem niektóre oferty polskich winnic i wina półsłodkie i półwytrawne mają w większości wyprzedane i teraz pada pytanie : Tak mało ich robią czy tak dobrze się sprzedają?

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2019, 20:57 
Ekspert
Ekspert

GRZELUS napisał(a):
przeglądałem niektóre oferty polskich winnic i wina półsłodkie i półwytrawne mają w większości wyprzedane i teraz pada pytanie : Tak mało ich robią czy tak dobrze się sprzedają?

I jedno i drugie. Zauważ, że surowiec na takie wino musi mieć sporo brixów, co w naszym klimacie oznacza dobry rok i ogranicza się do kilku odmian (Solaris, Muscaris...)

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2019, 22:53 
Kiper
Kiper

Jako samozwańczy "koordynator" naszego zlotu w Ojcowie pragnę bardzo serdecznie podziękować Koleżankom i Kolegom, którzy w nim uczestniczyli. Szczególnie chcę jednak podziękować RobertowiR, który przeprowadził najważniejszą część tego spotkania czyli degustację win. Pragnę też podziękować panu Wojciechowi Bosakowi, znanemu enologowi z Ojcowa, który pomógł zapewnić noclegi (pomimo awarii centralnego ogrzewania w jego pensjonacie) i służył radą w sprawach organizacyjnych. Dziękuję również prelegentom: p. prof. Jerzemu Liskowi i p. doktorowi Mirosławowi Sitarkowi z Instytutu Ogrodnictwa za wygłoszenie bardzo ciekawych referatów, a także Arkowi - ajats, który udostępnił i uruchomił sprzęt audiowizualny.
Za niedociągnięcia organizacyjne, a zwłaszcza za tę obskurną salkę w przyziemiu (którą ktoś trafnie porównał do garażu) bardzo Was wszystkich przepraszam. Program zlotu był ambitny i miał w założeniu łączyć możliwość zwiedzenia najbardziej reprezentatywnych winnic "apelacji" ojcowskiej z refleksjami o odmianach winorośli i oceną win przez uczestników zlotu. Zgadzam się z uwagami Miszy i RobertaR. Czas na degustację okazał się za krótki.
Myślę, że warto zaplanować kolejne spotkanie poświęcone wyłącznie organoleptycznej ocenie win. Będzie to degustacja podobna do tej, która kiedyś odbyła się w motelu "Kasztel" w Rzezawie z inicjatywy Kolegi Zodiaka. Mam już upatrzone bardzo konkretne miejsce na takie strefowe spotkanie winiarskie (krakowsko-górnośląskie) w pobliżu zjazdu z autostrady, tym razem znów w rejonie Alwerni. Jest tam taki nowy pensjonat, który ma dwadzieścia kilka miejsc noclegowych oraz przyzwoitą salkę z ładnym widokiem z okna. Więcej na razie nie napiszę, aby przedwcześnie nie reklamować tego obiektu.

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 00:51 
Kiper
Kiper

Ja również chciałem podziękować organizatorowi spotkania Grzegorzowi kt70 i wszystkim uczestnikom za wspaniałe spotkanie.
Szczególnie Robertowi za poprowadzenie degustacji i cenne uwagi do poszczególnych win.
Zrobiłem trochę zdjęć to je pokaże, dla przypomnienia atmosfery spotkania.

Na początek wspaniałe wypieki "Cebulki"

Załącznik:
_MG_8916.jpg
_MG_8916.jpg [ 39.32 KiB | Przeglądane 558 razy ]

Na krótko mieliśmy okazje porozmawiać z właścicielem "Młynu Bosaka"

Załącznik:
_MG_8928.jpg
_MG_8928.jpg [ 47.16 KiB | Przeglądane 558 razy ]

A tak wyglądał w/w Młyn Bosaka.

Załącznik:
_MG_8929.jpg
_MG_8929.jpg [ 39.78 KiB | Przeglądane 558 razy ]

-- wtorek, 12 marca 2019, 01:49 --

Mogę zamieścić jednorazowo tylko trzy zdjęcia, to trochę potrwa zanim wyślę te które zamierzam przedstawić.

Pierwszą odwiedzoną winnicą była Krokoszówka Górska.

Załącznik:
_MG_8916.jpg
_MG_8916.jpg [ 39.32 KiB | Przeglądane 558 razy ]

Następnie była winnica Zagardle.

Załącznik:
_MG_8928.jpg
_MG_8928.jpg [ 47.16 KiB | Przeglądane 558 razy ]

Właściciel winnicy zdobył wiele nagród na konkursach winiarskich.

Załącznik:
_MG_8929.jpg
_MG_8929.jpg [ 39.78 KiB | Przeglądane 558 razy ]

-- wtorek, 12 marca 2019, 01:51 --

Widzę że coś nie tak z kolejnością zdjęć. Resztę wyślę jutro.

Załączniki:
_MG_8892.jpg
_MG_8892.jpg [ 41.74 KiB | Przeglądane 560 razy ]
_MG_8887.jpg
_MG_8887.jpg [ 40.72 KiB | Przeglądane 560 razy ]
_MG_8886.jpg
_MG_8886.jpg [ 49.62 KiB | Przeglądane 560 razy ]

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 08:36 
Kiper
Kiper

Pragnę również w szczególny sposób podziękować Pani Ewie - Cebulce, która przywiozła na nasze spotkanie pyszne wypieki. Jako człowiek, który wina nie pije, z ogromną radością degustowałem te znakomite chlebki. Cebulka dostarczała już wcześniej swoje smakołyki na nasze spotkania w skansenie w Wygiełzowie.

Niestety, znany enolog nie jest właścicielem pensjonatu tzw. "młyna", w którym odbyło się nasze spotkanie. Istniejący tam kiedyś młyn był jednak własnością jego pradziadka. Cieszę się, że enolog rozmawiał z niektórymi uczestnikami zlotu na parkingu przed wycieczką do winnic. Inne obowiązki uniemożliwiły mu jednak udział w wieczornej degustacji win.

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 09:44 
mistrz
mistrz

Szczególne podziękowania dla Cebulki za przepyszny ,,koszyk,,i miłe towarzystwo.Kolegom wielkie dzięki za organizację profesjonalizm i przeprowadzoną degustację.Wyborne spotkanie i czekamy na kolejne,,

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 11:39 
mistrz
mistrz

Dla mnie degustacja przeprowadzona w Ojcowie stanowila podsumowanie pewnego etapu mojej przygody z produkcją wina. Można czytać forum przez 10 lat i np. sugerować sie corocznymi rankingami ale taka degustacja którą fantastyczne przeprowadzil Robert, rewiduje domysły i obnaża wartość niektórych odmian (czy też podnosi innych).
Z mojej strony kilka prostych spostrzeżeń o winach, chociaż chyba juz wszystko zostało powiedziane. Zapisałem, że pilismy 17 białych win, glownie opartych o odmianę Solaris ale byl tez m.in. Hibernal, Muskaris oraz wina z Moraw. Odnośnie win zrobionych w Polsce to chyba jednak rządzil Solaris - wina proste ale smaczne jak to twierdziły panie. Juz na początku bank rozbił Grzegorz swoim Solarisem z dodatkiem m.in. Petite Amie (?) A pozamiatał Zbyszek, ostatnim w tej serii jedynym w swoim rodzaju białym winem Muskat Odeskij, mega ciekawe wino! Gratulacje.
Zanotowałem również, że w części oficjalnej piliśmy 19 win czerwonych. Tutaj rządziły głównie wina Roberta o ktorych juz pisano (odmiany poza moim zasięgiem biorąc pod uwagę lokalizacje). Później bylo różnie.  Dla mnie osobiscie najwazniejsze było to, że pilem dobre wina z odmian które posiadam u siebie jako podstawowe: Regenta od Zbyszka oraz Cabernet Cantor od Roberta. Jezeli osiągnę kiedyś podobny poziom to mi wystarczy.
A wina typu Marszalek, Leon Millot? Kto jest ciekaw smaku lub chce sadzić, a nie jest przekonany - niech odwiedzi sympatycznych gospodarzy winnic z Ojcowa i sie sam przekonana dokonując zakupu. Mimo wszystko, jedno wino z Marszałka na początku degustacji, obiektywnie rzecz biorąc nie było wg mnie złe.

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 11:50 
Ekspert
Ekspert

ArturK napisał(a):
...Mimo wszystko, jedno wino z Marszałka na początku degustacji, obiektywnie rzecz biorąc nie było wg mnie złe.

To chyba raczej subiektywnie ;-)

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 16:27 
Ekspert
Ekspert

Szkoda,że nie ocenialicie win z odwiedzanych winnic.
A była ku temu okazja by porównać je do win zaprezentowanych przez forumowiczów !!!

1.Krokoszówka Górska
Wino Cuvee Leon / Marszałek – wytrawne
SREBRNY MEDAL GRAND PRIX – WINOBRANIE 2017 W ZIELONEJ GÓRZE
https://www.krokoszowka-gorska.pl/wino/ ... -wytrawne/

2. Wino Leon Millot (Winnica Zagardle)
Wino czerwone wytrawne o intensywnej barwie i niskiej kwasowości. Bardzo delikatne wino z aromatami wiśni, czarnej porzeczki, bzu i tytoniu.
Wyróżnienia:
Brązowy Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2017.
Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2018
Srebrny Medal w IX Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix – Winobranie 2018” w Zielonej Górze
http://winnicazagardle.pl/wp-content/up ... millot.jpg

3. Cane Nero (Winnica Zagardle)
Wino wytrawne, kupaż odmian Leon Millot i Marechal Foch, charakteryzuje się zrównoważoną zawartością kwasów. Posiada głęboką barwę. Wino ziołowo-korzenne z przyjemną intensywną owocowością, dominuje nuta zapachowa porzeczki, wiśni, jeżyn a także aromaty bzu i tytoniu. Wino leżakowane w beczce z dębu francuskiego.
Wyróżnienia:
Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2018
Srebrny Medal w IX Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix – Winobranie 2018” w Zielonej Górze
http://winnicazagardle.pl/wp-content/up ... gardle.jpg

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 16:39 
Kiper
Kiper

Szanowny Zbyszku, pan Marek Górski, właściciel "Krokoszówki Górskiej" przekazał na moje ręce dwie butelki wina, które miały być przeznaczone do degustacji w trakcie wieczornego spotkania w tzw. "młynie". Jedna z tych butelek, zawierająca wino z 'Marszałka' i 'Leona', wróciła do mnie po degustacji. Druga została z pewnością otwarta i pito przy stole wino z "Krokoszówki" (nie wiem jednak dokładnie czy było ono białe czy czerwone). Może osoby, które robiły w trakcie degustacji jakieś notatki, coś więcej napiszą o tym trunku?

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 16:53 
mistrz
mistrz

Tak otworzyliśmy wino cuvee z Krokoszowki po oficjalnej degustacji późno w nocy. Niestety nie pamietam dokladnie ale chyba wrażenia były dość negatywne. Zdaje sie również ze wtedy podjąłem ostateczną decyzje o usunięciu Leona i Marszałka.

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 17:18 
mistrz
mistrz

Tak to bylo to wino z Krokoszowki. Jezeli cos mi sie pomyliło (a jest to możliwe) to w weekend otworze właśnie tą butelkę z linku ktory podałeś i opisze (kupilem w winnicy w sobote)

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 17:56 
Ekspert
Ekspert

ArturK napisał(a):
Tak to bylo to wino z Krokoszowki. Jezeli cos mi sie pomyliło (a jest to możliwe) to w weekend otworze właśnie tą butelkę z linku ktory podałeś i opisze (kupilem w winnicy w sobote)

Czekam więc na relacje.

Wino z Krokoszówki to tylko srebro :mrgreen:
A jak smakowały wina złote z Winnicy Zagardle :?:
PS
"Cudze chwalicie,
Swego nie znacie,
Sami nie wiecie,
Co posiadacie.
A boć nie śliczne
Te wioski liczne?
Ten kraj kochany?....

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1