Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 22:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 22:19 
mistrz
mistrz

Decyzja jest, przyjadę na sobotę uczestniczyć w spotkaniu, znów samochodem (cóż mnisi hinduscy wiedzą o umartwianiu się 8) ) i wyjadę jak Kopciuszek :lol:
Ale do wszelkich składek jakie tam trzeba proszę mnie liczyć.
Grześku - wielki szacun za nieustające chęci, energię i rozmach :Bravo:

Rozumiem że tym razem można dać upust manii gotowania bo co przywiozę to jakoś zagospodarujecie żywieniowo? :mrgreen:

Czy są plany utrzymania spotkań w Ojcowie jako imprezy cyklicznej? Bo nie wiem co mam na chlebie napisać :lol:
A jak już mowa o chlebie to mam prośbę żeby ktoś kto zostaje na nocleg (Sławku? Grześku?) zabrał ze sobą nóż którym da się chleb pokroić bo chleby Wam zostawię (jeśli coś do rana zostanie) ale jeśli tam warunki są biwakowe to żebyście nie zostali bez noża ;)

Jeśli ktoś może mi ciachnąć sztoberka Moskiewskiego Czarnego to przyjmę z radością 8)

PostNapisane: środa, 6 marca 2019, 08:53 
Kiper
Kiper

Jeśli po spotkaniu w Ojcowie uznacie, że warto takie spotkania w tym miejscu kontynuować - to pomyślimy o następnym. Będziemy już z pewnością bogatsi o poczynione na miejscu obserwacje. Niektórzy z nas byli tam ostatnio na szkolnej wycieczce czyli kilka, kilkanaście lub kilkadziesiąt lat temu. Baza noclegowa jest tam niewątpliwie przyzwoita i winnice też są w pobliżu. Oby tylko pogoda dopisała.

PostNapisane: środa, 6 marca 2019, 09:28 
Ekspert
Ekspert

Część osób miała już nie raz okazję się spotkać, ale część zna się tylko z forum.
Na ostatnim spotkaniu byłem dobrych kilka lat temu i z tamtej ekipy chyba nikogo tu nie będzie.
Mam zatem pytanie czy przygotowujemy jakieś identyfikatory? Przy kilkudziesięciu twarzach trudno wszystkich spamiętać :wink:

PostNapisane: środa, 6 marca 2019, 10:33 
Ekspert
Ekspert

kt70 napisał(a):
Jeśli po spotkaniu w Ojcowie uznacie, że warto takie spotkania w tym miejscu kontynuować - to pomyślimy o następnym....

Jadąc od drogi olkuskiej mija się po lewej stronie "schronisko młodzieżowe" w którym kiedyś
nocowaliśmy z grupą znajomych fotografików. Są tam sale z łóżkami piętrowymi - jak w typowym
schronisku. Można zaglądnąć i sprawdzić jakie są warunki...

Jest to z kilometr, czy dwa od parku, więc również blisko do winnic.
https://www.google.com/maps/@50.2250067,19.8078812,3a,60y,105.48h,80.72t/data=!3m6!1e1!3m4!1sBq9IXLSx_lgUdyhdw2Gjyg!2e0!7i13312!8i6656
http://wolakalinowskaszkolaischronisko.pl/szkolne-schronisko-mlodziezowe/pomieszczenia-udostepniane-turystom/

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: środa, 6 marca 2019, 19:20 
Kiper
Kiper

To bardzo dobry pomysł na nocleg dla dość sporej grupy. Jednakże jest to zarazem obiekt oświatowy i trudno w nim będzie zorganizować oficjalną degustację win. Zdaje się niemiła dla naszego środowiska ustawa z 1982 r. "o wychowaniu w trzeźwości" będzie tu poważną przeszkodą. Trzeba więc rozglądnąć się też za jakimś lokalem gastronomicznym z salką na degustację w pobliżu Woli Kalinowskiej, Sąspowa lub Jerzmanowic.
Osoby, które zostaną zakwaterowane w sobotę w "Betlejemce" czyli w pensjonacie znanego enologa, pragnę poinformować, że będzie można zakwaterować się w tym obiekcie przed godz. 12.

PostNapisane: czwartek, 7 marca 2019, 09:42 
mistrz
mistrz

Sławku, ja otwarcie bez przykrości stwierdzam że nie nadaję się na profesjonalnego enologa. Dla mnie akt picia wina jest przyjemnością w całości, łącznie z przełknięciem go i falą ciepła jaką daje taki łyk. Samo trzymanie go w ustach to nie to - więc jak już pić to połykać 8) A jak nie pić to może jakieś chociaż luźne notatki z degustacji porobić, bo potem całe forum pyta o relacje z oceny win a notować nie ma komu :lol:

Pogodę zapowiadają nam średnią :( Ale weźmiemy gumofilce i pogodę ducha i będzie dobrze :friends:

PostNapisane: czwartek, 7 marca 2019, 11:33 
Ekspert
Ekspert

Ewa poruszyła ważny temat, w trakcie degustacji co prawda nie będziemy przeprowadzać konkursu, ale dobrze by było aby notować spostrzeżenia dotyczące poszczególnych win i odmian. Będzie to oczywiście obarczone pewnym subiektywizmem, ale dla "celów naukowych" warto.

PostNapisane: czwartek, 7 marca 2019, 12:16 
Ekspert
Ekspert

Może anonimowe karteczki z wrażeniami, potem ktoś zbierze "do kupy" i podsumuje na forum?

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: czwartek, 7 marca 2019, 13:13 
Ekspert
Ekspert

Cebulka napisał(a):
Sławku, ja otwarcie bez przykrości stwierdzam że nie nadaję się na profesjonalnego enologa. Dla mnie akt picia wina jest przyjemnością w całości, łącznie z przełknięciem go i falą ciepła jaką daje taki łyk. Samo trzymanie go w ustach to nie to - więc jak już pić to połykać 8) ...
Ja po prostu solidaryzuję się z Tobą (też niewiele mogę wypić), musisz wracać wcześniej to dostrzegasz problem z degustacją, nie mniej jest wartość w tym, że uczestniczysz. Każdy uczestnik wnosi coś fajnego, jest ważny i wartościowy. :thumbup:

PostNapisane: czwartek, 7 marca 2019, 13:19 
Ekspert
Ekspert

RolnikSam napisał(a):
Może anonimowe karteczki z wrażeniami, potem ktoś zbierze "do kupy" i podsumuje na forum?

R.S.

Anonimowe, czy imienne... po mnie nikt nie przeczyta. I tak później będę tłumaczyć co napisane :D
Zgadzam się jednak,że fajnie byłoby zrobić coś a lá ankietę. Takie sprzężenie zwrotne dla Twórców trunków

PostNapisane: czwartek, 7 marca 2019, 13:43 
Ekspert
Ekspert

Cokolwiek byśmy teraz nie ustalili to i tak trzeba (oprócz win, przekąsek, naczyń, krzeseł itd) wziąć koniecznie jeszcze "pisadła" i kartki :D

PostNapisane: czwartek, 7 marca 2019, 21:49 
Kiper
Kiper

sajko71 napisał(a):
Cebulka napisał(a):
Decyzja jest, przyjadę na sobotę uczestniczyć w spotkaniu, znów samochodem (cóż mnisi hinduscy wiedzą o umartwianiu się 8) ) i wyjadę jak Kopciuszek :lol: ...
Kobieto, próbować możesz, połykać nie musisz, zrobić pauzę trzeba i jechać. Jak byś znała moją normę ilościową to byś się zdziwiła... paradoks losu, proza życia: niepijący/ledwo pijący winiarze ... :lol: :lol: :lol:

Na tzw 'wszelki wypadek' zabiorę ze sobą alkomat dla podróżujących po nocy.
Tak, aby wilk był syty i owca cała.
Cieszę się że Cebulka, choć na krótko będzie z nami.

PostNapisane: piątek, 8 marca 2019, 08:45 
Kiper
Kiper

Wymianę sadzonek i patyków proponuję przeprowadzić jutro około godz. 12 czyli na samym początku zlotu na parkingu przed pensjonatem-młynem (Ojców 35). Myślę, że będzie też możliwość pozyskania jakichś patyków interesujących Was odmian w odwiedzanych winnicach. Zobaczcie na oficjalnych stronach tych plantacji (linki są wyżej w tym dziale) jakie w nich uprawiają odmiany. Warto więc zabrać ze sobą także sekatory.
Poniżej zamieszczam schematyczny plan centrum Ojcowa z zaznaczonym na nim pensjonatem-młynem. Na parking przy tym pensjonacie można wjechać bezpośrednio z głównej szosy biegnącej od zamku na południe wzdłuż rzeczki Prądnik.

Załączniki:
Ojcow_plan1.jpg
Ojcow_plan1.jpg [ 31.91 KiB | Przeglądane 390 razy ]

PostNapisane: piątek, 8 marca 2019, 09:24 
Ekspert
Ekspert

Witam cała winogrodniczą brać, która się wybieta na jutrzejsze spotkanie w Ojcowie. Niestety z powodów rodzinnych nie możemy z żoną wziąć udziału i przykro mi z tego powodu bardzo. Bawcie się dobrze. Czekam na oceny win i może jakieś foto reportaże z wojaży po winnicach. Pozdrawiam. Piotrek

PostNapisane: piątek, 8 marca 2019, 09:51 
przedszkolak
przedszkolak

Właśnie sprawdzałem prognozę pogody dla okolic Ojcowa, niestety na jutro zapowiadają opady deszczu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1