Teraz jest czwartek, 12 czerwca 2025, 05:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 254 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Powitanie
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2012, 18:32 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich forumowiczów,od pewnego czasu przeglądam to ciekawe forum, dotychczas nie zajmowałem się hodowlą winorośli , ale mam zamiar to zmienic.Mam nadzieję że korzystając z Waszych cennych rad podołam temu wyzwaniu.

Tytuł: Re: Powitanie
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2012, 20:56 
Ekspert
Ekspert

[quote="TIM"].Mam nadzieję że korzystając z Waszych cennych rad podołam temu wyzwaniu.

Podołasz,podołasz.Jeżeli tylko będziesz korzystał z naszych rad.

PostNapisane: środa, 14 marca 2012, 07:16 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję za wsparcie!

PostNapisane: poniedziałek, 19 marca 2012, 06:03 
nowicjusz
nowicjusz

Nie znalazłem wątku powitalnego, więc się tu doklejam i witam wszystkich.
Jestem kompletnym amatorem, moja winnica to 3 krzaczki obrastające altankę ogrodową. Zeszłej jesieni zebrałem sporo winogron, więc zacząłem poważnie szukać wsparcia w uprawie, bo bardzo to polubiłem. Planuję powiększyć winnicę, do dyspozycji mam kilka arów i 100m2 piwnicy... ;)

Załączniki:
Moja połowa w mojej winnicy.jpg
Moja połowa w mojej winnicy.jpg [ 158.18 KiB | Przeglądane 6799 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 19 marca 2012, 08:14 
Kiper
Kiper

Korzystając z okazji również się przywitam. Mam na imię Jacek, mieszkam w Biłgoraju i w tym roku będę robił pierwsze nasadzenia (nie licząc labrusca :lol: ). Zamówiłem na początek 20 szt. Regent 1 szt. Muscat Bleu i 1 szt. Prim. Poświęciłem całą zimę na przygotowanie teoretyczne (głównie Wasze forum). Teraz pora na praktykę. Mam nadzieję, iż w razie problemów będę mógł liczyć na Waszą pomoc.
Pozdrawiam z Biłgoraja.

PostNapisane: wtorek, 20 marca 2012, 08:52 
Ekspert
Ekspert

Frank1 napisałeś-[Zamówiłem 20 sztuk na początek],wymieniłeś po jednej 3 szt, co z resztą?

PostNapisane: wtorek, 20 marca 2012, 08:56 
Ekspert
Ekspert

20szt Regent
1szt Muskat B.
1szt Prim
:wink:

PostNapisane: wtorek, 20 marca 2012, 12:34 
Kiper
Kiper

Space99 napisał(a):
20szt Regent
1szt Muskat B.
1szt Prim
:wink:

Dokładnie tyle, w następnym roku coś jeszcze dosadzę sobie :)

PostNapisane: piątek, 8 czerwca 2012, 16:03 
nowicjusz
nowicjusz

Ja również chciałabym się przywitać. Od jakiegoś czasu bezskutecznie usiłuję hodować kilka krzaczków winorośli. Jak na razie skutki są opłakane, lecz mam nadzieję, że dzięki Forum nareszcie uzyskam jakieś pozytywne efekty.

pozdrawiam wszystkich :D
Ela

PostNapisane: piątek, 8 czerwca 2012, 19:21 
Ekspert
Ekspert

Ketmia napisał(a):
Ja również chciałabym się przywitać. Od jakiegoś czasu bezskutecznie usiłuję hodować kilka krzaczków winorośli. Jak na razie skutki są opłakane, lecz mam nadzieję, że dzięki Forum nareszcie uzyskam jakieś pozytywne efekty.

pozdrawiam wszystkich :D
Ela

Witaj na forum. Uprawa tej rośliny wymaga wiele cierpliwości i niestety często rozczarowuje, ale jak już się wciągniesz to nie sposób przestać.

PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2012, 10:25 
nowicjusz
nowicjusz

Witam serdecznie wszystkich pasjonatów winorośli. Przygodę z królewskimi krzewami rozpocząłem ok. 10 lat temu, myślałem o małym romansie ale ... sami wiecie! To wciąga jak ... bagno!
Warunki do uprawy mam niestety marne, mała działka w szeregowcu, ale nie poddaję się!
Przez te lata przewinęło się przez mój ogródek kilka odmian, popełniałem jak chyba większość amatorów/laików wszystkie grzechy pierworodne. Kupowanie sadzonek w centrach ogrodniczych, brak profilaktycznych oprysków (ekologii mi się zachciało ...) lub inne przyczyny losowe spowodowało, że w tej chwili rośnie i owocuje 6 odmian, w tym 2 zidentyfikowane ... Schuyler i Kristaly :P
Kilka młodych (ubiegłorocznych) sadzonek (Talizman, Bigas, Lakhegyi Mezes) jest na "oddziale intensywnej terapii" po tegorocznej zimie.
W najbliższej przyszłości chciałbym wymienić kilka odmian, ale o tym innym razem i w innym wątku.
Wielkie gratulacje i szacunek dla twórców i uczestników tego forum! Zauważyłem tylko jedna małą wadę ... tu wszystko już jest! co sprawia że trudno o aktywność jednocześnie unikając spamu i "zamulania" wątków :wink:
pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2012, 23:05 
Kiper
Kiper

pepe60 napisał(a):
Przez te lata przewinęło się przez mój ogródek kilka odmian, popełniałem jak chyba większość amatorów/laików wszystkie grzechy pierworodne...... brak profilaktycznych oprysków (ekologii mi się zachciało ...) lub inne przyczyny losowe spowodowało, że w tej chwili rośnie i owocuje 6 odmian,

Bo niestety na ekologi to się kończy , a nie od niej zaczyna , o czym też sam boleśnie się przekonałem. By prowadzić winorośl organicznie potrzeba ogromu pokory , samozaparcia , wiedzy i wielu lat doświadczeń , ale i także np. specyficznego mikroklimatu , doboru odmian , stosowania odpowiedniej agrotechniki .......
W takiej uprawie profilaktyka to podstawa ( profilaktyka środkami dopuszczalnymi w uprawach ekologicznych) , ale i ona nie każdego roku jest całkowicie skuteczna.
Piotrze , miło mi powitać młodą latorośl Winoogrodniczej rodziny.

Pozdrawiam .
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

PostNapisane: piątek, 22 czerwca 2012, 15:02 
Ekspert
Ekspert

Witam nowego winogrodnika Piotr (pepe60)
Życzę sukcesów w uprawie ekologicznej winorośli :!: :mrgreen:
Nie będę powtarzał tego wszystkiego co napisał już Mariusz(szacun :!: :idea: )
Od ekologi ludzkość zaczynała i ma szanse dalej przetrwać dalej się tego trzymając.
Ja w uprawie winorośli stosuję się do tego już od 25 lat i nie zamierzam zmieniać. :mrgreen:
I Ty też nie poddawaj się zbyt łatwo :!: :lol:
pozdr.ZB
PS
I nie wzoruj się na "leniwcach" co to jednym opryskiem chcieli by załatwić cały sezon od marca do listopada :lol:
Universalis, jak sama nazwa wskazuje, jest dobry na wszystko - nawet na odciski :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2012, 14:32 
Ekspert
Ekspert

Witam,
Też się muszę tu dopisać (przywitać). Co prawda kilka postów z problemami już napisałem ale na ten wątek trafiłem dopiero teraz.
Czytam (niestety wg mojej żony) coraz częściej to forum. Winogron też mi przybywa. Od 2001 gdy kupiłem kilka sztuk do teraz, gdy w ogrodzie mam już ponad 40 i nie bardzo wiem co tutaj jeszcze wyciąć. (Parę żywopłotów jeszcze zostało ale na razie silnie bronione :mrgreen: )
Forum jest ekstra. Najważniejsze, że nie ma żadnych wyskakujących i obciążających reklam. Zasługa wspólnej pracy użytkowników.

Pozdrawiam wszystkich pasjonatów, to rzeczywiście wciąga coraz bardziej.

Grzegorz

PostNapisane: czwartek, 19 lipca 2012, 17:56 
nowicjusz
nowicjusz

Witam serdecznie
Forum czytam od dawna, ale dzisiaj się tu zarejestrowałem i chciałbym się przywitać. Mam na imię Mariusz. Moja przygoda rozpoczęła się przed około 15 laty kiedy biegałem i obcinałem wszystkie możliwe krzaki nieznanych odmian winorośli wszelkiej maści u rodziny i znajomych, potem sadziłem co się dało i jak się dało do ogrodu. Teraz udało mi się uzbierać coś ponad 90 odmian deserowych (kilka jest tam ogólnoużytkowych ale szykują się do wycięcia) i 2 odmiany NN przerobowych (nie zamierzenie - coś przerobowe mi nie pasują) i kilkanaście zamówionych na jesień - czyli już prawie moje. Większość odmian posiadam po jednej sztuce, a po dwie sztuki odmian zasłużonych w owocowaniu. W sumie teraz to już mam dwa ogrody winoroślowe: pierwszy w rodzinnym domu w Nowogrodźcu, a teraz drugi we Wrocławiu przydomowy kilkanaście odmian - to już choroba, ale nie potrafię się bez tego obejść. Jest też mały sad na 80 drzewek i między nimi hodowla psów.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich z tym szaleństwem w krwi.
Mariusz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 254 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1