Teraz jest sobota, 3 stycznia 2026, 07:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Powitanie
PostNapisane: czwartek, 15 listopada 2012, 15:05 
Ekspert
Ekspert

Nikt nie reaguje na powitalne post nowych miłośników winorośli, to może ja. Witam na forum. Miło widzieć, jak grono "zakręconych" się powiększa.

PostNapisane: czwartek, 15 listopada 2012, 17:53 
Ekspert
Ekspert

Fajnie, że w narodzie miłość do winorośli wzrasta :)
Miło widzieć kolejnych zapaleńców.

PostNapisane: środa, 17 kwietnia 2013, 18:56 
mistrz
mistrz

To jeszcze tu napiszę...

Witam wszystkich miłośników wina i winorośli :) Na razie nie mam się czym pochwalić bo posiadam tylko sadzonki w doniczkach i sztobry, ale to się wkrótce zmieni.

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 10:41 
nowicjusz
nowicjusz

Witam serdecznie. Mam na imię Rafał i jestem z Kielc. Na forum trafiłem po kontakcie użytkowników w sprawie opryskiwaczy w technologii ULV. Spokojnie, nie zamierzam tu spamować i reklamować swoich produktów :D . Chciałem jedynie publicznie, jak to na forum :wink: , odpowiedzieć na kilka pytań. Także jestem do Waszej dyspozycji.

Dodatkowo, za moim rodzinnym domem od wielu lat rośnie winorośl i zawsze mnie korciło by jakoś to spożytkować. Widzę, że znajdę tu informacje jak rozdzielić "rośl" od "wino" :lolno:

pozdrawiam

Rafał

PostNapisane: niedziela, 30 czerwca 2013, 20:27 
nowicjusz
nowicjusz

Dzień dobry, a właściwie dobry wieczór. Mam na imię Dawid i od tegorocznej wiosny jestem posiadaczem winorośli New York Muscat(z Biedronki-pewnie zaraz mnie zlinczujecie)-posiada dwa ładne pędy, ale jak dla mnie są małe. Posiadam dwie działeczki(1. to warzywnik, 2. działeczka rekreacyjna z drzewami i krzewami owocowymi(na niej rośnie moja winorośl)), tzn. to jest wszystko mojej mamy(w tamtym roku otrzymała darowiznę od dziadków), a właściwie póki babcia żyje to wszystko traktowane jest jako jej własność. Przepraszam za małe poplątanie. Oraz od tego roku wykonuję większość prac związanych z pielęgnacją obu działeczek(od tego roku dlatego, że ponad dwa miesiące temu zmarł mój jedyny dziadek i cała odpowiedzialność spadła na mnie). Dodatkowo jestem studentem ogrodnictwa, co prawda drugiego roku, ale to już po wakacjach, to niestety nie miałem jeszcze przedmiotów związanych z uprawą krzewów i drzew owocowych, dlatego proszę o wszelką pomoc związaną z uprawą tych jakże szlachetnych krzewów.

Pozdrawiam

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 12:05 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich wielbicieli dobrego trunku z winogrona:) Przyznam się szczerze że już dawno się przyglądam temu forum i widze ze naprawde dbacie tutaj o siebie,dlatego pragne się przyłączyć do Waszej ekipy i korzystać z Waszych rad.Tak troche moze od oczątku mieszkam blisko Wolsztyna -Wielkopolska mam50 lat mały domek i troche ziemi 5arów,parokrotnie miałem już winogrona ale to nie były dobre odmiany przez co się zniechęciłem i powiedziałem sobie dość.Po ostatnim winogronie zostały mi tylko wspomnienia, kazde z gron było wielkie w granicach 1,5 kg a był to Skarb Panoni .W trzecim roku roku miałem pierwszy i ostatni zbiór tego gatunku ,zimą tego samego roku Skarb mi wymarzł kompletnie nawet z korzenia nie wypuścił a nie wiedziałem ze ta odmiana jest wrazliwa na wielki mróż i tak nastąpił mój koniec z uprawą winorośli.Teraz po parunastu latach chciałbym zrobić to inaczej i na działce posadzić na początek jeden lub dwa szpalery sadzonek i zrobić to jak fachowiec.Dlatego obrałem Wasze forum z myślą o Waszej pomocy.Pozdrawiam :lol: :oops:

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 18:45 
Ekspert
Ekspert

Na forum znajdziesz pomoc .Niestety, nikt Cie nie wyręczy przy machaniu łopata w czasie okrywania,plewienia [ chyba że masz młodych,silnych w domu czy okolicy].ps dokup działki, 5 arów to na szkolenie

PostNapisane: niedziela, 1 września 2013, 12:30 
mistrz
mistrz

Chociaż pewnie trudno w to uwierzyć do tej pory nie wiedziałem , że jest tutaj taki (dobry) zwyczaj przedstawiania się nowych forumowiczów Jest mi wstyd ale nie trafiłem do dnia wczorajszego na taką informację.Więc pragnę nadrobić zaleglości ; mam na imię Jarek , mieszkam na północny wschód od Łodzi . Ten "północny wschód zabrzmiał dość strasznie ale przestudiowałem co tylko się dało odnośnie mojego klimatu i odkryłem z niemałym zadowoleniem że jest on duuużo lepszy niż na południowym zachodzie ode mnie. Potwierdziły się moje i nie tylko moje wieloletnie obserwacje- w Łodzi zawsze więcej deszczu zawsze zimniej i bardziej wieje niż u mnie . Oczywiście z wyłączeniem centrum miasta. Nie mieszkam w tropikach ale jeśli od wielu lat w Łodzi i okolicach są winnice to dlaczego by nie u mnie ?Właśnie wykarczowałem część starego sadu jabłoniowego dzięki czemu mam zaciszny kawałek pola do zagospodarowania. Jest ono na lekkim wyniesieniu terenu na płd-zach. stoku (2%ha ha ha ). Nie aspiruję do jakiejś wielkiej towarowej winnicy . Raczej myślę o winniczce deserowej jako dodatkowym żródłe przyjemności i może dochodu. Pomysł ten powstał zimą 2012 i od tego czasu rośnie już 90 krzewów w celach doświadczalnychi (i oczywiście winoprodukcyjnych).Winogrodnictwo wciąga tak że nie można przestać. Przepraszam za tak długi post i jeszcze raz przepraszam za nietakt . Proszę nie traktować mnie jak gbura bo zapewniam że tak nie jest.

-- niedziela, 1 września 2013, 12:30 --

Wczoraj dokupiłem jeszcze 10 szt w winnicaoz więc mam już równą setkę :)

PostNapisane: poniedziałek, 2 września 2013, 08:42 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich !
Już od dłuższego czasu przeglądam to forum i w końcu zdecydowałem się na uprawę winorośli, co prawda tylko kilka krzaków deserowych w dodatku w ROD, ale kto wie co będzie dalej bo to bardzo wciągające jest. Na początek mam posadzone zeszłej jesieni: Arkadia, Iza Zaliwska, Podarok Zaporoża, Jupiter, Moskiewski czarny, Timur oraz z własnego ukorzeniania dwa krzaki NN (prawdopodobnie Bianka). Sadzonki przez ten rok nie wyrosły zbyt imponująco (około 1 metr) ale myślę, że dam radę i w następnych latach będzie lepiej. Mam na imię Mariusz a moja lokalizacja to Włocławek.

PostNapisane: środa, 2 października 2013, 02:24 
Ekspert
Ekspert

Witam was serdecznie.
Czego życzę,wiosny bez ogrodników w pierwszym
roku(przymrozków)bo to na syn początku może popsuć zapał.
Jeśli któryś z kolegów potrzebował by aurora z chęcią oddam sztobry.
Oczywiście jako ze mówi użytkownicy forum.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2013, 14:52 
Kiper
Kiper

Witam serdecznie wszystkich winogrodników i forumowiczów.
Od paru lat jestem biernym widzem i ''czytaczem'' tego forum. Nadszedł chyba już czas, żeby się ujawnić.
Mam na imię Joanna. Mieszkam 30 km na południe od Warszawy. Jestem ''uzależniona'' od 5 lat. W swojej kolekcji posiadam
50 odmian deserowych. Uff...To chyba na razie tyle. Pozdrawiam wszystkich.

PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2013, 15:19 
mistrz
mistrz

Witaj w "klubie" :)

PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2013, 15:47 
Ekspert
Ekspert

ajka napisał(a):
Witam (...) Mam na imię Joanna. (...) Jestem ''uzależniona'' od 5 lat.

Witamy Cię Joanno! Możesz liczyć na nasze wsparcie. :)

Tak mi się jakoś to dziwnie skojarzyło :mrgreen:

PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2013, 16:46 
Ekspert
Ekspert

ajka napisał(a):
Jestem ''uzależniona'' od 5 lat.
Witamy!
Uzależnienia tego nie trzeba leczyć. Nie konsultować się z lekarzem ani z farmaceutą. Winorośl tak ma.
Nałóg ten jest tańszy niż nikotyna i o wiele zdrowszy :roll:

PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2013, 17:06 
Kiper
Kiper

Dzięki chłopaki.
Właśnie na to liczyłam (na wsparcie grupy :mrgreen: ). Razem zawsze łatwiej przetrwać trudny okres wiosennego ''delirium'' (przymrozki) oraz jesienną depresję, że to już koniec uczty.(i na pocieszenie trzeba zamówić coś nowego) :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1