Teraz jest środa, 21 stycznia 2026, 02:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2024, 12:48 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich Forumowiczów.
Mam na imię Marek. Forum zacząłem przeglądać od ub. roku. Moje doświadczenie z uprawą winorośli jest na etapie bardzo początkującego amatora. Pierwsze moje winorośla to ubiegłoroczne wiosenne nasadzenia (sadzonki doniczkowe): Iza Zaliwska(x3), Zilga, Muscat Bleu, Suwile, i Swenson Red. Oprócz Izy, pozostałe okazały się lichymi sadzonkami, ale wtedy jeszcze wszystko wydawały mi się ok. Jesienią wpadłem na „szatański” pomysł dokupienia kolejnych deserówek. Rodzina dosłownie pukała się w głowę … zwariowałem. Wtedy to mój niewielki zbiór powiększył się o kolejne pozycje: Schuyler, Piesnia, Nero, Wiktoria, Arocznyj, Typ Hadżibeja, Kubań, Dostojnyj. Z dostępnych „Wiosna 2024” zamówiłem też kolejne deserówki: Gałachad, Elegant Swierchrannij, Bożyj Dar, Nowy Wostorg Krasnyj, Nowyj Podarok Zaporożu, Timur Różowy, Gałbiena Nou, Wostorg Muskatnyj, Wostrog Idealnyj, Jubilej HD, Garold, Kiszmisz Aksajski, Cerkiewne Dzwony, Bruno, Liepajas Dzintars. Nie mogę jednak zapomnieć o tym co skierowało moje zainteresowania w kierunku winorośli. W ubiegłym roku postanowiłem spróbować swoich sił z „winem owocowym” w raczej niedużych ilościach od 5 do15l – truskawka, wiśnia, śliwka węgierka i ostatni mix mirabelka-sok gruszkowy-truskawka-dzika róża. Wszystko jeszcze dojrzewa w szkle. W tym roku na wiosnę planuję posadzić Solarisa (x15). Moja miejscówka pomieści max. 130 winorośli (to są moje szacunki, ale jak o tym powiedzieć żonie? Jest pewna że skończy się na ok. 40). Plan początkowo był taki – winorośle dwóch odmian przerobowych po 10 szt. Ale…wraz z lekturą plany ulegały modyfikacji i na razie królują deserówki. Zobaczymy jak sobie poradzę z tym co już mam i z tym co jest zamówione. Nie ukrywam, ze liczę na waszą pomoc w trakcie tej „przygody”.

Pozdrawiam
Marek

PostNapisane: wtorek, 5 marca 2024, 13:18 
Ekspert
Ekspert

Cześć Marek,

Ilość deserówek duża, nie przesadzaj z ilością bo później nie ma kto tego jeść i trzeba rozdawać.

Wina owocowe - także świetny plan i wręcz niezbędny wstęp przed winami gronowymi...

Solaris - także świetny krok.

Świetny początek i dobrze pomyślane, powodzenia!

Ps. Żona zmięknie, jak spróbuje wina z Solarisa :-) A teraz jej tłumacz, że to dla sportu i zdrowia :D

PostNapisane: sobota, 9 marca 2024, 05:35 
Kiper
Kiper

Witam wszystkich.
Przyznam że zachęciło mnie do rejestracji spotkanie które odbędzie się w Leżajsku, raczej się nie pojawię ale fajnie że coś w okolicy się dzieje. Chyba że znajdą się osoby które zechcą się podzielić wiedzą z nowicjuszem to z chęcią zajrzę.
Od 20 lat prowadzę gospodarstwo rolne, uprawiałem kiedyś truskawki ale po załamaniu rynku i zdrowia zostały tylko uprawy które można zmechanizować.
Od kilku lat robię różne wina owocowe, a ostatniej jesieni nastawiłem pierwsze wino z Bianki bez wody i z niewielką ilością cukru. Efekty są całkiem przyjemne w smaku więc idąc za ciosem postanowiłem posadzić około 100 może 125 krzewów winorośli.
Będzie to 50 solarisa, 25 Regenta i pewnie jeszcze 2 odmiany w wyborze których mam nadzieję mi pomożecie. Będę czytał forum, wybieram się też do Jasła po literaturę i zamówić sadzonki.
Gdyby ktoś chciał porozmawiać i udzielić jakichś rad nowicjuszowi to zapraszam na priv,

PostNapisane: sobota, 9 marca 2024, 09:33 
Ekspert
Ekspert

mazmaciek napisał(a):
Przyznam że zachęciło mnie do rejestracji spotkanie które odbędzie się w Leżajsku, raczej się nie pojawię ale fajnie że coś w okolicy się dzieje

A dlaczego masz się nie przyjechać? Masz blisko. Koledzy, którzy będą (są też osoby z Twojego rejonu) chętnie się podzielą informacjami, a i popróbujesz win z różnych odmian wyprodukowanych przez forumowiczów.

PostNapisane: sobota, 9 marca 2024, 10:18 
Kiper
Kiper

to może i zadzwonię do organizatora czy są jeszcze miejsca

PostNapisane: sobota, 9 marca 2024, 10:50 
Ekspert
Ekspert

Miejsca zawsze są tym bardziej, że pewnie noclegu nie będziesz potrzebował.

PostNapisane: sobota, 9 marca 2024, 12:09 
Kiper
Kiper

porozmawiałem z Panem Dariuszem i pewnie będę tylko żona pewnie zaniemówi na jakiś czas, mieliśmy jechać na koncert

PostNapisane: sobota, 9 marca 2024, 14:14 
mistrz
mistrz

mazmaciek napisał(a):
porozmawiałem z Panem Dariuszem i pewnie będę tylko żona pewnie zaniemówi na jakiś czas, mieliśmy jechać na koncert

Bierzesz Żonę ze sobą na imprezę i odzyskuje głos:)

PostNapisane: sobota, 9 marca 2024, 15:29 
Kiper
Kiper

Chyba pojedzie na koncerta z koleżankami

Strefa czasowa: UTC + 1