Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 07:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2018, 11:12 
Kiper
Kiper

Jak co roku organizuje majowke u mnie w Maciejowicach.
Odbedzie sie ona w tym roku troche pózniej bo 26 maja. W zeszlym roku bylo troche chlodno wiec moze teraz sie uda.
Zapraszam stalych bywalcow i oczywiscie nowych tez milo bedzie powitac. Niestety ze wzgledow lokalowych ilość miejsc ograniczona. Dlatego proponuje pytac i zglaszac chęć uczestnictwa do max 10 maja.
W programie oczywiscie konkurs naszych trunkow. W tym roku planowany jest konkurs na zasadach skroconych, karty beda mialy mniej punktow. O samej punktacji to moze wypowie sie MarcinJ lub kolega Budzik bo to ich propozycje. Chodzi generalnie o to by konkurs trwal krocej i bylo wiecej czasu na dyskusje i inne. Mile widziane inne swojskie wyroby. Spotkanie planowane jest od godz 10 - 11 do zmroku.
Acha. Puścili do mnie linie autobusowa nr 270 z przystankiem koncowym w okolicach ul. Dobrego Pasterza, ronda Polsatu.
Tak wiec dobra wiadomosc dla niektorych. Rozklad jazdy sie dowiem. W sobote tylko pare kursow. Wieczorem odjazd do Krakowa 17,46 i 20,25.

PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2018, 22:46 
mistrz
mistrz

Super :thumbup: Wstępnie się zapowiadam :P

PostNapisane: sobota, 14 kwietnia 2018, 05:45 
Kiper
Kiper

Cebulka napisał(a):
Super :thumbup: Wstępnie się zapowiadam :P

Nawet przez mysl mi nie przeszlo, ze może Cie nie byc. :)

PostNapisane: sobota, 14 kwietnia 2018, 18:35 
Ekspert
Ekspert

Oczywiście i ja będę obowiązkowo. Będzie też wino do oceny. Pogoda jest już zamawiana.

PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2018, 15:51 
nowicjusz
nowicjusz

Również zgłaszam swój udział (razem z małżonką).
Mimo chłodu w zeszłym roku atmosfera była gorąca.
Szczerze , to już nie mogłem się doczekać , kiedy Jurek ogłosi termin majówki 2018.

PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2018, 18:03 
Ekspert
Ekspert

Do trzech razy sztuka, może w tym roku dojadę, chciałabym :angel:

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2018, 17:46 
Kiper
Kiper

Dobrze by bylo gdybym do max 10 maja znal ilosc uczestnikow bo chcę zamowic Catering.
Prosze tu ,na PW, lub tel. zglaszac powazne zamiary uczestnictwa.

PostNapisane: środa, 2 maja 2018, 16:50 
Kiper
Kiper

Odnośnie oceny win - ubiegłoroczny sposób oceny win (skala 100 punktów) był moim zdaniem przerostem formy nad treścią i zajął za dużo cennego czasu.
Moja propozycja na tegoroczny konkurs to albo skala 20 punktowa albo nawet jeszcze prościej - ogólna ocena wina (pojedyncza punktacja) w skali do 100 punktów, zachowując odniesienie jakościowe do klasycznej skali 100 punktowej.

PostNapisane: środa, 2 maja 2018, 19:42 
Ekspert
Ekspert

Myślę Tomku że tak, ocena wina prosta i podstawowa. Jest to spotkanie koleżeńskie, integracyjne, nie ma nagród,
więc i parcia na puchar nie będzie. Tym bardziej, że jesteśmy amatorami i potrzeba nam tylko sprawdzenia siebie.

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2018, 10:56 
mistrz
mistrz

Hej, jest sprawa.

Przypadkiem się dowiedziałam że nie udało się załatwić cateringu i że Gospodarze planują zaharować się na śmierć sami przygotowując jedzenie na tyle (ile?) osób :crazy:

Mam nadzieję że ci co planują przyjazd też uważają że nie można tego tak zostawić?

Dam znać po rozmowie z Jurkiem, jakie widzimy opcje :)

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:32 
Ekspert
Ekspert

Fakt, taka jest prawda, organizując spotkanie w domu prywatnym, niesie z sobą wiele pracy w przygotowania i logistykę.
Aby nie utracić miłej okoliczności spotkania się w przyszłym roku, proponuję wynajęcie lokalu. Myślę że z dużym wyprzedzeniem, da się załatwić w dobrej cenie.

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37 
Ekspert
Ekspert

Mówiłam Jurkowi, że nie wiem czy dam radę przyjechać ( bo chodziło właśnie o tą ilość osób do cateringu)
i jakby co to po prostu przyjadę ze swoja wałówką. To się ze mnie śmiał.
Okazuje się, że to tak właśnie będzie.

Jakby każdy z jakimś jedzeniem przyjechał?

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2018, 12:40 
Kiper
Kiper

To może zróbmy ognisko i pieczenie kiełbasy? Produkty sobie każdy sam przywiezie.

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2018, 19:05 
mistrz
mistrz

Rozmawialam z szanownym Gospodarzem i o ile myślałam że mam dar przekonywania, to tym razem poległam :shock: Udało mi się tylko tyle ugrać że może w przyszłym roku będziemy te kwestie jakoś inaczej rozwiązywać.

W planie są kurczaki, ziemniaki, surówki a potem kielbaski na grilla.

Pierwszy apel - niech mi ktoś pomoże przekonać Jurka, że ziemniaki mogą obrać zbiorowo pierwsi przyjezdni, niech tego nie robi gospodyni. Przed degustacjami będziemy to nawet może równo wyjdzie-a jak nie to przecież dla siebie obieramy ;)

Drugi apel - surówki do obiadu i sałatki do grilla. Jurek robi z kapusty pekińskiej, ja robię z młodej białej i teraz pytanie czy są jacyś ochotnicy żeby jakąś swoją zrobić i przywieźć dla urozmaicenia. Taką do obiadu lub taką później do kiełbasek. Proszę o deklaracje tu, żebyśmy wiedzieli na czym stoimy. Ilość -spora micha :) Będzie około 25osob. Należy zachować paragon za składniki, rozliczymy razem z resztą zakupów żywieniowych.

Trzeci apel - może znajdzie się jakaś silna męska ręka która by pomogła Jurkowi rozstawić stoły, grilla, plandeki powiesić i co tam jeszcze potrzeba. Ktoś kto w miarę blisko mieszka bo podejrzewam że Jurek będzie chciał to mieć zrobione wcześniej niż w sobotę rano. Ale to już do odrębnego ustalenia z Gospodarzem.

Poza tym każde inne jedzenie mile widziane :D Ciasto może jakieś się przyda, ja przywiozę oczywiście chleby, nie wiem czy coś tam jeszcze z mojego jedzenia z zeszłego roku było zapamiętane i ktoś zamawia? :lol:

I już się cieszę na te WSPANIAŁE wina :Yahoo!:

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2018, 20:37 
Kiper
Kiper

Widzę, że Ewa robi rewolucję.
Odpowiem po koleji.
Mimo usilnych starań nie udało sie załatwic cateringu, termin kolizyjny z komuniami i trzeba bylo robic rezerwacje juz w styczniu. Bez sensu.
Mirku mozna i lokal wynajac tylko czy to będzie to samo?
Wydaje mi sie, ze przyjemniej jest pogawędzić w ogrodzie a jeszcze lepiej chocby kolo nawet malej winnicy. U mnie jest specyficzny mikroklimat, tak mi sie wydaje. Zacisznie, dookola drzewa, las, staw mozna pospacerowac i pogawedzic w grupach. Cisza, spokoj i do domu nie tak daleko. :)
No ale jak chcecie na przyszly rok lokal to nie ma sprawy.
Teraz temat kazdy przywozi swoja walowke. To już bylo. Nie sprawdzilo sie. Ktos przywiozl kiszke, ktos kielbase, inny surowego kotleta prosto ze sklepu a inny warzywa na grila. Zament i szok. Kielbaski z grila dla tylu osob tez odpadaja, gril za maly. Na 10 osob by wystarczyl.
Dlatego planowany jest zakup kurczakow z rozna. Do tego ziemniaczki ugotowane i salaty. Na wieczor kielbaski z ogniska. Drewna jest do oporu.
Pomysl Ewy z obieraniem ziemniakow świetny. Zaraz sobie czlowiek przypomni wyjazdy pod namiot. Jak będą chętni to z nozykami, kazdy ma swoj ulubiony do ziemniakow. Jak nie to dostanie jaki popadnie. Z salatkami to juz naprawde super spraw. Jak będą poważni chetni to prosze pisac ale już, nie w ostatniej chwili. Jak nie to też damy radę.
Przy stolach itd nie potrzeba pomocy. Dam radę sam.
Mirka pewnie znowu poprosimy o kamuflaz butelek z winem, chyba, ze nie przewidziano tego.
Tak, ze spokojnie, wszystko będzie dobrze i pogodę też zamówiłem. ;)

-- poniedziałek, 14 maja 2018, 21:37 --

jokaer napisał(a):
Mówiłam Jurkowi, że nie wiem czy dam radę przyjechać ( bo chodziło właśnie o tą ilość osób do cateringu)
i jakby co to po prostu przyjadę ze swoja wałówką. To się ze mnie śmiał.
Okazuje się, że to tak właśnie będzie.

Jakby każdy z jakimś jedzeniem przyjechał?

Jolu. Jak by byl catering to nie bylo by problemu z iloscia. Zamawia sie tyle ile trzeba i juz. Problem byl z terminem.
Jesteś już policzona wiec nie ma mowy o odmowie. :)
Teraz patrze na pogode na interii. 22stopnie i zero opadow.
Tak trzymac.

Acha. Jesli chodzi o wypieki (ciasta) to oczywiscie mile widziana wlasna produkcja. Mozemy tez podjechac (2km) do piekarni cukierni i cos tam kupic.
Kto chce odzyskac kase za zakupy da mi karteczke z wysokoscia wydatkow, ja to podlicze, oglosze po ile bedzie zrzutka i o ile nie bedzie duzego liczenia przekaze kase zainteresowanym od razu lub na spokojnie powysylam na konta. Jak sa jakies uwagi to prosze pisac.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 14 maja 2018, 20:48 przez yureq, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1