Podaję wobec tego wyniki ogłoszone przez jury po zliczeniu wszystkich ocen. Byłoby dobrze, gdyby ktoś uzupełnił z jakiej odmiany były wina.
Wina białe :
1-e miejsce wino Nr 2- mój opis- zapach delikatny, zrównoważony, smak owocowy, kwaskowaty, orzeżwiający/ Hibernal- JASD=Jasiek/ / 80- 89/
2- e miejsce wino Nr 5- mój opis- zapach i smak bardzo delikatny, jednak zabrakło mi w nim czegoś charakterystycznego / 70- 79/
3- e miejsce wino Nr 4- mój opis- zapach bardzo delikatny, kwiatowy, w smaku zrównoważone, orzeżwiające / to była Jutrzenka/ / 90-94/
To wino wedle mojej oceny było najlepsze z białych i dostało ode mnie najwyższą notę. I tu mała uwaga, mianowicie, musi być podawane dobrze schłodzone, bo koledzy mówili, że później kiedy postało już trochę na stole, smak zmienił się na niekorzyść.
Uwagi odnośnie reszty białych win:
Nr 1- kwasy zrównoważone, ale wyczuwalne, ciekawy posmak gdzieś w tle muszkatu?, niestety zapach mi nie leżał, zbyt intensywny zapach ziemi / 80-89/ Nr 9- zapach ledwo wyczuwalny, później pojawia się nuta owocowa, brak równowagi, w smaku za kwaśne za płytkie / 70-79/ Nr 7- zapach zbyt alkoholowy, w smaku dla mnie niepijalne / 50-59/ Nr 11- zapach i smak wina nieskończonego, niezbyt miły, wino jeszcze pracujące bo z bąbelkami / musujące nie było to na pewno/ / 60-69/ Nr 6 - wino różowe, zapach delikatny, smak kwaskowaty nawet za bardzo, orzeźwiające, generalnie smak raczej płaski, "wino stołowe" /70-79/
Wina czerwone:
1- e miejsce wino Nr 16- mój opis- kolor ładny ciemny, ładnie się przelewające, zapach słodki toffi, smak prosty, czysty, czuć taniny, które długo zostają na języku / wino Roberta- Roesler/ / 80-89/
2- e miejsce wino Nr 15 - mój opis- b.klarowne, ładnie przelewające się, zapach delikatny trochę zbyt idący w kierunku zapachu alkoholu, w smaku trochę płaskie, zostawia na języku goryczkę / Robert- Dunaj/ / 70- 79/
3-e miejsce wino Nr 17- mój opis- b.klarowne, b.ładnie przelewające się, zapach trochę neutralny, smak łagodny, taniny zrównoważone, delikatny dym, trochę brak pazura / wino Janka= Wein z Regenta/ / 80- 89/
Uwagi odnośnie win pozostałych:
Nr 8- zapach malin, jeżyn, leśnych owoców, w smaku niestety fatalne, taniny zabiły wszystko / 50-59/ Nr 10 - wino w stanie półproduktu i to dość dobrego, niesklarowane, kolor b.silnie buraczkowy, zapach zbyt alkoholowy, silnie czuć taniny/ 70-79/ Nr 12- zapach słodki, w smaku dym / Roesler/ / 70-79/ Nr 5- wino różowe, ciemny róż, bardzo klarowne, zapach delikatnie owocowy, smak orzeżwiające, tanin prawie brak / 80-89/ Nr 14- ciemne, esencjonalne, ładnie się przelewające, w smaku dym, taniny i kwiaty, zapach trochę zbyt alkoholowy /80-89/ Nr 11- zapach b.delikatny, w smaku b.łagodne, zrównoważone, dobre / 80-89/ Nr 20- kolor truskawki, zapach owocowy, smak b.słaby / 60-69/ Nr 13- zapach delikatny, w smaku dym taniny, kwasy zrównoważone, zostaje na języku goryczka / 80-89/
Oczywiście podkreślam, to mój smak zadecydował, że zapisałam sobie takie, a nie inne uwagi. Win czerwonych było sporo, i degustacja była b.szybka. Podałam również swoją punktację, bo ktoś po przeczytaniu samych uwag mógłby odnieść mylne wrażenie czegoś złego, tymczasem wina były dobre.
Ostatnio edytowano niedziela, 3 czerwca 2018, 06:00 przez jokaer, łącznie edytowano 2 razy
|