Teraz jest czwartek, 18 grudnia 2025, 14:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 12 lipca 2011, 09:29 
Kiper
Kiper

Zapowiada mi się kilka dni urlopu w okolicach Sulęcina i chciałbym wykorzystać okazję do małej enoturystyki. Tak wiem, wystarczy wpisać w google hasło "winnice lubuskie" i sporo informacji się znajdzie, już je przetrawiłem. Chciałbym jednak prosić o radę, taką wynikającą z Waszej praktyki, które z winnic tego regionu warto odwiedzić.

Pozdrawiam

PostNapisane: czwartek, 14 lipca 2011, 09:10 
Kiper
Kiper

Czy brak wskazówek oznacz, że nie warto zaglądać do winnic ? Bo nie wierzę aby ich nikt nie odwiedził.

PostNapisane: piątek, 15 lipca 2011, 07:26 
Kiper
Kiper

oryks napisał(a):
Czy brak wskazówek oznacz, że nie warto zaglądać do winnic ? Bo nie wierzę aby ich nikt nie odwiedził.

To nie tak.
Widzisz, winiarstwo odradza się w coraz większym tempie a w raz z nim (mam nadzieję) turystyka winiarska w wielu formach.
Abyś ty był zadowolony musisz określić po co chcesz tam (winnice, winiarze, piwnice) zaglądać.

I tak:

- winnica --> może być 'urządzona' typowo pod turystykę gdzie duże oczekiwania są ze strony wizualno estetycznej. Przyjeżdżasz, wchłaniasz to co widzisz dookoła itp. Potem reszta.
Tu z tym to raczej jest kiepsko. Może kiedyś. Na razie winiarze borykają się z podstawowymi problemami (wyprowadzenie winnicy, poszerzanie areału, zakup sprzętu do winiarni itp) Potem na samym końcu przyjdzie czas na zaprojektowanie i urządzenie otoczenia (o ile będzie taka świadomość).
- winiarz --> wiadomo, wiedza itp.
- piwnica, wino --> interesuje cię produkt finalny (zapasy podręczne lub na sprzedaż)

PostNapisane: piątek, 15 lipca 2011, 08:06 
Kiper
Kiper

Z Sulęcina do rejonów bardziej "winnicznych" masz jakieś 70-80 km, więc na pewno bedziesz musiał trochę podjechać.
Ja bym zasugerował rejon koło samej Zielonej Góry, i tutaj pewnie winnicę Krojcigów w Górczykowie; bardzo sympatyczni gospodarze są w winnicy Miłosz w Łazie; może pan Kuleba ze Świdnicy, bo ma ciekawą kolekcję i sporo wie na tematy winorośli, zwłaszcza w lokalnej perspektywie (nie wiem tylko jak bywa u siebie, kiedyś bardzo długo nie moglem się z nim skomunikować, bo wyjeżdżał).
Pozdrawiam

PostNapisane: piątek, 15 lipca 2011, 08:45 
Kiper
Kiper

Nie da się ukryć , że ostatnio mało mnie widać na forum ale jak by nie było to nowy tu nie jestem. Mniej więcej z tematem odradzania się winiarstwa jestem na bieżąco czyli wielkich atrakcji turystycznych w naszych winnicach nie oczekuję. Więc co mnie, może interesować w winnicy ? No chyba to co każdego z Was, wszystko od winorośli po piwnice (włącznie z jej zawartością) z właścicielem na czele. Od kuchni właśnie, najmniej jest mi potrzebna taka "winnica urządzona typowo pod turystykę", wystarczy aby chętnie przyjmowali gości.

PostNapisane: piątek, 15 lipca 2011, 08:47 
Kiper
Kiper

gzeho,

dzięki za podpowiedź. Do Świdnicy to może już troszkę daleko ale okolice Zielonej G. to jak najbardziej.

PostNapisane: piątek, 15 lipca 2011, 09:10 
Kiper
Kiper

oryks napisał(a):
Do Świdnicy to może już troszkę daleko ale okolice Zielonej G. to jak najbardziej.
Nie ta Świdnica: http://maps.google.com/maps?f=q&hl=pl&g ... 0&t=m&z=12.
Zaraz obok masz skansen w Ochli z miniwinniczką i oryginalną wieżą winiarską.
gzeho napisał(a):
Ja bym zasugerował rejon koło samej Zielonej Góry, i tutaj pewnie winnicę Krojcigów w Górczykowie (...).
Oni raczej nie są nastawieni na turystów.

PostNapisane: piątek, 15 lipca 2011, 10:08 
Kiper
Kiper

PiotrSz napisał(a):
Nie ta Świdnica: Zaraz obok masz skansen w Ochli z miniwinniczką i oryginalną wieżą winiarską.

Dokładnie, a Ochla mi zupełnie z głowy wyleciała. Z ZG jakby co do Świdnicy i Ochli podmiejskim autobusem dojedziesz.

PiotrSz napisał(a):

To fakt, ale warto chociaż spróbować podzwonić, albo chociaz podjechać i zobaczyć, bo to jednak konkretna winnica, i wina swoje wytwarzają, co wciąż jednak jest u nas wyjątkiem.

PostNapisane: piątek, 15 lipca 2011, 12:10 
Kiper
Kiper

gzeho napisał(a):
PiotrSz napisał(a):

To fakt, ale warto chociaż spróbować podzwonić, albo chociaz podjechać i zobaczyć, bo to jednak konkretna winnica, i wina swoje wytwarzają, co wciąż jednak jest u nas wyjątkiem.
Właśnie tak zrobiłem jakieś 4 lata temu. Nie wiedziałem, jak to wygląda i pojechałem w nadziei, że coś zobaczę. Zobaczyć się nie da, bo teren ogromny otoczony betonowym murem. Zadzwonić się nie da, bo dzwonka nie ma, a brama daleko od zabudowań. Na szczęście ktoś mnie zauważył i okazał się tak miły, że oprowadził po winnicy (pozdrownienia dla pani Magdy :-)) a nawet załapałem się na małą degustację (co mnie ostatecznie przekonało do polskich win :-)). Jednak widać, że oni są raczej nastawieni na produkcję o organizację imprez dla firm a nie enoturystykę w stylu agro.
Przy okazji pobytu w Sulęcinie warto zwiedzić Paradyż - obok klasztoru jest ogród, w którym również założono małą winniczkę. Ciekawe, jak się trzyma.

PostNapisane: piątek, 15 lipca 2011, 13:53 
Kiper
Kiper

PiotrSz napisał(a):
Właśnie tak zrobiłem jakieś 4 lata temu...

No ja nie myślałem, zeby samemu tam chodzić, bo fakycznie nie ma jak, chyba że przez ostatnie 3 lata się zmieniło. Ja po prostu po którejś tam próbie się dodzwoniłem i jakoś się umówiłem, niestety bez degustacji :(

PostNapisane: piątek, 15 lipca 2011, 21:00 
przedszkolak
przedszkolak

Wyważacie otwarte drzwi...

http://www.winiarze.zgora.pl/index.php? ... &Itemid=59

PostNapisane: piątek, 15 lipca 2011, 21:05 
Kiper
Kiper

PrzemusK napisał(a):
oryks napisał(a):
Tak wiem, wystarczy wpisać w google hasło "winnice lubuskie" i sporo informacji się znajdzie, już je przetrawiłem. Chciałbym jednak prosić o radę, taką wynikającą z Waszej praktyki, które z winnic tego regionu warto odwiedzić.

PostNapisane: sobota, 16 lipca 2011, 11:54 
Ekspert
Ekspert

No i podsunęliście mi bardzo fajny pomysł na wakacje.
Zamiast do Sławy w połowie sierpnia, pojedziemy sobie parę kilometrów dalej w lubuskie i ulokujemy się w jakiejś agroturystyce z winniczką. Tylko o jakichś atrakcjach dla trzylatka muszę pomyśleć. :D

Może nawet jakąś fotorelację uda się zrobić. :)

PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2011, 08:55 
Kiper
Kiper

I po urlopie ...
Z wielkiego zwiedzania winnic niewiele wyszło, nawet w urlopie nie na wszystko starcza czasu. Odwiedziliśmy jedynie po drodze winnicę Equus w Mierzęcinie, tuż obok Pałacu. Było bardzo sympatycznie, Pan Łukasz poświecił nam sporo czasu a , że prowadzi coś w rodzaju hurtowni win z regionu to oczywiście (chociaż z powodu cen to może wcale nie takie oczywiste) były i zakupy.

PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2011, 09:28 
przedszkolak
przedszkolak

oryks napisał(a):
I po urlopie ...
Z wielkiego zwiedzania winnic niewiele wyszło, nawet w urlopie nie na wszystko starcza czasu. Odwiedziliśmy jedynie po drodze winnicę Equus w Mierzęcinie, tuż obok Pałacu. Było bardzo sympatycznie, Pan Łukasz poświecił nam sporo czasu a , że prowadzi coś w rodzaju hurtowni win z regionu to oczywiście (chociaż z powodu cen to może wcale nie takie oczywiste) były i zakupy.

Byłem w tej winnicy dwa lata temu i też mam bardzo miłe wspomnienia. Pan Łukasz wyczerpująco odpowiadał na wszelkie pytania dotyczące uprawy, dał wiele cennych rad, a na koniec poczęstował doskonałym winem.

Strefa czasowa: UTC + 1