Teraz jest czwartek, 5 lutego 2026, 10:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 3 listopada 2021, 23:50 
Kiper
Kiper

Już się cieszę na spotkanie z Wami:)
Grzesiu
moja plastikowa doniczka bez dziurek się popękała była więc będę łykał… ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2021, 11:20 
Kiper
Kiper

Otrzymałem wiadomości od osób, które obawiają się modnej choroby C19. W związku z tym uprzejmie proszę o zaopatrzenie się w odpowiedni maseczki i płyn dezynfekcyjny. Maseczki mogą się przydać w trakcie zwiedzania kościoła oraz winiarni.

PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2021, 18:13 
Ekspert
Ekspert

kt70 napisał(a):
Identyfikatory każdy może sobie jakieś zorganizować, kto uzna, że chce mieć identyfikator. Większość osób zna się jednak z innych spotkań i zlotów.

Niby tak ale pamięć jest zawodna. Proponuję jednak zaopatrzyć się w identyfikatory z nickiem- imieniem. Dla tych którzy nie będą mieli własnego przywiozę te, które zostały z ostatniego spotkania w Żarkach.

I jeszcze ważna sprawa. Ponieważ win zawsze jest sporo - choć tym razem powinno nam się udać zdegustować świadomie ;) wszystkie - proszę wina wyraźnie oznaczyć:
- od kogo
- odmiana/y
- poziom słodkości: wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie
- rocznik
Degustację zaczniemy z pewnością od wytrawnych/półwytrawnych białych/różowych, potem takie same czerwone, na koniec z jasnych powodów słodkie.
Mam nadzieję, że degustację tradycyjnie zgodzi się poprowadzić Robert :)

PostNapisane: wtorek, 9 listopada 2021, 08:13 
Kiper
Kiper

W porozumieniu z gospodynią hotelu i restauracji w okolicy Alwerni dokonałem dziś przydziału pokoi poszczególnym osobom w pensjonacie. Pewnie nie wszyscy będą zadowoleni. Kilka par małżeńskich będzie zakwaterowanych w pokojach wieloosobowych. Taki jest niestety układ pomieszczeń w pensjonacie (za mało jest tzw. "dwójek"). Osoby, które będą uczestniczyć w zlocie indywidualnie z konieczności będą też kwaterowane w pomieszczeniach kilkuosobowych. Za utrudnienia bardzo przepraszam. Ostateczna liczba uczestników zlotu: 39.
Przydałby się nam też jakiś sprzęt nagłaśniający dla komentatora, który poprowadzi degustację. Gospodyni pensjonatu niestety takiego nie posiada. Wystarczyłby jakiś mikrofonik i niewielki głośniczek. Podpisuję się też pod prośbą Miszy skierowaną do RobertaR, aby tradycyjnie już poprowadził degustację win w trakcie biesiady.

PostNapisane: niedziela, 14 listopada 2021, 13:22 
Ekspert
Ekspert

Dziękuję wszystkim udział w zlocie i miłą atmosferę. Było jak zwykle zajefajnie i pouczająco. Jak macie jakie foty to proszę o wstawianie.

PostNapisane: niedziela, 14 listopada 2021, 15:08 
Ekspert
Ekspert

I ja dziękuję wszystkim za spotkanie. Szczególnie Tosi, że zaszczyciła nas swoją obecnością.
Niestety, zdaje się, że nikt nic nie zapisywał bo jeszcze przed pierwszym rozlewem Mietek i Robert pojechali ratować winnicę Czak. To nieco zdezorganizowało początek degustacji.

Wina było dużo (nie za dużo) i wszystko zostało wypite bądź wylane (jeśli było coś ewidentnie zepsute).
Z dobrych win szczególnie zapamiętałem niesamowitego Seyvala zrobionego przez @beny. To było wino jakby nie z tej odmiany, takie było dobre. Dodatkowo Regent od Mietka rozłożył mnie na łopatki, świetny w ustach (w moim odczuciu bardzo zweigeltowski) i bardzo świeży.
Panonia Roberta pokazała się z jak najlepszej strony jeśli chodzi o czystość smaku i aromatu.

Co do moich konkluzji to kilka win z Cabernet Cantor (w tym jedno z profesjonalnej winnicy) skutecznie wyleczyło mnie z chęci posiadania tej odmiany.
Ponadto, bardzo zaskoczyło mnie to, że było kilka utlenionych bądź wręcz zepsutych Solarisów. Tego po tej odmianie się nie spodziewałem tym bardziej, że jedno z tych utlenionych win było robione od początku do końca zgodnie ze sztuką a winiarz nie wie dlaczego doszło do utlenienia.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję, to było super spotkanie.

PostNapisane: niedziela, 14 listopada 2021, 15:31 
Ekspert
Ekspert

Dla mnie też Panonia Roberta była winem wieczoru. Cieszy mnie to tym bardziej, że wiążę z tą odmianą pewne nadzieje.
Miło było poznać osobiście kilku użytkowników. Dziwi mnie jednocześnie fakt, że ciągle jest kilku starych forumowiczów z tych okolic, którzy do tej pory nie poczuli zlotowego zewu.

PostNapisane: niedziela, 14 listopada 2021, 15:56 
przedszkolak
przedszkolak

dziękujemy za przyjemność poznania uczestników zlotu, było nam bardzo miło.

co do win, bardzo zawiódł mnie solaris, spodziewałem się czegoś więcej po tej odmianie i gdyby nie niedziela to pewnie poszedłbym z łopatą ...... może do jutra mi przejdzie.

Seyvale były przyjemne do b. dobrych, panonia świetna co mnie też cieszy, bo mam te odmiany.

zapomnieli koledzy dodać o jutrzence która była nutą przewodnią w wielu winach... :D

Też przekonałem się że cantora nie posadzę, nie mój smak.

Były za to przyzwoite roeslery.

Natomiast nikt nie wspomniał o świetnie zrównoważonym w smaku i zapachu winie z nuta duriana, uzyskać tak niespotykany i egzotyczny efekt niewątpliwie nie było łatwo. :clap: :D

PostNapisane: niedziela, 14 listopada 2021, 16:29 
Ekspert
Ekspert

Dziękuję wszystkim którzy uczestniczyli w spotkaniu.
Było super, choć bez Romana czegoś mi brakuje.
Mam nadzieję że za jakiś czas kiedy Pannonii będzie więcej zrobimy na zlocie mikro konkurs win z tej odmiany.
Po raz kolejny też koledzy pokazali że jak się wie o co chodzi to z Regenta wychodzi bardzo dobre wino.
Dziękuję Grzegorzowi za zorganizowanie spotkania, i za możliwość
odwiedzenia klasztoru w Alwerni, oraz chwili na zwrócenie myśli ku pamięci dla naszych Kolegów którzy odeszli.

PostNapisane: niedziela, 14 listopada 2021, 18:23 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękujemy za możliwość wzięcia udziału w zlocie oraz za cenne wskazówki!
Milo nam było Was wszystkich poznać.
Jeszcze nigdy nie degustowałam tak wielu win za jednym razem. Niestety moje notatki są bardzo chaotyczne.
Z białych zwróciłam uwagę na Soleri plus fleurtai (fajny nos, w smaku lekka słodycz na początku i zrównoważona kwasowość).
Z czerwonych było sporo win godnych uwagi.
Napewno Panonia, Reosler i Regenty od Miszy.
Nie zapisałam, co serwował Piotr do obiadu, ale tez nam bardzo smakowało.

Pozdrawiamy,
Justyna & Martin

PostNapisane: niedziela, 14 listopada 2021, 19:01 
Ekspert
Ekspert

To była przyjemność i radość spotkać się w tak zacnym gronie.
Dziękujemy za jak zwykle wspaniałą organizację zlotu Grzegorzowi, ściskamy serdecznie Tosię z rodzinką, dobrze że byliście,
wszystkim dziękujemy za możliwość spotkania i zdegustowania przywiezionych trunków i innych produktów.
Zobaczyliśmy w odniesieniu poprzednich zlotów, jedną z lepszych winnic. Winnica "Libiąż", winiarnia, atmosfera, wina godne polecenia.
Klasztor i wspomnienie Romka to bardzo miły akcent. Ciekawostka z wulkanem, nie wiedziałem...
Wina wg mojej oceny na dobrym poziomie, jak Daniel, DW napisał było kilka "niewypałów", ale to w stosunku do wszystkich trunków niedobitki.
Generalnie wina były dobre, sądzę że poziom się podnosi, to cieszy :thumbup:
Trochę niestety pomarudzę. Nie wiem czy podzielacie moje zdanie, ale sądzę że pensjonatowi Gala powinniśmy powiedzieć "adios".
Napisze delikatnie, czystość tego miejsca, serwowane "skromne" posiłki, szybka akcja zakończenia imprezy i parę innych moich odczuć (o których nie napiszę) pozostawały wiele do życzenia. :sick:
Na szczęście chleby, sery i inne dobro przywiezione przez winiarzy ratowały żołądki przed przyrostem do kręgosłupa.
Nasz najlepszy organizator Grzegorz, kt70 snuje plany, kolejnego zlotu do którego już tęsknimy i na pewno się na niego piszemy :) :Yahoo!: :clap: :thumbup:
ps. Martin, do obiadu, niestety tylko dla nielicznych (na kolejny zlot przywiozę, jak dotrwa :P ) serwowane było cuve AD2020 Frankovka/Andre/Alibernet po 1/3.

pozdrawiam Castleman

Ostatnio edytowano niedziela, 14 listopada 2021, 19:57 przez castleman, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 14 listopada 2021, 19:48 
Ekspert
Ekspert

Jak zwykle wspaniała atmosfera. Dobrze Was było wszystkich zobaczyć.
Wielki żal, że bez Romka, chociaż jego rewelacyjna Kwasiura Romana była obecna.
Wielkie słowa uznania dla Tosi z rodziną.

Wina z roku na rok coraz lepsze.
Moją uwagę zwróciły (w mojej prywatnej skali od 0 do 5 było dużo piątek ale te zasłużyły na 6):
Roberta Roesler - ten pierwszy "niskotemperaturowy",
Mietka Regent - to niesamowite, co można zrobić z "byle odmianą".

Grzegorzowi chwała za organizację.
Już się pisze na następne spotkanie. Może wszesnowiosenne? Tylko błagam nie 5 marca bo znowu mnie ominie.

Acha. Przepraszam, że zapomniałem o smalcu. To się więcej nie powtórzy.

PostNapisane: niedziela, 14 listopada 2021, 20:55 
Kiper
Kiper

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w tym "pandemicznym" zlocie w okolicy Alwerni i Libiąża. Przy stole w pensjonacie przy szosie oświęcimskiej zasiadły 33 osoby. O jakości win nic nie mogę powiedzieć (wiecie dlaczego) - mam jednak nadzieję, że Kolega z Ursynowa, który sporządzał notatki, coś więcej o tych trunkach tu napisze. Zlot był dla mnie pełen zadumy, bez śp. Romana oraz bez śp. Krzysztofa Góry z Regulic, którego poznałem przed laty na szkoleniu w Skierniewicach u p. prof. J. Liska. Miło było spotkać się w Kwaczale z Panią Antoniną oraz córką i zięciem śp. Romana.
Dziękuję Miszy i Robertowi, że opuścili biesiadną salę i udali się do winnicy "Czak', aby podpowiedzieć wdowie po po śp. p. Krzysztofie jak uratować sporą partię moszczu i zrobić z niego pijalne wino. To jakoś tak mimowolnie kojarzy mi się z Kaną Galilejską.
Pragnę w tym miejscu szczególnie podziękować Ojcu doktorowi Anicetowi Piotrowi Gruszczyńskiemu z klasztoru Bernardynów w Alwerni, który bardzo ciekawie opowiadał nam o tym cennym zabytku oraz o łaskami słynącym obrazie Pana Jezusa Miłosiernego i modlił się z nami za zmarłych Kolegów. Dziękuję również Pani Karolinie Mróz za oprowadzenie nas po winnicy i winiarni w Libiążu oraz sprzedaż win tam produkowanych. Dziękuję także Pani Annie Pawlik za przygotowanie smacznych posiłków i gościnę w pensjonacie w Kwaczale.
Teraz wypada nam pomyśleć już o kolejnym spotkaniu, być może wiosennym (jak okoliczności na to pozwolą). Dziś rano jeszcze w pensjonacie rozmawiałem z Marysią i Piotrem o źródełku jurajskim św. Eliasza w dolince podkrakowskiej (woda ta ma zdecydowanie za dużo węglanu wapnia, jest "twarda"). Może jednak w przyszłości spotkamy się na zlocie nad tym źródełkiem? Koniecznie trzeba też powrócić do komentowania jakości win przez urządzenie nagłaśniające, aby w biesiadnej sali nie było nadmiernego chaosu. Pomysł przeprowadzenia mini-konkursu win z wiodącej odmiany jest bardzo dobry i godny realizacji na najbliższym zlocie.

PostNapisane: niedziela, 14 listopada 2021, 21:16 
Ekspert
Ekspert

Dzięki za miłą atmosferę i wspaniałe wina. Wymiana doświadczeń jednak dla mnie jest najważniejsza. Z każdego zlotu przyjeżdżam z jakimś nowym pomysłem, nowym rozwiązaniem dla winifikacji. Nie mniej chciałbym więcej różnych rad usłyszeć (i żeby to nie było zależne od tego koło kogo siedzisz i jak dobry masz słuch :wink: ).

O kwestiach "lokalowych" napiszę tak: Restauratorów trzeba jednak edukować co winiarzom na stół stawiać. Dużo pracy przed nami w tym zakresie. Widać alkohol w Polsce to nadal głównie wódka a zagryzka "pod wódeczkę" typu śledzik i sałatka może degustacji winnej zaszkodzić (a mnie nawet próbowała "zwalić z nóg" :lolno: ).

Wina "zlotowe" zaczynam dzielić na:
1. obiektywnie dobre i o powszechnie uznanym smaku i aromacie,
2. wina "inne" głównie z niszowych odmian albo bardziej dziwaczne kupaże, które są też ciekawe i dają do myślenia.

Jako, że wina z pierwszej grupy da się jeszcze kupić to ta druga grupa to już tylko u nas - hobbystów. I niech to będzie zachętą dla tych co jeszcze nigdy nas nie zaszczycili swoim udziałem za zlocie. Może warto pomęczyć trochę kubki smakowe, żeby wyjść ponad to co jest oklepane jako standard.

Ps. Część z nas przyjeżdża do na zloty z daleka, więc jestem za większą elastycznością miejsc Zlotu. Otarło mi się kiedyś o uszy, że był pomysł, żeby dla odmiany wiosenne zloty robić w Żarkach - gdzie posadziliśmy winnicę.

PostNapisane: niedziela, 14 listopada 2021, 23:19 
Kiper
Kiper

W trakcie moich kuluarowych rozmów na zlocie (starałem się porozmawiać niemal z każdym uczestnikiem tej imprezy) poruszałem też temat potencjalnych miejsc kolejnych spotkań. Rzeczywiście jest kilka pomysłów. Jednym z nich jest Stary Wiśnicz w powiecie bocheńskim, innym centrum kultury w Libiążu, jeszcze innym miejsce blisko kolekcji p. R. Piątka, a moim starym pomysłem jest Tyniec - kolebka średniowiecznego winiarstwa towarowego w Polsce. Zastanawiałem się też, czy nie warto w końcu spotkać się na terenie Górnego Śląska - np. w Katowicach albo w Mikołowie lub Pszczynie.
Spotkania jesienne na zachód od Krakowa, zainicjowane w 2017 r., były pomysłem dra Marka Grabskiego, ówczesnego dyrektora skansenu w Wygiełzowie. Spotkania te miały mieć charakter kameralny. Ich elementem miało być przycinanie krzewów winorośli na terenie winniczki demonstracyjnej i zabezpieczanie ich przed zimą np. słomianymi chochołami. To "osadzanie chochoła" jest znaną czynnością niemal rytualną w Bronowicach i wiąże się z dramatem Wyspiańskiego. W skansenie Krakowiaków Zachodnich w Wygiełzowie to zabezpieczanie winniczki słomą też miało być takim "rytuałem" etnograficznym, na wzór zwyczaju bronowickiego. Jak na razie ten pomysł nie został zrealizowany. To taki wątek poboczny.
Generalnie idea tych jesiennych spotkań była taka, aby zloty miały miejsce w regionie (strefie, apelacji), gdzie są winnice i istnieją realne przesłanki do rozwoju winiarstwa. Tak właśnie jest w okolicy Alwerni, która jest położona w centrum Garbu Tenczyńskiego (na południowym krańcu Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej). Jest to też teren, który stanowi pomost między Krakowem a konurbacją katowicką. Zgodnie z opiniami naszych mistrzów (m.in. Romana Myśliwca, W. Bosaka i innych) obszary współczesnych województw śląskiego, małopolskiego i po części świętokrzyskiego tworzą jeden duży południowy region winiarski (podobny jest podział gospodarczo-statystyczny z poziomu NUTS 1). Tak więc staramy się działać tam, gdzie jest największe środowisko winiarsko-winogrodnicze. To, że istnieją pewne nieporozumienia i czasem obserwujemy jakieś dziwne "bojkoty" nie zmienia faktu, że głównym ośrodkiem polskiego winiarstwa jest region południowy (śląsko-małopolski). Pomysł np. spotkania w Wiśniczu wynika też z chęci przyciągnięcia na nasze spotkania osób uprawiających winorośl w rejonie Pogórzy Wielickiego, Wiśnickiego i Ciężkowickiego oraz pobliskiej strefy zza Wisły, gdzie są najlepsze gleby - rejonu Kocmyrzów- Proszowice-Kazimierza Wielka. Bardzo dobrym pomysłem są też Żarki k. Myszkowa, gdzie był w zgodnej opinii uczestników najwspanialszy i najlepiej jak dotąd zorganizowany zlot środowiska drobnych winiarzy związanych z naszym forum (i nie tylko). Przed laty były już pomysły spotkań w Tarnowie, kiedyś było też bardzo kameralne (ale ważne) spotkanie w motelu "Kasztel" w Rzezawie, w pobliżu winnicy UJ (blisko Wiśnicza, Bochni i Brzeska).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1