W tym smutnym nastroju po śmierci Romana pragnę podać kilka najważniejszych informacji dot.
programu naszego jesiennego zlotu w sobotę 13 listopada 2021 r. w okolicy Alwerni.
Spotykamy się po godz. 10 w pensjonacie w okolicy Alwerni (osoby zgłoszone na zlot otrzymały szczegółowe informacje). Tam też w pobliżu pensjonatu wymienimy się sadzonkami i sztobrami. Osoby nocujące będą kwaterowane w pokojach i zapłacą za pobyt w pensjonacie. Około godz. 10.45 wyruszymy z pensjonatu do klasztoru w Alwerni.
Od 11 do 11.30 zwiedzamy barokowy kościół klasztorny Ojców Bernardynów. Przed łaskami słynącym obrazem Pana Jezusa Miłosiernego pomodlimy się za duszę śp. Romana.
Po godz. 11.30 pojedziemy z Alwerni do Libiąża, gdzie zwiedzimy jedną z największych i najbardziej znanych winnic na terenie Garbu Tenczyńskiego. Przemieszczamy się własnymi samochodami. Winnica Libiąż zlokalizowana jest przy ul. Pilotów 19 (proszę sprawdzić na mapach jak tam dojechać). W winnicy libiąskiej będziemy gościć od 12 do 13. Będzie możliwość zwiedzenia zaplecza winiarskiego oraz nabycia wina. Serdecznie zachęcam właśnie do nabywania wina tam produkowanego. Zakup wina będzie formą zapłaty za możliwość zwiedzenia tej plantacji. Informacje promujące winnicę w Libiążu znajdziecie pod linkiem:
https://winnicalibiaz.plPo godz. 13 wrócimy z winnicy w Libiążu do pensjonatu w pobliżu Alwerni, gdzie rozpoczniemy naszą biesiadę winiarską.
Obiad zostanie podany około godz. 14.30. Pierwsze danie: rosół z makaronem, drugie danie: tradycyjny kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą (lub surówkami). Wpłaty za posiłki będę zbierał po przyjeździe do pensjonatu z Libiąża (przed obiadem). Kolacja powinna być podana około godz. 19. Sądzę, że biesiada potrwa przynajmniej do godz. 22. W jej trakcie będą też podane zimne przekąski (wędliny, sałatka) oraz napoje.
Koniecznie należy zabrać na zlot własne kieliszki. Gospodyni pensjonatu wprawdzie zapewni nam szkło do picia wina, ale często jeszcze jest tak, że w pokojach następuje "dogrywka" degustacji. Lepiej więc mieć pod ręką własne kieliszki.
Listę uczestników zlotu zamykam definitywnie w dniu 1 listopada br. i dzień później wysyłam wszystkie dane gospodyni pensjonatu. W tym momencie mam na liście uczestników zlotu 31 osób. Jeśli ktoś jeszcze pragnie wziąć udział w naszym wydarzeniu - proszę nie zwlekać z poinformowaniem mnie o tym. E-mail zgłoszeniowy:
kt70@o2.pl