Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 21:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 13 października 2021, 13:21 
mistrz
mistrz

Tak - potwierdzam sierpniową deklarację i wysyłam ją też na podany adres poczty elektronicznej.

PostNapisane: środa, 13 października 2021, 20:04 
mistrz
mistrz

Także wysłałem maila. Jedna osoba obiad kolacja i nocleg. Zaczynam trenować kubki smakowe bo chyba już czas.

PostNapisane: czwartek, 14 października 2021, 04:16 
mistrz
mistrz

Myślę raczej o treningu jakościowym a nie ilościowym.

PostNapisane: czwartek, 14 października 2021, 15:24 
czeladnik
czeladnik

Potwierdzam chęć przybycia na to zacne spotkanie. :)

PostNapisane: czwartek, 14 października 2021, 20:52 
Kiper
Kiper

Szanowne Koleżanki i Szanowni Koledzy - jeszcze raz zachęcam do udziału w naszym kolejnym, środowiskowym spotkaniu w sobotę 13 listopada br. w okolicach Alwerni. W tym momencie zgłosiły się 22 osoby, które zamierzają przyjechać na zlot. Spotkanie listopadowe z pewnością nie będzie miało takiego rozmachu jak pamiętny i jakże udany przedwiosenny zlot w Żarkach k. Myszkowa w 2020 r., który można śmiało nazwać "weselem winiarskim". Z pewnością jednak nie będzie w sali biesiadnej takiej ciasnoty jaka była w Ojcowie czy też w Rudnie w 2019 r.
Listę zgłoszeniową na jesienny zlot tegoroczny trzeba będzie ostatecznie zamknąć na dwa tygodnie przed naszym spotkaniem czyli 31 października br. Nie zwlekajcie więc i zgłaszajcie swój udział w spotkaniu oraz rezerwujcie miejsca noclegowe (także za moim pośrednictwem).

PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2021, 21:54 
Kiper
Kiper

Też chętnie dołączymy do towarzystwa.
Beny + Buba
2 obiady + 2 kolacje + nocleg (ze śniadaniem)

PS
Czy już wiadomo, co będzie przed obiadem?
Jeśli zwiedzanie winnicy, to będziemy się musieli mocno spiąć, by być jak najwcześniej, jeśli winnica "wypadła" z programu, dojedziemy na obiad.

PostNapisane: czwartek, 28 października 2021, 18:37 
Kiper
Kiper

W tym smutnym nastroju po śmierci Romana pragnę podać kilka najważniejszych informacji dot. programu naszego jesiennego zlotu w sobotę 13 listopada 2021 r. w okolicy Alwerni.
Spotykamy się po godz. 10 w pensjonacie w okolicy Alwerni (osoby zgłoszone na zlot otrzymały szczegółowe informacje). Tam też w pobliżu pensjonatu wymienimy się sadzonkami i sztobrami. Osoby nocujące będą kwaterowane w pokojach i zapłacą za pobyt w pensjonacie. Około godz. 10.45 wyruszymy z pensjonatu do klasztoru w Alwerni.
Od 11 do 11.30 zwiedzamy barokowy kościół klasztorny Ojców Bernardynów. Przed łaskami słynącym obrazem Pana Jezusa Miłosiernego pomodlimy się za duszę śp. Romana.
Po godz. 11.30 pojedziemy z Alwerni do Libiąża, gdzie zwiedzimy jedną z największych i najbardziej znanych winnic na terenie Garbu Tenczyńskiego. Przemieszczamy się własnymi samochodami. Winnica Libiąż zlokalizowana jest przy ul. Pilotów 19 (proszę sprawdzić na mapach jak tam dojechać). W winnicy libiąskiej będziemy gościć od 12 do 13. Będzie możliwość zwiedzenia zaplecza winiarskiego oraz nabycia wina. Serdecznie zachęcam właśnie do nabywania wina tam produkowanego. Zakup wina będzie formą zapłaty za możliwość zwiedzenia tej plantacji. Informacje promujące winnicę w Libiążu znajdziecie pod linkiem: https://winnicalibiaz.pl
Po godz. 13 wrócimy z winnicy w Libiążu do pensjonatu w pobliżu Alwerni, gdzie rozpoczniemy naszą biesiadę winiarską.
Obiad zostanie podany około godz. 14.30. Pierwsze danie: rosół z makaronem, drugie danie: tradycyjny kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą (lub surówkami). Wpłaty za posiłki będę zbierał po przyjeździe do pensjonatu z Libiąża (przed obiadem). Kolacja powinna być podana około godz. 19. Sądzę, że biesiada potrwa przynajmniej do godz. 22. W jej trakcie będą też podane zimne przekąski (wędliny, sałatka) oraz napoje.
Koniecznie należy zabrać na zlot własne kieliszki. Gospodyni pensjonatu wprawdzie zapewni nam szkło do picia wina, ale często jeszcze jest tak, że w pokojach następuje "dogrywka" degustacji. Lepiej więc mieć pod ręką własne kieliszki.
Listę uczestników zlotu zamykam definitywnie w dniu 1 listopada br. i dzień później wysyłam wszystkie dane gospodyni pensjonatu. W tym momencie mam na liście uczestników zlotu 31 osób. Jeśli ktoś jeszcze pragnie wziąć udział w naszym wydarzeniu - proszę nie zwlekać z poinformowaniem mnie o tym. E-mail zgłoszeniowy: kt70@o2.pl

PostNapisane: piątek, 29 października 2021, 00:33 
mistrz
mistrz

Hej :wave:

Z przykrością informuję że tym razem mnie nie będzie na zlocie winiarskim...
Proszę robić zdjęcia oraz notatki!! Chętnie dla odmiany przeczytam nie swoje :mrgreen:

Miałam proponować osobom jadącym przez Jaworzno odbiór prowiantu - ale widzę że Grzegorz jak zawsze zadbał o świetnie zaopatrzenie więc chyba nie będzie to potrzebne ;) (Gdybyście jednak chcieli chleby czy ciasto i miał to kto odebrać - dajcie proszę znać parę dni przed tak żebym nastawiła zakwas!)

Przyłączam się do modlitw za duszę Romka. Bardzo mi z tym ciężko :( Tyle lat, tyle wspomnień, tyle dobrego...

Jeśli robicie może jakieś pamiątkowe odznaki czy magnesy, koniecznie proszę mnie wliczyć!! Odbiorę przy następnej okazji :lol:

Bawcie się świetnie jak zawsze! :thumbup:

PostNapisane: piątek, 29 października 2021, 11:50 
mistrz
mistrz

Ja już Grzegorz potwierdzałem mailowo ale jakby co to wstawiam i tutaj ;) - planuję być i mam ogromną nadzieję że wszystko się odbędzie i żadne obostrzenia nam nie przeszkodzą.

Dodatkowo pytanie czy ktoś z Warszawy się wybiera? Ja jeszcze nie mam pewności ale pewnie będę miał miejsce w samochodzie, to wtedy mógłbym kogoś zabrać. W razie co plis o info na priv ;)

PostNapisane: niedziela, 31 października 2021, 12:55 
Kiper
Kiper

Proszę dopisać do listy jerzy53 i kenaj24
Zaraz wysyłam zgłoszenie mailem.

PostNapisane: niedziela, 31 października 2021, 17:04 
czeladnik
czeladnik

Również przesłałem zgłoszenie mailem.

Wysłane z mojego M2010J19SY przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 3 listopada 2021, 01:29 
mistrz
mistrz

Czy będzie podana lista uczestników zlotu?

PostNapisane: środa, 3 listopada 2021, 10:50 
Kiper
Kiper

Tutaj jednak listy uczestników nie chciałbym podawać. W tym momencie na liście uczestników zlotu mam 39 osób. Wśród nich są nasi znani koledzy, którzy zamieścili tysiące merytorycznych wpisów na naszym forum. Listę mogę przesłać Koledze meilem. Będą to jednak tylko nazwiska, które mogą Koledze niewiele powiedzieć (również i ja nie wszystkich znam osobiście).
Pełną listę uczestników spotkania, którzy nocują w wynajętym pensjonacie, wysłałem dziś rano właścicielce hotelu. Ona dokona ostatecznego przydziału osób do poszczególnych pokoi, gdyż najlepiej to zrobi jako właścicielka obiektu. Rozlokowanie poszczególnych osób w pokojach to najtrudniejsza łamigówka dla osoby postronnej. Miejsca trzeba wykorzystać optymalnie.
Do uczestników zlotu mam taką prośbę, aby na nasze spotkanie zabrali gotówkę, którą zapłacą za posiłki. Zamówiłem 39 obiadów i kolacji (koszt ok. 70 zł od osoby). Za pobyt w hotelu płacimy indywidualnie po przyjeździe do pensjonatu w recepcji (po godz. 10 oraz dla osób z daleka po powrocie z Libiąża, około godz. 13.30-14). Poniżej przypominam program naszego zlotu.

Ramowy program IV jesiennego spotkania winiarzy i winogrodników w okolicach Alwerni i Libiąża
Sobota, 13 listopada 2021 r.

Godz. 10: przyjazd uczestników do pensjonatu w gminie Alwernia, zakwaterowanie, wymiana sadzonek i sztobrów.
Godz. 10.45: wyjazd do klasztoru w Alwerni.
Godz. 11-11.30: zwiedzanie barokowego kościoła Bernardynów w Alwerni.
Godz. 11.30-12: przejazd uczestników z Alwerni do Libiąża.
Godz. 12-13: zwiedzanie winnicy i wianiarni w Libiążu (możliwość zakupu wina na miejscu).
Godz. 13-13.30: przejazd z Libiąża do pensjonatu.
Godz. 14: początek „biesiady” winiarskiej w pensjonacie (sprawy organizacyjne, kwaterowanie gości). W trakcie „biesiady” odbędzie się tradycyjna organoleptyczna ocena polskich win.
Godz. 14.30-15.00: obiad.
Godz. 19-20: ciepła kolacja.

W trakcie spotkania w pensjonacie dobrze mieć przypięty do ubrania identyfikator np. z nickiem używanym tu na forum. Takie identyfikatory mieliśmy w czasie imprezy w Żarkach. Proszę pamiętać również o zabraniu własnych kieliszków do wina (na wszelki wypadek).

PostNapisane: środa, 3 listopada 2021, 15:36 
mistrz
mistrz

Miałem na myśli listę wyłącznie z nickami używanym na forum, tak jak to było już wcześniej praktykowane. Nazwiska w większości pewnie niewiele by wniosły.
Jest jeszcze inny aspekt, jaki już został zasygnalizowany - ewentualne wspólne przyjazdy na zlot, optymalizacja przejazdów do Alwerni i Libiąża (chyba nie ma co się bawić w kawalkadę aut) oraz przydział do poszczególnych pokoi. Czy właścicielka hotelu, dysponuje informacjami dotyczącymi preferencji oraz stopnia zabezpieczenia osób przeciw COVID-19 kojarzonych do wspólnych pokoi?
Może jeszcze ustalmy wzór identyfikatora, aby każdy mógł sobie go wydrukować.

PostNapisane: środa, 3 listopada 2021, 20:09 
Kiper
Kiper

Jest jeszcze wiele tematów szczegółowych do omówienia - niekoniecznie tutaj. Sprawę przydziału pokoi poszczególnym uczestnikom zlotu konsultuję na bieżąco z gospodynią pensjonatu. Jak już wspominałem, nie jest to sprawa prosta.
Identyfikatory każdy może sobie jakieś zorganizować, kto uzna, że chce mieć identyfikator. Większość osób zna się jednak z innych spotkań i zlotów. Impreza w pobliżu Alwerni będzie znacznie skromniejsza niż ta w Żarkach - o tym trzeba pamiętać. Będzie nas około 40 osób a nie 100 (właśnie kilka godzin temu zgłosiła się jeszcze osoba - czterdziesta). Będzie więc bardziej kameralnie. Nie planujemy też oficjalnych wystąpień. Jedynie w trakcie biesiady będziemy oceniać jakość przywiezionych trunków. Koledzy najbardziej biegli w sztuce winifikacji będą mieli okazję podzielić się swą wiedzą z mniej doświadczonymi. W Alwerni i Libiążu nie będzie też z nami samorządowców, dziennikarzy telewizyjnych, radiowych i prasowych. Na taką imprezę przyjdzie jeszcze czas - jeśli wyrazicie taką wolę np. tu na forum oraz w trakcie zlotu.
Oczywiście będziemy uważać, aby się nie zarazić chorobami zakaźnymi. Zachowamy ostrożność zgodnie z wytycznymi władz państwowych.
Pomysł, aby pojechać do Libiąża i klasztoru w Alwerni mniejszą liczbą aut trzeba koniecznie zrealizować, minimalizując w ten sposób problem parkowania pojazdów w rejonie libiąskiej winnicy, gdzie ponoć jest wąska uliczka. Najlepiej temat ten uzgodnić ze znajomymi (np. koledzy z rejonu Żarek pojadą jednym pojazdem, koledzy z rejonu Kocmyrzowa i Proszowic drugim itp.).
Na prośbę Kolegi Goncian podaję tu nicki niektórych uczestników zlotu w dniu 13 listopada (niestety nie wszystkie nicki pamiętam - na liście uczestników mam nazwiska a nie pseudonimy): Misza, DW, RobertR, MarcinJ, Jawormcz11, Jfire, Sajko71, Gbed, Kenaj24, Jerzy53, Ajats, Beny, Castleman, Wein, Libelle, Sato56, Pjetrof, Jeki i inni.
Zapomniałem jeszcze o jednej sprawie - koniecznie zabierzcie na zlot naczynia do wypluwania próbek wina (np. nowe doniczki ale bez dziur na spodzie).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1