Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 05:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 12 sierpnia 2011, 06:04 
przedszkolak
przedszkolak

Moje wstępne propozycje wyglądają następująco:

1.Wykorzystując w dniach 10-11.IX.br. spotkanie w Wysowej, przedłużając tamże pobyt, można udać się na 1 dzień (lub 2 dni z noclegiem) do tokajskiego regionu w Słowacji. Trasa jest do zrobienia szybko i sprawnie, wykorzystując swój własny środek transportu lub zamawiając na miejscu w Wysowej minibusa/ autokar, a wstępną informację uzyskałem od właściciela słowackiego portalu win i winorośli. Będzie to namiastka tego co w ubiegłym roku przeżyliście na Morawach.

2.Aby zaliczyć rejon Tokaju + Egeru z przewodnikiem w j. węgierskim, także w drodze powrotnej region tokajski po słowackiej stronie, proponuje w dniach 23-25.IX.br., wybrać się tam z B.Podróży (obecnie czekam na kalkulację wycieczki).Wstępna ilość osób do oszacowania kosztów to przedział 25-28os.(może być więcej - będzie taniej). Koszty degustacji, noclegu, itd powinny zamknąć się w podobnych cenach jak w roku ubiegłym na Morawach. Trasa w/g http://www.mapy.cz ma trochę kilometrów i nie da się jej zrobić w 1 dzień, nawet z Wysowej.

Proszę o wstępne deklaracje co do il.osób i poszczególnych wariantów (także chętni na wariant 1+2).
Ja osobiście, na początek, jestem za wariantem nr 1 lub nr 2.

cdn

PostNapisane: sobota, 13 sierpnia 2011, 10:38 
Ekspert
Ekspert

Jak obiecałem - po powrocie z Egeru skrobnę kilka słów na temat potencjalnego wyjazdu grupowego.
Kto był w Egerze ten wie, kto nie był (niech żałuje). Możliwości jest tam naprawdę sporo - od zwiedzana winnic i winiarni, rozmowy z winiarzami, zorganizowane degustacje czy samodzielne zwiedzanie piwnieczek Szepaszony - około 40 piwniczek - niektóre bardzo skomercjalizowane (tu da się dogadać po polsku czy angielsku), inne zupełnie surowe jak przed laty (prowadzone przez starszych ludzi i tylko język węgierski i na migi)
Spokojnie można zaplanować te kilka dni - z tym że namawiałbym na jeden wieczór samodzielnie rozleźć się po piwniczkach bo można tam "wykopać" naprawdę perełki
Są zdecydowanie lepiej zorganizowani i zaopatrzeni - jednorazowe PETy na wina, zakrętki, nalepki, banderole, akcyzy.

Niestety barierą jest język - do degustacji nie potrzeba wiele - ale aby porozmawiać jak robią wino i jakie mają problemy z uprawą - trzeba czegoś więcej. Na miejscu reklamuje się http://www.kris-tour.eu/ trzeba by się z nimi skontaktować i zaplanować jakiś specjalny program dla nas.

Ceny win lanych na przykładzie mojej ulubionej piwniczki nr20 Marci Pince:
Rezling 2l - 950huf = 16,15zł
Cuve (Kekfrankosz, merlot, CS) 2l - 850huf = 14.45zł
Bluburger 2l - 1450huf = 24,65zł
Muscatel Otonel 2l - 950huf = 16,15zł

Ceny butelkowanych bardzo zróżnicowane:
700-1200huf - kiepskie
1500-1700huf (25-29zł) - spokojnie można wybrać coś naprawdę dobrego
więcej - do wyboru do koloru

Fajne jest to że można też degustować wina butelkowane - więc nie kupuje się kota w worku - ja spróbowałem Bikavera za 3900huf - na cenę mój waż w kieszeni zareagował nieco nerwowo - ale koniec końców i tak go kupiłem bo był tego wart.

Generalnie za bym polecał ten Eger, ale na organizatora się nie piszę.

PS. kurs 1huf=0,017zł (w kantorach jest 0,0173-5)
PS2. można wypłacić kasę w bankomacie, nawet z prowizją dostaje się minimalnie lepszy kurs
PS3. można też gdzieniegdzie płacić kartą i wtedy kurs jest jeszcze lepszy

PostNapisane: niedziela, 14 sierpnia 2011, 10:49 
przedszkolak
przedszkolak

Niestety barierą jest język - do degustacji nie potrzeba wiele - ale aby porozmawiać jak robią wino i jakie mają problemy z uprawą - trzeba czegoś więcej. Na miejscu reklamuje się http://www.kris-tour.eu/ trzeba by się z nimi skontaktować i zaplanować jakiś specjalny program dla nas.

Przewodnika/ tłumacza z j.węgierskiego mam poprzez BP z Zabrza/ Tych - czekam na kalkulację, jak napisałem wcześniej.
Wyjazd byłby z Katowic poprzez Kraków (do tych miast można dojechać z całej Polski)

Do wyżej wymienionego BP wysłałem wstępne zamówienie, aby porównać ceny i jakość oferty, na okres 23-25.09.br:
-wyjazd turystyczny,t.zn. warunki/ ceny, z degustacją wina + winnice; okolice Egeru i Tokaju.

PostNapisane: czwartek, 18 sierpnia 2011, 16:53 
przedszkolak
przedszkolak

rycho65 napisał(a):

Do wyżej wymienionego BP wysłałem wstępne zamówienie, aby porównać ceny i jakość oferty, na okres 23-25.09.br:
-wyjazd turystyczny,t.zn. warunki/ ceny, z degustacją wina + winnice; okolice Egeru i Tokaju.

Co do powyższego terminu to mogą być problemy bo w/g mojego kalkulatora mam 5 zgłoszeń,t.zn. brakuje jeszcze min. 14-ście.

Ale zawsze pozostaje krótki wypad po Zlocie w Wysowej-Zdroju do tokajskiego regionu w SK.

PostNapisane: czwartek, 18 sierpnia 2011, 20:43 
Ekspert
Ekspert

Jak będzie znana cena i program to powinno się znaleźć więcej chętnych. Sam się zgłoszę jak program będzie ciekawy. Do tego czasu wypije zapasy które przywiozłem więc będzie warto :)

PostNapisane: sobota, 20 sierpnia 2011, 16:55 
przedszkolak
przedszkolak

Canin napisał(a):
Jak będzie znana cena i program to powinno się znaleźć więcej chętnych. Sam się zgłoszę jak program będzie ciekawy. Do tego czasu wypije zapasy które przywiozłem więc będzie warto :)

Ciekawy program (z zaznaczeniem przede wszystkim pobytów w winnicach i piwnicach) zostanie podany poprzez BP jeśli tylko takowe otrzymam (3 niezależne BP). Myślę, że będzie to z początkiem przyszłego tygodnia. (BP, t.zn., biuro podróży)

Ja nie będę tu pisał o szczegółach osobiście bo ktoś pisał 2 lata temu na http://www.wino.org.pl i nie uzbierał nawet 10-ciu chętnych, chociaż program był ciekawy ale chyba miał bardziej charakter poznawczo-wypoczynkowy niż winiarski?

PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2011, 16:34 
przedszkolak
przedszkolak

Wysłałem 3 PW do Admina a one wciąż są w koszu "do wysłania"!? :roll:

PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2011, 20:18 
Kiper
Kiper

rycho65 napisał(a):
a one wciąż są w koszu "do wysłania"!? :roll:

znaczy to tyle, że jeszcze ich nie odczytał

PostNapisane: czwartek, 1 września 2011, 14:36 
przedszkolak
przedszkolak

Jeszcze tylko do jutra czekam na info. Dam Wam znać najpóźniej do najbliższego poniedziałku.
Czuję, że nasz wyjazd będzie trzeba przełożyć do następnego roku - moze będzie więcej chętnych i informacji o tokajskim regionie, bo ten portal http://www.wineportal.hu chyba śpi od 2007 roku?

PostNapisane: środa, 7 września 2011, 21:37 
mistrz
mistrz

Byłem w sierpniu w Egerze. Generalnie potwierdzam informacje Canina. Dolina Pięknej Pani to mocno skomercjalizowane miejsce, co wcale nie znaczy, że nie można się tam napic dobrego wina. Niestety nie miałem czasu na dłuższe degustacje, za to natknąłem się na Romana Myśliwca (żywego!)
Więcej czasu spędziłem w Bogacs. Tam nawiązałem kontakt z jednym z lepszych miejscowych producentów (Jozsef Kompa). Był chętny do zorganizowania degustacji i ma polskiego tłumacza do dyspozycji. Bogacs leży niedaleko Egeru i dysponuje dużą ilością kwater prywatnych, oraz basenem termalnym. W razie zainteresowania tematem przekażę niezbędne informacje.
Pozdrawiam

PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 11:26 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="vladi1"]Byłem w sierpniu w Egerze. Generalnie potwierdzam informacje Canina. Dolina Pięknej Pani to mocno skomercjalizowane miejsce, co wcale nie znaczy, że nie można się tam napic dobrego wina. Niestety nie miałem czasu na dłuższe degustacje, za to natknąłem się na Romana Myśliwca (żywego!)
Więcej czasu spędziłem w Bogacs. Tam nawiązałem kontakt z jednym z lepszych miejscowych producentów (Jozsef Kompa). Był chętny do zorganizowania degustacji i ma polskiego tłumacza do dyspozycji. Bogacs leży niedaleko Egeru i dysponuje dużą ilością kwater prywatnych, oraz basenem termalnym. W razie zainteresowania tematem przekażę niezbędne informacje.
Pozdrawiam[/quote

Proszę Pana.
Komercja jest wszędzie także nie przesadzajmy - tego obecnie nie da się uniknąć!

Z j.polskim w rejonie Egeru - Tokaju też nie jest najgorzej.

Daj znać co zwiedziłeś konkretnie, adresy, itp - przyda się w następnym sezonie bo ja z Gorlic, Warszawy, Chorzowa, Tych dostałem guzik z pętelką - wielkie B.Podróży ale jakieś bojaźliwe, być może przez ten j.węgierski i nasze wygórowane oczekiwania jak po meczu Niemcy-Polska ?

Jedynie BP z Bielska-Białej odpowiedziało. Za 3 dni bez wyskoku chcą 360zł/0s.!

Dajcie znać. Śmielej proszę. Ilu chętnych?

PostNapisane: sobota, 10 września 2011, 18:08 
przedszkolak
przedszkolak

rycho65 napisał(a):

Jedynie BP z Bielska-Białej odpowiedziało. Za 3 dni bez wyskoku chcą 360zł/0s.!

Dajcie znać. Śmielej proszę. Ilu chętnych?

Szczegółowy program podam po 19.09.br. bo Pani Organizator jest na wypoczynku, a cena obowiązuje przy 28 osobach.

W przyszłym roku będzie optymalny program na tokajskie święto (raczej tydzień wcześniej aby uniknąć tzw odpustu) z Chorzowa (oczywiście propozycja).

Obecnie można się zapisywać bezpośrednio na spotkanie w terminie 22-25.09.2011r., do tokajskiego regionu, poprzez www.glob.duu.pl
Wystarczy 15 osób. Są jeszcze wolne miejsca. Program i cena objazdu z roku 2009 w/g propozycji z www.wino.org.pl (forum).

Darek.

PostNapisane: środa, 21 września 2011, 08:36 
przedszkolak
przedszkolak

rycho65 napisał(a):
rycho65 napisał(a):

Obecnie można się zapisywać bezpośrednio na spotkanie w terminie 22-25.09.2011r., do tokajskiego regionu, poprzez http://www.glob.duu.pl
Wystarczy 15 osób. Są jeszcze wolne miejsca. Program i cena objazdu z roku 2009 w/g propozycji z http://www.wino.org.pl (forum).

Czy ktoś zdecydował się na powyższy wyjazd?

PostNapisane: piątek, 7 października 2011, 11:26 
przedszkolak
przedszkolak

rycho65 napisał(a):
rycho65 napisał(a):

Jedynie BP z Bielska-Białej odpowiedziało. Za 3 dni bez ustalonego programu chcą 360zł/0s. (nocleg w domkach camp.)!

Szczegółowy program podam po 19.09.br. bo Pani Organizator jest na wypoczynku, a cena obowiązuje przy 28 osobach.

Program jest do ustalenia na przyszły rok, tylko z BP Bielsko-B. lub PTTK Chorzów, którzy specjalizuje się w podobnych wyjazdach, bo tylko one odpisały. Ale nasz zarys programowy, il.osób, itp, należy im podać już w marcu 2012 r. z myślą o wyjeździe w okolicach września - października.
Wyjazd z tłumaczem/ pilotem.

PostNapisane: piątek, 7 października 2011, 15:10 
mistrz
mistrz

Tak sobie obserwuję ten wątek i się zastanawiam czy na prawdę nie lepiej było by spotkać się u kogoś z nas na naszej polskiej winnicy?
Czy uważacie, że u nas nic ciekawego nie ma do obejrzenia???
Nie mówiąc o tym, że na wyjazd krajowy chętnych będzie pewnie więcej.
Mamy przecież za sobą kilka bardzo fajnych zjazdów, choćby ostatni u Jantara w Górzykowie!
Co Wy na to??

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1