Teraz jest wtorek, 18 listopada 2025, 17:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2023, 19:57 
Ekspert
Ekspert

Też dziękuję organizatorom i uczestnikom za super spotkanie.
Co do win to może wypowiem się na temat win białych (tych co zapamiętałem). Jest to ocena jak najbardziej subiektywna.
1. Panonia - wiadomo, że przy uprawie nie trzeba się zbytnio starać. Natomiast winifikacji trzeba się będzie nauczyć. Było dobrze, ale do najwyższej "półki" win niestety brakuje. Czegoś mi brakuje, ale nie wiem czego.
2. Johanniter - wg mnie były to wśród białych najlepsze wina wieczoru (w swojej zbiorowości i różnicach). Profil wina pasuje mi najbardziej. Wina różniły się między sobą, czyli było ciekawiej. Wykonane przez speców ale i przez nowicjuszy, czyli jakość do osiągnięcia przez każdego jeśli tylko owoce dojrzeją. Uważam, że to jedna z najlepszych odmian na wina białe w PL (dosadzam).
3. Solaris - odmiana na trudniejsze lokalizacje, bo tam z powodu wczesności dojrzeje chyba zawsze. Jednak mi ten profil wina nie do końca odpowiada, ale doceniam, bo były wina wybitne.
4. Souvignier Gris - wino było jedno (moje) i raczej przekonuje mnie, że odmiana bardziej do kupażu niż solo. Odmiana tylko na lepsze lokalizacje, bo dojrzewa późno i ma dość wysokie kwasy. Od lat piszę, że w smaku wina brakuje mi jakiejś nuty.
5. Muskaris - dla mnie to jednak odmiana dająca wina muszkatowe nie do końca mi odpowiadające smakowo (kwestia gustu) ale jakość była.
6. Dublański - wina były dwa: od Roberta (Dublański + Cserszegi Fuszeres + Kosmopolita) oraz ode mnie (Dublański + Cserszegi F). Wino odmianowe z Dublańskiego może być trudne do osiągnięcia, bo kwasy szybko spadają a ze szpaleru niewielki uzysk (małe grona, drobne owoce) stąd kupaże. Moje wino było z krzewów "pergolowych" jeden krzew dał 14 kg , drugi ok. 8kg + kilka kg ze szpaleru (po ok 1kg z krzewu) i było pijalne a nawet chwalone (czyli odmiana dla działkowców, którzy zbytnio krzewów nie redukują). Ale czy to nie wynika z zalet akurat Cserszegi to nie wiem. Ten rodzaj muszkatu w winie bardziej mi odpowiada. Myślę, ze wino odmianowe z Dubalńskiego może okazać się mdłe i trzeba będzie je dokwaszać.
7. Było wino kupaż Generosa + Rinot (wręcz jestem pewien, że pierwsze takie wino w PL), ale ode mnie i z super małego nastawu, więc się nie wypowiem. Na pewno pijalne.
8. Bacska - chyba pierwsze polskie wino z tej odmiany (od RobertaR) bardzo dobre i dużo lepsze od Panonii.
9. Sauvignon Maris - wino bardzo dobre (odmiana późniejsza więc wątpię czy dojrzeje w każdej lokalizacji)

Może inni coś więcej skomentują, bo win było dużo więcej, a mi sił, pamięci i weny twórczej brakuje.

PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2023, 20:45 
Kiper
Kiper

sajko71 napisał(a):
Może inni coś więcej skomentują, bo win było dużo więcej, a mi sił, pamięci i weny twórczej brakuje.
Może ja spróbuję :-)

Wina z Panonii były bardzo dobre ale wszystkie były niestety z cukrem resztkowym. Ten landrynkowy cukier w posmaku maskował aromat odmianowy i to niestety dotyczyło zdecydowanej większości win białych wystawionych na tej degustacji. Na palcach jednej ręki można było policzyć białe wina wytrawne. Rozumiem że 2022 to był trudniejszy rok i podwyższona kwasowość wymagała zbalansowania cukrem resztkowym ale niestety coś za coś.
Panonia średnio w mojej ocenie zdobyła 7.5/10.

Johannitery były lepsze, średnio 8/10 i wybierając z tych dwóch odmian wybrałbym Johannitera. Ta odmiana daje wina czyste, grejpfrutowe, w typie Rieslinga, kulinarne, idealne do dań z ryb i owoców morza ale również jako wino tarasowe.
Solarisy zaskoczyły mnie na plus. Zwykle traktuję je jako "winko" ale te z rocznika 2022, z podwyższoną kwasowością były rasowe i kompletne. Widać że ta odmiana wymaga monitorowania terminu zbioru tak aby zachować odpowiednią kwasowość.

Muscarisy niezłe - degustowałem pierwszy raz, spodziewałem się nachalnego muszkatu a był to taki lekki muszkat z grejpfrutem. Dobre jako wino okazjonalne ale na pewno nie wino na co dzień.

Były też serwowane odmiany amerykańskie jak St Peppin czy Peite Amie i nie były złe ale jednak były o poziom niżej od powyższych.

Hibernal był jak dla mnie zbyt aromatyczny ale to kwestia gustu. Z kolei SG miało zbyt dużo ciała (ekstrakt/alkohol) i trochę za dużo aromatu jabłkowego w dosmaku choć i tak było to dobre wino, zasługujące co najmniej na 7.5/10.

Na osobną wzmiankę zasłużyło Sauvignon Maris od Roberta. Wino zdecydowanie w typie SB ale pozbawione tych nachalnych agrestowych aromatów. Takie czyste, subtelne SB. Ocena co najmniej 8.5/10 i być może nr 1 win białych z tej degustacji.

To tyle o białych, z czerwonymi było o tyle łatwiej że zdecydowana większość była wytrawna :-)

PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2023, 22:23 
mistrz
mistrz

Ja ze swojej strony również wszystkim dziękuję za mega atmosferę, super wina i rewelacyjną organizację (Arek, Jurek).

Co do win to jak już bylo pisane - świetny poziom, naprawdę mało było win błędnych. Moje główne odczucia to:
Panonia - spodziewałem się win bardziej intensywnych w treści. Johannitery - ciekawe i obiecujące, aczkolwiek nadal nie jest to Riesling. Solaris - utwierdzam się w podejrzeniu, że to jednak nasza główna odmiana. Mi bardzo te wina podchodziły. Jestem może niemiarodajny bo w białym lubię jak jest lekki cukier resztkowy i to solarisowi służy. Dodatkowo lubie wina atomatyczne. Niestety to wina dość lekkie, zwiewne i chyba poza tą niszę nie będą wychodzić. Po Muscarisach spodziewałem większej aromatyczności niż solarisach, a było odwrotnie. Choć odmiana fajna. Dublański wciaż brak odmianowego ale jak pisał Sławek to kwestia niskich kwasów (miałem ten sam przypadek). Z czerwonych urzekło mnie Rumuńskie Negru - wino "z poza klasyfikacji" ale pokazało potencjał odmiany ( niestety chyba nie do osiągnięcia w naszym klimacie). Jednak mając takie wino na pólce na pewno po nie sięgnę znowu. Bardzo pozytywnie zaskoczyły również i mnie Regenty. Jak do tej pory omijałem tę odmianę to widzę że jest spory postęp w tym temacie. Dla mnie natomiast najlepszym czerwonym był Dorsa od Mietka. Bardzo mi podpasowało to wino. Przy czym nie sposób nie wspomnieć tutajRobertowych win które niezmiennie zachwycają.
Nie sposób opisać wszystkich win ale oprócz tego co wspomniałem było jeszcze wiele świetnych. Przyjemnie bylo to zdegustować za co jeszcze raz dziękuję wszystkim twórcom! Dzięki!

PostNapisane: wtorek, 21 marca 2023, 13:16 
mistrz
mistrz

hajduk napisał(a):
Witam, czy pokusi się ktoś o podsumowanie części degustacyjnej. Co zaskoczyło na plus i warto rozwijać, a co nie rokuje dobrze na przyszłość? Wiem, że dużo zależy tu od zdolności winiarza i innych okolicznosci. Piszę w imieniu tych, ktorzy z różnych przyczyn nie mogli być obecni na zlocie.

Ja mam notatki :) Miałam plan nie robić - ale w okolicach Johanniterów koledzy zapłonęli tak świętym oburzeniem że jak to ja nie notuję że nie dało rady inaczej :lol: Nie są może jakieś profesjonalne, na winach różowych mnie nie było, a jak chodzi o czerwone to mam tylko wymienione jakie były (poza kilkoma które wywołały większą dyskusję). Niestety siedzenie pod klimą dobrze mi nie zrobiło, bo mnie od tego rozłożyło i wczoraj byłam nie do życia, dziś nadrabiam zaległości i mam nadzieję że jutro uda mi się je przepisać :thumbup:

PostNapisane: wtorek, 21 marca 2023, 20:07 
mistrz
mistrz

Dziękuje Jurkowi za współorganizację i wszystkim przybyłym za chęć spędzenia tego czasu wspólnie.
Ta impreza jest silna nami i dzięki temu się rozwija.

Jeśli chodzi o ocenę win nie będę oryginalny.
Od mojego pierwszego spotkania z forumowymi winami w 2017 roku zauważam ogromny postęp.
Takie spotkania, jak i kuluarowe rozmowy w ich trakcie są bezcenne.
Efekty tego próbowaliśmy ostatnio.
Czekam na kolejne spotkanie :D

PostNapisane: środa, 22 marca 2023, 21:25 
Ekspert
Ekspert

Białych było zdecydowanie więcej, na pewno ponad 30.
Poniżej te które na mnie wywarły największe wrażenie.

-- Śr mar 22, 2023 10:25 pm --

Różowe, w najmniejszej ilości, koło 5 sztuk nie pozostawiły wspomnień.
Co do czerwonych, to przyznam szczerze że po dużej ilości białych kubki smakowe były lekko zwichrowane.
Wskazanym by było na przyszłość to podzielić na 2 dni, ale nie wiem czy to możliwe.
Czerwonych win było może ciut mniej niż białych, ja zarejestrowałem koło 28 (mogłem coś pominąć, były nikotynowe przerwy).
W każdym razie dla mnie faworytami były poniższe.
Oczywiście to moja subiektywna ocena :D

Załączniki:
image054n.jpg
image054n.jpg [ 129.87 KiB | Przeglądane 2432 razy ]
image053n.jpg
image053n.jpg [ 148.53 KiB | Przeglądane 2432 razy ]
image052n.jpg
image052n.jpg [ 115.24 KiB | Przeglądane 2432 razy ]
image016n.jpg
image016n.jpg [ 147.02 KiB | Przeglądane 2437 razy ]
image011n.jpg
image011n.jpg [ 168.65 KiB | Przeglądane 2437 razy ]
image008n.jpg
image008n.jpg [ 199.02 KiB | Przeglądane 2437 razy ]

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: piątek, 24 marca 2023, 21:26 
Ekspert
Ekspert

Z kronikarsko-księgowego obowiązku: 23 zł uzyskane z identyfikatorów przelałem dzisiaj na konto, z którego opłacane jest forum.

PostNapisane: sobota, 25 marca 2023, 19:23 
Ekspert
Ekspert

Budzik napisał(a):
...
Na osobną wzmiankę zasłużyło Sauvignon Maris od Roberta. Wino zdecydowanie w typie SB ale pozbawione tych nachalnych agrestowych aromatów. Takie czyste, subtelne SB. Ocena co najmniej 8.5/10 i być może nr 1 win białych z tej degustacji.
'''''''

Czy ktoś oprócz Roberta ma tą odmianę ?
Jeżeli daje tak dobre wina 8,5/10 pkt to warto by ją rozmnożyć wśród forumowiczów.
Włosi wycofali ją ze sprzedaży ponieważ ma defekt pylników kwiatowych.
Robert twierdzi ,że mimo tego defektu zapyla się dobrze i dobrze plonuje.
Odmiana późna, na cieplejsze stanowiska w PL :!:

PostNapisane: sobota, 25 marca 2023, 20:11 
Ekspert
Ekspert

Wina z Panonii były niezłe ale oczekiwałem po nich czegoś więcej. Tak jak Sławek napisał trzeba się nauczyć winifikacji tej odmiany. Poza tym były to wina młode, robione szybko, stabilizowane bentonitem a to jednak wpływa na jakość.
Na temat Joanniterów się nie wypowiem bo było też tam moje wino.
Solaris w trudnych lokalizacjach dobra odmiana ale to nie moje smaki chociaż prezentowane wina były naprawdę dobrej jakości.
Dubliański to nie moja bajka. Za bardzo kwiatkowy. To odmiana na damskie wino.
Bacska (1 wino Roberta) dużo lepsze jak Panonia. Niestety odmiana późna i w niewielu miejscach dojrzeje.
Muscaris wino muszkatowe . Muszkat nie jest nachalny. Wina niezłe.
Czerwone
Było sporo win z Regenta. Ogólnie były bardzo dobre. Widać, że większość kolegów opanowała winifikację tej odmiany.
Bardzo dobry był Rubinet od Roberta. Mnie bardziej podchodzi jak Roesler. Chociaż Wina z Roeslera też były dobrej jakości.
Były też różne kupaże ale żaden nie zapadł mi głębiej w pamięci.
Było też kilka win z wadami. Było stare siodło, zapleśniała ziemia itp. Ale na szczęście była ich znikoma ilość.
PS
Zbyszek to, że u Roberta się zapyla i dojrzewa to nie znaczy że wszędzie tak będzie. :mrgreen:
PS2
Zapomniałem o winie Tomka Abouriou/Dunaj.(To tak jak nie robi się notatek.) Wino z górnej półki. Brawo.

PostNapisane: sobota, 25 marca 2023, 20:48 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
.....Czyżby te wina były tak dobre, że jeszcze szumi w głowie i trzyma w szoku...
Winna były bardzo dobre. Ponieważ była to degustacja a nie konkurs winiarski (jak już to ktoś wcześniej w tym wątku zauważył) ciężko jest wskazywać faworytów pomijając wina równie dobre a może nawet lepsze.
Myślę, że pewnego rodzaju problemem była nadreprezentacja Solarisa i Regenta. W natłoku tych odmian znikło wiele interesujących win z rzadziej uprawianych bądź wręcz unikatowych odmian. W tym miejscu chciałbym podziękować Robertowi który przytargał 3 skrzynki różnych wynalazków o bardzo zróżnicowanych profilach aromatycznych. Choćby tylko dla tych 3 skrzynek warto było przyjechać na zjazd.
Moje spostrzeżenia:
1. Bardzo dobre wina z Solarisa. Ci którzy wątpili w tę odmianę (nie ja) muszą odszczekać. To bardzo plastyczna odmiana.
2. Bardzo dobre wina z Regenta. Niniejszym odszczekuję moje wątpliwości co do odmiany. Niestety, odmiana plastyczna nie jest - spróbujesz jednego dobrego Regenta to innych możesz już nie próbować, będą takie same.
3. Bardzo dobre wina z Roeslera od Roberta. Tu mój faworyt na wino tego zjazdu: Roesler po 1,5 (?) rocznym dojrzewaniu w beczce. Zdziwiłbym się gdyby to wino nie dostało powyżej 95 pkt. na tegorocznym PIWI.
4. Bardzo ciekawe profile aromatyczne i smakowe win z Dublańskiego, Generosy, itp. Z tego co pamiętam, nie było z nich win odmianowych, a szkoda. Trudno na podstawie kupażu czy cuvee dyskutować o przydatności odmiany.
5. Tomek zadziwił mnie swoim winem 100% vinifera z Abouriou/Dunaj. B. dobre wino, sam chciałbym takie robić.
Ponadto:
1. Na kolejny zjazd proponuję obowiązkową rejestrację przywożonych win. Dzięki temu każdy zorientuje się na co chciałby zwrócić szczególną uwagę, i nic mu nie umknie.
2. Nagłośnienie jest bezwzględną koniecznością na tak dużych imprezach.

PostNapisane: sobota, 25 marca 2023, 23:12 
Kiper
Kiper

O białych już pisałem, teraz odnośnie win czerwonych

Ogólna teza - wina z vinifer według mnie deklasują wina z hybryd głebią, drugim planem i dosmakiem.

Win z vinifer było niestety bardzo mało ale Rubinet od Roberta i Dorsa/Dornfelder od Miszy były wybitne i według mnie lepsze niż "kalibrujące" komercyjne wina z Rumunii.

Z hybryd, było naprawdę sporo dobrych Regentów. Myślę że jest to odmiana która w rękach zdolnego winiarza jest w stanie dać powtarzalne, dobre wino czerwone.

Roesler - jednak nadal mnie nie przekonuje. Ten od Roberta, z beczki, był bardzo dobry ale jednak za krótki. Świetna beczka na początku ale dalej niewiele się już działo. Niemniej w przypadku tej odmiany nie ma żadnych tzw. aromatów hybrydowych.

Cabernet Cantor - na trzy wina z tej odmiany, dwa były absolutnie niepijalne (jedno zepsute, drugie z bandażem) ale trzecie, od Pawła (Zniecki) było zadziwiająco dobre. I bądź tu mądry. Jednakże Paweł objawił się jako winiarz wieczoru w kategorii win czerwonych, bo poza dobrym Cantorem, zaserwował nam świetnego Regenta, równie dobrego Monarcha i co prawie nieprawdopodobne - dobrego Frontenaca. Paweł - duże brawa :clap:

Pod koniec był jeszcze polewany Alibernet/Cabernet Sav (Castleman) i tu klasa była spora ale pirazyny niestety mocno niedojrzałe.

O winie z Hybrydy z Karpicka już pisałem w innym wątku, nic specjalnego, Regent jest lepszy. Do pełnej oceny potrzebna jest szersza próba win - może Jagoda coś podeśle :-)

PostNapisane: niedziela, 26 marca 2023, 09:29 
Ekspert
Ekspert

Czytając powyższe wpisy przychodzi mi do głowy mało odkrywcza myśl, że każdemu jednak smakuje co innego :lol: choć co do meritum mamy zasadniczo zgodne oceny.
Jeszcze kilka moich przemyśleń.
Solarisom trudne roczniki sprzyjają albo wcześniejszy zbiór albo gorsze lokalizacje.
Wina z Hibernalem jechały kocimi sikami i liśćmi czarnej porzeczki. Ostatnie lata nie pozwalały dobrze dojrzeć tej odmianie. Utwierdziłem się w słuszności decyzji o wykopkach. Polska to nie Morawy niestety.
Wina z dodatkiem Jutrzenki ciągle mi nie smakują.
Maris Roberta był bardzo dobry. Jak ktoś ma wybitną lokalizację to zamiast Hibernala niech przetestuje właśnie tę odmianę.
Kolega zniecki zaskoczył ogromną ilością win. Większość była dobra albo bardzo dobra mimo, że nie wszystkie trafiały w mój gust.
Wina czerwone Roberta, to wiadomo, ale wolałbym w tych winach więcej owocu i nieco mniej beczki. Ale zastanawia mnie jedna rzecz. To był kolejny zlot, na którym Roeslera mamy tylko jednego, mimo że odmiana już nie taka nowa :crazy:
Abouriou/Dunaj Budzika świetne, tylko nie wiem czy sam Dunaj nie byłby jeszcze lepszy ;)
Z Regentów najlepszy był Grzegorza (Marysieńka) małe obciążenie to klucz i wtedy nawet czipsy wynoszą go na wyższy poziom.
Czerwony kupaż (cuvee?) Moniki1. Z byle jakich odmian (sorry ;)) przy pomocy beczki Borosa zrobiła bardzo dobre wino. Trochę to jednak mit, ze beczka słabe wino zniszczy, co zostało potwierdzone m.in. w mojej Dorsie, gdzie parametry wyjściowe nie powalały. Trzeba tylko beczkę stosować z głową.
W ogóle to myślę, że do tematu polskich beczek nie będziemy już wracać, no chyba, że kolega Radomił wreszcie przekwalifikuje się na bednarza :lol:

PostNapisane: niedziela, 26 marca 2023, 10:02 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: gm. Sulmierzyce, pow. pajęczański,łódzkie 212 m.n.p.m
Moja opinia o winach białych:
Gdybym miał startować z nasadzeniami w dobrej lokalizacji , kierując się tym co mnie osobiście najbardziej smakowo odpowiadało,
wybrałbym Bacskę.
Panonia; dzięki Robertowi można było przekonać się jakie wpływ mają zastosowane drożdże na aromatykę wina.
Myślę,że w miarę rozpowszechniania się tej odmiany, pojawi się protokół na bardzo dobre wino, albowiem tutaj niewiele brakuje , być może tylko czasu, mieliśmy jednak do czynienia z młodym winem.
Johanitery- wyrównany wysoki poziom win,intensywne bukiety , z przyjemnością nosem w kieliszku.Potwierdza się opinia,że jest to doskonała
alternatywa dla wymagającego jednak Rieslinga.
W tym miejscu chciałbym generalnie pochwalić zdecydowaną większość białych win zlotowych za zapachy właśnie.Dobra robota.
Solarisy pokazały pełnię swojego potencjału i plastyczność. Wczesność dojrzewania Solarisa, daje możliwość regulacji obciążenia, czy też stopnia odkrywania dojrzewających gron (lub nie odkrywania) w celu regulacji parametrów ,bez większego stresu w obawie o efekt.
Muscarisy zaprezentowały się ciekawie, jak i Hibernal.Warto robić wino z tych odmian.
Pozytywnie mnie zaskoczyła selekcja amerykańców;
Osceola Muscat+La Cresent, Petite Amie,czy St. Pepin(zwłaszcza Moniki). Nie spodziewałem się ,że z odmian będących w szerszej opinii "z innej ligi", można wydobyć takie ciekawe smaki czy aromaty.
A co do przyszłości; uśmiechnąłbym się, gdyby pojawiło się na zlocie więcej win z Souvignier Gris, odmianowe z Rinota , czy Dublańskiego (dla przekonania o jego kwasowości).A jak ktoś czuje moc własnego siedliska, może pokusi się o swój wariant, bardzo obiecującego Sauvignon Maris.

Dziękuję organizatorom i uczestnikom za spotkanie, barwny festiwal smaków i zapachów( nie tylko winnych), oraz pozytywną atmosferę.

PostNapisane: niedziela, 26 marca 2023, 12:24 
mistrz
mistrz

zbyszekB napisał(a):
........ Czy ktoś oprócz Roberta ma tą odmianę ?
Jeżeli daje tak dobre wina 8,5/10 pkt to warto by ją rozmnożyć wśród forumowiczów. ..........

zniecki napisał(a):
......... A jak ktoś czuje moc własnego siedliska, może pokusi się o swój wariant, bardzo obiecującego Sauvignon Maris..........

Dziki Robertowi, w tym sezonie będę miał próbne owocowanie.
Ze względu na niedużą ilość krzewów, S. Maris, u mnie trafi najpierw do cuvee z S. Rytos. Ale będzie to wino pomarańczowe.

PostNapisane: niedziela, 26 marca 2023, 12:29 
Ekspert
Ekspert

Liczysz, że u Ciebie dojrzeje? :shock:
Scyzoryków to raczej trudna miejscówka. :think:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1