Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 16:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 31 października 2019, 11:04 
Kiper
Kiper

Lektura obowiązkowa przed naszym listopadowym zlotem: https://gazetakrakowska.pl/wojciech-bos ... 6-13289528

PostNapisane: poniedziałek, 11 listopada 2019, 15:20 
czeladnik
czeladnik

Witam. Czy lista osób na spotkanie jest definitywnie zamknięta? Mieszkam niedaleko i dosyć długo zastanawiałem się nad udziałem(za długo) oczywiście bez noclegu. Jeśli była by taka możliwość prosiłbym o wpis na listę, jeśli nie, to cóż.. może za rok. Pozdrawiam Tomek

PostNapisane: poniedziałek, 11 listopada 2019, 22:48 
Kiper
Kiper

Kolegę z okolic Zabierzowa bardzo serdecznie zapraszamy do udziału w naszym zlocie w Wygiełzowie (bez noclegu).

PostNapisane: piątek, 15 listopada 2019, 20:53 
Ekspert
Ekspert

1. Czy będziemy coś sadzić w winniczce w Skansenie? "Historycznych" odmian u mnie niewiele, ale mógłbym zaproponować odkład z Kamieńskiego.
2. Żona pyta o "bufet" :wink: : Czy "przekąski" tudzież inne "wypieki" przygotowujemy? :wink:

PostNapisane: sobota, 16 listopada 2019, 09:19 
mistrz
mistrz

Nie, przerzucimy się na tynki i parkiet :lol: :lol:
Tylko nie wiem jak na to zareaguje właściciel pensjonatu.

Pozdrawiam,
Arek

PostNapisane: sobota, 16 listopada 2019, 10:59 
Ekspert
Ekspert

Nie mówiąc o szkodzie wyrządzonej na majątku właściciela.:D

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2019, 14:24 
Kiper
Kiper

Przekąski i wypieki własne mile widziane. Będziecie je konsumować w trakcie biesiady w skansenie. Jeszcze raz bardzo proszę o zabranie ze sobą kieliszków do wina, naczyń do wypluwania degustowanego trunku i rozkładanych krzesełek turystycznych. W trakcie pierwszej części zlotu w skansenie przewidziany jest też ciepły posiłek, który zapewni kierownictwo Nadwiślańskiego Parku Etnograficznego.
Spotkanie rozpoczynamy o godz. 10.30 w Wygiełzowie. Wjazd do skansenu bramą nr 5 od strony wschodniej (czyli od strony Babic). Parkujemy pojazdy na parkingu wewnętrznym bezpośrednio przy dworze z Drogini. Parking rezerwowy będzie przy szkole w Babicach, bezpośrednio przy główniej szosie Kraków-Oświęcim. Poniżej zamieszczam plan dojazdu.

-- N lis 17, 2019 3:24 pm --

Dyrekcja Nadwiślańskiego Parku Etnograficznego i Zamku Lipowiec w Wygiełzowie czyli oficjalny organizator naszego spotkania, przygotowała taki oto plakat okolicznościowy.

Załączniki:
Winiarze-2019.jpg
Winiarze-2019.jpg [ 64.25 KiB | Przeglądane 1283 razy ]
zlot_Wygielzow.GIF
zlot_Wygielzow.GIF [ 22.96 KiB | Przeglądane 1342 razy ]

PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2019, 16:38 
Ekspert
Ekspert

Możesz przypomnieć ostateczną wersję programu dnia (co, gdzie po kolei).

Jakub

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2019, 18:08 
Kiper
Kiper

Program na ten moment wygląda mniej więcej tak:
godz. 10.30: początek spotkania, wymiana sztobrów i sadzonek na parkingu wewnętrznym skansenu przy dworze.
godz. 10.40: rozpocznie się część oficjalna, dyrektor skansenu lub jego zastępca powitają gości, również i ja będę Was uczestników chciał przywitać i powiem kilka słów o winnicach na terenie Garbu Tenczyńskiego i Tenczyńskiego Parku Krajobrazowego.
godz. 11.00: prezentacja winnicy "Zagrabie" w Rybnej.
około godz. 12: prezentacja winnic i ogrodów winoroślowych osób, które wyraziły taką chęć, potem dyskusja.
około 13-13.15: posiłek przygotowany przez dyrekcję skansenu.
godz. 13.45: wyjazd do Regulic (własnymi pojazdami).
godz.14.00-14.50: zwiedzanie winnicy "Czak" w Regulicach i zaplecza winiarskiego.
godz. 14.50-15.00: przejazd z Regulic do Rudna.
godz. 15.00-15.15: spacer po terenie dawnej winnicy w pobliżu ruin zamku Tęczyn
godz. 15.15-15.30: początek spotkania i degustacji w pensjonacie w pobliżu ruin zamku Tęczyn.

Zapewne jednak życie napisze swój scenariusz. W razie jakiejś szczególnie złej pogody oczywiście zrezygnujemy ze spaceru w pobliżu ruin zamku oraz skrócimy nieco pobyt w Regulicach. Wówczas do pensjonatu na degustację przyjedziemy jeszcze przed godz. 15.
Osoby nocujące w pensjonacie dokonają wpłaty gotówki za pobyt jego gospodarzowi zaraz po przyjeździe na miejsce degustacji. Nazwy pensjonatu nie podaję, aby nie reklamować przedwcześnie tego miejsca. Wszyscy zainteresowani jednak ją dobrze znają. W pobliżu pensjonatu jest niewielki parking. Trzeba będzie więc racjonalnie zaparkować pojazdy, aby wszystkie samochody zmieściły się na tym placu.
Degustację w pensjonacie poprowadzi nasz kolega RobertR.
Poniżej zamieszczam plan dojazdu do pensjonatu.

-- Pn lis 18, 2019 7:08 pm --

W pensjonacie - miejscu degustacji będzie możliwość zamówienia śniadania (za dodatkową opłatą 20 zł). Osoby zainteresowane powinny zgłosić chęć spożycia śniadania właścicielowi pensjonatu w momencie rozliczania się z nim po przyjeździe na miejsce.

Załączniki:
Rudno_dojazd.jpg
Rudno_dojazd.jpg [ 23.1 KiB | Przeglądane 1243 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2019, 23:42 
Ekspert
Ekspert

Grzegorzu,
Nie wiesz czy tam jest jakaś kuchnia do samodzielnego zrobienia śniadania?
Zazwyczaj chowałem na tą okazję jakąś jedną kiełbaskę. Jak nie ma, to nie ma co chować, trzeba zjeść wszystko przy degustacji, a rano zamówić jajecznicę. :mrgreen:

PostNapisane: piątek, 22 listopada 2019, 12:50 
Kiper
Kiper

Właściciele pensjonatu w oficjalnych reklamach na stronach www piszą, że obiekt posiada zaplecze kuchenne dla gości.
Bardzo proszę osobę, która deklarowała przywiezienie sadzonki 'Swenson Red' o zabranie jej ze sobą na zlot. Podarujemy ją gospodarzowi pensjonatu na pamiątkę spotkania. Ja również przekażę mu sadzonkę odmiany jasnoowocowej, prawdopodobnie 'Osceola Muscat'.

-- Cz lis 21, 2019 4:35 pm --

W uzupełnieniu informacji o sobotnim spotkaniu, zamieszczam mapę dojazdu do winnicy "Czak" w Regulicach. Pojazdy będziemy tam parkować na placyku przed budynkiem gospodarzy winnicy (ul. Brandyska 1), po przejechaniu toru nieczynnej linii kolejowej.

-- Pt lis 22, 2019 1:50 pm --

Rozmawiałem dziś telefonicznie z gospodarzem pensjonatu w Rudnie, w którym jutro będzie degustacja. Wstępnie uzgodniłem, że dla wszystkich nocujących zostaną przygotowane śniadania (za 20 zł od osoby). Niektóre osoby nocujące w pensjonacie kontaktowały się ze mną i o to pytały. Jeśli ktoś ewidentnie tego śniadania tam zamawiać nie chce - niech kontaktuje się ze mną dziś do godz. 16 (meilem lub telefonicznie). Po godz. 16 zgłoszę gospodarzowi pensjonatu ostateczną liczbą zamówionych śniadań.

Rozmawiałem również z gospodarzem winnicy "Czak". Aktualnie nie posiadają tam butelek wina na sprzedaż, bo zapasy zostały wyprzedane już w lecie. Mają jedynie w kadziach młode wino, które będzie można skosztować na miejscu czyli jutro po godz. 14.

Zlot rozpoczynamy na parkingu skansenu przy dworze z Drogini w dniu jutrzejszym o godz. 10.30. Tam wymienimy się przywiezionymi sadzonkami i sztobrami.

Załączniki:
czak_dojazd.jpg
czak_dojazd.jpg [ 56.66 KiB | Przeglądane 1016 razy ]

PostNapisane: piątek, 22 listopada 2019, 17:22 
Ekspert
Ekspert

Ja nie wiem jak u Was, ale u mnie bagażnik już pełny "drewna opałowego", paczki i paczuszki - jakbym na poczcie robił... w kuchni już pachnie... czyli to już jutro... :thumbup: :wink:

PostNapisane: piątek, 22 listopada 2019, 18:55 
przedszkolak
przedszkolak

Witam,
Chciałem dodać dodatkowo kilka informacji nt jutrzejszego spotkania w Wygiełzowie:
1. Na prośbę Grzegorza wezmę projektor multimedialny i laptop do ewentualnego wykorzystania, (w razie potrzeby). Może ktoś z uczestników będzie chciał pokazać jakiś materiał np. w formie zdjęć, prezentacji itp. wersji elektronicznej - to sprzęt do wyświetlenia będzie do późnych godzin nocnych.
2. Udało mi się prywatnie zorganizować "magnesiki" upamiętniające III Jesienne spotkanie Winiarzy i Winogrodników - wg mojego pomysłu, takie na lodówkę. Jeśli ktoś będzie zainteresowany, to będę miał je z sobą.
3. Przywiozę wiatraczki, jakie osobiście wykonałem z butelek po wodzie mineralnej - do rozdania uczestnikom i może oceny w zakresie ewentualnego wykorzystania na winnicy...
4. Mam zamiar być na spotkaniu, niemniej nie planuje noclegu. W razie potrzeby mogę kogoś zabrać z lub do Krakowa (okolice Prokocimia) - proszę o ewentualny kontakt w tej sprawie 786-240-261.

Pozdrawiam,
Do zobaczenia jutro w Wygiełzowie

Bogusław

PostNapisane: piątek, 22 listopada 2019, 21:38 
Kiper
Kiper

Szanowne Koleżanki i Koledzy - dobrze, że już pakujecie sadzonki i prowianty do bagażników swoich pojazdów. Pod żadnym pozorem jednak nie zapominajcie o zabraniu ze sobą kieliszków oraz krzesełek turystycznych. We dworze nie będzie problemu z miejscami siedzącymi, ale w pensjonacie różnie może być. Należy wyciągnąć wnioski z doświadczeń ojcowskich, gdzie ewidentnie brakowało szklanych kieliszków.
U gospodarza pensjonatu w Rudnie zamówiłem 14 niedzielnych śniadań. Reszta nocujących zgłosiła, że nie chce ich zamawiać.

Przedstawiam szczegółowy program jutrzejszego spotkania w dworze z Drogini. Pewnie on jeszcze ulegnie niewielkiej ewolucji, gdy będzie jakiś "poślizg" czasowy.
godz. 10.30-1040: wymiana sadzonek i sztobrów.
godz. 10.40: powitalne wystąpienie dyrektora skansenu.
godz. 10.50-11: krótka informacja o winnicach na terenie Garbu Tenczyńskiego i Tenczyńskiego Parku Krajobrazowego (kt70),
godz. 11-12: prezentacja winnicy "Zagrabie" (Państwo Polit),
godz. 12-12.20: prezentacja odmian z kolekcji w Plechowie (RobertR),
godz. 12.20-12.35: uprawa winorośli w mieście przy murach (Sajko71),
godz. 12.35-12.50: prezentacja uprawy kolegi Piotra85,
godz.12.50-13.15: dyskusja,
godz. 13.15-13.45: posiłek,
godz. 14.45-14.50: wyjazd do winnicy "Czak" w Regulicach.

PostNapisane: sobota, 23 listopada 2019, 06:59 
Ekspert
Ekspert

kt70 napisał(a):
...
godz. 13.15-13.45: posiłek,
godz. 14.45-14.50: wyjazd do winnicy "Czak" w Regulicach.

Powinno być chyba:
godz. 13.45-13.50: wyjazd do winnicy "Czak" w Regulicach.

Ważne dla tych co mają zamiar się spóźnić ;)

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1