Teraz jest wtorek, 18 listopada 2025, 13:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2019, 21:11 
mistrz
mistrz

DW napisał(a):
Teraz już wiem: Galanth i Muscat bleu wyłącznie jako odmiany deserowe, przynajmniej u mnie.

Dlaczego? Czy Mógłbyś przybliżyć?

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2019, 21:15 
mistrz
mistrz

Misza, w części zagrychowej też miałeś duży wkład, świetna suszona kielbasa :angel: Kiedy ja wreszcie wezmę się za robienie wędlin :think: A najlepsze że w końcu nie wiem która to była ta z dzika :cry:

Rzeczywiście, do tych około 50 pustych flaszek wina trzeba dodać że poszło kilo żółtego sera, dobre kilka kilo różnych wedlin, 6 chlebów, kilka blach ciasta, różny slony drobiazg typu paluchy, rożki, koreczki, babeczki, paluszki, chipsy, kilka słoików smarowideł, ogoreczki, papryczki, grzybki... Nie można powiedzieć że jedzenia brakło, ale co było to zniknęło :mrgreen:

Przechodząc do rzeczy :D
Żeby mieć dobre notatki, trzeba siedzieć bliżej prezydium bo wtedy przynajmniej ma się tą pewność że w kieliszku ma się to co jest omawiane :roll: Ale czasem warto podejść do sprawy na luzie ;) Uwagi wpisane w cudzysłowie to informacje które uchwyciłm rzucane przy stole, ewentualne moje są bez cudzysłowu.

Wina jakie mam w notatkach na III Zlocie Winiarzy w Wygiełzowie (i okolicach) to:

1. Csersegi F + Nektar Janek - "dobre", "lekko utlenione" "świeży zapach" "trochę nijakie w smaku"
2. Hibernal Mietek
3. Iza Zaliwska Castelman i tu uwaga osobista, że niech sobie inni myślą co chcą o niektórych labruscach, wino z typowych czerwonych labrusek też uwazam za zazwyczaj niepijalne ale uwielbiam wino zarówno z Seneki jak i z Izy i nic na to nie poradzę. Właśnie sobie sączę kieliszek z reszty flaszki którą dostałam i jest super :thumbup:

Tu mam dziurę w notatkach bo mimo początkowego sprzeciwu przeciwko typowemu podziałowi ról społecznych stwierdziłam że w końcu wojującą feministką nie jestem a sama z przyjemnością coś zjem więc zabrałam się za krojenie i wykładanie co kto przywiózł na talerze, nie wiem ile mnie omineło, jak wróciłam to dalej były:

4. Winnica Olgova likierowe - "słodziutkie" "nieco przedobrzone"
5. Muscat Odeski+Kristaly+ Seyval B Sajko -"bardzo dobry" i zgadzam się, bo sobie nalałam do spokojnej degustacji, właśnie popijam i nie wiem czy to z działki czy z murów ale Sławku tak trzymaj :thumbup:

Tu kończą mi się notatki o białych winach, ale jest to niemożliwe że bylo ich tylko tyle, jak ktoś coś pamieta to niech proszę uzupełni. Roman przecież miał całą skrzynkę, na pewno jedno było muskacikiem, drugie z jasnych hybryd - a co dalej trudno powiedzieć. Ja jeszcze prawem sprzątającego ze stołu po imprezie sprzątnęłam butelkę z resztką Solarisa '18 Kenaja, nie wiem czy to było w oficjalnej degustacji czy poza, pachnie świetnie, spróbuję po obiedzie :)

Wina czerwone - uzgodniliśmy kolejność taką że najpierw pijemy świeżaki potem hybrydy potem kilkuletnie vinifery.
W notatkach mam:
1. Marszałek'19 (czyje?)
2. Regent '19 (czyje?)
3. Regent'19 (czyje?)
4. Roesler '18 DW "czekolada", "utlenione trochę", "złapało śliwkę"
5. Roesler+Reberger+Pinotin '19 DW - to wino wygrało nieistniejący konkurs etykiet :mrgreen:
6. Beaujolais Negru de Dragasani RobertR -"dobre i tyle", "odmiana dobra też jako owoc do jedzenia"
7. MF+LM Piwniczka na Wąskiej "słodziak", "utleniło się", "jedną z różnic między starymi i nowoczesnymi odmianami jest fakt że te nowoczesne nie poddają się tak łatwo utlenianiu (mimo prób np pompką akwariową 8) ) a starsze są na to wrażliwe"
8. Marszałek 2015 Romana - "niesamowite że wciąż dobry po tylu latach", "świetny nos" a ja jeszcze dodam że znalazłam w papierach podpałkowych notatki z poprzedniego jesiennego zlotu, też piliśmy tego Marszałka 2015! Notatki rok temu: ""bardzo fajny nos" ,daje po nosie". Kurczę tak pomyślałem że nieźle by było na te nasze degustacje przynosić wydruki notatek z poprzednich lat, mielibyśmy możliwość porównać jak rozwijają (albo zwijają) się te same wina pite w kolejnych latach :roll:
9. Cuvee Red 2018 Sajko - "Czy tu są czipsy? Tak jest całe kilo Laysów 8) ), "chemiczny smak", lakier do paznokci", "kontrowersyjne". Sławek kazał nam pić to wino w ciemno, potem powiedział że to 75% Hybryda, 25% Krasień
10. Marszałek z Leonem '18 Janek Wein "bardzo przyzwoity"
11. Marquette GBed
12. Marquette Roman 2015 "to rzeczywiście można pić"
13. Rondo+Kazaczka+Marquette+Nero 2018 (czyje?)
14. Galanth (czy tam Galanthe po nowemu) Gbed "dobre", "świetny zapach" "ma smak dzikiej róży"
15. Muscat Blue i Galanth Roman "100% dzika róża w nosie" "świetne" (a ja dodam od siebie że po zeszłym roku jakoś tak myślałam że nie lubię smaku muszkatu w czerwonym winie, a po tych dwóch powyzszych to już nieco zgłupiałam i znów nic nie wiem :think: )
16. Regent Kenaj "półsłodkie" "może to alternatywa dla tej odmiany" "dobre jest" "ta słodycz jest z beczki"
17. Regent Misza 2018

Tu zrobiło się zamieszanie (właściwie poprawka -zamieszanie wciąż było :lol: ) ale kto się zorientował co jest grane to załapał się na serwowane spod lady wino RobertaR z Dublańskiego (spod lady bo podobno nieudane… taaa… ;) )
Po tym nieortodoksyjnym białym przerywniku wracamy do czerwonych :ROFL:

18. Rubinet RobertR - twórca twierdzi że będzie dobre za 2 lata ale w moim końcu stołu ustalono że za dwa lata koniec świata i trzeba wypić szybciej bo szkoda czekać
19. Dunaj RobertR - też niby do picia za dwa lata podobno
20. Roesler 2016 RobertR

Tu znów zamieszanie i pijemy białe :mrgreen:
Dostaliśmy 3 flaszki od jakiegoś tajemniczego darczyńcy i były to:
21. Solaris 2019 "cosik nie ten teges z zapachem" "siarkowodór"
22. 'R' "całkiem pijalne"
23. Marszałek z Leonem na różowo"delikatnie utlenione ale bardzo dobre","świetne", "klasyka gatunku"

Wracamy do wątku głównego 8)

24. DunaG+Roesler 2017 RobertR "fatalny rocznik" "sam Roesler z tego rocznika lepszy" "źle nie jest,ale rozwodnienie czuć"
25. Roesler oryginalny austriacki 2015 - zaserwowany żebyśmy w kompleksy wpadli
26 Pinot Noir z Moraw "śliwka w nosie" "wyciągnięte z PN ile się da"
27. PNP z Regentem Castelman
28. Monarch 2018 Wein "bardzo dobre" "dobrze zrobione" "krzewy podobno przeciążone" "5kg z krzewu, koniec września, wióry w fermentacji" "Monarch jest lepszy od Dornfeldera, zdrowszy, w porównaniu nic się go nie ima"
29. Doro "pewien problem olfaktoryczny"
30. SyraMerlot Castelman

Tyle notatek. Żeby wiedzieć jak to jest to i tak trzeba przyjechać, zobaczyć, uczestniczyć :friends:

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2019, 21:23 
Kiper
Kiper

Sala w pensjonacie rzeczywiście była za ciasna. Tym razem dałem się zwieść fotografiom i kierowałem się sentymentem do miejsca w bezpośrednim sąsiedztwie najbardziej znanej dziś staropolskiej winnicy. Poprzednio nasze spotkanie było w garażu czy też sali, w której kiedyś trzymano worki z mąką. I to też był błąd.
Obawiałem się linczu przez moment, gdy przyjechaliśmy do pensjonatu w Rudnie. Jadalnia pękała w szwach i zapanował chaos związany z kwaterowaniem gości. Chyba przynajmniej kilka lub kilkanaście osób niestety opuściło tę salkę z powodu panującego tam tłoku. Wszystkich tych, którzy nie znaleźli tam miejsca bardzo serdecznie przepraszam. Zainteresowanie degustacją przerosło moje wyobrażenia. To było organizacyjne niedociągnięcie.

Pragnę w tym miejscu bardzo serdecznie podziękować głównemu organizatorowi naszego spotkania - Panu doktorowi Markowi Grabskiemu, dyrektorowi Nadwiślańskiego Parku Etnograficznego i Zamku Lipowiec w Wygiełzowie za przygotowanie i sfinansowanie naszej imprezy. Instytucja kultury województwa małopolskiego, jaką jest skansen Krakowiaków Zachodnich, stała się patronem środowiska drobnych winiarzy i winogrodników z południa kraju. W województwie lubuskim działa już od kilku lat regionalne centrum winiarskie w Zaborze, finansowane przez tamtejszy samorząd wojewódzki. U nas w tym momencie (niejako w zastępstwie) rolę tę wziął na siebie wygiełzowski skansen. Docelowo jednak - jak sądzę właśnie w malowniczych okolicach Alwerni - powinno powstać małopolskie centrum winiarskie, które będzie dysponować odpowiednim zapleczem lokalowym i siłami fachowymi. Placówka ta powinna organizować konferencje merytoryczne, degustacje i promocje funkcjonujących już i przyszłych winnic. Jeśli to forum czytają decydenci wojewódzcy (a przypuszczam, że tak) to niech sobie tę uwagę odnotują i przystąpią do jej realizacji. Nieskromnie napiszę, że jako region mamy znacznie więcej atutów niż województwo lubuskie. Zdaje się też u nas w Małopolsce winiarstwo rozwija się prężniej niż w innych częściach Polski.

Jeszcze kilka uwag organizacyjnych. W przyszłości należy postarać się jednak o jakiś mikrofon i głośnik przed degustacją. Prowadzący będzie komentował degustowane wino do mikrofonu i udzielał głosu tym, którzy chcą publicznie wyrazić swe uwagi o aktualnie ocenianym trunku. Refleksje te warto też nagrywać, aby potem sporządzić precyzyjną notę podegustacyjną, która tu będzie zamieszczona. Te informacje pozwolą innym poważnie zastanowić się nad doborem odmian i metod winifikacji. Będą mieć wartość edukacyjną. Uniknie się też chaosu. Pod tym względem bardzo korzystnie wyglądała degustacja w "młynie" w Ojcowie w marcu br.
Udało mi się nagrać wystąpienia wszystkich prelegentów w Wygiełzowie. Jakość dźwięku jest przyzwoita. Nie wiem jednak jak i gdzie ten materiał opublikować w sieci, aby był dostępny dla wszystkich zainteresowanych, a zwłaszcza dla tych, którzy nie mogli przybyć wczoraj do Wygiełzowa. Poradźcie jak ten problem techniczny rozwiązać?

Ostatnio edytowano niedziela, 24 listopada 2019, 21:54 przez kt70, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2019, 21:37 
Ekspert
Ekspert

Cebulka napisał(a):
30...Tyle notatek. Żeby wiedzieć jak to jest to i tak trzeba przyjechać, zobaczyć, uczestniczyć :friends:
Dopowiem jedynie, że win było do 50... i w opisie brakuje np. kilku "białych" z Rybnika :wink: Spróbowałem chyba wszystkich, ale spamiętać się tej ilości nie da.

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2019, 22:11 
Ekspert
Ekspert

przemgo74 napisał(a):
DW napisał(a):
Teraz już wiem: Galanth i Muscat bleu wyłącznie jako odmiany deserowe, przynajmniej u mnie.

Dlaczego? Czy Mógłbyś przybliżyć?

Przybliżenie dała Cebulka: "15. Muscat Blue i Galanth Roman "100% dzika róża w nosie" "świetne" (a ja dodam od siebie że po zeszłym roku jakoś tak myślałam że nie lubię smaku muszkatu w czerwonym winie, a po tych dwóch powyzszych to już nieco zgłupiałam i znów nic nie wiem :think:)"
Ja to wino odebrałem negatywnie. Dobrze zrobione technicznie ale dla mnie smakowo i aromatycznie nie do przyjęcia. Niestety, jakoś mi umknęło wino z Galantha od Grzegorza (@gbed). Może jednoodmianowe byłoby ok ? Muszę z Grzesiem się jakoś umówić i świadomie przekonać się co i jak. A morał z tego taki, że lepiej sprawdzić produkt finalny zanim zacznie się produkcję surowca :)

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2019, 22:20 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
Cebulka napisał(a):
Wina jakie mam w notatkach na III Zlocie Winiarzy w Wygiełzowie (i okolicach) to:
...

2 dni czekaliśmy w ciszy, żeby nie powiedzieć smutku na forum na Wasz powrót i sprawozdania.
Dzięki za notatki z subiektywnych ocen przy degustacjach, ciekawie się to czyta :-)

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2019, 22:34 
Kiper
Kiper

Chciałem się przyłączyć do podziękowań dla Grzegorza kt70 za kolejne udane spotkanie.
Zrobiłem sporo zdjęć ze spotkania. Poprzednio był limit wielkości zdjęć do 500kB. Tak też zmniejszyłem swoje.
Teraz widzę że zmniejszono wielkość do 256kB. Muszę ponownie zmniejszać ale już nie dzisiaj.

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2019, 22:45 
mistrz
mistrz

Grzegorzu - nie przesadzaj, było super :) Pewnie że jakby sala była większa (zwłaszcza dłuższa) to byłoby wygodniej ale komu zależało ten nie wydziwiał i się zmieścił, miejsca siedzące też nie były stałe, większość osób krążyła i przesiadała się. W tym tempie to zaraz będziemy musieli jakieś domy weselne zamawiać :lol: Problem w tym że wtedy nocleg będzie kosztował nie 50zł ale kilka razy tyle a wygody noclegowe i elegancja nie są nam potrzebne - jedynie co to rzeczywiście sala na jakieś ponad 50 osób by się przydała.

Moim zdaniem jeszcze dobrym posunięciem było 'odchudzenie' programu. Może by się wcisnęła jeszcze jedna winnica lub jedna prelekcja ale za to było spokojnie bez nerwów, degustację zaczęliśmy chyba około 15ej, dzięki czemu skończyliśmy kulturalnie o 23ej, ogarnęli stoły, poszli spać a rano wszyscy byli wyspani i zdolni do jazdy :) Jedna uwaga na przyszłe zloty - uprzedzaj proszę gospodarzy że obrusy na pewno będą pobrudzone czerwonym winem. Może niech kupią jednorazowe? Jeżeli ponad 30 flaszek wina rozlewane jest do 30-40 kieliszków po jednym łyku przez kilkanaście osób to jest jakieś przynajmniej 1000 szans że coś nakapie, butelki brudzą się od dołu i wszystko po imprezie wygląda OK ale obrusy źle i moim zdaniem warto o tym powiedzieć przed ;)

Kilka fotek ze spotkania :)
Kto ma grupowe z winnicy nich zamieści!

Wyjazd na Zlot czyli prowiant i chrust :mrgreen:
Obrazek Obrazek

Prelekcje w sali we dworze
Obrazek
A może by tak na przyszły raz jakiś wykład o szczepieniu winorośli? Najlepiej od razu z częścią praktyczną, w listopadzie zielonego nie ma, ale patyków do próbowania będzie dość. Wiadomo oczywiście o kim mówię jako o głównym praktyku tej metody ;) W każdym razie ja bardzo chętnie posłucham, wydaje się to być ciekawą alternatywą dla szpadla.

Wizyta w winnicy Czak :)
Korzystne ale organizacyjnie trudne położenie winnicy oraz pomysły na poprawę stanu krzewów wywołały różne burzliwe dyskusje - i bardzo dobrze, forum dyskusją stoi 8) Mnie znów naszła refleksja jak bardzo różne od siebie są winnice które odwiedzaliśmy. Ciekawe czy gdybyśmy byli forum wędliniarskim i odwiedzali małe masarnie lub forum szwalniczym i odwiedzali zakłady włókiennicze to czy różnice też byłyby tak duże :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy ktoś jeszcze ma na winnicy miejscówkę z takim widokiem? :)
Obrazek

Po winnicy zajechaliśmy do pensjonatu Podzamcze, część osób miała już dość spacerów, ale inni poszli zobaczyć teren dawnej winnicy pod zamkiem Tenczyn :)
Obrazek

W zachodzącym słońcu ruiny robiły naprawdę duże wrażenie
Obrazek
Obrazek

A następnie już część degustacyjna, na następną obok korkociągu będzie całkiem serio trzeba zabrać...gwizdek :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2019, 23:29 
Kiper
Kiper

Bardzo piękne prezentowała się winnica "Czak" w Regulicach. To jej położenie może zachwycać. Bardzo dziękuję właścicielom winnicy Państwu Barbarze i Krzysztofowi Góra oraz Panu Zdzisławowi Czak za udostępnienie jej do zwiedzania. Pani Barbarze szczególnie dziękujemy za piękną prelekcję o winnicy w trakcie pierwszej części zlotu oraz za cierpliwe odpowiadanie na liczne pytania uczestników na terenie plantacji w Regulicach.

-- Pn lis 25, 2019 12:29 am --

Program trzeba było odchudzić. Sala weselna chyba też będzie w przyszłości potrzebna. Przynajmniej taka na 50-70 osób. Być może taka jest... blisko skansenu, pod lasem w zachodniej części Wygiełzowa. Jak dożyjemy, to wrócimy tam za rok. Na razie jednak myślimy o Żarkach k. Myszkowa a może też o Podzamczu koło Ogrodzieńca. Trzeba wrócić do pomysłu organizowania "majówki", najlepiej gdzieś w pobliżu lub też w jurajskiej twierdzy ("orlim gnieździe"). Może należy też brać pod uwagę Bobolice?

Załączniki:
Komentarz: Imponujący napis ponad winnicą.
czak2.JPG
czak2.JPG [ 104.59 KiB | Przeglądane 2784 razy ]
Komentarz: Pięknie położona winnica "Czak"
czak1.JPG
czak1.JPG [ 97.35 KiB | Przeglądane 2784 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2019, 07:26 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Udało mi się nagrać wystąpienia wszystkich prelegentów w Wygiełzowie. Jakość dźwięku jest przyzwoita. Nie wiem jednak jak i gdzie ten materiał opublikować w sieci, aby był dostępny dla wszystkich zainteresowanych, a zwłaszcza dla tych, którzy nie mogli przybyć wczoraj do Wygiełzowa. Poradźcie jak ten problem techniczny rozwiązać?

Najprościej wrzucić na youtube. Chyba. :?

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2019, 07:56 
czeladnik
czeladnik

Wielkie dzięki za organizację dla kolegi Grzegorza i podziękowania - również dla Koleżanek i Kolegów z forum za spotkanie w tradycyjnej "fizycznej" formie, za możliwość konwersacji w czasie rzeczywistym połączonej z degustacją organo - leptyczną ! :clap:

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2019, 08:25 
Ekspert
Ekspert

Cieszę się za kolejną możliwość spędzenia z Wami czas podczas kolejnej edycji spotkania. Dziękuję za mile spędzony na konstruktywnych i motywujących rozmowach czas. Bardzo odpoczęliśmy wraz z żoną oraz synkiem i cichaczem liczymy na przyszłoroczne spotkanie.
Nie mniejsze podziękowania i podziw należy się Grzegorzowi (kt70) za wykazanie się po raz kolejny świetnymi zdolnościami organizacyjnymi.
Chciałem także podziękować Panu Dyrektorowi za chęć goszczenia nas w skansenie.

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2019, 09:13 
czeladnik
czeladnik

Dziękuję za spotkanie w miłej atmosferze, za możliwość degustowania win "nietowarowych", za uwagi, które są dla mnie cenne, tym bardziej że dopiero zaczynam przygodę z winiarstwem. Nie spodziewałam się tak "luźnego" podejścia do tematu. Mam nadzieję na własny produkt na przyszłoroczne spotkanie.
Ps. Kiełbasa z dzika to była ta troszkę tłusta w "odchodzącej" skórce.

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2019, 20:06 
mistrz
mistrz

Ten czas kiedy masz wszystko ustalone co gdzie posadzic, jedziesz na kolejny zlot i znow nie wiesz nic. :crazy: Co wykopac co posadzic. Z win bialych moim zdaniem tym razem bezkonkurecyjny półwytrawny Hibernal od Miszy. Sprawdzalem, czy nie da sie wykrecic butelki. Nie da sie :lol: To kolejny Hibernal ktory zrobil na mnie niesamowite wrazenie, wiec trzeba bedzie tej odmianie zrobic troszke miejsca. Kolejne niezapomniane wino to SB+K+MO (wytrawny/polwytrawny?) Byli tacy, ktorzy twierdzili, ze polaczenie mineralnosci z muszkatem jest conajmniej kontrowersyjne, a Krystaly w tym zestawie nie pasuje, ale oceniajac caloksztalt to wino swietnie zrobione. Aromatyczne i zbalansowane. Lokciami miedzy oboma winami poza konkurencja produkt ''spod lady'' Dublanski, CF, N i nuta Jutrzenki (jezeli dobrze zrozumialem). Nie moge sie go doczekac, az trafi wiosna do degustacji. To bedzie hit spotkania, chyba ze Mietkowi Hibernala zostanie. Rownie chetnie sprobuje ponownie odmianowego Soreli. Niestety jako kierujacy pojazdem mechanicznym kolejnego dnia musialem wiele win sobie odpuscic.
Z czerwonych kolejny raz Roesler. Dojrzaly, gleboki. Mozna go pic w nieskonczonosc. To wino do glebszych refleksji. Mlode wino z Negru de DRagasani upewnilo mnie, ze warto posadzic te odmiane. Wspanialy aromat. Fajne, mlode cialo. Ciekawostka w postaci PN na ciekawostce sie zakonczyla. PNP z (?) dobre, ale nie bylo WOW. Rubinet z Dunajem. Wiosenny Rubinet zrobil na mnie ogromne wrazenie. Juz posadzony. Dunaj (dzieki Grzegorz za sadzonki i sztobry) bedzie rosl obok. Chorowity czy nie ta odmiane warto miec, bo w kilku odslonach pokazuje sie swietnie.
Dziekuje wszystkim za wspaniale spedzony czas, za cenna wiedze i Wasze doswiadczenia. Za mozliwosc sprobowania tych wszystkich win w ktore wkladacie tyle pracy i serca.

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2019, 21:42 
Kiper
Kiper

Aby sprawdzić czy zdjęcia przejdą na razie jedno zdjęcie.

Załącznik:
IMG_0912.jpg
IMG_0912.jpg [ 188.72 KiB | Przeglądane 2549 razy ]

Dyrektor Skansenu wita uczestników naszego spotkania.

Załącznik:
Komentarz: Właściciele winnicy Zagrabie w Rybnej
IMG_0916.jpg
IMG_0916.jpg [ 135.2 KiB | Przeglądane 2519 razy ]

Właścicele winncy Zagrabie w Rybnej.

Załącznik:
Komentarz: Uczestnicy spotkania
IMG_0913.jpg
IMG_0913.jpg [ 199.58 KiB | Przeglądane 2519 razy ]

Uczestnicy spotkania

Mogę wysłać tylko trzy zdjęcia. Jak Wam udaje się wysłać jednorazowo więcej?
Mam prawie 20 zdjęć to będzie trwało kilka dni :twisted:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1