Jurku - starczy jedna, mając jedną w ogrodzie mogę sobie zrobić dowolną ilość. Dzięki
Na następny raz zamawiam wino z Izy lub z Seneki z porządnym cukrem resztkowym
Mam nadzieję doczytać dziś i przepisać część notatek z WIN CZERWONYCH
Już na początku jest problem, bo do obiadu nalaliśmy dwóch win:
40. Gamaret MarcinJ
41. Roesler austriacki
i mam taką notatkę, niestety nie da się wywnioskować o którym winie, że jest w nim przesadna koncentracja polifenoli, podwójne taniny, deska, gorzka czekolada i że z da się z tym przesadzić, bo beczka była nowa a lepsza by była używana lub postarzona.
42. Muscat Blue Winnica pod Lasem
Kapitalny nos, muszkatowe, świetne dla fanów muszkatu, być może byłoby jeszcze lepsze gdyby było słodsze bo tak to smak nie pasuje do aromatu, Muscat Blue wydaje się być odmianą najlepszą na wina różowe
43. Dornfelder+Acolon+Zweigelt Winnica pod Lasem
świetny nos, smak być może poprawiła by jeszcze FJM
44. Rondo wytrawne Gryfid Winnica Miechowska
Nie przechodziło FJM więc jest żywe i świeże, nie jest takie puste jak typowe Rondo, jest nieźle, dojrzała czereśnia
45. Krasień Sajko 2019
Owoce Krasienia są malutkie i jest duża presja owadów, potrzebuje tanin, Sławek twierdzi że za dużo w nim dębu, ale wcale niekoniecznie, nastawu było tylko 2,5 litra
46. Cabernet Cantor MarcinJ
Cantor wychodzi różnie, wina nie są powtarzalne, ale sprawdza się w gorszych rocznikach, wino to idzie w dobrym kierunku, 50%VV ale nie ma absmaków, to było bez kostek i chipsów dębowych, tylko taniny w proszku na początku
47. Regent 2019 plus 5% wytłoki z Roeslera Erikos
bez beczki, 1.8kg na krzak (sorry, nie mam komentarzy)
48. Regent 2018 Wein Augusta
chipsy były, co czuć w nosie w sensie pozytywnym, jeden z lepszych Regentów, szacun za niego, chociaż troszkę czuc gencjaną
49. Regent z beczki 2018 Kenaj
w smaku teraz jest lepszy niż rok temu a rok temu był lepszy w nosie niz w smaku, świetny wplyw beczki węgierskiej, zmienił się od Ojcowa
50. Regent 2019 Misza
zupełnie inne taniny, znów świetne wino, bardzo złożone, długie, z niesamowitymi taninami, nie ma zupełnie posmaku aptecznego, tylko taniny, amerykański dąb
51. Regent+Rondo ZbyszekTW
nie ma śladu aptecznych posmaków, eleganckie, nie uderzają taniny, są na drugim planie, dobre umiejętności winiarza powodują że da się zrobić dobre wino nawet z trudniejszych odmian, porządny Regent
52. Regent+Cabernet Cortis 2018 Castelman
chipsy dębowe, czuć dobry nos, słodkie taniny, nie dość dojrzały Cortis dał pirazyny, beczka na dwa lata, musi poleżeć i dojrzeć i będzie świetne, narazie zbyt intensywne, może by go leżakować w kamionce żeby lekko odparowywało, za parę lat będzie super wino
53. Winnica(?) autor się nie ujawnił, jakie odmiany?
bardzo niestety czuć 'stajnią', nie wiemy z jakiś odmian ale to zakażenie bakterią i nic już na to nie pomoże niestety, z tym że odobno sa sommelierzy francuscy którzy twierdzą że takie wina są wybitne i dają max punktów, bo stajenne aromaty są trudne do celowego osiągnięcia
54. Cabernet Dorsa+Dornfelder 2019
twarda porzeczka jest z CDorsy, miękkie kwiaty z Dornfeldera, bardzo wytrawne, ewidentny smak czarnej porzeczki, bardzo ładnie ułożony kolor
55. Rondo-Regent 2019 Winnica Labirys
nos taki sobie, jest w nim cukier ale smakuje przyzwoicie
56. Dunaj 2017 Exclusive
13,5%, czuć botrytyzację rodzynkową
57. Negru de Dragasani 2019 RobertR
2l baniak, 4,5kg z krzewu, Negru dobrze tu dojrzewa ale jest w słonecznym miejscu, 24brix mimo przeciążenia
58. Rubinet z beczki Kern z Brzezin k/Mikulowa
Rubinet z beczki francuskiej, bardzo dobrze spolimeryzowany, 2 lata w nowej beczce
59. Regent Loszek Warcholski metalowa etykietka
dobry Regent, w pełnie akceptowalny, można bez obaw pić, Regenty prezentują na dzisiejszym zlocie niespotykany poziom
60. Rubinet RobertR
jest jeszcze młody, półroczny dopiero a taniny układają się nawet do dwóch lat
Dobrnęłam do połowy i głowa mi leci - następne 13 win mam nadzieję będzie jutro