Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 11:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 23:13 
mistrz
mistrz

Piotrek! To co mi napisałeś przypomniało mi że jeszcze przecież było wino z Izy Zaliwskiej! A nie ma go na mojej liście :think: Nie wiem, czy to nieoficjalne było? I czyje? Piłeś? Też ma ten mięto-agreścik który uwielbiamy z Seneki :thumbup:
Jak ktoś by krzew Izy Zaliwskiej wykopywał jakiś nie bardzo stary żeby jeszcze była szansa że się przyjmie, to biorę. Sztobry też :P

Dobrze, to jedziemy z listą...

Może najpierw po przemyśleniu jednak złamiemy kolejność w jakiej degustowaliśmy i skończę opisywać białe.

Po jakiś 8 godzinach od otwarcia pierwszej butelki degustacyjnej, w ruch poszły wina białe z ostrzeżeniem że są słodkie na etykiecie :mrgreen:

Były to BIAŁE SŁODKIE:
26. Jarekkk SwensonRed+Jutrzenka
bardzo przyjemny zapach, świetny noc, labrusca ze Swensona jest ale nie przytłaczająca, bez absmaków, byłoby niezłe z połową tego cukru

27. Jarekkk 50/50 Kalina+Hibernal
20-22 cukru, wino dla kobiet, troszkę hybrydy ale bardzo dobre, nie czuć labruski

28. Zbynek Loszek Warcholski Solaris 2019 na słodko
Jest dobre :lol:

29. Winnica Labirys Cabernet Cortis
Bardzo wysoki poziom pirazyn, od Cortisa, w małych ilościach są OK i podbijają smak ale tu jest ich za dużo, zapach lekko jakby aceton

30. Dziadek2 Likierowe Testowe 2016 Schuler, Frontenac, Swenson Red
(nie mam komentarzy)

31. Dziadek2 Osceola Muscat
Delikatna labrusca ale bardzo przyjemne
(ha! mam zanotowane 8) - i nawet go piłam przy sprzątaniu, teraz pamiętam)

WINA RÓŻOWE

32. Winnica Labirys Bianca+Johanniter 2019
Wino bardzo poprawnie zrobione, dobrze się pije, skąd taki kolor?

33. Sajko Galanthe+MuscatBlue
MuscatB świetnie nadaje się na różowe wina, w czerwonych muszkat jednak zbyt przebija

34. ZbyszekTW Dornfelder
Świetne, truskawkowo-poziomkowe, mocno słodkie ale super owocowe, trochę też jakby pestka wiśni, długie jak na różowe

35. Zbynek Regent2018 cuvee Spichlerz Polski
(nie mam notatek)

36. Marszałek na różowo, autor się nie ujawnił
ładny kolor, malinowe, ale nos jakby ćwikła, to objaw zakażenia bakterią, trudno jest z Marszałka zrobić dobre wino, hybrydy się łatwiej uprawia ale trudniej winifikuje

37. Misza Dornfelder Rose
Dobre, wręcz bardzo dobre, dosłodzony Solarisem, kolejny bardzo dobry Dornfelder w wersji różowej

38. Erikos Roesler
Jak zrobić różowe wino z tak ciemnego soku jak ma Roesler?, optymalna kwasowość w stosunku do cukrów, chyba najlepsze różowe wino tej degustacji, świetne, świeże, aromatyczne, czyste

39. Misza PNP+Dunaj
fantastycznie długie, dużo ciała, bardzo smaczne

Następnym razem - czerwone :wave:

PostNapisane: piątek, 6 marca 2020, 00:05 
mistrz
mistrz

Napisałem dużego posta zaraz po spotkaniu w Żarkach ale go gdzieś wcięło więc chociaż teraz troszkę napiszę jako że jeszcze nie śpię. ńa początku pragnę przeprosić za nadmierną słodycz moich win i zapewnić że nie wynika to z moich upudobań smakowych. Przywiozłem po prostu wina które według mnie wydawały się ciekawe i niepospolite. Byłem na takim zlocie pierwszy raz więc nie mam porównania ale jestem bardzo pozytywnie zaskoczony poziomem organizacji i całokształtem spotkania.. Niech żyje " Winogrona Org". Jestem na początku winiarskiej drogi więc proszę traktować moje wypociny z przymróżeniem oka.

PostNapisane: piątek, 6 marca 2020, 00:19 
Ekspert
Ekspert

Spokojnie, każde wino dobrze zrobione znajdzie konsumenta, różne są przecież gusta. Moja żona doceniła i pochwaliła to z Swensonem.

PostNapisane: piątek, 6 marca 2020, 06:50 
przedszkolak
przedszkolak

Cebulka napisał(a):
Piotrek! To co mi napisałeś przypomniało mi że jeszcze przecież było wino z Izy Zaliwskiej! A nie ma go na mojej liście :think: Nie wiem, czy to nieoficjalne było? I czyje? Piłeś? Też ma ten mięto-agreścik który uwielbiamy z Seneki :thumbup:
To było wino od Jurka (jerzy53) o którym Robert zabawnie ostrzegał, że będzie trzymało aromat w kieliszku przez 2 godziny. Jedno z tych win, które zapamiętałem i miło mnie zaskoczyło swoją oryginalnością.

PostNapisane: piątek, 6 marca 2020, 15:41 
Kiper
Kiper

Cebulka napisał(a):
Jak ktoś by krzew Izy Zaliwskiej wykopywał jakiś nie bardzo stary żeby jeszcze była szansa że się przyjmie, to biorę. Sztobry też :wave:

Ewa mam jeszcze kilka sadzonek Izy Zaliwskiej. Ile potrzebujesz?
Sztobry też bez problemu.
Okazało się że moja "prowokacja" z Izą Zaliwska była udana, bo kilku osobom utkwiła w pamięci

PostNapisane: sobota, 7 marca 2020, 23:56 
mistrz
mistrz

Jurku - starczy jedna, mając jedną w ogrodzie mogę sobie zrobić dowolną ilość. Dzięki :friends:
Na następny raz zamawiam wino z Izy lub z Seneki z porządnym cukrem resztkowym :mrgreen:

Mam nadzieję doczytać dziś i przepisać część notatek z WIN CZERWONYCH :thumbup:

Już na początku jest problem, bo do obiadu nalaliśmy dwóch win:
40. Gamaret MarcinJ
41. Roesler austriacki

i mam taką notatkę, niestety nie da się wywnioskować o którym winie, że jest w nim przesadna koncentracja polifenoli, podwójne taniny, deska, gorzka czekolada i że z da się z tym przesadzić, bo beczka była nowa a lepsza by była używana lub postarzona.

42. Muscat Blue Winnica pod Lasem
Kapitalny nos, muszkatowe, świetne dla fanów muszkatu, być może byłoby jeszcze lepsze gdyby było słodsze bo tak to smak nie pasuje do aromatu, Muscat Blue wydaje się być odmianą najlepszą na wina różowe

43. Dornfelder+Acolon+Zweigelt Winnica pod Lasem
świetny nos, smak być może poprawiła by jeszcze FJM

44. Rondo wytrawne Gryfid Winnica Miechowska
Nie przechodziło FJM więc jest żywe i świeże, nie jest takie puste jak typowe Rondo, jest nieźle, dojrzała czereśnia

45. Krasień Sajko 2019
Owoce Krasienia są malutkie i jest duża presja owadów, potrzebuje tanin, Sławek twierdzi że za dużo w nim dębu, ale wcale niekoniecznie, nastawu było tylko 2,5 litra

46. Cabernet Cantor MarcinJ
Cantor wychodzi różnie, wina nie są powtarzalne, ale sprawdza się w gorszych rocznikach, wino to idzie w dobrym kierunku, 50%VV ale nie ma absmaków, to było bez kostek i chipsów dębowych, tylko taniny w proszku na początku

47. Regent 2019 plus 5% wytłoki z Roeslera Erikos
bez beczki, 1.8kg na krzak (sorry, nie mam komentarzy)

48. Regent 2018 Wein Augusta
chipsy były, co czuć w nosie w sensie pozytywnym, jeden z lepszych Regentów, szacun za niego, chociaż troszkę czuc gencjaną

49. Regent z beczki 2018 Kenaj
w smaku teraz jest lepszy niż rok temu a rok temu był lepszy w nosie niz w smaku, świetny wplyw beczki węgierskiej, zmienił się od Ojcowa

50. Regent 2019 Misza
zupełnie inne taniny, znów świetne wino, bardzo złożone, długie, z niesamowitymi taninami, nie ma zupełnie posmaku aptecznego, tylko taniny, amerykański dąb

51. Regent+Rondo ZbyszekTW
nie ma śladu aptecznych posmaków, eleganckie, nie uderzają taniny, są na drugim planie, dobre umiejętności winiarza powodują że da się zrobić dobre wino nawet z trudniejszych odmian, porządny Regent

52. Regent+Cabernet Cortis 2018 Castelman
chipsy dębowe, czuć dobry nos, słodkie taniny, nie dość dojrzały Cortis dał pirazyny, beczka na dwa lata, musi poleżeć i dojrzeć i będzie świetne, narazie zbyt intensywne, może by go leżakować w kamionce żeby lekko odparowywało, za parę lat będzie super wino

53. Winnica(?) autor się nie ujawnił, jakie odmiany?
bardzo niestety czuć 'stajnią', nie wiemy z jakiś odmian ale to zakażenie bakterią i nic już na to nie pomoże niestety, z tym że odobno sa sommelierzy francuscy którzy twierdzą że takie wina są wybitne i dają max punktów, bo stajenne aromaty są trudne do celowego osiągnięcia

54. Cabernet Dorsa+Dornfelder 2019
twarda porzeczka jest z CDorsy, miękkie kwiaty z Dornfeldera, bardzo wytrawne, ewidentny smak czarnej porzeczki, bardzo ładnie ułożony kolor

55. Rondo-Regent 2019 Winnica Labirys
nos taki sobie, jest w nim cukier ale smakuje przyzwoicie

56. Dunaj 2017 Exclusive
13,5%, czuć botrytyzację rodzynkową

57. Negru de Dragasani 2019 RobertR
2l baniak, 4,5kg z krzewu, Negru dobrze tu dojrzewa ale jest w słonecznym miejscu, 24brix mimo przeciążenia

58. Rubinet z beczki Kern z Brzezin k/Mikulowa
Rubinet z beczki francuskiej, bardzo dobrze spolimeryzowany, 2 lata w nowej beczce

59. Regent Loszek Warcholski metalowa etykietka
dobry Regent, w pełnie akceptowalny, można bez obaw pić, Regenty prezentują na dzisiejszym zlocie niespotykany poziom

60. Rubinet RobertR
jest jeszcze młody, półroczny dopiero a taniny układają się nawet do dwóch lat

Dobrnęłam do połowy i głowa mi leci - następne 13 win mam nadzieję będzie jutro :wave:

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 01:03 
Ekspert
Ekspert

Cebulka napisał(a):
(...)45. Krasień Sajko 2019
Owoce Krasienia są malutkie i jest duża presja owadów, potrzebuje tanin, Sławek twierdzi że za dużo w nim dębu, ale wcale niekoniecznie, nastawu było tylko 2,5 litra...
Rozumiem, że presja owadów na tą odmianę to kwestia "miejscówki". Akurat w moich dwóch lokalizacjach nie ma (i nie było) żadnej presji owadów na tą odmianę, owoce czyste i zdrowe.
Nastaw naprawdę ostał się malutki, bo to była butelka "na dolewki" do większej butli. Główna butla niestety uległa wypadkowi :(
Koledzy podpowiadali fajne rozwiązania na przyszłość, choćby w kwestii tanin (bo to odmiana beznasienna)... Oczywiście zastosuję przy większym nastawie. Na zlotach zawsze nadstawiam uszu i potem mam coś odnotowane w notatkach na temat winifikacji ;)

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 01:15 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
Cebulka napisał(a):
(...)
Koledzy podpowiadali fajne rozwiązania na przyszłość, choćby w kwestii tanin (bo to odmiana beznasienna)... Oczywiście zastosuję przy większym nastawie. Na zlotach zawsze nadstawiam uszu i potem mam coś odnotowane w notatkach na temat winifikacji ;)

Sławek,
Nie było mnie na zlocie, uszczknij coś z tych podpowiedzi. Też planuję rozbudowę areału Krasienia.

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 08:41 
mistrz
mistrz

Grześku :wave: Pewnie czekasz na ocenę swojego - od razu Cię przeproszę, ale nie dotarliśmy do twojego Marquetta :? Skonczyly nam się i siły i czas, i tak przesuwaliśmy salę z 22ej na 24tą. Ale na pewno miło by Ci było zobaczyć jak były rozchwytywane rano :thumbup: Jedna poszła z podziękowaniami chyba do burmistrza, drugą wziął o ile dobrze pamiętam Stardust, u którego nad Marquettem wisi szpadel i twoje wino ma być znaczącym argumentem czy ten szpadel spadnie, czy może jeszcze będzie ostatnia szansa :lol:

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 08:53 
przedszkolak
przedszkolak

Podobny był los mojego młodego wina Leon Millot 2019, nie doczekał się oceny. Jakby ktoś go zdegustował proszę o info. Mocno krytyczne opinie, proszę na PW :mrgreen:

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 09:36 
Ekspert
Ekspert

Cebulka napisał(a):
...drugą wziął o ile dobrze pamiętam Stardust, u którego nad Marquettem wisi szpadel i twoje wino ma być znaczącym argumentem czy ten szpadel spadnie, czy może jeszcze będzie ostatnia szansa :lol:
Twojego wina już nie ma, wypite po zlocie z moim udziałem. StarDust mówił, że takie lubi a dla mnie było całkiem przyzwoite, pijalne i dobrze zrobione, kwasy w sam raz :thumbup: Jak już rozgryziemy winifikację Krasienia (dodatek tanin?!) to może u Ciebie Marquette straci na znaczeniu. Ja M. w ogóle nie posadziłem, bo daje wina nie w moim typie. Ale doceniam...

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 09:49 
przedszkolak
przedszkolak

Dla mnie Krasień z nutą dębową od Sławka (sajko71) - magnifique :clap:
Chciałbym kiedyś takie wykonać :lol:

A przy okazji pozdrawiam wszystkich żareckich winogrodników i winiarzy. Dziękuję serdecznie za wspólną biesiadę, wspaniałą degustację i gratuluję Organizatorom II wiosennego spotkania.
Teraz już wiem (lepiej późno niż wcale), że moje pierwsze nasadzenia winorośli powinny być poprzedzone takim złotem :wave:

Andrzej

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 11:14 
Ekspert
Ekspert

Najpierw 2 słowa o różowych.
Bardzo fajne i ciekawe. Osobiście szkoda by mi było tanin, garbników i takich innych tam zdrowotnych elementów na tworzenie win różowych z odmian czerwonych i barwiących, ale to moje skromne zadnie :)
Mimo powyższego to była przyjemność zdegustowania różowych win, te które przykuły moja uwagę to na zdjęciach.
Co do czerwonych poziom wysoki był.
Jeszcze raz, jak dla mnie wybitnym było wino Gamaret Garanoir plus reszta (RRK). Przebiło znakomite wina z Rubinet'a, Dunaj'a, Reberger'a, Rosler'a, NegrudD wszystkie Regenty razem wzięte. To była poezja.
Wina które w moich nozdrzach i kubkach s. największe wrażenie zrobiły na zdjęciach :)
Daniel (DW) Roesler/Reberger był bardzo dobry, tym drugim się nie przejmuj ;)
Nie można pominąć bardzo dobrych win które przywiózł Robert, spoza naszego forum, pyszny Dunaj i Rosler Austriacki.
Bardzo fajny Cabernet Dorsa pity na winnicy Rajska :thumbup:
Jak obiecałem, Cebulka skrzętnie robiąca notatki i chwała Jej za to, noo i najlepszego z okazji Dnia Kobitek :)
Co do mojego R+CC, chipsów było mało, ale długo (nie cały rok). Taniny wyszły nie tyle z chipsów, ale z długiej fermentacji w miazdze (1 mies.).
Trochę poleży, ale w butelkach, resztę się wypije. Na przyszłość nad kamionką się zastanowię. Dziękuję bardzo za opinie szczególnie Erikos'owi :)

Załączniki:
różowe i super czerwone.jpg
różowe i super czerwone.jpg [ 30.93 KiB | Przeglądane 889 razy ]
P1180617_8_1_8_1.JPG
P1180617_8_1_8_1.JPG [ 22.01 KiB | Przeglądane 896 razy ]
czerwone.jpg
czerwone.jpg [ 28.29 KiB | Przeglądane 896 razy ]

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 11:20 
mistrz
mistrz

Jak zostało zdegustowane grupowo to tym lepiej :thumbup:
I jak będzie z ty szpadlem? :lol:

Lecimy dalej...

61. Rubinet+Roesler 40/60 i dodatek Volosa MarcinJ
lewa strona twierdzi że jest bardzo dobre, autor i prawa strona twierdzi że dodatek Volosa był niepotrzebny

62. Malbec+Feteasca Negra+Arboriou 50%
podobno to wszystko urosło w Polsce i to na podbeskidziu :)

63. Roesler+Duna Gyonge RobertR 2019
ma dużo tanin, ciekawe co będzie po beczce

Teraz wiekopomna chwila, wina z FCCV (przez grzeczność nie napiszę w rozwinięciu) z krzewów uprawianych ekologicznie 8)
64. Roesler Daniela
w zimnym klimacie my tu mamy takie problemy których inni nie maja i musimy jakoś z tego wybrnąć, kolega dokonał niespotykanej sztuki bo utlenił Roeslera, podobno był to celowy zabieg w ramach eksperymentu bo wino 'miało za dużo wszystkiego'

65. Roesler+Reberger Daniela
ma większe taniny, widać że Reberger swoje dołożył, bez chipsów te taniny, bardzo dobre, jest OK, kolor jest utleniony ale smak i aromat nie

66. Roesler Winnica Olgova 2019
typowy owocowy Roesler na chipsach, to jest klasyka, Roesler ma dużą powtarzalność win, jedno z lepszych czerwonych win dziś

67. Roesler+Cabernet Franc+Cabernet Sauvignon 2018
niestety dodatek Cabernet Franc zkiepścił świetnie dojrzałego Roeslera, duże taniny, pirazyny ratowane dębem więc da się przeżyć, 200 litrów nastawu i tylko 15kg tych niedojrzałych, może w beczce za rok będzie dobre, wyjściowo Roesler miał 7 kwasowości

68. Alibernet (plus różne) RobertR 2017
Gdyby nie papryka to super wino, na szczęście pirazyny zeszły, jest to 80% Alibernet poza tym Shiraz, CFranc, CSauvignon, Merlot, jest szorstkie ale jak ktoś lubi szorstkie to OK, wino to przejściach bo balon się otworzył

69. Cascade Dziadek2 2014
jest to lepsze od niektórych Marszałków, kapitalny nos, Robert stwierdził że po takim winie byłby gotów sadzić Cascade więc świat stanął na głowie :ROFL:

70. MuscatBlue+Galanth 2018 Dziadek2
ciekawe w nosie, czy komuś pasuje muszkat w winach czerwonych czy nie to sprawa indywidualna, poniekąd bezpieczniejszym wyjściem jest z nich różowe robić, po 2-3 latach muszkat przechodzi w czekoladowe tony

71. Marszałek 2018 ZbyszekB Winniczka Magda
sprawdzamy jak w takim roczniku wypadł Marszałek - i jest dobrze, nawet po tych wszystkich Regentach i Roeslerach wino z Marszałka jest zdecydowanie pijalne z przyjemnością

72. Frontenac 2015 Dziadek2
bardzo dobre nietypowe wino, jak z vinifery gdyby nie absmaki, ma strykturę, bardzo ciekawy nos, w tym wydaniu lepsze od Marszałków

73. Hybryda z Karpicka
(nie próbowałam i notatek też nie mam, bo stwierdziłam że muszę odpocząć chwilę i zrobić sobie przerwę od hałasu i od degustowania)

i nie wiem, czy jeszcze coś czerwonego było degustowane czy Hybryda zamknęła stawkę, bo jak wróciłam to piliśmy już białe słodkie :)

Tyle z mojej strony - teraz proszę Roberta żeby jeszcze dopisał jakieś wnioski i uwagi :)

Ja z mojej strony mam może nie nową uwagę że jednak to nie dobra odmiana robi dobre wino - ale technika i serce winiarza. Mniej ważne czy masz Marszałka czy Regenta - ale to co i jak z nim umiesz zrobić.

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 13:27 
nowicjusz
nowicjusz

66. Roesler Winnica Olgova 2019
typowy owocowy Roesler na chipsach, to jest klasyka, Roesler ma dużą powtarzalność win, jedno z lepszych czerwonych win dziś

Witam,
Małe sprostowanie, nie używałem żadnych chipsów do fermentacji ani podczas dojrzewania, wino bez żadnych "ulepszaczy". Przekazałem też przez kolegę z forum wino Muscaris cuvee półsłodkie ale nie ma go na liście degustowanych, pewnie zabrakło czasu.
Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1