Teraz jest poniedziałek, 29 grudnia 2025, 04:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 27 października 2018, 07:36 
Ekspert
Ekspert

Wygiezłów, nadciągamy ;) :lol:

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: niedziela, 28 października 2018, 12:31 
mistrz
mistrz

Chciałam serdecznie podziękować organizatorom oraz uczestnikom Zlotu. Było super :Yahoo!:
Było chwilami bardzo pouczająco, podniośle, smakowicie, integracyjnie, ciepło i przezabawnie :thumbup:
Straszna szkoda że następne spotkanie dopiero za rok. A tym bardziej będzie ciężko się doczekać bo do degustacji będzie wspaniały rocznik 2018 8) Co to się będzie działo... :mrgreen:

Dodałabym chociaż zdjęcia z komórki ale za duże, wrzucę porządnie z aparatu ale to wieczorem :)

PostNapisane: niedziela, 28 października 2018, 12:38 
Ekspert
Ekspert

Też się dołączam do podziękowań. Byłem bardzo mile zaskoczony organizacją. Żona już teraz pyta,kiedy następne i że koniecznie musimy mieć zapewniony nocleg.

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: niedziela, 28 października 2018, 12:56 
Ekspert
Ekspert

Grzegorz okazał się być (zresztą nie po raz pierwszy) wspaniałym organizatorem i integratorem różnych środowisk. Cóż, niektórzy tak mają, taką charyzmę. Dziękuję zatem Tobie Grzegorzu oraz wszystkim uczestnikom. Niestety, musiałem się ulotnić po części oficjalnej.
Zdążyłem jednak spróbować Solarisa z Sanki, serwowanego przy szwedzkim stole oraz uwaga, Swensona Red kolegów z okolic Ojcowa (winnica 1 ha). Szczególnie ten ostatni mocno mnie zaskoczył in plus. Wino świetnie zrobione, cudownie zbalansowane, o kapitalnym, nienachalnym smaku świeżych owoców z tej odmiany. Cóż, nie każdemu musi odpowiadać taka "winna profanacja" i takie klimaty w winie. Dla mnie to jednak był super produkt winiarski utalentowanego winiarza. Zapewne jeszcze nie raz o nich usłyszymy.

PostNapisane: niedziela, 28 października 2018, 13:32 
mistrz
mistrz

I ja tam byłem....
Na początek chcę podziękować Grzegorzowi który napędza tę imprezę :clap:
Podziękowania należą się również Dyrekcji i pracownikom Nadwiślańskiego Parku Etnograficznego jako gospodarzom i organizatorom
oficjalnej części spotkania.
No i na koniec podziękowania dla winiarskiej braci. Miło Was było znowu widzieć i do późnych godzin nocnych wymieniać poglądy
i degustować owoce Waszej pracy.
Do zobaczenia za rok.

Pozdrawiam,
Arek

PostNapisane: niedziela, 28 października 2018, 16:47 
Ekspert
Ekspert

Właśnie szczęśliwie dotarliśmy do domu i też dziękujemy za budujące spotkanie i pozdrawiamy wszystkich organizatorów i uczestników.

PostNapisane: niedziela, 28 października 2018, 20:19 
Kiper
Kiper

Bardzo dziękuję wszystkim Koleżankom i Kolegom za udział w imprezie w skansenie. Było nas znacznie więcej niż w roku ubiegłym. Pragnę również szczególnie podziękować organizatorom i gospodarzom jesiennego spotkania środowiska winiarskiego: panu doktorowi Markowi Grabskiemu - dyrektorowi Nadwiślańskiego Parku Etnograficznego i jego zastępcy panu Piotrowi Bujakiewiczowi oraz wszystkim pracownikom tej szacownej placówki muzealnej. Dziękuję również prelegentom, którzy zabrali głos w trakcie naszej konferencji: p. Edwardowi Kozyrze, p. prof. Jerzemu Liskowi, p. Maciejowi Badowiczowi, p. Michałowi Przybylskiemu oraz p. Rafałowi Stecowi, prezesowi Polskiej Federacji Producentów Wina.
Dziękuję również p. Zdzisławowi Mucha z Chrzanowa, który uświetnił to nasze wydarzenie piękną grą na trąbce.

PostNapisane: niedziela, 28 października 2018, 20:24 
Ekspert
Ekspert

To co zrobił Grzegorz (kt70) wraz z dyrekcją Skansenu przerosło moje najśmielsze oczekiwania.
Ze skromnego spotkania w 2017 zrobiła się duża impreza.
Sadzenie Trty z udziałem wysokiej rangi urzędniczki ze Słowenii, full catering, wykłady, śpiewanie "Pierwszej Brygady" razem z kwartetem smyczkowym i kwartetem wokalnym (oraz zaproszonym trębaczem :D ) to niezapomniane wrażenia, podobnie jak degustacja wyrobów naszych forumowych kolegów, zwłaszcza już po części oficjalnej, oraz możliwość osobistego poznania naszego forumowego pasjonata starych vinifer - Dolnoslązoka.
Warte powtórzenia, gdy ma się przyjemność przebywać w tak ciekawym i tak licznym towarzystwie.
Przy odrobinie czasu wrzucę na forum fotki, a na youtube filmik.
No i wreszcie mogłem degustować przyzwoitego Pinota od MarcinaJ i Castlemana, (cuda się zdarzają) a "kwasiury Romana" zarówno w wersji "bożole" 2018 jak i starsze roczniki (MF) to przykład mistrzostwa świata w winifikacji nastawów z niekoniecznie "topowych" odmian hybrydowych.
Dziękuję wszystkim. Było super. :!:

PostNapisane: niedziela, 28 października 2018, 22:09 
Ekspert
Ekspert

I ja dziękuję Grzegorzowi jako organizatorowi ale i wszystkim koleżankom i kolegom. To prawdziwa przyjemność spotkać się w takim gronie. Z niecierpliwością oczekuję co będzie za rok.

PostNapisane: niedziela, 28 października 2018, 22:31 
czeladnik
czeladnik

Wielkie dzięki organizatorom oraz uczestnikom zlotu. Profesjonalna organizacja imprezy, wspaniała atmosfera, jesteśmy zachwyceni.
Maksiu, Renata, Mariusz.

PostNapisane: niedziela, 28 października 2018, 23:28 
mistrz
mistrz

RobertR napisał(a):
przykład mistrzostwa świata w winifikacji nastawów z niekoniecznie "topowych" odmian hybrydowych

Tak sącząc sobie właśnie Petit Amie Gbeda czytam jednym okiem co napisał Robert i na szybko zamiast 'topowe' przeczytalam 'topolowe' i myślę kurczę no przegapiłam taką okazję, wino z topoli pomysł dziwny, ale skoro Romka to dobre na pewno było :ROFL:

To tak w formie żartu oczywiście, ale do pewnego stopnia oddaje to otwartość spotkania oraz paletę spożywanych różności. Piliśmy wino 100% z vinifer hodowanych w Polsce, piliśmy 10-letniego Concorda, słodką masakrę zmysłów, nalewkę z 38 składników i już nie wiem czy 72 to w końcu był rocznik czy woltarz, bo oba końce stolu mowiły co innego... Więc co tam taka topola :lol: Wszystkich niezdecydowanych zapraszamy na przyszły rok - nie ma lepszej okazji na praktyczną wymianę opinii i zdobywanie wiedzy :)

Moje przygotowania do zlotu może niekoniecznie winiarskie, ale cóż, uczestnicy nie narzekali 8)
Obrazek

Nasze tegoroczne spotkanie zyskało rangę oficjalno-ogólnopolską, częściowo jego organizacją zajął się skansen w Wygiełzowie (dziękujemy!)
Obrazek

Ale mamy też swojski własny plakat - chyba piękniejszy a na pewno z duszą :friends:
Obrazek Obrazek

I zaczynamy - najpierw kwestie organizacyjne, uczestnicy się kwaterują a na parkingu trwa 'giełda patyczkowa'
Obrazek Obrazek

Zwiedzanie skansenu
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

(tu przerwał lecz róg trzymał żeby zmienić Petit Amie Gbeda na Solaris a'la Tokaj Kenaja 8) )

Uroczyste sadzenie Starej Trty (moje zdjęcia wyłącznie poglądowe, nie siliłam sie specjalnie widząc mnogość fotoreporterów) ;) A jeszcze Fotosik żeby żyło się trudniej nie chce obracać pionowych zdjęć :thumbdown:
Obrazek Obrazek Obrazek

Po części plenerowej czas na pałacowe parkiety, ciepły poczęstunek, prelekcje i koncert
Obrazek

A w końcu o 17.30 już z wytęsknieniem oczekiwana część nieoficjalna w Karczmie... ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I o dziewiątej uroczyste przeniesienie imprezy do agroturystyki, nowatorskie pomysły, śmiałe projekty, fantastyczne wina schowane na sam koniec oraz dużo dużo śmiechu :mrgreen:
Obrazek

Wiecie tylko czego brakowało? Tak jak w zeszłym roku - wspólnego pamiątkowego zdjęcia!!

Polecam się na przyszły rok :friends:

(Mimo dobrych chęci przegrałam dziś z technologią, pionowe będą poziomo)

PostNapisane: poniedziałek, 29 października 2018, 08:28 
Ekspert
Ekspert

Ja się przyłączam i również dziękuję organizatorom i wszystkim uczestnikom za możliwość uczestnictwa, w tak wspaniałej imprezie.

Przy okazji - czyj sprzęcik został na stole, po imprezie w karczmie?

Obrazek - przechowam do czasu odbioru.

PostNapisane: poniedziałek, 29 października 2018, 13:57 
czeladnik
czeladnik

Oj oj ale się porobiło.... Musisz koniecznie przyjechać na zlot w przyszłym roku, ponieważ ja pożyczyłam ten korkociąg od miłej kelnerki z karczmy :D :D
pozdrawiam Renia

PostNapisane: poniedziałek, 29 października 2018, 18:44 
Ekspert
Ekspert

Oj niedobrze :oops: - byłem pewien, że to kogoś z biesiadujących.

PostNapisane: poniedziałek, 29 października 2018, 20:41 
Ekspert
Ekspert

Cebulka napisał(a):
...Tak sącząc sobie właśnie Petit Amie Gbeda ....

Jestem niezmiernie ciekaw co to za wino wyszło Grzegorzowi. Nigdy nie zrobiłem (ani nie piłem) odmianowego wina z Petit Amie - mam za mało materiału. Nie rozmnożyłem jej bo właściwie nigdy nie dojrzała u mnie do właściwych parametrów, jedynie w tym roku.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1