Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 17:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 19 lipca 2018, 11:27 
Ekspert
Ekspert

No i sprawdzić, jak się powodzi sadzonkom po naszym zeszłorocznym opytoleniu :Yahoo!:

PostNapisane: czwartek, 19 lipca 2018, 13:38 
Kiper
Kiper

Być może też coś będziemy sadzić, zwłaszcza gdy znajdzie się jakiś wartościowy kultywar. Pewien kolega z forum obiecał na przykład podarować jedną z odmian Kuhlmanna w celu posadzenia jej w skansenowskiej winniczce.
Krzewy mają się tam w tym roku całkiem dobrze, część z nich nawet owocuje. Siatki chroniące przed ptakami są już założone.

PostNapisane: czwartek, 19 lipca 2018, 14:24 
Ekspert
Ekspert

kt70 napisał(a):
Być może też coś będziemy sadzić, zwłaszcza gdy znajdzie się jakiś wartościowy kultywar. Pewien kolega z forum obiecał na przykład podarować jedną z odmian Kuhlmanna w celu posadzenia jej w skansenowskiej winniczce.
Krzewy mają się tam w tym roku całkiem dobrze, część z nich nawet owocuje. Siatki chroniące przed ptakami są już założone.

To miło słyszeć,że owocują.
Nie wiem,czy dobrze pamiętam, ale mają tam Marszałka, Marechal Joffre. Brakuje ze znanych Lucie oraz Leona.

PostNapisane: czwartek, 19 lipca 2018, 20:54 
Kiper
Kiper

'Lucie Kuhlmann' rzeczywiście tam nie ma. 'Leon Millot' natomiast jest od samego jasielskiego "Dionizosa". Sam go ukorzeniałem i sadziłem tam na skarpie. Kolega, o którym wspominałem obiecał jednak zupełnie coś innego.

PostNapisane: poniedziałek, 30 lipca 2018, 22:03 
mistrz
mistrz

O jaka miła wiadomość :D

Pozdrawiam :friends:

PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2018, 20:40 
Ekspert
Ekspert

Może tym razem się uda. Deklaruję się w ilości 2 osób.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: środa, 8 sierpnia 2018, 10:09 
Kiper
Kiper

To miłe, że deklarują się już Koleżanki i Koledzy z pobliskich miast małopolskich i górnośląskich. Na razie jednak nie znamy terminu, bo czekamy na ogłoszenie daty wyborów samorządowych. W ich przeddzień nie chcemy organizować zlotu winogrodników i winiarzy. Może już coś wiecie, kiedy te wybory się odbędą? Mam nadzieję, że do końca sierpnia ustalimy już ostatecznie tę datę zlotu i wtedy zarezerwujemy noclegi i pomieszczenie w karczmie.

-- Śr sie 08, 2018 11:09 am --

Dowiedziałem się, że termin wyborów samorządowych w naszym kraju zostanie ogłoszony do 21 sierpnia br. Po tej dacie uzgodnimy więc ostateczny termin spotkania w Wygiełzowie.

PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2018, 10:44 
Ekspert
Ekspert

Deklaruję obecność.

PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2018, 11:08 
Ekspert
Ekspert

Znamy terminy wyborów... I tura odbędzie się 21 października, natomiast II tura wyborów na włodarzy dwa tygodnie później – 4 listopada. Może ustalimy termin na 27 październik?

PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2018, 21:59 
Kiper
Kiper

Ustalamy więc termin naszego spotkania w Wygiełzowie na sobotę 27 października 2018 r.
Termin ten został już zatwierdzony przez dyrekcję skansenu. Rozpoczęły się przygotowania do tej imprezy. Dyrektor skansenu zaproponował kilka punktów programu, które chyba uatrakcyjnią nasz zlot.
Rozpoczniemy od spotkania w południe na parkingu przy główniej bramie skansenu. Tam dokonamy wymiany sadzonek i materiału szkółkarskiego. Później pospacerujemy po skansenie i odwiedzimy winniczkę demonstacyjną. Około 13 rozpocznie się uroczystość posadzenia prestiżowego potomka najstarszej winorośli na świecie tzw. "Starej Trty" z Mariboru. Kto tego dokona - jeszcze nie wiemy. Jest już wytypowane miejsce pod murem kamiennym w pobliżu kościoła na terenie skansenu, gdzie ten krzew-potomek będzie posadzony. Bezpośrednio po tym wydarzeniu udamy się do głównej sali drewnianego dworu z Drogini, gdzie odbędzie się prelekcja o historii polskiego winiarstwa (ze szczególnym uwzględnieniem średniowiecza). Po prelekcji przewidziana jest dyskusja na tematy winiarskie i winogrodnicze oraz poczęstunek przygotowany przez pracowników placówki kulturalnej, która nas będzie gościć. Po poczęstunku będzie część artystyczna w amfiteatrze, a po jej zakończeniu (gdzieś około 16.45) rozpocznie się biesiada winiarska na poddaszu karczmy z Minogi (tam gdzie w roku ubiegłym). W trakcie biesiady będziemy degustować i oceniać własne wina. Po godz. 20 rozpocznie się tzw. "dogrywka" w pensjonacie agroturystycznym w pobliżu karczmy.
Już zarezerwowałem 8 miejsc noclegowych w tym pensjonacie. Osoby, które chcą tam przenocować 27/28 października proszę o zgłoszenia na mój adres e-mail: kt70@o2.pl. Decyduje oczywiście kolejność zgłoszeń. Pozostałe osoby, które zechcą tam zostać na noc, będą mogły zarezerwować miejsce w hotelu oddalonym o około 4 km od skansenu w miejscowości Kwaczała k. Alwerni.

PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2018, 10:15 
Kiper
Kiper

W agroturystycznym pensjonacie przy bramie skansenu w Wygiełzowie mam już komplet. Skład osobowy będzie zbliżony do tego sprzed roku. Inne osoby, które zechcą przenocować po imprezie w Wygiełzowie, będą musiały się zadowolić miejscem w hotelu w pobliskiej Kwaczale.

PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2018, 13:14 
mistrz
mistrz

W 12h sprzedać 8 miejsc noclegowych bez wcześniejszej zapowiedzi i przez noc, szacunek :clap:
Prawie jak miejscówki na obóz Anny L.
A tak na poważnie. Nie ma tam czegoś bliżej? Bo drałowanie z buta 4km w stanie po spożyciu może być ryzykowne...

Pozdrawiam,
Arek

PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2018, 11:45 
Kiper
Kiper

Nie napisałem jeszcze o kosztach noclegu. Wyniosą one około 60 zł od osoby. Udało mi się jeszcze zarezerwować drugi (mniejszy) pensjonacik agroturystyczny w pobliżu skansenu. To jednak będzie rezerwa dla zaproszonych gości (m.in. prelegenta, który wystąpi we dworze).
Hotel w Kwaczale, o którym wspominałem wyżej, jest przy głównej drodze z Wygiełzowa i Babic do Krakowa. Nie będzie więc chyba żadnego problemu z podwiezieniem kilku osób do tego hotelu po zakończonej biesiadzie (po godz. 20). Część uczestników naszego spotkania będzie wracać swoimi pojazdami w pobliżu tego hotelu.

-- Pt sie 31, 2018 12:45 pm --

Uprzejmie proszę o zgłaszanie swego udziału w spotkaniu w Wygiełzowie (także bez rezerwowania noclegu) wyłącznie na mój adres e-mail: kt70@o2.pl. Zgłoszenia pozwolą ustalić listę potencjalnych uczestników zlotu przeznaczoną dla organizatora czyli dyrekcji Muzeum Nadwiślański Park Etnograficzny.

PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2018, 12:29 
Ekspert
Ekspert

kt70 napisał(a):
Uprzejmie proszę o zgłaszanie swego udziału w spotkaniu w Wygiełzowie (także bez rezerwowania noclegu) wyłącznie na mój adres e-mail: kt70@o2.pl. Zgłoszenia pozwolą ustalić listę potencjalnych uczestników zlotu przeznaczoną dla organizatora czyli dyrekcji Muzeum Nadwiślański Park Etnograficzny.
:thumbup: To działamy. :thumbup:

PostNapisane: niedziela, 2 września 2018, 22:21 
Kiper
Kiper

Ja też sie zgłaszam. Zaraz wyślę info na maila.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1