Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 05:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2011, 18:44 
czeladnik
czeladnik

Skoro tak wielu zabrało głos w wątku na temat "Co jest winnicą?" więc mam nowy temat który, być może, zainteresuje forumowiczów i wywoła niemniej interesującą dyskusję. Tytuł wątku mówi wszystko. Prawda jest, niestety, okrutna - z tego co w Polsce nazywamy winoroślarstwem "Anieli w niebie się śmieją"... jak pisał Kochanowski.

PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2011, 19:12 
Kiper
Kiper

Bosman: wydaje mi się, że nie jesteśmy w stanie spełnić Twoich ambicji. Bardziej zrealizujesz się tutaj, wychwalając Lato i resztę ekipy.

PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2011, 19:32 
Ekspert
Ekspert

Widać, że nadchodzi zima bo niektórzy nie wiedzą co mają ze sobą zrobić. :mrgreen:

PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2011, 22:33 
Ekspert
Ekspert

bosman napisał(a):
Prawda jest, niestety, okrutna - z tego co w Polsce nazywamy winoroślarstwem "Anieli w niebie się śmieją"... jak pisał Kochanowski.

Błyśnij może przykładem i wzorem dla nas malućkich, bo krytykować to każdy ...... potrafi.

PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2011, 22:59 
czeladnik
czeladnik

Koledzy przestańcie "hejtować" :P Tym razem przychylam się do zdania bosmana, że warto się zastanowić jak popularyzować uprawę winorośli w Polsce. Nie chodzi tu o to, aby połowa społeczeństwa miała przydomowe winniczki lub wielkoobszarowe winnice, ale aby robić to co robi chociażby Daniel czyli propagować bardziej wartościowe odmiany winorośli w przydomowych uprawach zamiast glutowatych labrusek typu Concord czy Fredonia. Myślę, że wina leży tu po stronie edukacji społeczeństwa z zakresu uprawy winorośli. Osobiście dopóki nie trafiłem na to forum nie miałem pojęcia, że w Polsce w gruncie można uprawiać znakomite odmiany deserowe, albo że jest tyle odmian winorośli i niektóre trzeba okrywać na zimę, nie wiedziałem również, że w Polsce możliwe jest wytwarzanie wysokiej jakości wina Dlatego uważam, ze temat jak najbardziej warty przemyślenia.

Pozdrawiam,
Krzysztof

PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2011, 07:56 
czeladnik
czeladnik

W lutym Anno Domini 2003 zaproponowałem burmistrzowi Środy Śląskiej by w ich targowym mieście urządzić Święto Wina ...i jest. O innych inicjatywach innym razem...

PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2011, 11:53 
mistrz
mistrz

shron napisał(a):
Bosman: wydaje mi się, że............................ Bardziej zrealizujesz się tutaj, wychwalając Lato i resztę ekipy.

Tam raczej też nie,bo i tam jakąś wiedzę trzeba mieć :lol:

A co do tematu.
Co robić,żeby było nas więcej?
A ja zapytam po co???????????
Nie wszyscy przecież muszą umieć reperować buty czy piec chleb!!!!

PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2011, 13:15 
Ekspert
Ekspert

NoolaN napisał(a):
Koledzy przestańcie "hejtować" :P Tym razem przychylam się do zdania bosmana, że warto się zastanowić jak popularyzować uprawę winorośli w Polsce. Nie chodzi tu o to, aby połowa społeczeństwa miała przydomowe winniczki lub wielkoobszarowe winnice, ale aby robić to co robi chociażby Daniel czyli propagować bardziej wartościowe odmiany winorośli w przydomowych uprawach zamiast glutowatych labrusek typu Concord czy Fredonia. Myślę, że wina leży tu po stronie edukacji społeczeństwa z zakresu uprawy winorośli. Osobiście dopóki nie trafiłem na to forum nie miałem pojęcia, że w Polsce w gruncie można uprawiać znakomite odmiany deserowe, albo że jest tyle odmian winorośli i niektóre trzeba okrywać na zimę, nie wiedziałem również, że w Polsce możliwe jest wytwarzanie wysokiej jakości wina Dlatego uważam, ze temat jak najbardziej warty przemyślenia.
Pozdrawiam,
Krzysztof

No niby tak , ale jak będziemy Concorda i Fredonie zastępować kolejnymi odmianami izabelnymi (np Lorelei, Jukka itd) nieco tylko nowszymi, to niewiele to pomoże w popularyzacji uprawy winorośli w Polsce. :!: :?: :mrgreen:
pozdr. Zbyszek

PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2011, 15:27 
czeladnik
czeladnik

Skoro jest wątek "Spotkania forumowiczów" to "oczywistą oczywistością" że winni się spotykać ci co UPRAWIAJĄ WINOROŚL. Pomyje wylewane na mnie za zainicjowanie tego tematu zapewne sprawie nie służą.

PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2011, 17:58 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
A może tym razem Ty sam coś zaproponuj. Udało Ci się w poprzednim temacie oddzielić "ziarna" od "plew" (czyli tych co mają winnicę od tych co nie mają) więc teraz zaproponuj co zrobić by tych "ziaren" było więcej. Głos "plew" przecież i tak Cię nie interesuje...

PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2011, 18:48 
Ekspert
Ekspert

Ja bym dodał, że uprawiających winorośl wcale nie jest mało.
Może pytania jaką oraz czy odwiedzają to forum?
Może większość czyta, niż się wypowiada...

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2011, 20:53 
czeladnik
czeladnik

Ależ zuzku, nie próbowałem oddzielić "ziarna od plew" ale chciałem aby każdy mógł odnaleźć się w szeregu. Pisałem, że też do producentów nie należę. Śledząc wątek można się doczytać, że to ja byłem inicjatorem "Święta Wina w Mieście Skarbów / w Środzie Śląskiej/ w którym świętuje 100 000 ludzi. Chyba dość by mieć prawo aby w tym temacie zabierać głos. O innych inicjatywach wspomnę przy innej okazji. Skoro przy poprzednim temacie było takie zainteresowanie to sądzę, że przy tym będzie jeszcze większe a i rzeczowych propozycji nie braknie.
Dawno temu lubiłem czytać bajki Ezopa, a morał jednej z nich jest moim mottem życiowym;
Czyń na co masz ochotę
lecz miej tę cnotę,
nie czekaj ni hołdów, ni sławy
ze swojej zabawy.

PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2011, 17:19 
czeladnik
czeladnik

Wygląda na to że jest naprawdę wielu i nie ma potrzeby zachęcać aby się następni przyłączali do grona lubiących winogrona i wino z własnej piwnicy. Może jestem "odmieńcem"?

PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2011, 18:16 
Ekspert
Ekspert

Byłem na kilku spotkaniach . Było mnóstwo osób za każdym razem . Widać było że mają ochotę coś uprawiać , dla pieniedzy . A tych się nie da zagwarantować ,i to na naszym forum można znaleźć. Tak że wydaje mi się ,że pozostaniemy pasjonatami .Oczywiście ,niektórzy mają duże winnice ale głównie dlatego że zarobili na nie wcześniej .Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2011, 20:34 
czeladnik
czeladnik

Z moich obserwacji wynika, że takich spotkań jest coraz mniej bo i wierzących w to iż na uprawie winorośli można zrobić interes jest coraz mniej. Może odbiegnę nieco od tematu ale będąc w Mołdawii słyszałem takie powiedzenie;
U nas każda rodzina robi pięćset litrów wina,
Jeszcze nikt nie widział pijanego Mołdawianina.
ale może daje do myślenia...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1