Teraz jest czwartek, 18 grudnia 2025, 01:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2011, 21:11 
czeladnik
czeladnik

No cóż nazywasz rzeczy po imieniu; nie mówisz na pisklę -kura. Sprawa może drugorzędna czy to winniczka czy ogród winoroślowy ale z tego jasno wynika kto jest kto amator czy producent.

PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 23:38 
Ekspert
Ekspert

bosman napisał(a):
(...)ale z tego jasno wynika kto jest kto amator czy producent.

No nie wiem... nie jedna produkcja jedzie amatorszczyzną oraz nie jeden fascynat podchodzi do sprawy w pełni profesjonalnie. Jedno z drugim ma tylko tyle wspólnego, że producent nie powinien być amatorem, choć nie zawsze tak jest. Nie piszę tu, broń Boże, o branży winiarskiej. Piszę ogólnie.
W moim pierwszym zawodzie już nie raz widziałam różne rzeczy spierniczone od A do Z w produkcji seryjnej. Jako technolog pilnujący produkcji zdarzało mi się poprawiać błędy dopiero na taśmie produkcyjnej, a które zostały popełnione przez "fachowców" w fazie przygotowania produkcji i zostały przepuszczone przez cały sztab ludzi - również fachowców z tej samej branży.
Sorry, ale Twoje twierdzenie w tej wersji nie trzyma się kupy, albo źle słowa dobrałeś :)

PostNapisane: sobota, 12 listopada 2011, 07:45 
czeladnik
czeladnik

Różnica między nami polega na tym, że Ty mówisz o wyjątkach jak o regule, dla mnie regułą jest sytuacja, że duża produkcja to produkcja trzymająca jakieś normy jakościowe, standardy. Podjęcie produkcji "byle czego" to dziś pewna klapa. To samo tyczy win. Wydaje mi się, po wielu różnych wypowiedziach iż można przyjąć regułę zaproponowaną przez jednego z forumowiczów; winniczkę/ogród winoroślowy ma ktoś kto uprawia winorośl na własne potrzeby natomiast o winnicy można mówić gdy ktoś kto produkuje na skalę handlową. Oczywiści, w tym wypadku nie można mówić o jakiejś "ostrej" granicy ale używając takiego nazewnictwa łatwiej zorientować się "kto jest kto" choćby na tym forum. Dodam, że ja, w tym podziale mam tylko winniczkę/ogród winoroślowy / tak to nazywa p. Myśliwiec/.

PostNapisane: sobota, 12 listopada 2011, 08:31 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
bosman napisał(a):
... można przyjąć regułę zaproponowaną przez jednego z forumowiczów; winniczkę/ogród winoroślowy ma ktoś kto uprawia winorośl na własne potrzeby natomiast o winnicy można mówić gdy ktoś kto produkuje na skalę handlową.

W takim razie chyba wszyscy na tym forum mają winniczkę/ogród winoroślowy a nikt nie ma winnicy... Czy o taki wniosek Ci chodziło? Szalenie to fascynujące...

PS. Zastanawia mnie tylko jaki jest związek całego tego wątku wraz z Twoimi "odkryciami" z działem, w którym ten wątek założyłeś - Spotkania forumowiczów...

PostNapisane: sobota, 12 listopada 2011, 10:04 
czeladnik
czeladnik

Skoro takie są Twoje wnioski to może jest prawda. Nie widzę w tym nic fascynującego. Gdzieś trzeba było zamieścić to pytanie ale jakie to ma znaczenie skoro tak wielu zainteresowało.

PostNapisane: środa, 16 listopada 2011, 20:10 
czeladnik
czeladnik

Przeglądając inne fora znalazłem informację, że w roku 2005 przed I Konwentem przyjęto następującą definicję winnicy; powierzchnia minimum 5 arów i 300 krzewów. Dziwi mnie, że nikt z forumowiczów o tym na portalu nie wspomniał a sądzę iż wielu z nich w nim uczestniczyło. Ja nie...

PostNapisane: środa, 16 listopada 2011, 20:52 
Ekspert
Ekspert

bosman napisał(a):
(...)Dziwi mnie, że nikt z forumowiczów o tym na portalu nie wspomniał a sądzę iż wielu z nich w nim uczestniczyło. Ja nie...
A mnie nie dziwi.
Bez względu na to, ile krzewów bym uprawiała, nadal miałabym wszelkie klasyfikacje w "głębokim poważaniu", no chyba, że wiązałyby się z tym określone profity. Śmiem sądzić, po wypowiedziach zawartych w tym temacie, że wiele osób myśli podobnie. :D

PostNapisane: środa, 16 listopada 2011, 22:22 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
Bez względu na to, ile krzewów bym uprawiała, nadal miałabym wszelkie klasyfikacje w "głębokim poważaniu", no chyba, że wiązałyby się z tym określone profity. Śmiem sądzić, po wypowiedziach zawartych w tym temacie, że wiele osób myśli podobnie. :D

Popieram w całej rozciągłości. :D

PostNapisane: środa, 16 listopada 2011, 22:27 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
vanKlomp napisał(a):
kuneg napisał(a):

Popieram w całej rozciągłości. :D

Nic dodać, nic ująć...

PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2011, 07:14 
czeladnik
czeladnik

Można nałapać koników polnych i mówić że się ma stadninę. Ale czy z właścicielem takiej "stadniny" można podyskutować o kuciu koni...

PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2011, 09:00 
czeladnik
czeladnik

bosman napisał(a):
Można nałapać koników polnych i mówić że się ma stadninę. Ale czy z właścicielem takiej "stadniny" można podyskutować o kuciu koni...

Uważam, że to wyjątkowo nietrafiona metafora :P Nasze koniki to te same co w wielkoobszarowych winnicach w dodatku wymagają tej samej troski ;)

PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2011, 11:19 
Ekspert
Ekspert

bosman napisał(a):

Stosując twoje porównanie: Jeśli masz 10 gruszek(drzew) to masz sad jeśli masz 1000 to pewnie masz gruszkolas? A po nim pewnie latają piłkoptaki a nie orły. :wink:

PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2011, 12:10 
przedszkolak
przedszkolak

bosman napisał(a):
.... Ale czy z właścicielem takiej "stadniny" można podyskutować o kuciu koni...

Czyli rozumiem że kolega Bosman sugeruje, że dyskusja na temat uprawy winorośli i wytwarzania wina z właścicielem czegoś mniejszego niż "winnica" nie ma najmniejszego sensu, a taki właściciel nie ma pojęcia o tym co robi? :lol: No niezłe stwierdzenie :lol: Proponuję koledze zmienić forum (francuskie, USA) tam winiarze mają po kilkanaście lub kilkadziesiąt hektarów. Z takimi to można podyskutować, nie to co my cieniasy....

PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2011, 14:34 
czeladnik
czeladnik

Za obrazę przepraszam, tak po staropolsku; czapką do ziemi. Za dedykowany wiersz dziękuję, szczęście byłoby większe gdyby był napisany bez błędów.

PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2011, 17:11 
Ekspert
Ekspert

bosman napisał(a):
Za obrazę przepraszam, tak po staropolsku; czapką do ziemi. Za dedykowany wiersz dziękuję, szczęście byłoby większe gdyby był napisany bez błędów.

Ja też najmocniej przepraszam. Zapomniałem napisać, że to nie wiersz tylko parafraza wiersza.
Tak po staropolsku; czapką do ziemi :oops:
PS
Na konwentach nie startowałem ze swoimi winami bo minimum to 50 litrów.
A ja mam tylko ogród winoroślowy (tak jak w profilu) i wytwarzam 20-30 litrów z odmiany a czasami nawet mniej. :mrgreen:
Ale jak ktoś nazwie toto winnicą to się nie obrażę :mrgreen:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1