Teraz jest sobota, 27 grudnia 2025, 22:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2011, 20:34 
mistrz
mistrz

Havy jaka była wydajność moszczu z tego 0,5h w tym roku?Możesz też podać masę całkowitą zebranych winogron.

PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2011, 21:28 
Ekspert
Ekspert

heavy1 napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
Gratulacje :!: :D
Ale to z winnicy czy ogrodu winoroślowego? :lol:

Trudno powiedzieć bo jeszcze definicji nie ustaliliśmy :lol:

Ja tam wiem swoje: albo będziesz miał dodatkową kasę, albo możesz zafundować sobie kaca ;) :lol:

PostNapisane: wtorek, 8 listopada 2011, 10:51 
mistrz
mistrz

J_cek napisał(a):
Havy jaka była wydajność moszczu z tego 0,5h w tym roku?Możesz też podać masę całkowitą zebranych winogron.

W 2011 żadnej wydajności nie było-majowe mrozy załatwiły wszystko!!!! :x

PostNapisane: wtorek, 8 listopada 2011, 11:01 
czeladnik
czeladnik

Cóż, wydaje mi się, że cel osiągnąłem - wywołałem ożywioną dyskusję. Może nie była zbyt merytoryczna jako ,że chyba nikt z "prawdziwych" /czytaj; większych producentów/ nie zabrał głosu. Odpowiem na wciąż powtarzające się pytanie; gdzie jest ten MÓJ ogródek winoroślowy- otóż mniej więcej w połowie drogi między winnicą "Adoria" starego znajomego Mark'a a winnicą /również starego znajomego/ p. Jaworka.

PostNapisane: wtorek, 8 listopada 2011, 11:22 
Ekspert
Ekspert

bosman napisał(a):
Może nie była zbyt merytoryczna jako ,że chyba nikt z "prawdziwych" /czytaj; większych producentów/ nie zabrał głosu.

Kiedyś w historii nie tak dawnej był jeden, który głosił tezę o prawdziwej rasie, to wystarczy :!: :evil: Czy ty uważasz, że ci co mają mniejsze nasadzenia są gorsi? nieprawdziwi? Oni mają większą pasję do tego co robią bo nie robią tego dla pieniędzy.
Za krótko jesteś na forum żeby oceniać w ten sposób. :mrgreen:
A co do twojej lokalizacji to popatrz sobie z lewej strony postu tam jest taka rubryczka lokalizacja i tam się ją wpisuje. Jeśli tego nie potrafisz to zapytaj tych "prawdziwych" może ci tym razem odpowiedzą. :evil:

PostNapisane: wtorek, 8 listopada 2011, 12:48 
czeladnik
czeladnik

Tak przeczytałem, co tu napisaliście i wydaje mi się, że takie poszukiwanie sztywnych standardów minimalnego obszaru winnicy i obsady jej terenu dla zdefiniowania pojęcia jest bez sensu chyba, że ma to czemuś służyć. Takie pojęcia tworzy się gdy zaistnieje taka potrzeba.

Dla przykładu posłużę się przykładem gospodarstwa rolnego
Różne pojęcia Gospodarstwa Rolnego:

GUS - Za gospodarstwo rolne uważa się grunty rolne wraz z gruntami leśnymi, budynkami lub ich częściami, urządzeniami i inwentarzem, jeżeli stanowią lub mogą stanowić zorganizowaną całość gospodarczą oraz prawami związanymi z prowadzeniem gospodarstwa rolnego.
Źródłohttp://www.stat.gov.pl/gus/definicje_PLK_HTML.htm?id=POJ-1619.htm

Kilka pojęć z wikipedii, a właściwie z literatury (przypisy na wiki).
1. celowo zorganizowany zespół ludzi, ziemi i innych środków produkcji, którego zadaniem jest wytwarzanie produktów rolniczych przez uprawę roślin i chów zwierząt[1],
2. rolniczo-wytwórcza jednostka gospodarcza, obejmująca obszar gruntu umożliwiający produkcję rolniczą i opierający swą działalność na zespole sił wytwórczych zorganizowanych w jedną organiczną całość na zasadzie wzajemnego zharmonizowania[2],
3. celowo zorganizowany, mający własne kierownictwo, zespół ludzi, ziemi i pozostałych środków produkcji, który zajmuje się produkcją roślinną i zwierzęcą, a niekiedy roślinną, zwierzęcą i przetwórstwem rolnym[3].
Źródłohttp://pl.wikipedia.org/wiki/Gospodarstwo_rolne

Co chcę przez to pokazać? Że w żadnym z tych pojęć, nie ma mowy o rozmiarze takiego gospodarstwa. Dlaczego? Bo rozmiar jest narzucany przez prawo z pewnych powodów. W Polsce za Gospodarstwo Rolne uznaje się gospodarstwo powyżej 1ha przeliczeniowego gruntów rolnych, co nie znaczy, że zawsze tak było i będzie, bo prawo się zmienia. Istnieje zawężenie pojęcia gospodarstwa rolnego do minimalnej jego powierzchni dla celów polityki fiskalnej, socjalnej rolnej etc. i wszystkich skutków z tego wynikających, gdyby tego nie było to na przykład w tym nieszczęsnym KRUS'ie ubezpieczona byłaby dziś połowa polaków.

Zatem, zawężenie definicji i owszem, ale dla osiągnięcia konkretnych wymiernych celów, w innym przypadku nie ma sensu IMHO.
Więc proponuje albo sprawdzić w literaturze co nazywamy winnicą, a jeśli chcemy zawężenia obszarowego, sprawdzić w prawie rolnym, przypuszczam, że istnieje tam definicja winnicy.

Podsumowując.
Jeśli celem bosmana było stworzenie nowej definicji w dodatku z zawężeniem jej obszaru i obsady, to pytam o jej przeznaczenie. Oczywistym było, że ile wypowiadających się, tyle różnych definicji. Zebranie wszystkich definicji i liczb, a następnie posłużenie się nimi do estymacji obszaru winnicy przy pomocy miar tendencji centralnej (średnia, dominanta, mediana) to jakiś pomysł, ale po co w to mieszać statystykę, musieli byśmy założyć reprezentatywność próby (która prawie na pewno nie jest reprezentatywna), założenia co do rozkłady próby etc.

Na zakończenie napiszę co w moim mniemaniu jest winnicą.
Otóż wg mnie winnicą jest obszar obsadzony winoroślą wówczas, gdy konsumpcja pośrednia lub bezpośrednia jej plonów wykracza poza możliwości właściciela i jego rodziny. To znaczy, że jeśli posiadamy winorośle deserowe i nie jesteśmy w stanie tego w domu przejeść, więc rozdajemy sąsiadom i kuzynom to mamy już winnicę. To samo tyczy się wina, jeśli je rozdajemy (nie z czystej uprzejmości, tylko dlatego bo mamy bo zbyt wiele na nasze potrzeby), to mamy winnicę, lub winniczkę jeśli jest mała.

Chciałbym dodać jeszcze, że w tym poście nie miałem na celu jakiegokolwiek ataku kogokolwiek, jedynie podejście do sprawy z mojego punktu widzenia.

Pozdrawiam,
Krzysztof

PostNapisane: wtorek, 8 listopada 2011, 16:07 
czeladnik
czeladnik

Wydaje mi się, że formuła zaproponowana przez NoolaN'a jest do przyjęcia. Podkreślałem wielokrotnie, że moją intencją jest wykazanie iż jest zasadnicza różnica między kilkunastu krzakami na działce a profesjonalną produkcja winoroślarską. Dopatrywanie się jakichś niecnych celów w tym politycznych, administracyjnych czy własnego interesu jest groteskowe.

PostNapisane: wtorek, 8 listopada 2011, 16:29 
Kiper
Kiper

bosman napisał(a):
Podkreślałem wielokrotnie, że moją intencją jest wykazanie iż jest zasadnicza różnica między kilkunastu krzakami na działce a profesjonalną produkcja winoroślarską.
O kurcze! Za takie odkrycie należy się bez wątpienia odpowiednia nagroda.

PostNapisane: wtorek, 8 listopada 2011, 16:54 
Ekspert
Ekspert

:lol: Piotr trafiłeś w dziesiątkę!!
To jest rzeczywiście cyt. "groteskowe".

PostNapisane: wtorek, 8 listopada 2011, 17:40 
czeladnik
czeladnik

kilis - błąd poprawiłeś więc po co mam poprawiać raz jeszcze. Jeżeli masz wątpliwości czy napisałem prawdę spytaj Mik'a z kim jeździł na Czechy poszukując materiału nasadzeniowego.

PostNapisane: środa, 9 listopada 2011, 22:53 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
NoolaN napisał(a):
Tak przeczytałem, co tu napisaliście i wydaje mi się, że takie poszukiwanie sztywnych standardów minimalnego obszaru winnicy i obsady jej terenu dla zdefiniowania pojęcia jest bez sensu...

Oprócz bosmana wszyscy to rozumieją...

bosman napisał(a):
Podkreślałem wielokrotnie, że moją intencją jest wykazanie iż jest zasadnicza różnica między kilkunastu krzakami na działce a profesjonalną produkcja winoroślarską.

A ja głupi myślałem, że to to samo... Wielkie dzięki za oświecenie!

PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2011, 07:24 
czeladnik
czeladnik

Cieszę się, że wpisy w tym wątku przyniosły pożądany efekt. Chyba wielu zrozumiało, że jest różnica między produkcją kilkunastu butelek wina a produkcją kilku tysięcy butelek z możliwością ich sprzedaży /choćby w gospodarstwach agroturystycznych/.

PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2011, 09:23 
Kiper
Kiper

Ja też się cieszę. Bez Ciebie byśmy tego nie wiedzieli i myślę, że wszyscy jesteśmy Ci wdzięczni. :mrgreen:

PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2011, 10:04 
mistrz
mistrz

bosman napisał(a):
.................................. Chyba wielu zrozumiało, że jest różnica między produkcją kilkunastu butelek wina a produkcją kilku tysięcy butelek.................................

Różnica żadna..... tylko proporcje inne :lol:

PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2011, 20:17 
Ekspert
Ekspert

Mam 80 krzewów i mówię "winniczka" bo winnica dla mnie brzmi za poważnie, zaś ogród winoroślowy??? ... co to jest? to mi całkiem nie pasuje. Ogród to ogród, może być w nim wszystko. Moja winniczka jest w ogrodzie.

Mam 10 starych jabłoni i mówię "sad" i nikt nigdy mi nie wypomniał, że to za mało drzew lub za mała powierzchnia :mrgreen:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1