Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 08:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 5 listopada 2011, 17:48 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
...Winnicą jest teren obsadzony winnym krzewem...
...Jedno hektarowa winnica to jest 1ha terenu obsadzonego winoroślą niezależnie od gęstości nasadzeń...
Napisałem to samo wcześniej i miałem więcej nie zabierać głosu w tej dyskusji, cieszę się niemniej, że nie tylko ja tak uważam.
Ricci napisał(a):
...Zbyszku mam pytanie, a teren miedzy szpalerami, to winnica czy nie ?...
...Nastepne pytanie by brzmiało: a teren miedzy szpalerem a ogrodzeniem, to też winnica ?...
To już niestety ... szukanie dziury w całym i tym sposobem można to ciągnąć bez końca.
Tylko po co :?
Jedyne rozsądne co mi do głowy przychodzi to, że ktoś próbuje sobie samopoczucie poprawić tym, że swoje +/- 1500 krzewów i łąki wokół nich pragnie nazywać pół hektarową winnicą.

PostNapisane: sobota, 5 listopada 2011, 18:16 
Kiper
Kiper

Gwoli rzetelnośći co do faktów, bo ktoś tu obraca kota ogonem;
Zaczeło sie od wypowiedzi:
Śr lis 02, 2011 7:55 pmErikos napisał(a):
heavy1 napisał(a):
...Wg mnie to 0,5ha i max 4-6 odmian....
0,5ha to około 2500 krzewów, ...

Jest to wielkośc zawyżona, z której sie później wycofałeś (podając źródło RM o gestości 2,5m2/szt co by dało 2000szt/0,5ha)
Jak Waldek zdziwił sie że za dużo, to go oskarzyłeś że strzela jakieś "bobole" ( nie wiem co to znaczy); miał po prostu rację.
Pomijając już te marginesy ( których nie unikniemy) też uważam,że w naszych warunkach klimatycznych należy sadzić rzadziej.(ile jest w lipcu, sierpniu wołania o pomoc bo m.rz atakuje)

Kończąc zadam zasadnicze pytanie; czy nadal uważasz że gęstośc nasadzeń 2500szt/0,5ha jest prawidłowa ?
I czy nie wprowadzasz w błąd bardziej niedoświadczonych użytkowników forum ?

PS: Twoje epitety z ostatniej wypowiedzi pomijam.

Edit g18:55 :
So lis 05, 2011 7:40 pm Erikos napisał(a):
Ricci napisał(a):
....czy nadal uważasz że gęstośc nasadzeń 2500szt/0,5ha jest prawidłowa...
Na pewno bliżej jej do 2000szt niż 2000 do 1400. ...

Odwracania kota ogonem ciąg dalszy... można sprawdzic obliczenia 1400szt pochodza z areału 0,35ha, napisałem z czego to wynika, przyjąłem średnia gestość 2,5m2/ szt.( co dla o,5 ha dało by 2000szt). U siebie stosuje 2,64m2/szt czyli jeszcze rzadziej...
Tyle fakty... z mojej strony to tyle...

Ostatnio edytowano sobota, 5 listopada 2011, 19:00 przez Ricci, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 5 listopada 2011, 18:40 
czeladnik
czeladnik

Gorzej jak dzieci! I wy chcecie dobre wino zrobić? Proponuje dobry kabaret- dalej zajdziecie.

PostNapisane: sobota, 5 listopada 2011, 18:40 
Ekspert
Ekspert

Ricci napisał(a):
...Jest to wielkośc zawyżona, z której sie później wycofałeś (podając źródło RM o gestości 2,5m2/szt co by dało 2000szt/0,5ha)....
Przepraszam bardzo, z niczego się nie wycofałem, podałem także jak to może wyglądać u mnie, czego się nie wstydzę.
Erikos napisał(a):
... 5000 / 1,89 = 2645,5...
Jednak aby nie wprowadzać w błąd bardziej niedoświadczonych użytkowników forum, podałem koledze bosmanowi link i cytat ze strony Pana Romanna Myśliwca, którego wielu uważa za autorytet w tej dziedzinie, by mogli sami uznać co jest dla nich konkretne i rzeczowe.
Ricci napisał(a):
....czy nadal uważasz że gęstośc nasadzeń 2500szt/0,5ha jest prawidłowa...
Na pewno bliżej jej do 2000szt niż 2000 do 1400. Z resztą szczerze zapraszam do mnie w sezonie, sam z grubsza ocenisz.
Ricci napisał(a):
...Twoje epitety z ostatniej wypowiedzi pomijam.
Prawdę mówiąc nie wiem co masz na myśli, nawet przez moment w żaden sposób nie miałem na myśli urazić Twojej osoby.

PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2011, 16:58 
czeladnik
czeladnik

Kopa wpisów, tysiąc wejść i wciąż nie ma przynajmniej przybliżonej formuły; co w naszych Polskich warunkach można nazwać WINNICĄ?

PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2011, 17:59 
Ekspert
Ekspert

bosman napisał(a):
Kopa wpisów, tysiąc wejść i wciąż nie ma przynajmniej przybliżonej formuły; co w naszych Polskich warunkach można nazwać WINNICĄ?

A co ci tak na tym zależy? Czy starasz się o unijne dotacje?

PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2011, 18:48 
Ekspert
Ekspert

bosman napisał(a):

Ludzie na ogół nie lubią ankiet , statystyk i różnego rodzaju wywiadów. :?:
Bo podejrzewają zaraz jakiegoś urzędnika (ze skarbówki lub innego urzędu nie mniej upierdliwego)
Starałem się ich zachęcić wprowadzając nieco humoru , np "matula my zakazali gadać z nieznajomemy"(i efekt był widoczny :lol: ) , ale mnie przystopowałeś. :?: :!:
Więc radż sobie sam :!:
Mam coś nieco do powiedzenia , ale czy warto gadać z kimś kto wstydzi się swojej lokalizacji. ?
A temat wogóle ciekawy ,przy grzańcu w długie zimowe wieczory. :mrgreen:
pozdrowienia z Mazowsza.

PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2011, 18:50 
czeladnik
czeladnik

Zgadzam sie z Tobą Gargamelu.

PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2011, 19:05 
czeladnik
czeladnik

Sądząc po ilości Twoich postów to do milczków nie należysz. Czym mam się chwalić? 6 arami różności, bez perspektyw rozwoju? Kogo to zainteresuje? Czekałem, że głos zabiorą potentaci a tu wciąż pytania; po co ci to? Powiem krótko, chciałem aby każdy mógł się przymierzyć; czy jest dużym wśród małych czy małym wśród dużych /posiadaczem winnicy z prawdziwego zdarzenia w NASZYCH warunkach/. To nie ja się czegoś boje /bo i czego/ to brak odwagi aby odpowiedzieć na moje proste pytanie.

PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2011, 19:21 
Ekspert
Ekspert

bosman napisał(a):
Sądząc po ilości Twoich postów to do milczków nie należysz. Czym mam się chwalić? 6 arami różności, bez perspektyw rozwoju? Kogo to zainteresuje? Czekałem, że głos zabiorą potentaci a tu wciąż pytania; po co ci to? Powiem krótko, chciałem aby każdy mógł się przymierzyć; czy jest dużym wśród małych czy małym wśród dużych /posiadaczem winnicy z prawdziwego zdarzenia w NASZYCH warunkach/. To nie ja się czegoś boje /bo i czego/ to brak odwagi aby odpowiedzieć na moje proste pytanie.

To na mnie już nie licz w tej dyskusji dopóki nie wstawisz lokalizacji w swoim profilu.
To przyzwoitość nawet nakazuje - a kiedyś nawet moderatorzy :lol: :!: :!:

PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2011, 19:31 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Mam coś nieco do powiedzenia , ale czy warto gadać z kimś kto wstydzi się swojej lokalizacji. ?

Widzisz bosman Zbyszek ma rację. Wałkujesz temat już dosyć długo(16 postów) ale nie zauważyłeś lub nie chciałeś zauważyć, że zarówno Zbyszek jak i inni w swoim profilu mają lokalizację. Ty w dalszym ciągu chcesz pozostać cichociemnym więc nie wymagaj od innych żeby ci dali serce na talerzu. Parę osób próbuje ci powiedzieć, że nie ma to żadnego istotnego znaczenia czy ktoś ma 100 mkw czy pół ha i czy nazwie to winnicą czy ogrodem winoroślowym. To zależy tylko od fantazji winogrodnika ponieważ w tym temacie nie ma w Polsce żadnych uregulowań prawnych. I to by było na tyle w kwestii wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkanocy. :mrgreen:

PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2011, 19:43 
mistrz
mistrz

Ja swoje 300 krzewów nazywam winnicą i czuję się urażony jeśli ktoś powie mi, że mam ogródek winoroślowy i myślę, że każdy uprawiający winorośl, znający podstawy uprawy i stosujący je, ma prawo nazywać choćby jeden krzew winnicą. Zachowujecie się jak urzędnicy unijni prostujący banany i ogórki, ale oni mają w tym cel a tu o co chodzi??
I tak jeden ul z pszczołami można nazwać pasieką, jedną jabłoń za domem sadem i jeden krzew winnicą, a zabawa związana z zajmowaniem się tym co mamy jest nasza i nikt nam tego nie odbierze.
Cały ten temat to jedna wielka bzdura na jesienne wieczory.

PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2011, 10:52 
mistrz
mistrz

mmarcinns napisał(a):
Gorzej jak dzieci! I wy chcecie dobre wino zrobić? Proponuje dobry kabaret- dalej zajdziecie.

Już robimy dobre wino!!!!!

"54.
(4-) Cuvee 2010, Winnica Nastazin, Zachodniopomorskie
Kupaż : rondo i regent. Soczyste wiśniowe, lekko pestkowe i świeże. Sporo nut owocowych i korzennych. Dość mięsiste, z dobrą kwasowością. W ustach wyrazista wiśnia, pestki, jeżyny (lekki aceton w tle). Nie ma może finezji, ale jest to wino konkretne, ma porządną, zwartą strukturę. Zważywszy na trudną lokalizacje winnicy - jest to solidne wykonanie."

http://www.vinisfera.pl/wina,1086,240,0,0,F,news.html

PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2011, 11:01 
Ekspert
Ekspert

Gratulacje :!: :D
Ale to z winnicy czy ogrodu winoroślowego? :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2011, 12:44 
mistrz
mistrz

vanKlomp napisał(a):
Gratulacje :!: :D
Ale to z winnicy czy ogrodu winoroślowego? :lol:

Trudno powiedzieć bo jeszcze definicji nie ustaliliśmy :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1